Laʻau

Palisota - malo faʻavaomalo ma laʻau teuteu

Palisota o se mea teuteu matagofie. E taʻutaʻua i fugalaau fugalaau ona o ona lau lapopoa e ufiufiina i lanu pe gaosia. O le palisot laau e ola i vaomatua i sisifo o le konetineta o Aferika, e aofia ai le aiga o le Commeline. Palisota e lelei mo tagata e fiafia ile fale. E fiafia o ia i se foliga matagofie ma uiga le lelei.

Faamatalaga o le Botanical

Palisota o se mutia, laau toto mai mauga vao. E i ai se mea puupuu po o le tupu foi e aunoa ma se mea. E toetoe lava mai luga o le eleele e tulaʻi mai ai se faaputuga tele o laʻau petiolate. Fleshy petioles e foliga tutusa ma se tasi pito umi. O pepa e iai foliga o le fatu poʻo le ovoid ma se pito pito i luma. O le umi o le paʻu, lau lamolemole e 30-50 cm, ma o le lautele e 10-40 cm. O le pito i luga o le laupepa e sulugia ma vela ua gaosia. O lau o loʻo vali lanumeamata. O loʻo i ai i le tele o itu, o laʻasaga pito i lalo e sili atu nai lo le pito i luga.

O fugalaau paʻepaʻe po o fuga piniki e aoina i le panicle poʻo le faʻamalosiina o le faʻaogaina i luga o pupuʻu pupuu. O fatugatini e tutupu mai le ogatotonu o le rosette laʻau ma o loʻo i lalo o le pito i luga o lau. I le va o petals saoloto e tele lava ni laumei pupuu ma se tasi e tupu mai i le ovary. O le taimi vavalalata e pau i Ianuari-Fepuari.

O foliga sili atu teuteu o fua o fua. O lanu lanumumu lanumumu, lanumoana pe lanu paʻepaʻe e fai ai se fusi uʻamea i le pito i tua o le ponuncle. O fualaau suamalie na tumu atoa i le ogatotonu o Aperila.







Manatu lauiloa

I faleoloa fugalaau e mafai ona e faʻatau ai se papa o na o le tolu ituaiga, e ui e sili atu ma le 20 ituaiga o ituaiga ua resitala i le ituaiga. E sili ona salalau Palisot Barter. O ona lau lanu lanumeamata lapopoa lapopoa o loʻo faʻapipiʻi i le pito i lalo o manu, laʻau paʻepaʻe, petioles. O le umi o se laʻau laʻau mumu e oʻo i le 40 cm ma le lautele o le 15 cm. O le foliga o laʻau e lautele pe leai. O laulaau ei ai sina foliga mafiafia pe foliga mai. I luga o se pupuʻu vaapiapi vaapiapi o se mea eleelea, tele le telefoni. O fugalaau fugalaau e vali paʻepaʻe poʻo le lanu piniki. I le aluga o taimi, o le nofoaga o fugalaau o loʻo nofoia e mūmū mūmū fua.

Palisot Barter

Palisota faasee. O le laau e iloga i lau lapopoa. E le silia le 40 cm ma le lautele o le 15 cm le umi o le laulau. E masani lava o le ogatotonu tutotonu o loo otooto atu i se lanu manino. O se lanu paʻepaʻe pe samasama atonu e lautele ma vaapiapi. O fleshy petioles e foliga mai o foliga, o le umi e 6-7 cm. E tele fugalaau e fetaui lelei i le ape o se pupuʻu puupuu, latou te fausia ai se mea e le mafai ai. Laʻau lanumumu lanumumu lanumumu lanumoana ua tupu i le ogatotonu o le tautotogo. I totonu o togi taitasi o se lauulu uliuli 3-4 cm le lautele.

Palisota faasee

Le Palisota Mann. Vaʻaia matagofie i laʻau lapopoa, lau o lanu lanu meamata. O le uumi o le lau e 35 cm, ma e le sili atu le lautele i le 10 cm le lautele. O le mea e foliga mai e pei o se ulu tele, ulu-ulu ma fugalaau paʻepaʻe. Fua - fuamoa mūmū mūmū ma se pito pito i luga.

Palisota Manna

Faʻafouina o le palisota

O le toe faʻaleleia o alalaʻau e maua mai e fatu poʻo fualaau vegetative. O le tuputupu aʻe o le fatu e sili atu ona faigata. O fatu e seleseleina e totoina i le amataga o le tautotogo i ipu mafolafola mafolafola. O le eleele mo le totoina o loʻo saunia mai le faʻafefiloi o le oneone, peʻa ma le palapala palapala. O fatu e totoina i vaieli i le loloto o le 5-10 mm. O le ulo e ufiufi i se ata tifaga po o se ipu malamalama aʻo leʻi amataina. O loʻo tuʻuina le fagu i se mea mafanafana, e masani ona faʻaigoaina ma faʻamalulu pei ona tatau ai.

O fualaau e faamoemoeina ile 2-4 vaiaso. O laau ola ua totoina ina ia mamao le va i le va o le 7 cm. Pe a foliga mai e 4 laulaau moni, e totogo ai laau talavou i ni ipu eseese ma eleele mo le matua matutua.

I le pito i lalo o le vao, e mafai ona maua ni auala laiti. E mafai ona vavaeeseina ma faʻavasegaina. O nisi taimi e tuua tamaiti i totonu o se ipu vai ma vai seia oʻo mai aʻa. A maeʻa ona totoina, o le fatu toto e manaʻomia ai le faʻaleleia lelei o le faʻafefeteina, faasusu ma faʻamalosi ma puipuia mai le la. O le masina mulimuli ane, o le laau ua atoatoa ona fetuunai.

A mafai ona faʻavasegaina meaʻai, e mafai ona e faʻapipiʻi i le vaevaeina o le vao. O lenei faiga e le masani ona faia, aua o loʻo faʻaleleia le kulupu lanumeamata mo se taimi umi. O le aʻa e tipiina i ni vaega i se lau mata ma o le tipi e togafitia i le malala. I luga o tufatufaga taʻitasi, ia le itiiti ifo i le toʻalua le tuputupu aʻe o aʻa e tatau ona totoe. E taumafai Delenki e aua nei galo ma toto i totonu o ipu ua saunia muamua.

Totoina ma le tausiga

Palisota e nofo i le malulu ma le vaomatua o vaomatua vaomatua, o lea e tatau ai ona ia faia le tausiga talafeagai i le fale. Ae ui i lea, o lenei mea totino e le sili atu ona mataʻutia i le natura ma e mafai ona faʻafetaui i le nofoaga masani.

Palisota ua totōina i totonu loloto o ipu, e pei ona tupu tele le rhizome. O loʻo faʻaputuina se taʻiala faʻavaivai i le pito i lalo, ma tuʻu le palapala ile luga. Laufanua mo le palisota e tatau ona mama, ma le le fetaui pe fai sina tali. Faʻafefiloi o:

  • eleele paʻu;
  • eleele suamalie;
  • oneone;
  • peat.

O le vao e le mafai ona taliaina le totoina lelei, o lona uiga e le sili atu ma le tasi i le 3-5 tausaga. Faaaoga le metotia o le fesuiaiga o se coma.

Palisota e sili ona fiafia i potu mama, ae peitai, o le susulu o le la e le tatau ona paʻu i lau. O le susulu o le la, aemaise lava i le vevela ma le vevela maualuga, mafua ai le mu ma le samasama o laʻau. I totonu o le potu i saute, e le tuʻuina ipu i luga o le windowsill, ae i tua o le potu.

O le maualuga o le vevela o le ea i le taumafanafana mo le palisota + 18 ... +24 ° C. E mafai ona e ave le laau i le faapaologa po o le togalaau, ae filifili nofoaga leai ni mea. O le ea fou e faia i le faaiuga o Me, pe a oʻo ina sili atu ona mautu le vevela o le po. I le taumalulu, e manaomia e le laau sina manava (e oo atu i le 16 ... +18 ° C).

E tatau ona e faʻafeinu vai i taimi uma. O le palapala o le eleele e tatau ona susu. I lenei tulaga, e le mafai ona lolovaia le lalolagi tele, a leai o le a vave ona pala aʻa ma o le a le mafai e le laau ona laveai. O le faʻailoga muamua o le le lava o le susu o le pau o laʻau. Faatasi ai ma le faʻamagoina masani, e amata ona vevela pito o lau.

I le taimi o le fugalaau ma le tuputupu ae tuputupu aʻe, e faalua faalua ona fafagaina le palisota i le masina ma fale o minerale mo otaota i totonu. Fertilizers e faʻaaoga i totonu o le vai, faʻafefiloi ma le faʻafeinu. I le taimi malolo, o le fafagaina e le o manaʻomia.

O le taua tele o le maualuga o le maualuga o le ea, e tatau ona 60%. O laʻau e tatau ona faʻaosoosoina ma faʻafefe. I tulaga ogaoga, e tatau ona tuu ia fata i le susu susu mafolafola i tafatafa o ipu.

O aʻafiaga ono tutupu

Palisota e faʻapitoa i maʻi faʻaleagaina ma le tele o le suāsusu. I le tulaga o le paʻu o le petiole, e tatau ona fai togafitiga o le fungicide ma taumafai e faʻasaʻo se vaega o le laau.

Mai iniseti, o lona apogaleveleve o nisi taimi e osofaia e se apogaleveleve mite. Pe a oʻo mai i luga o laupepa le upega tafaʻilagi ma le vaʻaia, o le a faʻapisiina i se vaifofo o se iniseti (Actellik poʻo Fitoverm). A maeʻa le vaiaso, toe fai le faʻasologa e aveese ai iniseti talavou.