Laʻau

Kupena - felafolafoaʻi lanu meamata

O Kupena o se laufanua masani mai le aiga Asparagus. E mafai ona e feiloaʻi ia te ia i laufanua ma mauga o le vailaʻau o loʻo i lalo o le eleele ma le eleele o le Northern Hemisphere. E ui lava o fugalaau laiti, e tutusa ma le lily masani o le vanu, o loʻo natia i lalo o le laʻau, o le faʻatau e fiafia i le telē tele o le mama. O aʻa moli e maua ai aʻa i totonu o le paolo o laau ma e taua tele mo le faʻaogaina o fanua se nofoaga malulu. E le gata i lea, o le faatauina mai o se fualaau lelei. Fai mai Legends, o le Tupu o Solomona lava ia na ia talisapaia ona meatotino ma tuu le faamaufaailoga, o aʻa o le laau i aso nei. O le mea lea, o le nati e taua foi o le Sini a Solomona.

Faamatalaga o le Botanical

O le genus faʻatau e aofia ai se tele o vailaʻau. O lo latou maualuga e mafai ona ese mai le 10 cm i le 1.5 mita. O le laʻau faʻamalamalamaina o laau e tele lava i luga o le pito i luga o le palapala. O le tele o tulaga tuputupu aʻe, o le tele o fatuga o fatu ua tupu. O loʻo ufiufiina i paʻu lanu mūmū lanumeamata poʻo le mumu. E puipuia ia laulaau i le gasologa o le vaitau, ma feoti i le tautoulu. I le aʻa o loo i ai se alatele lapotopoto ma se fatuga mafatia. E foliga tutusa ma le faamaufaailoga a le Tupu o Solomona. I nei faailoga, e mafai ona e fuafuaina le tausaga o le faʻatau.

Faatasi ai ma le umi atoa o le pupu fana, ua toe iai laupepa tetele. O lo oi ai se laʻau laʻau o le lau o loʻo i luga ma se lamolemole lamolemole ma se pito pito i luga. O loʻo faʻataunuʻuina vela vevela i totonu o le laupepa. O pito o pepa laulaau e masani ona faailogaina i lanu paʻepaʻe.











O le fugalaau e tupu mai ia Me-Iuni ma e sau faatasi ma se manogi manogi manaia. E faʻapipiʻi le faʻaoga i totonu o tafaʻi o le laʻau i luga o le pito i lalo o le aʻa. Paʻu papaʻe lanu paʻepaʻe lanu meamata e tautau i luga o fusi faʻalautele. Ia Iulai-Aukuso, pe a maeʻa ona faʻafefiloi, o le suamalieina o fualaʻau ma le paʻu uliuli uliuli. E tofu uma ma 1-9 tamai fatu.

Manatu lauiloa

I le ituaiga na faʻatau, e tusa ma le 50 ituaiga. I le faʻaopoopoga i meaola autu, o vailaau eseese e teuteuina ma ni manulele matagofie i luga o veins e fafagaina. Latou te gauai atu e tusa lava pe a maeʻa.

Falemaʻi faʻatau mai (fualaau oona). O le laau o loʻo faʻapipiʻiina vao ma le maualuga e le sili atu ma le 50 cm. O laʻau tele lapopoa o loʻo i luga o itu o le ogalaau. I lalo ifo o latou i luga o manoa felanulanuaʻi, o le paʻepaʻe papa. O le taimi vavalalata e amata i le amataga o Me ma o le 4-5 vaiaso foi. A maeʻa le palotaina, o fualaau lanumoana uliuli e pala.

Falemaʻi faʻatau

Na faʻatau e faʻatau. O le laau ei ai se vevela manifinifi, lanumeamata e ola i luga o le laina 30-60 cm le maualuga. O laʻau pito i lalo ifo o loʻo faʻapipiʻi faʻatasi i le mea faʻapipiʻi, ma o le pito i luga e aoina i totonu o ni vaega e 4-8. Laʻau mataʻu ma le umi o le 7-17 cm ma le lautele o le 1-2.5 cm le pito i luga. E valiina i se lanu lanu meamata. Ia Iuni-Iulai, fugalaau fugalaau paʻepaʻe fugalaau i luga o fusi faatautau.

Sa faʻatau faʻanoanoa

Mea manogi na faʻatau. O le vao e oʻo atu i le 80 cm le umi e aofia ai 'auʻau gaʻo e ufiufi i le paʻu fusi. O laʻau lanumeamata lanumeamata o loʻo i ai foi fuga vine. I le ogatotonu o Mei, fugalaau fugalaau lanumumu-fugalaau, lea e oʻo atu i le 5 vaiaso.

Na maua le manogi

Faatau mai le tele-flowered. O le ituaiga o meaola e fai i lalo o le vao e oʻo i le 1 mita le maualuga. O laʻau lapoa tetele o loʻo i ai i le pito i luga o le au. I le laʻau pepa o ni vavae e 5-6 o le tumutumu papaʻi e tautau i luga o ni fasi ie lamolemole. O le fugalaau e amata ia Iuni, ma o Aokuso e amata ai fua.

Faatau mai le tele-flowered

Faʻatauga auala

Faʻatauga na faʻatau mai faʻatau faʻaaogaina fatu poʻo vaega o rhizomes. I Aokuso, e mafai ona e tilotilo aʻa ma tipi i ni vaega ina ia i ai i vaega taitasi se tulaga tuputupu ae. O le taunuuga o vaega e vave ona totōina i se nofoaga fou ma faʻafeinu lelei. O le aʻafiaga o le faagasologa e masani lava ona tupu i se tulaga le faʻaleagaina ma o loʻo i ai i le vaitau fou o le a aliali mai ai pine talavou.

E faigata tele le faʻaleleia o fatu, ae mafai ai ona e totoina ni laau se tele i le taimi e tasi. Vavao vine e aoina ma faʻasao fatu mai le pulupulu. E manaʻomia ona totoina i le tausaga lava e tasi pe a maeʻa le umi. E lūlū fatu i totonu o ni mea papaʻu ma oneone ma oneone. Mo le 3-4 masina, e teu ai fatu i totonu o se pusaaisa i le vevela ile 2-5 ° C. Ona tuu lea o le fagu i totonu o se potu mafanafana mo le 3 masina, pe a uma ona toe faafoi atu i le pusaaisa mo le 3-4 masina. I le taimi mulimuli, o fatu e amata ona tupu aʻe. A maeʻa, ona tausia lea o laau i le vevela o + 20 ... + 22 ° C i le malamalama. O fualaau e ola malie, ae le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. I le tautotogo, e mafai ona totō se fatu matutua i luga o le eleele. Fuga e tupu i le 3-5 tausaga.

Filifiliga o nofoa ma le tulaueleele

Lelei sili ona atinaʻe i se nofoaga susu. O le a avea ma mea moni e maua mo se togalaau malulu. E mafai ona totōina ituaiga maualuluga i le la, ae o le a latou le atinaʻe malosi. E tatau ona filifilia ma le talafeagai le nofoaga e tulaʻi mai ai, aua o le a faʻatupulaia i luga mo le 12-15 tausaga. O se avanoa faaopoopo o le vao i lalo o ona lala e toetoe lava a le toe foia.

A o lei totoina, e tatau ona e eliina se fasi fanua ma faaopoopo ni meaʻai faʻamalaʻau, faapalaga ma le pefu i le palapala. A maeʻa lenei mea, o le a manaʻomia le faʻanoanoa masani. I eleele malulu, eleele mamafa e faaopoopo ai le oneone ma le iliili. E taua le manatuaina o le faʻatau e le tali lelei i le faʻavaivaia o vai i le palapala. E tatau ona totōina i lalo o le eleele lalo ifo. O fualaau e tanumia 8-15 cm i se mamao e 20 cm mai le tasi.

Faʻamatalaga Puipui

Kupena e lelei i le mea e manaʻomia ai sina tausiga. Faatasi ai ma le filifiliga sao o se nofoaga mo le totoina, e na o le faʻainu vai masani e manaʻomia, ae ui i lea, e na o le umi lava o le lamala e tatau ai. O le mea lea pe a uma ona faʻavaivai, e le mafai ona faʻapipiʻiina se paluga oona i luga o le fogaeleele, e mulimulu. O le veleina o le eleele e le aoga ina ia le faʻaleagaina ai le vailaʻau. Meaʻai e na ona toso ese.

I le tautotogo, e toetoe lava a vavae ese uma le vaovao, ma totoe ai le gata i le 5 cm le maualuga. O le togalaau e puipuia e oʻo lava i fulu malulu. I le tautotogo, i le vaitau o le kiona, o aʻa e ono mafatia mai le tele o le susu i le palapala. I aso muamua mafanafana, o le a aliali mai ai lauusiusi malie, lea o le a tuputupu ae vave.

Sa latou faatauina mai le puipuiga tele ma le tetee lelei i pusa. O nisi taimi o slugs e nofo i totonu o se pale malulu. E mafai ona faʻapotopotoina i le lima. O se laumei manifinifi o le pefu po o se atigi fuamoa mataʻutia i luga o le fogaeleele e fesoasoani foi.

Faatau mai i le togalaau

O se tagata matua matua na faatauina ni fomu o se laufanua lanu meamata lanumeamata ma ni fugalaau matagofie. O le a foliga matagofie i luga o se lanu lanumeamata po o se togalaau fugalaau. A o totoina i lalo o laau, na faatauina e le gata na natia ai le eleele le lelei, ae sili foi ona lelei mo laau.

Tusa lava pe a uma ona fuga, e sili atu ona teuteu lauulu. O le a sili atu ona lelei mo le totoina o laau e pei o irises, lili, tulip, daisies, pansies ma asters. E tatau ona tuʻu tuaoi i tua ane o le faʻatau, ae le o lalo o lona pale, a leai o le a amata ona latou manua.

Faamalologa meatotino

Rhizomes ma wana na faatauina mai ai alkaloids, saponins, glycosides ma isi mea gaosi. Faafetai ia i latou, o le laau e faʻaaogaina e avea o se pito sili ona maualuga, anti-inflammatory, analgesic, tagata faʻamoemoe, sui soʻo. O le suamalie fou e faʻaaogaina i fafo e aveese ai fomaʻi, togafitia ai maʻi mama ma faʻamalolo ai manuʻa. Faatasi ai ma le fesoasoani a le decoction, latou te tau ai i le maʻi o le manava, bronchitis poʻo le niumonia. O le ava malosi mai aʻa e faʻaaogaina mo ulu o le ulu, o le fatu, osteochondrosis, gout.
E tatau ona manatuaina o vailaʻau faʻatau i luga o le faʻatau e lelei na o se fua talafeagai. A leai, latou te liua i mea oona. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi.