Laʻau

Afai o le

Ifeon o se fugalaau matagofie mo o tatou latitudes, lea e le i oʻo atu i le tufatufa lautele. Ae peitai, o lenei tamai laau ma fugalaau i foliga o fetu o le a le tuua ai ni tagata e le masani ai i le togalaau ma e na o ni tagata fiafia i meaola.

Uiga ma ituaiga eseese o le vevela

O le mea e sili ona taatele i totonu oi tatou, o le laʻau, tasi-fuga, faʻaleleia le pupuva laau o le aiga lili. Na taunuʻu mai ia i matou mai vailaʻau o le South American tropics ma subtropics, ma o le alofa o lenei fugalaau mo le la ma le vevela e malamalama. O ona lauulu o loʻo i ai se fua o le maʻamara, ma o fugalaau e paʻepaʻe le kiona, lanumoana, violet, lilac, piniki ma le lanumoana.

Faʻalagolago i le ituaiga, o le foliga o petals atonu e ese le ese: mai le taamilosaga e sili atu le mamafa.

O le mea pito sili ona taatele i totonu o faifaatoaga e eseese:

  • Tusi;
  • Wisley Blue;
  • Charlotte Epikopo;
  • White Star
  • Jessie


O le maualuga o le laau mai le eleele e oo i le pito maualuga e mai i le 15 i le 20 cm. O le mea lea e matagofie ai mo mauga iti po o isi ituaiga o moega fugalaau, ma avea o se fale toto.

O le fuga o le vaʻa amata i le ogatotonu o le tautotogo ma e tumau i le 6-7 vaiaso. A maeʻa lenei mea, ona faasolosolo malie lava lea ona pala le lau ma ua alu le laau i se tulaga malolo.

E tasi le fugalaau i luga o le au, ma le iva o le tusa ma le 3 cm, lea e mafai ona manatu e matua telē tele mo se tamai laau. E i ai sona foliga foliga tutusa ma le ono petals. Aʻo mūmū le pulufana, o le a amata mai pea le laʻau fou ma faʻaauau pea ona tupu.

Faʻafefea ona tupu se vaʻa i le fale

O le Ifeon e toʻatasi o se faʻalaʻau e le lelei le faʻalauiloa lea e faigofie ona faʻalauteleina ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Pulu mafiafia e maua ma toto i le faaiuga o le taumafanafana. E fautuaina e le tausia mo se taimi umi e aunoa ma se palapala, ina ia aua le soona fai. O le tele o le tasi pulu e masani lava ona oʻo ile 1 cm le lautele, o lea ua totoina ai nisi i totonu o le ulo e tasi i le loloto o le 3-5 cm.

O le lalolagi e tatau ona mama, faatasi ai ma le faaopoopoina o le peʻa, fasi laau mafiafia. O loʻo faʻaputu se alavai faʻavaivai i le pito i lalo o le ulo. O le masina muamua, e mauaa ai le aʻa ma maua ai le malosi, ona amata ai lea ona amata ona tupu. O nisi taimi o fugalaau e mafai ona amata amata i le masina lona lua, ae sili atu ona tupu lenei mea i le taumalulu.

O lenei laau telefoni e fiafia i le tele o fugalaau faafetai mo le tele o le susulu o le la, e sili ai ona tuu le fagu i le faamalama i saute.

E manaomia tele e Iphion le faʻafeusuaʻi masani ina ia tumau pea le susu o le palapala. I le faaiuga o le tautoulu, e tele ni laei e faia i faʻamaʻi faʻasaina mo fualaʻau i totonu o le fale. I foliga vaaia o fugalaau muamua, e tatau ona e taofi le fusiina, ae o le suāsusu e faia e le aunoa.

A maeʻa ona totogo, e mafai ona tipi laʻau lanu samasama. E faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina, naʻo le faasologa ina ia aua le faʻamagoina pulufana i le vaitaimi o loʻo taoto. O le fugalaau e fufulu i totonu o se nofoaga malulu, malulu seia oʻo i le amataga o Aokuso, seia oʻo mai pine fou ma toe fai le taamilosaga.

O i latou e alolofa i le taumafanafana, o le a latou talisapaia le Ifeyon. O le mea moni, i le vaitau o le toesea mai le fale, e le tatau ona e popole e masani ona faʻafeinu ma tausia le pusi lanumeamata.

Vaega o le galueaina i eleele matala

Ifeyon e lelei mo le fausaga o fugalaau ma teuteuga. E tatau ona tuʻuina i se nofoaga toʻafilemu ma lelei poʻo se vaega paʻu o le togalaau. I totonu o laufanua mafanafana ma eleele lelei, o fugalaau e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa nai lo le fafagaina masani.

Talu mai le ogatotonu o Aokuso, ua faʻamaʻaina le laau ma faʻamaʻi faʻamaʻi i nisi o vaega. Ia Fepuari, o le gaioiga galue o le tuputupu aʻe e amata, ma ia Aperila o fugalaau muamua e aliali mai. E pei ona mamae nisi, ua aliali mai ni laina fou, lea e mautinoa ai o se taimi o le tuputupu aʻe faifaipea o le silia ma le tasi ma le afa masina.

E totoina pulu i ni vaega laiti i le mamao o le 8-10 cm mai le tasi. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o le taimi o le aofaʻi o pusi e faateleina ma o fugalaau e fai ai se kapeta faifaipea.

Ipheon faatupulaia

O le toe gaosia o le tui e faia i le vaeluaina o pulu, e matua leai lava se leaga ma e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa. E taua le aua le faʻafefeina le pupuvao i le ea ina ia aua le soona fafaguina. E lava le 2-5 aso i le ea i le vevela o le 18-20 ° C, ina ia le faʻaitiitia le tupuga o fugalaau.

I le tausaga muamua ina ua maea le totoina, o le aʻa o le tino e vaivai tele ma o le numera o tipu o le a laiti. Ae ao tuputupu ae le pulufana, o le a faateleina le tele o laʻau ma fugalaau.

E faʻafefea ona puipuia fugalaau i le taumalulu

O le Ifeon e faʻafefe ma le tigaina le taumalulu i le avanoa tatala pe afai o le vevela e pa'ū i lalo o le 10 tikeri i lalo o le zero. E mafai ona e faʻaaogaina i auala nei:

  • mea e le faʻapipiʻi (lutrasil);
  • pusa palasitika po o atigipusa;
  • vevela meaʻai.

O aʻa e tatau ona ufiufi ao leʻi amataina le kiona ma muamua le kiona. I le tulaga o le a leai se kiona, e tatau ona faʻaaogaina nisi o faʻavaa puipui.