Laʻau

Gloxinia - o se fualaau mataʻina i totonu o se fagu

O le Gloxinia e mafua mai i le ituaiga o fualaau ova o le igoa tutusa i le aiga Gesneriaceae. O lona lauʻeleʻele o vaomatua o Central Central and South America. Na te tosina mai tagata fugalaau ma fugalaau susulu pupula e fausia ai se matagofie o le fugalaau i luga o le fogaeleele. Tropical beauty e iloga e ala i lona tumau ma le amio le taupulea, o lea e lelei atoatoa mo le amataina. Faafetai i le au faifaatoʻaga, e tele ituaiga eseese o gloxinia ma fugalaau eseese e lanu eseese.

Gloxinia Faamatalaga

O Gloxinia o se faʻaaloalogia o le suamalie ma se aʻa i le tino o se tui tele. O nisi ituaiga o meaola e leai ni mea, aʻo isi e mafai ona oʻo atu i le 70 cm. O le maualuga o le laau i le siosiomaga masani e le sili atu i le 25 cm. O vailaau i totonu e matua manaia (e oo i le 5 cm le maualuga).







O luga aʻe o le palapala o se laʻau laʻau vaʻavaʻa, o loʻo aofia ai lau laʻau petiolate. O le umi o le laulau laʻau e oʻo i le 20 cm. O loʻo i ai se foliga faʻalelei pe ovoid ma se pale ma se pito pito i luga. O laumei lanumeamata lanumeamata e vele; o se vevela tutotonu e mafai ona iloa i latou.

Fugalaau toto

Gloxinia e fuga mai ia Mati ma e mafai ona oʻo atu i le tolu masina. O nisi ituaiga o laau toto e fuga mai foi i le tautoulu. O lenei mea e mafai ai e oe ona filifili ma faatau le gloxinia mo le aso malolo ae le o le masani masani o fugalaau. I le ogatotonu o le pusa e tele fugalaau e tasi e iai le diamita 8-12 cm. O ponuncles e vaivai, o le a mafai ai e logo uʻamea. E pei o laʻau, o loʻo ufiufiina i latou i ni vailaau pupuu. O le numera o faʻamau i luga o se tasi laau e mafai ona 8-40 iunite. O le siakiina e aofia ai lafumanu o loʻo i luga o le faʻasolosolo, o loʻo i ai i le tasi pe sili atu laina. E masani lava o le pito ma le pito o petals e eseese lanu.

Fugalaau e lanu uliuli, mumu, fugalaau, paʻepaʻe poʻo le kulimi. E i ai ituaiga e maua mai i le monophonic petals e naʻo le suia o le lanu lanu, ma o fugalaau e ufiufi i tamai laumei, fasi vevela poʻo le faʻavasegaina o pito. O nisi faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai se masini faʻafaʻatasi ma ni petaliti faʻapitoa e le o se mea e faʻaaogaina.

Taimi ma le malologa

A oʻo i le faaiuga o Setema, pe a maeʻa le gloxinia, e tatau ona taofi le faʻamaina. E faʻaitiitia foi le faʻaleleia i le tasi le eleele ile susu i le masina. I le mulimuli ai i fugalaau, e amata ona mate laulaau i fafo ma i le masina ua uma ona susunuina uma vao vao. O le fagu e alu i se nofoaga pogisa ma teu i le + 10 ... + 15 ° C. O iinei e nofo ai mo le 4 masina. E mafai ona eliina ma teuina eseese le pusa i totonu o pusa ma puʻu poʻo le vao.

I le ogatotonu o Fepuari, faʻamuta le filemu i le taumalulu. E tatau ona totō faʻamaʻi i totonu o le eleele fou ma susu. Ua faʻafeiloaʻi pulu i totonu o se potu ma le vevela o + 15 ... + 16 ° C. Faʻamamaina ma le faaeteete, e pei ona magoto le palapala.

Eseese ma ituaiga

I le natura, e tusa ma le 25 ituaiga o gloxinia, ae na o le lua o nei mea ua tupu i le aganuu.

Gloxinia e manaia. O le laau e lautele lanu lanumeamata lanumeamata ma le pupuʻu mafiafia. Latou te i luga o ni mea uumi. O se mamanu faʻalauiloaina o veins e mafai ona iloa i luga. Fugalaau i foliga o se logo telē e valiina i le paʻepaʻe, lanu viole, lanu moana, piniki, lanu viole. E iai ituaiga eseese ma fugalaau faigofie ma faalua.

Gloxinia e manaia

Gloxinia o le tupu. Faʻafetai i le faʻasaina o laau, o le laau e fai ai se vao vao e oʻo i le 10 cm le maualuga. I luga o le laʻau lanumeamata lanumeamata o loʻo i ai se siliva siliva i luga o veins. Fugalaau lanu tetele e fuga mai i luga o paʻu uumi ua i ai le lautele e oʻo i le 7 cm ma le umi e oo atu i le 5 cm.

Gloxinia royal

E faʻavae i luga o nisi o meaola, ua fafagaina e faifaatoaga le tele o ituaiga mea teuteu. Faatasi ai ma i latou, o mea sili ona matagofie i aso nei o mea nei:

  • Malamalama Maualuga - tele fugalaau lanu-paʻepaʻe talafeagai mo le fausiaina o falaoloa;
    Maualuga maualuga
  • Fiafia Tesea - o fuga faalua tetele e iai le lanu piniki (marshmallow);
    Le manumalo manumalo
  • Kristin Irish - o faʻamaʻapoʻa e lua e aofia ai petals ma se paepae paʻepaʻe ma se lanu mumu;
    Kristin irish
  • Pinik Flamingo - fugalaau lanu piniki ma le lanu violē ma se fasi paʻepaʻe paʻepaʻe i tafatafa o le pito o le petal;
    Pinik flamingo
  • Ioeenia - faʻalua faʻalua fagota faʻatasi ai ma le tele o peti;
    Ioeenia
  • Winter Cherry - fugalaau faʻalua faʻatasi ma paluga paʻu e ufitia i le tele o togitogi paʻepaʻe;
    Winter Cherry
  • Po o Saute - o fuga laʻau lua e lua e aofia ai le paʻu, toetoe o peti uliuli.
    Po i Saute

Faʻavaeina tulafono

Gloxinia o loʻo faʻalauteleina i le tele o auala:

  • lūlū fatu;
  • fevaevaeaʻiga;
  • aʻafiaina o aʻa.

Tupu maualuga le gloxinia mai fatu e faigofie tele. Laau e faatauina i totonu o se faleoloa pe maua i se tulaga tutoʻatasi e ala i le faʻafefeteina. Pusa fagu e tusa ma le lua masina. Gloxinia e totoina ia Fepuari. Afai e mafai ona faamanino laau toto ma se moli, e mafai ona tupu le gloxinia mai le masina o Novema. E tufatufaina fatu i luga o le oneone mago ma eleele palapala. O le ulo e ufiufi i le tioata ma faʻalelei ai (+ 20 ... + 22 ° C). E tatau ona fufulu le eleele i aso uma ma ea i le greenhouse mo le 15-30 minute. O fatu e ola pe a mavae le 2 vaiaso. Mai lenei taimi, e mafai ona e aveesea le malutaga ma ave le fagu i se nofoaga susulu. I le foliga mai o le 1-2 laulaau moni, e totogo ai laau i ipu eseese. O le fuga e faamoemoe i le ono masina.

Faʻapenaina o le gloxinia faʻatasi ai ma laʻau laʻau e faia i le taumafanafana. E manaʻomia lou suʻeina o se laʻau ola maloloina ma tipiina i lalo i ni vaega se tolu. Ua aveese atoatoa petioles. O le laulaau e tuu saʻo i totonu o le palapala, eliina le pito i lalo i le 0.5 cm. O le totoina o loʻo ufiufi i se ata tifaga ma tuʻuina atu i se nofoaga susulu ma mafanafana (+ 23 ... + 24 ° C). E tatau ona faʻasaina i lea aso ma lea taimi ile susu o le eleele. A mavae le 15-20 aso, o aʻa ma e oʻo lava i fatu laiti o le a aliali i le pito i lalo o le lau. O le taimi nei o laulaau e mafai ona totoina i totonu o ipu laiti. Fugalaau e mafai pe a mavae 3-4 masina.

Pe a faʻapipiʻi i le amataga o le tautotogo, e mafai ona vaevaeina le gloxinia tuber i ni vaega. O se totogo e tatau ona tumau i vaevaega taitasi; E totō puʻupuʻu i ipu taʻitasi e leai se sili atu i le 13 cm. I le vaitau o le tuputupu ae, e le tatau ona paʻu le malulu o le ea i lalo ifo o le 20 ° C. O le fugalaau e amata mai i le 4 masina.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E masani lava ona fuafua i le taimi o le tautotogo, faʻafeiloaʻiga, pe a le maua e le pulupulu ni paina laiti. Faʻaaogā ipu laiti o le omea poʻo le palasitika. E taua tele le tuʻuina atu o se faʻaleleia o le faʻaleleia o alavai ma pupu i le pito i lalo ma se laulau o le galala lautele, pebbles poʻo le omea.

Mo le totoina o fatu, o se mea e fai ma mea teuteu mo violets e talafeagai. E mafai ona e faʻafefiloi le eleele mai ia vaega nei:

  • otaota palapala (2 vaega);
  • pepa palapala (1 vaega);
  • peat (2 vaega);
  • laʻau oneone (1 vaega);
  • deciduous humus (1 vaega).

Pe a faʻavasegaina, latou te taumafai e faʻafoʻi ma le faʻaeteete le pusa mai le coma tuai. E le tatau ona eli loloto i le eleele. E tatau ona i luga o luga le auala maualuga.

Filifiliga filifiliga

Gloxinia i le fale e sili ona fiafia i potu. E tupu lelei i luga o faamalama sasaʻe ma sisifo. I totonu o potu i saute, ua fautuaina e puipui le fugalaau mai le susulu o le la, lea e alu ai le mumu leaga i lau lanu. Gloxinia e faatatau i laau uumi. Mo faʻaleleia masani, e manaʻomia e ia le moli mo le 14-16 itula. Afai e talafeagai, ia faʻaaoga se moli susulu.

I le vaitau o le galue malosi, o le ea vevela e tatau ona i ai i le laina + 18 ... + 22 ° C. I aso vevela, e masani ona e vaʻavaʻai i le potu pe tuʻu fugalaau i le togalaau. E taua tele le le faatagaina o suiga malolosi i le vevela ma faʻataʻitaʻiga, o le gloxinia e mafai ona vave maliu.

Faʻafefea ona tausi se fugalaau

Gloxinia e le faʻamalosia i tausiga i aso faisoo. E oo lava i se tagata amata ma o se tagata e pisi tele fugalaau e mafai ona taulimaina. O le laau e tatau ona faʻafeinu i le tele o taimi, ae e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi le vai i le mama. E fautuaina le faʻaogaina o le metotia o le suavai maualuga. E tatau ona faʻamamā lelei le vai ma sili atu le vevela nai lo le vevela o le ea. A maeʻa le gloxinia, e faʻaititia le faʻafefe.

Mo se laau toto, e tatau ona mautinoa le maualuga o le suasami i le maualuga o le 70-80%. Talu mai laulaau, ma o le tele lava o fugalaau e ufiufi i le faaputuga, e le mafai ona faʻaaoga se fagu vali. E mafai ona e tuʻuina laau e lata ane i aquariums, punavai poʻo pusa e iai le susu susu. I le taimi lava e tasi, e le tatau ona aʻafia aʻa ma le eleele i le vai.

Ia Aperila-Aokuso, e tatau ona fafagaina fugalaau i le minerale ma le tuufaatasiga o meaola mo laau toto. O le fualaau faasaina ua faʻaitiitia i le tele o le vai ma faʻaaoga i le eleele i aso uma 7-10. E fautuaina e faʻagata oe lava i le afa o le fualaau o loʻo taʻuina i luga o le afifi.

Maʻi ma meaʻai

Gloxinia e ono aʻafia i faʻamaʻi faʻaleagaina. A faʻamaligiina i le vai malulu, susulu i totonu o le potu poʻo le maualalo o le vevela, faʻalauteleina le laau, o laulaau e lanu samasama ma lilo i lanu enaena. Faatasi ai ma le maelega o le susu, e mafai ona e maua se pulu lauulu i luga o laulaau ma fugalaau - o faailoga o le paʻu paʻu ma le pala. O vaega ua faaleagaina e tatau ona aveese vave. E taua foi le faatonutonuina o le faʻamalosia ma le tausia o aiaiga. E aoga le togafitia o le eleele ma se vaifofo malie.

O laʻau mataʻutia o le gloxinia osofaia osofaʻiga, aphids, moli vaʻaia ma le vaʻaiga. Insecticides e tatau ona faʻaaoga e faasaga i vailaʻau. A filifilia se iniseti, e tatau ona e suesue ma le totoʻa i faatonuga. O nisi fualaau e mafua ai le mumu i lau (mo se faataitaiga, "BI-58"). Talu ai ona o le laʻau e ufiufi i se faaputuga, ua fautuaina e faʻaaoga sauniuniga i le faiga o vaʻaia, nai lo faʻamaʻi vailaau.