Fualaau aina

Faʻamatalaga o togafitiga ma le puipuia o tomato cladosporia

Afai e na o ni pulou e ola i totonu o le vaomatua! Ae leai - o latou o malolo masani, i le ituaiga o siama, e aliali i luga o moega togalaau. Cladosporium fulvum Cooke - o lea na taʻua ai e le saienisi o le malie, vevela o lanu enaena o le totoina o tamato, togafitiga mai lenei mea leaga, matou te faamoemoe e taʻu atu ia te oe i le aso.

Faamatalaga ma le afaina

O le igoa "lanu enaena" (o le manatu o le "klaosporioz" e sili ona taatele i tagata tomai faapitoa) o loo faaalia ai le "foliga" o le faamai - o lanu o le lanu tutusa (ua i ai i le tulaga matua o le faamai) e aofia ai lau tomato.

Ae e le gata o le laumei e maʻi ma oti. Laasaga o meaola o le cladosporia tomato, o totoe e aunoa ma togafitiga talafeagai, e oo atu ai i le oti o le laau atoa, ma o tagata o loo i ai i lenei mataupu e tumau pea e aunoa ma le fua o le a fuafuaina.

Mo tamato e ola i greenhouses poʻo lalo o se ata kesi, o le taufaʻataʻu o lenei faʻamaʻi e sili atu nai lo le mea moni, ma e tatau ona e saunia e togafitia le totogo o loʻo totoina i lenei auala.

O se faʻamaʻi e tele ni vaega o lona atinaʻe, lea e tatau ona faʻateleina ai le mataala o le au fai togalaau - e amata ai se taua i uluai faailoga o lona uiga o le faʻatoʻilaloina o le gasegase, e faʻataga ai le suiga i vaega mulimuli - o lona uiga o le leiloa i le taua.

E te iloa? O le tele o cladosporus na maua i le sili atu ma le kilomita o le sami, i le amber ma i luga o fafie i suauu o le tertiary period - o se tasi lea o meaola masani anamua.

Mafuaaga ma pathogen

E le o ituaiga uma o tamato e puipuia i le cladosporia - o le a talanoaina i lalo i auiliiliga.

O le mafuaaga muamua mo le faʻamaʻiina o lenei faamai o le gasegase masani o le tele o ituaiga tomato.

O le lona lua e mafai ona taʻua o le siosiomaga - pathogens e sili ai le vevela (sili atu i le +25 ° C) ma le maualuga (sili atu i le 80%).

O le mafuaaga lona tolu o le faateleina o le gasegase o faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi pipisi - o lenei mea e mafua ona o le faʻaleagaina o ona faʻamaʻi.

Faitau foi e uiga ile auala e aveese ai le Fusarium, paʻu paʻu, Alternaria, le maualuga o le pala, o le paʻu i tamato.

Ma e eseese i latou masani masani. O nei mea ua taua o le "coridia", lea na toe faʻataʻitaʻia e Cladosporium fulvum Cooke faʻatasi. Conidia "pefu o le pefu" e ave e le felelei o le ea. Latou te faʻalagolago i soo se mea. E ala i le togafitia o moega faʻatasi ai ma togalaau faʻapitoa poʻo le sasaʻaina mai o le masini masani, atonu e te le masalomia o le taimi lava e tasi o loʻo e faʻafeiloaʻi ai le maʻi o le tomati i laau e te alofa i ai.

Auā o le faʻamaoni o nei tagata e feaveaia le faʻamaʻi e taua:

  • mafai ona ola e aunoa ma le laau lava ia (e mafai ona latou ola i le eleele);
  • tetee i le lamala ma le malulu;
  • umi (oʻo atu i le 10 masina) mafai.

E taua! O le faʻaitiitia o le malulu o le ea i lalo ifo o le 70% o loʻo taofia ai le faʻafitauli o le maʻi.

Faailoga muamua i tamato

O le taimi lava e paʻi ai le lanu enaena i ou tamato, e tatau ona e faʻaaogaina vave laasaga masani e faʻafetaui ai.

O faailoga muamua o le cladosporia e tatau ona mataituina i le taimi o le tuputupu ae ma le amataga o le ola. Aua le faʻavalevalea i le taimi nei e tilotilo i itu i totonu o laʻau - o iina, pe a tupu mai siama, faʻaalia, e pei lava o le amataga o le pala, lauulu uliuli. O se faailoilo mo le asiasia o le pito i tua o le laʻau e mafai (ma e tatau) ona avea ma lanu meamata lanu meamata (pe, ese, samasama) i lona pito i fafo.

Ina ia aua le toe foi atu i le isi faʻamatalaga o le malosi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, seʻi o tatou faʻamatalaga vave ma aemaise lava laasaga mulimuli ane:

  1. Kladosporiosis e oʻo i lona pito i luga, e salalau mai le pito i lalo, e le gata o laulaau pito i lalo, ae o vaega foi o le au.

    I fafo, o loo faaalia i le faasolosolo malie o le pogisa o mea, ma i totonu o le toto laau toto le tuuina atu o meaʻai i ona vaega uma ma, o lona uiga, o le atinaʻeina o fualaau e afaina - e foliga mai o loo atoatoa ma e le atoatoa, e matua vaivai ma ua matua.

  2. O lanu enaena lanu enaena e faailoa ai le mea mulimuli o le maʻi. O lau e faʻamago, piʻo, i le vaega pito i lalo ua ufitia uma i le pala.
Aoao pe faapefea ona taulimaina le lanu enaena i luga o le strawberries.

Togafitiga

Mai le taimi muamua na aliali mai ai faʻamaʻi muamua, o le kladosporiosis poʻo le lanu enaena o se tamato e avea ma se mea sili ona le fiafia mo oe, lea e mafua ai ona e suʻe ma faʻaaoga togafitiga talafeagai. Latou, i le ala, tele.

Vailaau Mataʻutia

O se vaega taua o tagata e faaaogaina le eleele e sau mai aai. Mai iinei o latou vaivaiga vaivai ma togafitiga a le atunuu o le tauivi ma togalaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi - o le mea e fiafia i ai e tuʻuina atu i sauniuniga faʻatemika lea e mafai ona maua i totonu o se atunuʻu faapitoa.

Matou te ofoina atu ia te oe meafaigaluega sili ona lauiloa e lua:

  1. Fungicides "NeoTek" ma le "Bravo" ma le tele o ituaiga o gaioiga malosi, gafatia, i se foliga sili ona mamafa, susunuina le laʻau.

    I lenei itu, ua fautuaina e aua le sola ese mai faatonuga mai faatonuga aloaia pe a faagasolo le sauniuniga o le fofo o galuega.

    Ma mo le faʻamavae mulimuli o le faʻamaʻi, e tatau ona faʻataunuʻuina se togafitiga lona lua - lua vaiaso pe a maeʻa.

  2. O se fofo faigata o le polycarbacin (o se sipuni sipuni), sulpasa sulfate (o le aofaiga lava) ma le colfidal sulfur (faatolu taimi o le sipunipuni) o loʻo i totonu o le faʻaitiitia o vai.

    E tatau ona faʻaumatia le tele e mafai ai. Mo se laasaga sili ona maualuga, o nisi faʻamaʻi suavai e faaopoopo i le vailaʻau.

    I le faaopoopo atu i le gaosia o laau totō, ma le gauai faapitoa i vaega pito i lalo o le laupepa, ua fautuaina ina ia sinafe le palapala mo le faaleagaina o spores spores iina.

E taua! E sili atu le lelei o le kemisi e le faʻaaoga i le amataga o le faʻamaʻi, e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le fausiaina ma le fua o le ovary tomato. Amata i suʻesuʻega puipuia, ave faʻamalositino o laupepa masalosalo ma, pe afai o le maʻi ua uma ona oʻo mai, faʻatasi ma tagata faʻalogo aganuʻu.

Lavega o meaola

O meaola oona e lelei mo lo latou le afaina i tagata, manu ma iniseti aoga. E fautuaina le faʻaaogaina o le trichodermin e faasaga i le cladosporia aemaise lava (e aoga i isi faʻamaʻi faʻaleagaina).

Aumai, mo le taimi muamua, tuusao i totonu o le palapala aʻo lei totoina ni fatu. A maeʻa ona faʻaaoga lea i masina taʻitasi, faʻatasi ma le fafaga.

E le gata i lea, o le pulumuina e faia i se vaifofo (e tusa ai ma faatonuga) o se vailaau o lau o laau tomato.

Manatua o le trichodermin ua faʻaseseina vave vave, e tatau ona faia le taualumaga i le ao timuga e aloese mai le faʻavelaina o le kiona ile la o le la. Faitau atili e uiga i meaola faʻapitoa.

Fofo faʻapitoa

Mai se mea masani faʻaleaganuʻu o le a tatou filifilia le uʻu ua tatala i le vai (1 lita mo se pakete). O le faʻaleleia lelei o le totoina e aoga tele e le gata i le cladosporia ma isi fualaau e le manaomia.

Ma isi faʻamatalaga e lua o le a manaʻomia ai sauniuniga mo vailaau mo togafitiga:

  1. I le 500 ml o le susu mafanafana (fou) faʻaopopo 15 mativa o le iodine, faʻaoso ma sasaa i totonu o le 5 lita o vai mafanafana (pe na o le mafanafana).

    O le isi mea e masani ona fai i le togavao faʻatasi ma se togafitiga sili atu ona maeʻa o lālā i la latou vaega pito i lalo.

  2. O faʻafitauli o le manganese ma le teuteu o le fafie o le laupapa, lea e fautuaina e faʻaaogaina (faatasi ai ma le taʻi vaiaso), o le a matua leai lava se aoga (e le gata mo le laau ae mo le tamaloa).

    I lenei tulaga, o le fofo ua maeʻa manganese e tatau ona piniki, ma o vailaau mai lefulefu ua saunia e ala i le kuka 0.3 kilokalama o le mea i totonu o se tamai vai ma mulimuli ane le 20-minute leʻo i luga o le vevela, ma na o le taimi lava e faʻafefe ai le paluga i se pakete lita e sefulu.

Faʻatauga Faʻatau

O le faʻaaogaina o kladosporioz e faʻaaogaina ai auala faʻatautaia e mafai ona avea ma auala aupito sili ona mataʻutia - e faʻaumatia uma ai vailaʻau faʻamaʻi. O le mea lea, i lenei tulaga, o metotia o agrotechnical e tatau ona mafaufau i ai o se elemene o le faʻamaʻi atoa o faʻamaʻi, poʻo le avea o se sui tino mama.

E aofia ai:

  1. Faʻafanoga (susunuina) o laulaʻau mamaʻi ma le vaega o totoe o le laau pe a uma le seleselega.
  2. Taofiofia le usitai i tulafono o le seleselega.
  3. Vaitaimi i luga o le kiona.
  4. O le vavao na totōina vao.
  5. Faʻaleleia atili o le suāvai ina ia aloese ai mai le suavai.

Puipuiga

Mo le puipuia o le faaaogaina o le lanu enaena, muamua, o fofo ua uma ona taʻu mai o le paluga o le galala ma le fafie.

O togafitiga puipuia o laau totō ua faia foi:

  • copper oxychloride;
  • Bordeaux vai (1% fofo);
  • vailaau oona (Integral, Pseudobacterin 2, Fitosporin M).
I le mea mulimuli, o le fale gaosi lava ia, lea o loʻo ola ai tamato, e le tatau ona avea ma se nofoaga mo faʻamaʻi - o ona vaega laupapa e togafitia ma fofo faapitoa mo lenei mea.

O ituaiga eseese

O le totoina o tamato eseese e puipuia i le cladosporia e mafai foi ona avea ma ituaiga puipuiga.

E le itiiti ifo i le lua ituaiga. O tamato sili ona lauiloa, e toatele na latou tuʻu le ituaiga "Our Masha F1" i le mea muamua, aua, e ese mai le tetee atu i lenei faʻamaʻi, e iai foi fua lelei.

Faatasi ai ma le muamua e taʻua foi ituaiga eseese:

  1. "Vezha", o lē na sau ia i matou mai Belarus (faʻaitiitia sina mea i le mea muamua ma le tele o fua).
  2. "Fiafia" ma le kulimi piniki.
  3. "Space Star F1" - e manaʻomia e faʻaopoopo i ai le fufuluina i le faʻaopoopoga faʻasolosolo ("Alirin-B" ma / poʻo le "Gamair" sauniuniga).
  4. "Funtik" - tutusa "Evpator", amata, i totonu, i le gaosiga, e aunoa ma le faaaogaina fou.

E te iloa? Soviet scientist N.I. Vavalov sa faasino atu i Amerika i Saute o le fatuga autu o le tupuaga mo le amataga o tamato.

O taga na faʻaalia i leaflets o fualaau o le tomato e tatau ona avea ma taʻiala i gaioiga, aemaise o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo. Faatasi ai ma se taumafaiga laitiiti, e faatalitali ai se seleselega lelei mo oe.