Laʻau

Brunfelsia - o se fugalaau manaia ma se manogi manogi

Brunfelsia o se laau matua matagofie tele ma lau lanu lauolaola ma o loo avea ma laau vao. I le taimi o le fuga, o loʻo faʻapipiʻi puʻu uma i se pulou lanumoli. Pe a goto le la, e tosina mai e le fugalaau se manogi manaia ma manaia, lea e mafai ona faatusatusa i le manogi manogi. O le lauʻeleʻele o le laau o vailaʻau a Amerika, mai le mea e maua ai e Brunfelsia loto o faifaatoaga ma o loʻo tufatufa faʻasoa i le lalolagi atoa. O le taimi nei e te le manaʻomia le faia o se malaga umi e fiafia ai i lona manogi ma faamemelo i fugalaau matagofie. Ua lava le o mai i le faleoloa ma faʻatau se ata o brunfelsia.

Brunfelsia

Faamatalaga faʻatau

Brunfelsia o se faʻatoʻaga faʻamalosi e fai ai se vaovao po o se laau laʻititi. E aofia ai le aiga o le nightshade ma e manaʻomia ai le faʻaeteeteina le tagofiaina, ona o lona sua oona tele. I totonu o le fale, i le vasa vevela o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, o le brunfelsia e oʻo atu i le maualuga o le 1-3 m ma e mafai ona fausia ai se tamai laau, ae i totonu o tatou latitudes, ma totonu o le togalaau ma togalaau aina, e maua ai sina tuputupu ae faaletausaga ma e seasea ona tupu i le 1 m.

Le malosi o Brunfelsia e malosi tele, sulu, ma o le taimi e malosi ai aʻa. E faʻapipiʻi e le faʻavae lala mai le pito i lalo ma faʻapipiʻiina i laulaʻau lanu meamata. O laʻau o le paʻu, e iai ni petioles laiti ma o loʻo faʻapipiʻi faʻatasi i le au. O le uumi o le lau e mafai ona 5-30 cm. O le laupepa laulamu e manaia, lamolemole. Brunfelsia e gasolo laʻau i le ogatotonu, o lea e foliga mai ai o se tusi tatala.







O le fugalaau e amata mai i le faaiuga o le taumalulu ma tumau seia oʻo ia Me. Mai i laʻau o laulaau, e aliali mai i luga o se tamai pi, lea o loʻo i ai le 5-8 ala. O fugalaau taitasi e 5 petals e faʻaogaina i se uumi umi. O le limite o le corolla e 5 cm. O le pito i lalo o le petals e lapotopoto ma faʻafefe i le pito o le isi. O le tele o taimi, o fugalaau e valiina i lanu violē. O buduga taitasi, pe a tatala, ei ai le malu malu, ae i totonu o le 2-3 aso e faasolosolo malie lava le paʻu ma e mou atu i le fugalaau sinasina-sinasina. O Brunfelsia e olaola lelei, ae o tupu taitasi e ola na o le 3 aso, o lea i luga o le tasi vao o loʻo i ai fugalaau lanu eseese.

Pe a fuga fugalaau, o lanu manogi e aliali mai i lo latou nofoaga. Laititi tamai fatu e natia i totonu o latou pipi suamalie. O fua e matua matautia lava.

Ituaiga o Brunfelsia

I le genus Brunfelsia, e tusa ma le 50 ituaiga o laau totō, e sili ona lauiloa o ituaiga eseese ia:

  • Brunfelsia fai ifo lemu O loʻo i ai le faʻaalia o se vao vavalalata e mafai ona fuga i le tausaga atoa. E mafai ona ufiufi uma i luga ole laʻau ma fatugalalala.

    Brunfelsia fai ifo lemu
  • Brunfelsia tele-fuga (Brunfelsia grandiflora) - O laʻau sili ona lauiloa, ituaiga faʻamaʻi ma fugalaau tetele. O le manatu e sili ona matagofie ma fuga mai Mati ia Oketopa. Fugalaau i le tele o laumei e faʻaalia ai se manogi malosi.
    Brunfelsia tele-fuga (Brunfelsia grandiflora)
  • Brunfelsia Australian E talafeagai mo le tuputupu aʻe i le togalaau. O ona vaovao laiti i le vaitau o le fugalaau e ufiufi i se pulou fugalaau tetele. O le aofaʻi o corolla taʻitasi e oʻo ile 6 cm.
    Brunfelsia Australian
  • Brunfelsia americana lauiloa mo lana manogi malosi i le po. O le pulumu muamua e paʻepaʻe sinasina, ae faasolosolo lava ina avea ma kulimi ma samasama.
    Brunfelsia americana
  • Brunfelsia e leʻi faʻafefeteina e ese mai le tele o fugalaau (e oʻo i le 12 cm le lautele), ae faʻapea foʻi i lau laititi ma lau uumi.
    Brunfelsia e leʻi faʻafefeteina
  • Brunfelsia calicyna var floribunda O se togavao faʻasalalau ma se fafie. O laulaau e le faʻamalosi, ma o fugalaau e tele tele, lanu viole.
    Brunfelsia calicyna var floribunda
  • Brunfelsia Hopa (hopeana) O se ogalaau lapoa (e oʻo i le 2 m le maualuga) faʻatasi ai ma lala malolosi ma le laʻau vaivai. O fugalaau e muamua lanu enaena lanu moana ma faasolosolo malie le paʻepaʻe.
    Brunfelsia Hopa (hopeana)
  • Brunfelsia Uniflora e tupu foi i totonu o se vao televave, ae o fugalaau e tasi ma e eseese i laititi laiti (e oo i le 2.5 cm le lautele). O pito o petals o le lanu violē poʻo le lanumoana, ma o loʻo tumau pea le paʻu. E faasolosolo lava, o vaega uma o le pi e teteʻe.
    Brunfelsia Uniflora

Faʻi ma vailaʻau

Brunfelsia o le aiga o le nightshade. O lona uiga o vaega uma o le laau e matua matautia lava. E matautia i latou mo meaola ma le tagata lava ia. Ae ui i lea, i ni mea laiti, o le juice Brunfelsia e mafai ona i ai se faʻamalologa. E faʻaaoga i vailaʻau mo:

  • faatoaagaina mai o le tino;
  • tiga tiga
  • puleaina o fiva;
  • lafoaʻi o manua;
  • faʻatonutonuina o le papa;
  • fofoa le ate.

O le faʻaaogaina o brunfelsia i vailaʻau faʻaleaganuʻu e aʻafia i aʻafiaga ogaoga, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e faʻavae i luga o mea masani masani.

Tofiga

Brunfelsia e mafai ona faʻaleleia e fatu ma laau vegetative. O fatu e aunoa ma le lafoaia ua totoina i totonu o se masima susu ma ua ufiufi i se ata. O le faʻasalaina ma le pulupuluina o loʻo faia i isi aso uma ma faʻamalosolo aso uma mo sina taimi puupuu. I totonu o le greenhouse e tumau ai le vevela o +18 ° C. Brunfelsia mai fatu e aliali mai ile 4-6 vaiaso. A maeʻa le isi 14 aso, e totogo laau ma totoina i totonu o ipu.

Faʻapenaina o le brunfelsia e ala i le gaogao e sili atu ona faigofie. Ua lava le tipi ese o se lala ua mama, lea e le itiiti ifo i le tolu tulafono faatonutonu. O le tipi ua faʻafefeteina i se fofo faʻaleleia ma totoina i se malamalama, susu susu. A o faagasolo pea le faagasologa, o le paranesi e ufiufi i se ata tifaga po o se fagu. O le maualuga o le vevela o le +25 ° C, e tatau ona e faʻamafanafanaina le fatuina i aso taʻitasi. O aʻa e foliga mai i le 4-6 vaiaso.

Brunfelsia tausi

Mo le atoatoa o le tuputupu aʻe o brunfelsia, e manaʻomia le tausiga faʻaeteete. E le mafai ona taʻua o se laau e le lelei, ae o taumafaiga uma lava e toe faʻafouina pe a fuga mai le manogi.

Brunfelsia e manaʻomia se umi o le ao ma susulu, e ui lava e faʻafefe, malamalama. Faʻasaga le susulu o le la ma vevela laulaʻau ma susunuina. I totonu, o le nofoaga i totonu o faamalama sisifo ma sasaʻe e sili ona lelei. E le fefe le laau i le vevela, ae o le malulu i +9 ° C pe itiiti ifo e mafai ona afaina ai.

O le tausiaina o Brunfelsia i le fale e aofia ai le faʻafefeteina ma le faʻamaualalo. O se tagata nofomau i meaola o le a faigata i le malulu o fale mautotogi. E fautuaina e sulu le laau i aso uma ma tuu i tafatafa o le vai.

Mo le totoina o le Brunfelsia, o le faʻafefiloi o laʻau ma le eleʻele e faʻaaoga ai le peat ma le oneone. E mafai ona e faʻaaogaina se mea sauniuni mo le totoina o rosa, lea e faʻatau atu i se faleoloa fugalaau. Ina ia maua le mafanafana o le togavao, filifili ni vateatea ma loloto. E tatau ona faataatia se alavai i le pito i lalo.

Mai ia Aperila ia Oketopa, e tasi i le vaiaso, e tatau ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o fugalaau mo fua o laau totō, ona maua ai lea e Brunfelsia le lelei o le tuputupu ae ma le fua tele.

Mo le puipuia o foliga vaaia teuteu o Brunfelsia, e tatau ona teuteuina i taimi uma. E faʻatinoina le faʻatinoga pe a maeʻa le faʻaleleia, oti i le afa o faʻaʻau uma. O lenei mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae o taʻaʻau laiti ma le faʻavaeina o fugalaau.

Brunfelsia e le aʻafia i maʻi faʻapitoa, ae mafai ona osofaʻia e parasites (aphids, mealybugs, ticks, inches insects). E sili atu le vave faʻamalolo o le vao ma se iniseti (decis, karbofos, actellik) ma toe faia le togafitiga pe a mavae le vaiaso.