Potatoes

Totoina o pateta "Rozara": tulafono mo le totoina ma le tausiga

O pateta o laʻau sili ona lauiloa ma manaʻomia i totonu o lo tatou atunuu. Leai se tagata e le aofia ai lenei aganuu. E tele ituaiga o ituaiga o lenei aganuu, ae na maua ai le lauiloa. pateta "puluna". E faʻafefiloi lelei le tofo ma meaʻai. O lenei ituaiga e le lelei ma tupu i soo se tulaga tau.

Uiga o ituaiga eseese o pateta "Rosara"

O le ituaiga pateta "Rosara" sa fafagaina e le au faifaatoaga i Siamani i le 2009, ma o ona uiga e iloa ai o se laulau muamua o le laulau mama. O tafaoga o aganuu e ola maualalo, palasi ma saʻo. Fugalaau - lanu violē ma le lanu violē. Lanu fua - lanu mumu, mumu po o le lanumoana. Peel - faʻalavelave ma mata laiti. Pulp "Rosary" lanu samasama matagofie.

E mafai ona seleseleina le patipati i le 65 aso pe a uma le fuʻa muamua. I luga o se tasi togavao e oʻo i le 18 fatu, e taʻitasi le mamafa ma le 150 kalama. Faatasi ai ma le macaw e tasi, ma le tausiga masani o pateta, e mafai ona e seleseleina i le 400 kilokalama o le fualaau aina, ma i le tele o le taumafaiga ma le sili atu i le afa (o le tele o tagata e seleseleina se fua tele, e pei o le tele o vao faiva e oo atu i le 25 fasi laau e mafai ona tupu). O le gafatia e teuina pateta o lenei ituaiga e lava le taimi, ma e aunoa ma le toesea o lona tofo. "Rosara" e faigofie ona feaveaia, ma o galo e le o leiloa i totonu o le 5 tausaga (faʻafouina o fatu e le o manaʻomia).

Taua tele taua O lenei ituaiga e teteʻe i le tele o faʻamaʻi pipisi. E tupu aʻe i soʻo se tau ma e le fefe i tulaga ogaoga o le tau.

O le palatini "Rosara" e tele mea lelei, ae o le faʻamatalaga o uiga o lenei ituaiga o le a le atoatoa pe afai e te le o faʻamalamalamaina nisi o mea sese autu: O fualaʻau paluga e maua ai se seleselega lelei pe afai e sili atu i le 50 kalama lona fatu. A o le totoina o pateta i le faaiuga o Me, o le seleselega e masani lava ona fetaui ma le vaeluaga o vaitau. Ina ia vave ona faʻaalia le natura o le varietal, ia fautuaina le totoina o Rosaru i na itulagi e amata ai le totoina o pateta i le amataga o Aperila poʻo le amataga o Me.

O le a aoga ia te oe le aoao e uiga i ituaiga ituaiga pateta e pei o le: Gala "pateta" ma "Kiwi" pateta.
Ona o le maualalo o le maso (e oo atu i le 16%), e faʻaaogaina mo le falai ma le salati. O le eseesega o lenei pateta, e ui lava e le lelei, ae e manaʻomia pea le tausisia o nisi tulaga manaomia o le galueaina ma le faatoaga.

E te iloa? E taua le paluga se laau toto mea inu i tagata. O ona fua e matua vevela lava mo o tatou tino, ae ina ia mafai ai e le solanine ona maua i totonu o le tubers e afaina ai se tagata, e tatau ona e 'ai le 1 kilokalama o fualaʻau lanumeamata, e leai ni mata.

Filifilia se nofoaga mo le totoina o pateta

Soʻo se ituaiga pateta e tuʻuina atu ni mea manaʻomia i luga o le faʻaleleia o eleele ma le susu. Mo le tuputupu ae "Rosary" e talafeagai ai oneone oneone, oneone oneone ma eleele mama, faapea foi ma le suavai. Mo lenei ituaiga o pateta, e sili atu le lelei o laufanua mafanafana ma lelei-mafanafana, lea e vave faʻagogo i le tautotogo. E sili atu le tuʻuina o taula i luga o mauga i le itu i saute poʻo sautesasae o lau teritori.

Pe a filifilia se fuafuaga, ia manatua o le pateta o se laau e sili ona fiafia i le malamalama, ma o le ufiufiina oe e te iloa lelei ai le tuputupu ae o luga, lea o le a afaina ai le tui.

Ua sili atu le leaga o Rozara i luga o loams mamafa ma eleele eleʻele mamafa, aemaise lava pe a latalata le vai i le eleele. E lelei le fua o le kuka i le meaʻai pe a nofo i se nofoaga e tasi mo se taimi umi, ae o vaega mo le totoina e tatau ona suia taimi. Afai e faʻaauau pea ona totoina lenei faatoaga i le nofoaga lava e tasi, o le a faʻaitiitia le seleselega ma o pateta o le a faʻatoʻilaloina le faʻamaʻi.

E le tatau ona e totoina lenei ituaiga pe a uma le tamato ma e latalata foi i latou, aua e aafia uma ai nei fualaau aina e lua i le popo phytophtora. E le mafai foi ona totoina le "Rosaru" pe a uma le sorghum, sunflowers ma isi malulu.

O vailaau sili ona lelei o pateta o paluka, pi, kukama, ituaiga eseese o kapisi.

Galuega sauniuni i le 'upega tafaʻilagi

O le vave ona sauniuni mo le totoina o pateta, o le saoasaoa lea o le seleselega muamua o fualaʻau talavou o le a seleseleina.

O le eleele e tatau ona papaʻu, lumpy ma se foliga tutusa, lea o le a lelei ai le susu ma puipuia ai le gasologa o le po. E tusa ai ma fautuaga a le aufaatoaga, fanua o fanua i le eria e te fuafua e tuʻuina atu pateta i le tausaga e sosoo ai. O lenei mutia e fasi fomaʻi fomaʻi i le eleele ma faʻaleagaina ai. O avo e tatau ona tuu i le eleele ma pe a uma le kiona muamua, o le a vave ona maliu o ia.

I le ogatotonu o le tautotogo, ua eliina le eleele faatasi ai ma le mutia, ua pala, ua tumu ai palapala. I le tautoulu, ia mautinoa e faʻaopopo le faʻapala i le palapala. I le tautotogo o le a ia mafanafana ai i le lalolagi, ma avatu ia te ia uma lona mafanafana.

Matou te fautuaina oe e aoao atili e uiga i le galueaiina o le kalala, tomati faapelepele, pi, horseradish, pepa chili, rokambol, zucini, selati kulisi sevka.
I le vaitaimi lava e tasi, e mafai ona faaopoopo faʻamaʻi phosphate ma fugalaau. Nitrogen deposits ua faʻasaina faasaina. E na o le amataga o le tautotogo e mafai ona ulufale ai. I le taimi lava e tasi, aveese le kiona mai le fasi fanua mo le totoina o pateta i le lumanaʻi ina ia faʻamafanafana le lalolagi.

E taua! I le eleele faʻamafanafanaina vave, e tatau ona faʻafeinu i le vai mafanafana ma ufiufi i se ata uliuli uliuli. E sili atu foi i lalo o ia mea o le a fano ai mama muamua o vao.
I le taimi lava e taʻi 10 cm le loloto o le eleele, o le a mafai ona faaopoopo i ai "mea faʻalepoleni": faʻamama, faapalaga, paʻu pe o manu felelei. E mafai foi ona e faaopoopo i ai le phosphate, nitrogen ma le fugalaau. I luga o le 1 mita o eleele e manaomia ai le 30 g o le ammonium nitrate, e oʻo atu i le 40 g o le superphosphate ma e le sili atu ma le 40 g fugalaʻau.

E te iloa? French agronomist Antoine-Auguste Parmentier, e manaʻo e aʻoaʻo ona uso a tagata e 'ai pateta, faʻaaogaina se metotia mafaufau. O le fanua lea na i ai le pateta ua uma ona palu, sa puipuia tele i le ao, ae o le po na aveese ai leoleo ma tagata, ona o le fiailoa, na ulu atu i le teritori ma na gaoia ai fatu. O le fia iloa, manumalo, i tagata i ni gastronomic fou o le taimi.

Sauniuniga o mea totō

O fatu o le pateta potato eseese "Rozara" e mafai ona faatauina i faleoloa faapitoa pe ave foi fatu mai le seleselega o le tausaga talu ai. A o le totoina le "apu o le eleele", e tatau ona faia ia fatu aʻoaʻoga faapitoa:

  • Faʻaauau le totoina o fatu mai le 50 i le 100 kalama. Filifili ma le faaeteete pateta ma aua le totoina le pala.
  • I le amataga o le tautotogo, ave ia pateta i le malamalama ina ia totogo fatu. O le vevela e tatau ona le itiiti ifo i le +15 ° C.
  • Lua vaiaso ao leʻi totoina, fautuaina e faʻafefe ia pateta i le vevela o le 4 ... + 6 ° C. Mo lenei mea e sili atu le tuʻuina ifo i totonu o le pu.
  • E sili atu le fufuluina o fatu ma fugālaʻau filamentous. Latou te le fetaui mo le tulaʻi mai.
  • O pati lapopoa e sili atu ona vaevaeina i le lua, ona malosi ai lea o vao, mafiafia ma le laʻau tele.
  • Soʻo se 4 tausaga e manaʻomia ai le faʻafouina o mea totō e faʻaaogaina ina ia aloese mai le faʻafefeina o le fua ma le faʻaleagaina o le ituaiga.

Totoina o pateta eseese "Rozara"

O le totoina o ituaiga pateta eseese o le "Rosara" e faia i le amataga o Me, pe a uma ona mafanafana le lalolagi. O lenei faagasologa e aofia ai isi laasaga:

  • A o lei totoina, e tatau ona suatia le eleele i le loloto pe a ma le 30 cm. O le tulafono auro o le: "O le loloto o le fanua e suatia, o le lelei foi lea o le seleselega pateta."
  • Pe tusa ma le itula pe lua aʻo le i totoina, tipi le fatu i le afa ma tuu i latou e faʻamago i fafo. Vaevae i se auala e le itiiti ifo ma le tasi le siama e tumau pea i afa taitasi.
  • Faʻateleina laumei fuamoa ma faʻafefiloi ma lefulefu, faʻaopoopo le sipuni iina - o le a sili atu ona lelei le faʻamalolo mo le eleele.
  • Fai ni pupu mo fatu ma le loloto o le 10 cm, pe afai o le oneone o le oneone, ma mai le 6-8 cm, pe afai o le eleele e leaga. Tuu le va i le va o le 40 cm, ma le va o laina - a itiiti ifo ma le 65 cm.
  • Faʻaopoopo tapenaga faʻapitoa i vaieli taʻitasi ma tuu vaega o pateta i luga, ona ufiufi lea o le pu i le eleele.
  • A uma ona totōina le vaega atoa e tatau ona fafagaina tele.
E te iloa? Afai o le iodine ua pa'ū i luga o le pateta, e vave ona lanu - o le a ulufale atu i se gaosiga faʻasolo. Ae e iai ituaiga o aganuu e masani ona lanu moana, i totonu ma fafo. O se tasi o sui sili ona lauiloa o le "Linzer Blaue".

Potato Plant Care

O le totoina o pateta "Rozara" e tatau ona o faatasi ma le tausiga lelei ma le taimi. Naʻo le tulaga lenei, e te maua ai se seleselega tele.

Faʻasaina vao

Afai o vevela vevela ma vevela, ia mautinoa ia faʻafefeina pateta. O iinei o le mea autu e fai mea uma i le faʻamaoni, ona o le tele o le susu o le tubers e mafai ona pala. Rozary e tupu tele ma lelei ona atiina ae, o lea e manaʻomia ai le faʻasusu vai masani i le taimi vevela. Liligi 5 lita o le vai i luga o laau taʻitasi.

Toto ma vele le palapala

Seia oʻo i le taimi muamua na tutupu mai ai pine muamua, e tatau ona faʻasaina le eleele e faalua, faʻamamatia uma vao leaga na aliali mai. E le gata i lea, ao leʻi totoina muamua elemene ile eleele.

O le faʻamavae muamua e faia i le vaiaso talu ona totoina, ma le lona lua - i le vaiaso mulimuli ane. O lenei faiga o le a faʻamamaina ai le eleele ma le okesene. A oʻo ina tupu le pateta e 10 cm le maualuga, e tatau ona taʻalo faʻatoʻaga i le va o laina. O lenei galuega e faʻatinoina ai le taʻavale poo le ploskorezom. O le galue malosi i le loloto o le 10 cm e faʻaumatia ai le totogo o mutia moe, faʻateleina le faʻamamaina o le palapala ma le okesene, ma faʻaleleia ai foi alavai.

Afai e faʻaleleia le eleele, e mafai ona e tatalaina ma oʻo i se loloto loloto. O vao e totoe e mafai ona faʻaaoga lima. Mo le tasi pe tasi ma le afa masina e tatau ona 3 tatala. O le vaitaimi o le 10 po o le 15 aso - ua uma ona e filifilia, e faʻavae i luga o le tulaga ma paluga pateta.

Lauga vao

O le faʻaleleia o suauu o pateta e faʻaaogaina le mauga e tatau ona faʻatinoina i le taimi o le tuputupu ae ma ia le itiiti ifo ma le lua taimi. E faʻatinoina le faʻatinoga pe a uma le timu poʻo le faʻavaivai. I le pito i luga o le mauga, e tofu le vao ma le eleele i le 12 cm, ma i le mauga lona lua - pe a 20 cm. O le galuega e faia i se taʻavale poʻo se sulu. Afai o le taumafanafana na matua matutu, o lona uiga o le a leai se mea e tatau ai.

E te iloa? O le ituaiga o pateta aupito sili ona taugata i le lalolagi o le "La Bonnotte". Ua tupu i le motu o Noirmoutier. O le tino o ia ituaiga o fualaau faisua e matua suamalie ma sili ona manaia. E moni, o le kilokalama o lenei pateta e tau e tusa ma le 500 euros.

Puleaina o pest

Soʻo se tafaʻi pateta uma e masani i le faafitauli o le osofaʻi mai i le Colorado potato beetle. I le avea ai ma se tasi o ituaiga sili ona suamalie e mafai ona tupu i luga o lau fuafuaga, o le pateta "Rosara" e matua afaina lava i osofaiga a lenei manu. O le mea moni, e tatau ona tauivi le pīpī, a leai o le gagala e mafai ona faʻaititia e ¾ po o le pateta o le a le maua fua. E 4 auala e taulimaina ai le fala o le potato Colorado:

  • meaola;
  • vailaau;
  • masini;
  • tagata.
E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i aʻafiaga o aʻafiaga. E le afaina i latou uma i mea ola (faapea foi ma laau totő) ma ua na o le faaleagaina o meaola faalafua.

O le taunuuga pe a uma ona faʻaaogaina mea ola e ala i le tauivi ma pusi Colorado e matua lelei lava. E aofia ai Bitoxibaccillin, Agravertin, Bicol, Colorado, Fitoverm.

Ina ia faʻafetaui le laʻau o potato Colorado, faʻaaoga fualaau nei: Prestige, Tanrek, Iskra Zolotaya, Tabu, Konfidor, Komandor, Corado.
Le tele o faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogaina o nei meafaigaluega o le ae faitau i faʻamatalaga i luga o afifi. O le filifiliga o vailaʻau faʻasolo i luga o le maketi e tuʻuina atu i le tele o mea, ae faʻaaogaina i na o mea e le o galue ai isi fofo.

E taua! A faʻaaogaina vailaʻau, ia mautinoa ia mulimuli i tulafono o le tumama ma mulimuli tagata uma matua faʻatatau i faatonuga. A leai, e mafai ona e afaina ai laau, le siosiomaga ma le tele o oe lava!
A faʻaaogaina vailaau e tineia ai manu faalafua, ia mautinoa ia tausisi i taiala saogalemu nei:
  • Alu e galue pe a uma ona maeʻa maeʻaeʻa suesuega o faatonuga.
  • Faʻaofuofu uma lavalava puipui pe a faʻafegasolo faʻamaʻi iniseti.
  • I le 10 mita o fanua e le mafai ona e faʻaaogaina e sili atu nai lo le 1 lita o le vai faʻaalu.
  • Aua le faʻataʻitaʻiina le suʻega!
Auala faʻapitoa o le masani masani lea o le faaputuga potato potato a Colorado ma ona lima. O tagata matutua ma lapisi e aoina i totonu o se koneteina ona faʻaumatia ai lea.

E sili atu le aoga nai lo le mea o le ai ai sasaa vai inu. Pe a faʻaaogaina togafitiga faʻataʻitaʻi, ia manatua latou te natia o latou fua i lalo o laulaau.

O le totoina o pateta, e togafitia foi e le toʻaga togafitiga togafitiga faʻaleaganuʻu faasaga i le Colorado potatoes, aua e le afaina ai tagata ma le siosiomaga. Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga. tagata sili ona taʻutaʻua:

  • Taumafai e ata 100 kalama o le koale birch ma faʻafefiloi i le 10 lita o le vai. O lenei fofo o loo salalau i luga o pateta.
  • Tapala lefulefu mo le 15 minute ma tuʻu i ai mo le 2 aso. A maeʻa, faʻafefe ma faʻamavae le 50 kalama o le fusi i le 10 lita o le vai, faʻaopopo le 50 kalama o le fasimoli. Uʻu le pateta pito i luga.
  • I le va o laina, toto se calendla ma faataapeape le sipuni. O lo latou sogisogi o le a faʻafefeina ai le fala o le Colorado potatoes.
  • Liligi 500 ml o le vai 2 tbsp. l "Karbofos" ma faʻaauau pea i luga o sea ituaiga fofo. Lafoaʻi le pi i luga o apa ma tanu faataamilo i le nofoaga o le fanua. Fai lenei mea aʻo leʻi oʻo i le fuʻa muamua. Pests e ala mai ma vave ona matelaina o le a faanatinati e 'ai i fualaau oona.
Totogi i lugaOu te fia fai atu o le seleseleina o pateta "Rosara" o le a aumaia ai se taunuuga lelei pe afai o le totoina ma le tausiga lelei o le seleselega na faia saʻo.