Laʻau

Clusius - Tropical Flowering Guest

Flusili - faʻavaveina o vao ma laau matagogo e tutupu i le vevela ma vaipanoa o loʻo i lalo o Amerika i Matu ma Saute. O tagata tafafao maimoa e fia tuʻuina i luga o laulaau o le tautau, i le lumanaʻi ua latou leʻo ma teuina mo se taimi umi. I totonu o le lauʻeleʻele, o le clusius o loʻo faʻaputuina laau i luga o mita e maualuga, ma io tatou latina o loʻo i ai lapopoa tele ma laiti mo le faʻatupulaia o le talo. E fiafia le laau i lau lanu lauolaola, fugalaau manaia ma fua matagofie-fetu.

Faʻamatalaga

O le igoa o le saienitisi Dutch o Carlus Clusius, o Clusius o se aiga Clusian ese. Faatasi ai ma le tele o ituaiga, o loʻo i ai ni fugalaau o loʻo tutupu i le palapala ma ituaiga epiphytic. O le aʻa o le aʻa e iai lona uiga, o aʻa autu e faasolosolo ona avea ma laau ma nofo ai i se nofoaga tele i lalo o le eleele. E mafai ona fausia ni laau fou mai le afaina o aʻa.

O le lala lala e malosi mai le faavae ma le umi atoa. O le laau o loo i ai se tamai lanu lanumeamata, lea e faasolosolo malie lava ona ufitia i se paʻu enaena lanu enaena. O le kulimi vine ua leva ona faʻaaoga mo faamoemoega eseese. Sa galue o ia e faʻapipiʻi vaega i le fausiaina o vaa, ma fesoasoani foi e faʻaumatia faʻamaʻi ma isi maʻi.







O laʻau paʻu laʻau o loʻo i ai se petiole pupuu ma o loʻo toe i ai i luga o atigipusa. O le pito i luga o le lau laulaau e lamolemole, lanumeamata lanumeamata. Laʻau o loʻo i ai se faʻalelei poʻo se faʻamalositino faʻatulagaina ma se pale mautu ma se pito i luga. O le umi o laulaau uma e mafai ona maua mai i le 8 i le 20 cm, ma le lautele e 5-8 cm.

O le fugalaau fugalaau e manaia, o ona petale e fai siʻosiʻomaga ma e pei o loʻo ufiufi i se ufiufi. I totonu o le siosiomaga masani, o faʻalavelave faʻaauau i le gasologa o le tausaga. E tatalaina pupu i le po ma piilima i le taeao. O pusi taʻitasi e aofia ai ni petesola e 4-9, e vali paʻepaʻe ma vali piniki po o samasama. Ole fua ole fugalaau taitasi e 4-5 cm.

A maeʻa le palota, o le a fua le fua i le mea o le pua. Pe a tapunia, e foliga tutusa ma se pusa lapisi e ufiufi i le paʻu lanu meamata. O le limite o le fua e 5-8 cm. Aʻo oʻo mai, o le paʻu ua enaena ma enaena, ma ua amata le fua ile foliga o se fetu. I totonu, mumu pulp ma le tele o fatu e maua. O fua o le kopa e le mafai ona faʻanoanoa, o le sua e faʻafeiloaʻi ma le paʻu e mafai ona afaina.

Totoga o laau

O le aiga e sili atu ma le 150 ituaiga, ae e le tele naua fusi ua mafai ona teu i le fale.

Vaevae lanu piniki (rosea) - le lauiloa sili. O se ogalaau laʻititi poʻo le laʻitiiti e iai aʻa tetele ma laʻau lanu. O laʻau tino o loʻo i luga o petioles faʻapuupuu ma faia se taamilosaga lapotopoto po o le taamilo. O le umi ma le lautele o le laʻau e 20 cm. O le lanu o laupepa laupepa e maamaʻa, lanumeamata. A faʻamaʻaina tamaʻi tigā, o le lanu samasama lanu samasama ua fai, lea, pe a vevela, ona manino. Fugalaau faʻapitoa e aliali mai i luga o vailaau vali talavou. O a latou gaʻo e vali paʻepaʻe poʻo le piniki, ma o le pito i luga o se lanu samasama samasama. O le valu o fugalaau taʻitasi e 8 cm.

Manatua le lanu piniki

Clusius lanceolate O le umi o laʻau paʻu paʻu e 7-8 cm O fugalaau taitasi e aofia i le 4-8 tafaʻi totogo ma oʻo atu i le 5 cm le maualuga. 5 E latalata i le tumutumu, o fugalaau e vali mūmū po o paʻu, ma le pito taofi lanu paʻepaʻe.

Clusius lanceolate

Clusius e tele faia ni ogalaau e oʻo i le 3 mita le maualuga ma oʻo atu i le 1.2 mita le lautele. O laʻau poʻo le laʻau e 8-18 cm le umi e faʻapipiʻi i le aʻa i ni petioles pupuu, mafiafia. Fugalaau i luga o vailaʻau laiti e aoina i ni mea laiti e 3-5 fasi. O le aofaʻi o fugalaau paʻepaʻe poʻo kulimi taʻitasi e 5-8 cm.

Clusius e tele

Tofiga

E sili ona lelei le faʻaleleia o le kulupu, e faʻaaogaina ai le faʻatalanoaina ma le faʻavaeina o mea faʻapipiʻi. O laʻau tipi e tusa ma le 15-20 cm le umi e maua i le vai poʻo le susu oneone. E fautuaina e togafitia o latou faavae ma se fofo faʻaleleia (aʻa, heteroauxin). I le taimi o le aʻafiaga, e manaomia e le fale se potu ma le ea mafanafana ma le susu. E manaʻomia le faatumauina o le vevela e lēlalo ifo nai lo le 25 ° C. O le taʻavale e mafai ona toe tusa ma se masina.

O aʻa uila e faia i le umi atoa o laina o se tagata matua. Latou te galulue e maua meaʻai mai le ea ma auai i isi laau. I luga o le faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu poʻo le eleele lafulemu, e amata ai ona ola tupu mago ma maua ai se fausaga eletise. A maeʻa le tuputupu ae o le rhizome, e mafai ona e tipiina le tiʻetiʻe ma faʻafetaui i totonu o se ipu.

O le faʻaleleia o fatu e matua faigata ma leai se aoga. E vave vave ona leai ni fatu laau, o lea o le luluina e faia vave lava pe a uma ona aoina i se paluga susu o peat ma oneone. E manaomia e le laau le faatumauina o le maualuga o le palapala palapala ma le malulu o le ea. Ua ufiufi le fagu i se ata tifaga ma tuʻu ai i se mea susulu. I totonu o le 4-6 vaiaso, o aʻafiaga e le masani ai. E faʻailoaina i aso uma, ae tausia i lalo o se ata seʻia oʻo i le 4 laulaau moni e aliali mai ma na o le taimi lava latou te masani lelei ai i le natura masani.

Faʻafiafia tausiga

O le tausia o le tautau i le fale e le faigata, e tatau ona e filifilia vave le nofoaga sao mo ia. E sili atu ona lelei le maua o le faʻaaogaina i le tautotogo, ona faʻaaogaina lea o le faagasologa o femalagaaiga, faʻafetauiga ma fetuutuunaʻiga. Mo le totoina, filifili le eleele lalelei. E mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o vaega nei:

  • vermiculitis;
  • oneone;
  • peat;
  • lau laʻau;
  • eleele faʻasoa.

I le pito i lalo o le tane faʻanoanoa o loʻo faʻamauina ai se alavai. O le ipu e filifilia i le tele poʻo le siʻitia laʻititi. O suʻega taʻitasi o se faʻafitauli tele mo Clusia, o lea la e masani ona le fautuaina lenei faiga. Afai e mafai, ia faʻaaoga le metotia o le felafolafoaʻiga ao faʻasaoina le coma tuai tuai.

E manaʻomia e Clusius se malamalama umi ma faʻasalalauina le malamalama. E sili le tuʻu i se mea mamao mai le faamalama poʻo le faʻaaogaina o le faamalama i sisifo ma sasaʻe. I le taumalulu, e fautuaina le malamalama moli. E manaʻomia e le vao se vevela o le ea tumau i + 20 ... + 25 ° C. I le tau mafanafana, i le leai o se po manaia tele, e fautuaina e ave ipu i luga o le auala. Filifili nofoaga e aunoa ma ni faʻailoga.

O le kulupu e sili ona fiafia i le vavao o le ea ma vaʻaia le faʻaleleia o le vai mafanafana. Faʻamauina le laau i taimi uma, ae i ni vaega laiti. E mafai ona faʻamago le afa pito i luga o le eleele, ae le taliaina le suavai.

Mai ia Aperila e oo ia Oketopa, e manaʻomia ai le faʻamalaina o le kulupu. E mafai ona e faʻaogaina ofu faʻapitoa lautele. O se laau maloloina e manaʻomia na o le afa o le fua o le faʻalaʻau faaopoopo i le vai mo le faʻaleleia. I le taumalulu, e leai se manaʻoga e faʻafefeina le vao, e faʻaitiitia foi le suavai.

I le tautotogo, e fautuaina e tipi lala mago ma fusi le pito i luga o le mama. O le teuteu le talafeagai e faigofie ona tauaveina ma mafai ai ona e faia se pale matagofie.

O aʻafiaga ono tutupu

O le kulupu e puipuia i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O faafitauli autu e fesoʻotai ma tausiga le talafeagai. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau laulaau lanu samasama ma paʻu. Faʻasaʻo le tulaga o le a fesoasoani i faʻamalamalamaga faaopoopo.

Faatasi ai ma le tele o le suāsusu, e faʻapipiiina ai se paʻu e sili ona lelei i le eleele. E mafai ona salalau atu i aʻa i aʻa o le terrestrial ma taʻitaʻia ai le pala o le laau. O le eleele e tatau ona fufulu mama ma tatala, ma faʻamaʻatia mea e vaʻaia atoa.

I le vevela ma le vevela o le tau, e mafai ona maua i luga o paʻu ni mea o se apogaleveleve mite, scutellum, poʻo le mealybug. Mo le puipuia o meaola faalafua, e sili atu le vave faaaoga o iniseti.