Laʻau

Sciadopitis

O le Sciadopitis o se laau e ola ai, e masani ona taʻua o le faamalu pine. O le laau ei ai se fausaga tulaga ese o nila. O le pogisa eletise i le umi atoa o lala e aoina mai i ni mea taua e tutusa lelei ma nilala natia o se faamalu.

O le fanau mai o sciadopitis o vaomatua ia o Iapani, i mea e maua ai i gorges ma mauga maualuga i luga aʻe o le sami.

Faʻamatalaga

O le moli pine o se laau umi o se foliga faatagata. O le tuputupu ae o le tamaititi o loʻo i ai sona fausaga matagofie ma le tele o paʻu faʻatele. E faasolosolo lava, ae tupu le laau ma faateleina le avanoa avanoa. I lalo o tulaga lelei, o le pine ua oʻo i le 35 m le maualuga.

I luga o le sciadopitis, e lua ituaiga o nila, e aoina mai i afifi faamalu o 25-35 vaega. O le meaola muamua o le umi (e oʻo i le 15 cm) nila mafiafia, lea o loʻo fesuiaʻi pupu o le laau. E faʻatulagaina i ni paga ma maua ai se taimi umi umi. O laulaau o loʻo faʻatusalia mai ni nila pupuu, e oo i le 4 mm le umi ma le 3 mm le lautele. E sili atu ona latou mafaufau i fua laititi, e latalata i lala. O ituaiga uma e lua o loo i ai se lanu uliuli lanumoana ma e mafai ona latou faia ni photosynthesis.







O fuʻa e amata ia Mati. Fugalaau fugalaau (vaʻa) o loʻo i le pito i luga o le pale. E pei o laau, pei o foliga masani ma laulamole lanu. I le taimi muamua latou lanu meamata, ae ia lanu enaena ao latou matutua. Cones e oʻo i le 5 cm le lautele ma oʻo atu i le 10 cm le uumi, vavalo fua fatu i totonu o sinus.

O Sciadopitis o se foga umi, o faʻamatalaga o le tusa ma le 700 tausaga le matutua e lauiloa. E faasolosolo malie lemu le laau, o le tuputupu ae faaletausaga e 30 cm. I le sefulu tausaga muamua, e le sili atu i le 4.5 m le maualuga o le maualuga o le ogalaau.

Sciadopitis na fao

O Sciadopitis o se mea anamua, o lona tino tumau o loʻo maua i vaega eseese o le itu i matu o le lalolagi. I aso nei, o le natura e masani ona utiuti, ma o ituaiga uma lava, na o le tasi lava na ola - sciadopitis ua toso. Ona o ana mea teuteu, o loʻo faʻaleleia lelei mo le teuteuina o mea totino, faia o fafie tetele, teuteuina o mauga maumaututu ma isi faamoemoega.

E lua ituaiga o mea taua o le sciadopitis:

  • ma le tasi ogalaau tutotonu;
  • faatasi ai ma le tele o lala tutusa.

Afai ei ai le avanoa ma le fesoasoani a nei paina, e mafai ona e faia se auala ese pe teuteu le paka, lea e taatele i Iapani. O laau laʻau e faʻaaogaina foi mo fatuga i togalaau o Iapani. Pine e faʻaaogaina i le fausiaina o fale, fale fale ma isi fale gaosi oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tui e faia mai le paʻu, ma faʻaaogaina le suauu e fai ai vali ma varnish.

Tofiga

O le Sciadopitis ua faʻalauteleina i ni auala autu se lua:

  • e ala i fatu;
  • toso.

A o le lūlūina, o fatu ua faʻasalaina, o lona uiga, tuʻuina i se siosiomaga matagofie i le maualalo o le vevela. O filifiliga nei e mafai ona fai e mafai:

  • teuina i le susu i le vevela o + 16 ... + 20 ° C mo le 13-15 vaiaso;
  • totoina i totonu o peʻa o le peat mo le 3 masina ma tausia i le vevela o le 0 ... + 10 ° C.

E seasea ona faʻaaogaina laʻau, aua e le aʻafia i taimi uma ma mauaa aʻa.

Totoina ma le tausiga

O talavou laiti e tosina atu i le lanu tioamata matala ma lala vaivai e faigofie ona sosolo i le matagi. O le mea lea, e manaʻomia e ia se pa puipui i le taumafanafana ma le malutaga i lala faʻamalo i le taumalulu. O le a le faatagaina le puipuia o le kiona e faʻafefeina ai le pale, lea o le a fesoasoani i le faatumauina o foliga lelei o le laau ma faʻalauteleina ai le alualu i luma o le tuputupu aʻe. O laau e nofouta i gusts o le matagi, o lea e tatau ai ona e filifilia togalaau faʻatoʻaga e puipuia mai le faʻataʻitaʻiga.

O le laau e sili ona fiafia ile laufanua lauolaola i le malamalama po o le paʻu malu. O le eleele e tatau ona lelei le susu ma faʻainu i taimi uma. A o le totoina i se nofoaga tumau, latou teli se lua loloto, i luga ole pito i lalo ole laulau o piliki piliki po o le oneone lapoʻa. O le mafiafia o le eleele e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 20 cm e mautinoa ai le lelei o alavai. O le isi vaega o le lua e ufiufi i le faʻafefiloi o le tutusa o le oneone, o le palapala ma le fafie ma le oneone. O le tele o vai e afaina ai aʻa, o le mea lea i le va o vai e te manaʻomia e faʻamago le pito i luga.

Mo le faʻaopoopoga o taimi, e tatau ona faʻapipiʻi le eleele i tafatafa o le ogalaau i le loloto o le 12 cm. Aʻo le i ai le taumalulu, e faʻamaʻaina e ala i le mulching i paʻu laupapa. Laʻau i le tau malulu malulu e aunoa ma se isi fale. Faigofie le faʻafeiloaʻi o gutu i -25 ° C, faʻapea foʻi le vevela o le vevela e oʻo atu ile -35 ° C.