Laʻau

Ageratum - fugalaau fugalaau manogi

Ageratum o se vao vao mai le aiga o Asters. I le natura, o loo maua i East India, Mekisiko, Peru. Aumai togalaau ma le tele o laumei lanumeamata ma le tele o fugalaau. O kalafi matagofie o polo lanu violē, lanumoana poʻo le kirimulu e fai ma se kapeta faifai pea. Latou te faʻaaogaina se manogi matagofie o le meli. E le fiafia le tau o le vevela i le mafanafana, o lea latou te ola ai i totonu o le togalaau e pei o le tausaga. Ae i lalo o tulaga talafeagai, e faigofie ona tausia o ia. Ageratum e masani ona faʻaaogaina mo laufanua faʻataʻavalevale, verandas poʻo le faia o se kapeta fugalaau matala i luga o alavai.

Faamatalaga o le Botanical

Ageratum - vao masani po o vao. Latou te faʻamaluluina laʻau faʻapipiʻi e ola saʻo pe pa'ū i le eleele. O le umi o le mama e 10-60 cm. O le laau e fafagaina i rhizomes. I luga o le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele, aʻa e mafai foi ona fausia i totonu o internodes. E ufiufiina i latou i se lanu meamata lanu meamata po o le lanu enaena ma se pupuʻu puupuu, ma e le mafaamatalaina.

I totonu o le vasega, faʻafeagai o laʻau o petiole o se oval, fatu-foliga poʻo le rhomboid faʻatupulaia. O pito o laulaʻau e faʻamalosi, ma o le a fulafula i le va o veins. O laʻau vaivai vaivai e ola umi i le 2-5 cm.

Mai ia Me-Iuni, o le tausaga matua e matua tupuolaola. O ata e foliga mai o ni ato e foliga mai o le pulu i le 1-1.5 cm. O loo valiina i lanu paʻepaʻe, lanu piniki, lanu viole, lanu po o le lilac ma e tele fugalaau laiti. O fugalaau e aofia ai ni peti e pei o nila e pei o nila. O fualaau e fuga mai i tumutumu o le tipu, ma fai foi i totonu o laulaau o laulaau. Latou te faʻaalia se manogi manogi manaia e tosina ai iniseti aoga.









A maeʻa le palotaina, o loʻo i ai ni foliga e pei o ni tane ma ni foliga se lima. O totonu e laʻititi, fatuina fatu o lanu uliuli po o le uliuli. Latou te taofiofia le mafai ona tupu aʻe mo le 3-4 tausaga.

Ituaiga ole tausaga

E tusa ma le 40 ituaiga o laau ua faamauina i tausaga o le matua. I le aganuu, e masani lava ona tupu le tasi oi latou, ma o le tele o ituaiga mea teuteu ua uma ona totogo i luga.

Houston Ageratum (Mexican). O loʻo faʻapipiʻiina i luga o laʻau le fatu laau 15 -60 cm le maualuga. O le faʻaogaina o lanu eseese o le lanu e oʻo i le lapisi o le 8 cm Latou te teuteuina le pito i luga o le laau ma, i le isi itu, e aofia ai ni ato laʻititi e tusa ma le 1-1.5 cm. Eseese:

  • Alba - faʻasaʻo le tele o fugalaau fugalaau papaʻe;
  • Ageratum blue mink (blue). O le ogalaau 20-25 cm le maualuga e ufiufi i laulaau lanumeamata lanumeamata lanumeamata. O le pito i luga e teuteuina i mea lanu moana, lea e fai ai se pulou malu, e pei o le mumu po o se manulele lanumoana;
  • Bavaria - o se togavao e oo i le 30 cm le maualuga e ufiufiina i se pulou toetoe lava a faʻaauau o inflorescences. O le ogatotonu o polo taitasi e papaʻe, ma luga o pito o loʻo i ai se lanu moana lanu moana;
  • Blue bouquet - saʻo poʻo le tuʻuina atu o le taʻi 45 cm le maualuga e maua ai ni lanu moana lanu moana lanu moana;
  • Paʻu paʻepaʻe - o laʻau fetolofi umi i le apex ma i totonu o internodes o loʻo ufiufi i lalo o le kiona-paʻepaʻe papaʻe e fuga mai i le faaiuga o Iuni;
  • Laʻu mumu - vavao faʻatapulaʻa ma laulaau laititi ma le tele lanu piniki lanu moana;
  • North Sea - o se laau vavao (e tusa ma le 15 cm) e fuga mai i fugalaau lanu uliuli matagofie.
Ageratum Houston (Mekisiko)

Fatuina o fatu

Talu ai ona o la tatou latitudes ua masani ona tupu aʻe le tausaga o le tausaga e pei o tausaga taʻitasi, e faigofie ona faʻaaogaina e fatu. I le faaiuga o Mati, e totoina ai fatu laau. Mo le lūlūina, faʻaaogā pusa paʻu ma lautele, o loʻo tumu i le paʻu oneone ma le faʻaopoopoga o humus. E tufatufaina fatu i luga o le eleele, faʻafeiloaʻi i le vai ma ufiufi i se ata tifaga. E teuina i se mea lelei i le vevela o + 15 ... + 20 ° C. E tatau ona faʻamalosi ma faʻamalosi faʻamalosi i aso uma, ma, pe a tatau ai, ia palu le palapala.

O le a foliga mai i le 10-15 aso. A mavae lena, ona aveese lea o le fale. E tatau ona faʻamamaina le eleele ma le faʻaeteete tele, talu ai o loʻo ola maloloina fatu laau. Pe a fai e 2 laupepa moni i luga o laau totő, ona togi lea mo le taimi muamua i totonu o se isi atigipusa ma se mamao o le 3-5 cm. A maeʻa le 2 vaiaso, ona faia loa lea o se suavai lona lua i ipu eseese poo ipu. O fualaʻau ua ola i totonu o se mafanafana, potu mafanafana, i le mea e leai se mimiti, ma o le eleele e masani ona susu.

O le taimi talafeagai e totoina ai le matua i luga o le eleele tatala o loʻo fuafuaina e le itumalo. E tatau lava ona uma le malulu o po, ma o le averesi o aso malolo i aso uma e seti i le + 15 ° C ma luga.

Mo le totoina, latou te filifilia lelei-malamalama, vaʻafaʻasaʻo puipuia ma vavalalata, palapala lelei. O le eleʻele o le eleele e tatau ona faʻaʻeseʻese pe fai sina paleni. Laʻau totō ua totoina i le loloto o le aʻa ma se mamao o le 10-15 cm. O le fuga o laau e faamoemoeina pe a mavae le 2 masina.

Faʻaleleia fua

Ageratum e mafai ona faʻaleleia e ala i le taina ma le taoto, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona tupu i totonu o ipu, lea e aumai i totonu o se potu vevela mo le taumalulu. Pe a faʻapipiʻi le tautotogo, o le tipi ma 2-3 inumaga e vavae ese mai le vao. O le lau e togafitia i le "Kornevin" ma totōina i totonu o se pusa o loʻo i ai le eleele vaomatua ile loloto ile 1-1.5 cm. Aʻo lei maua, e ufiufi i lalo se pulou manino. A maeʻa aso e 15-20, ona aveeseina lea o le fale ma totō laau i se isi ipu. I le faaiuga o le tautotogo, e mafai ona siitia atu laau toto i le avanoa e tatala ai.

Afai e faʻafesoʻotaʻi le aʻa i le eleele, aʻafia ai aʻa. Ua lava le vavaeeseina o se taotoga ma le totoina ese. E masani ona i ai fugalaau i luga. Faatasi ai ma se saofaʻi saʻo, o le a latou faʻaauau ma faʻateleina.

Aiga Tausi

Tusa lava pe o le a le taimi o loʻo galueaiina i totonu o se koneteina po o se fanua avanoa, e le faigata ona tausia. E manaʻomia e le toto ni moli susulu. I luga o se aoauli vevela, e puipuia e pupu mai le susulu o le la. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laʻau e umi lava, ma o le a tele ni fugalaau. Ageratum e mafai ona tetee atu i se vevela vevela, ae pe a oʻo le vevela i le + 1 ... + 5 ° C, e mate. Aʻo leʻi oʻo i le malulu malulu, e mafai ona e eli i luga vao ma faʻapipiʻi i totonu o fagu pe aumai fugalaau i totonu o le potu.

Faʻasalaga o le suauu e masani ona tatau ai ina ia faʻamaluluina le palapala ile luga. I lenei tulaga, o laau toto e nofouta i le faʻavaivaia o vai. Latou vave faʻavave le tuputupu aʻe ma taofi le fuga. E taua tele le aua le lolovaia o fugalaau laiti.

Tolu taimi i le vaitau (i le tautotogo, i le taimi o le fugalaau ma ia Setema) ua fafagaina le tausaga matua i se mea tau minerale mo laau toto. O le fuga o le tino mo ia e le manaomia.

E taua tele le mama o le palapala ma o le ea e ulu atu i aʻa. O le mea lea, e tatau ona tatalaina i ni nai taimi i le masina ma aveese vao. Talu ai ona o le rhizome e latalata i luga, e le aoga le matua maelega mo le veleina.

A o tuputupu ae le ta laau ma fugalaau, e faia le teuteu. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e teu ai pusa teuteu teuteu ma faʻalautele le fugalaau.

O aʻafiaga ono tutupu

Ageratum e matua nofouta lava i faʻamaʻi toto. I luga o le eleele mamafa ma le lolovaia masani, o aʻa e afaina ai. Masalo o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi ma laʻau chlorosis. O nisi taimi o laulaau e ufiufi i se mosaic mamanu ma lanu Samasama ("kukama mosaic virus").

Puleaina le teuina o laau e na o sina mea laitiiti lava. Ina ia faia lenei mea, e toe totoina vao i le suia o palapala ma togafitia i le fungicide. E mafai ona e fufuluina laau ma le afu o le wormwood, o le manulele manulele poʻo le tansy.

E masani lava, o laau totő i eleele tatala e aʻafia i paʻu o le apogaleveleve ma paʻepaʻe, o le mea lea, o le togafitiga muamua faʻatasi ai ma iniseti o loʻo faia e avea o se mea e puipuia ai i le tautotogo. I le lumanaʻi, e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa laʻau ma laʻau mo vailaʻau.

Fausiaina o fale ma le tausiga

Faʻaaoga togalaau

O laʻau mūmū vaivai ma le tele o faʻataunuʻu o le ageratum e maua ai le fiafia i le togalaau fugalaau. E leai se eseesega o laʻau i le maualuga, aua e oʻo lava i le tele o meaʻai e alu i le eleele. O le mea lea, i totonu o togalaau fugalaau ua totoina i le pito i luma. E mafai ona e faʻaaoga tausaga mo le totoina i totonu o koneteina poʻo ipu. E lelei tele mo le faʻaogaina o fanua ma faletalimalo o masini ma paʻu. Paʻaga mo le tausaga matua e mafai ona avea ma calendula, zinnia, marigolds ma isi laau totō fua tele.