Laʻau

Asparagus - laau matagofie Kerisimasi i totonu o le fale

O le asparagus o se laufanua faʻalauiloa ma laʻau vaivai ma laititi. Mai le mamao, e mafai ona ave laupepa mo nila, ae leai se mea e fai i laau talatala. E ui lava e mafai ona fuga, e faʻatatau tonu lava mo laulautusi lau lau. O le laau e aʻafia i le aiga Asparagus. O nisi o meaola e moni lava e mafai ona suamalie, e pei o le vine asparagus, ae o ituaiga mea teuteu e sili atu ona lauiloa i aganuu. E tufatufa atu i le lalolagi atoa, i vaʻalele eseese. Aiga o nisi ituaiga o asparagus o Europa i Sisifo, ISA, Initia, Iapani, Aikupito. I lo tatou atunuu, o le laau e taatele i aganuu i totonu. Faatasi ai ma le tausiga lelei, o asparagus e fai ai ni laumei lanumeamata mumu.

Faamatalaga faʻatau

O le asparagus o se faʻaaloalogia o le fugalaau i le foliga o se laau laʻau po o se mea fetolofi. O le atinaʻeina o le rhizome e oʻo loloto i le eleele. Muamua, o se puʻeina malosi o le eleele e maua mai i le fatugaʻo, ma e na o le taimi lava e tupu mai ai le tele o mea faʻatelagi. O le laau e mamago vao. O fulapula lanumeamata mumu e oo atu i le 1.5 m le umi e avea ma vaega malosi i le photosynthesis. E ufiufi i latou i le pala, e masani lava e le lelei le atinaʻeina, o laupepa. O tagata masani e sese ona o laʻau vaapiapi o le mea moni lava o lala laau e pei o nila (fale teuoloa). Latou te ola i ni afu i se vavave umi. I le pito i lalo o 'oa, e mafai e le tasi ona mafaufau i laʻau mumu faʻamalosi ma ni vaʻa malosi.








Fugalaau i luga o laau iti e fuga mai na o ia pe i totonu o mea laiti laiti. I totonu, o le olaola e seasea ona tupu. Fugalaau e ola i totonu o laʻau. O se mea e faʻafeiloaʻi solo o se mea faʻapitoa poʻo se itupa e tasi. E aofia ai peti laiti laiti e ono o loʻo tutupu i le 2 siisi ma le numera tutusa o sima fela. O le ovary e tolu-i totonu i le ogatotonu o le fugalaau ei ai lona palakalafa puupuu ma se faʻaleaga. A maeʻa fugalaau, o laufanua lapopoa ma fatu laiti e mama. Oona manogi e natia i lalo o se paʻu mumu mumu.

O fualaau Asparagus e le mafai ona faʻaaoga! E pei o pulu, o latou oona, o le mea lea e sili atu le lelei o tamaiti ma manu pe a le latalata i le laau.

Eseese o Asparagus

O le ituaiga o asparagus e matua eseese ma tele. E aofia ai le sili atu ma le 200 ituaiga o laau.

Cirrus asparagus (plumezus). O le tagata e nonofo i vaomatua ma vaomatua o Aferika e tupu aʻe i le tulaga o se laau laʻau ma lala vao. O laʻau faʻapipiʻi malolosi e ufiufi i laulaau tafatafa tafatafa tafatafa e 5 mm le umi. O pupuva e pei o le pulu (phyllocladius) 5-15 mm le umi e ola i vaega o vaega 3-12. Faafetai i auala i fafo i le vaalele vaalele, o se isi puʻe e pei o se laʻau e tele-tipi o se fern. Lalelei fugalaau fugalaau fugalaau taitoatasi. A maeʻa le palota, o fua lanumoana-1-3 ma fatu e 1-3.

Cirrus asparagus (plumezus)

Asparagus Meyer. O laau toto e ola i vine e tasi e oo i le 50 cm le umi. O nei mea e foliga mai o pubescent ma ufiufi atoa le uumi ma ofu lanumeamata lanumeamata, e tutusa ma nila. O fualaau e ola i itu uma. I fafo, o pusa taitasi e foliga mai o se pulumu fufulu.

Asparagus Meyer

Asparagus Sprenger (faʻafefeteina). O se vaitafe e ola i luga o mauga papago o Aferika i Saute. O loʻo faʻapipiʻi mai i luga o le eleele ia laʻau faʻapipiʻi ma ola e oʻo i le 1.5 mita le umi. Laʻau vavalaʻau e oʻo atu i le 4 mm le lautele o faʻasalalau faʻasoa o le 2-4 saʻo poʻo le faʻafeiloaʻi o le liʻo i le 3 cm le umi. Lanu piniki po o fugalaau paʻepaʻe ma se manogi manogi e aoina i le gaogao o meaʻai. A maeʻa le faʻavasegaga, ona vevela ai lea o vine.

Asparagus Sprenger (faʻafefeteina)

Asparagus leua (falcate). Ole lanu e pei o le ituaiga e pei o le vao e pei o le vevela e pei o le seleselemu le umi e oo i le 15 mita le umi ma e oo i le 1 cm le loloto. faia ni laasaga masani. E fuga i fugalaau manogi ma fugalaau manogi laiti.

Crescent Asparagus (Falcous)

Asparagus officinalis (masani). O le taugofie mai le tau mai Aferika i matu. O ona lala vao e totoina i le 30-150 cm. O le lamolemole lanu o le gaioiga e ufiufi i fuga o filati. I la latou pito i lalo, o laʻau matala ma laʻau e ola.

Asparagus officinalis (masani)

O le asparagus o le pyramidal. Laulaau i luga o se vao ma se maualuga o le 50-150 cm e ola i luga. O loʻo faʻapipiʻiina i latou i pupuuli lanumeamata lanumeamata, o loʻo i totonu o le vaalele e tasi. E ui lava o laulaau e vaivai i le paʻi, mai se mamao e mafai ona faaseseina mo juniper.

Pyeraidal asparagus

Faʻatauga auala

I le fale, o le asparagus o loʻo faʻaleleia e fatu, vavae ma vaevaega o le rhizome. E maua mai fatu mai vine mamago ma vave ona totoina i totonu o ipu ma le eleele mataga. O loʻo fufuluina i se fasi manifinifi o le eleele, faʻafeinu ma tuʻu i se mea mafanafana ma susulu. Ina ia puipuia le susu mai le vevela vave, ia ufiufi le fagu i se ata. A mavae le 2-3 vaiaso, ona tupu ai lea o laau. Ua aveese le ata tifaga, ae o le palapala e masani ona sasaa. Pe a tupu le fatu laau i le 7-10 cm le umi, ona toto ai lea o laau. I le taimi muamua, o laau toto e tuputupu ae lemu, ae faasolosolo malie ona ola ae i se lanu lanumeamata lanumeamata.

Laʻau 8-10 cm le umi e tipi i le tautotogo. Laʻu aʻa i le oneone susu i lalo o se faʻavaa manino. E tatau ona i ai ni laau totino ma moli faʻafefiloi ma se vevela o + 20 ... + 23 ° C. O laʻau o aso taʻitasi e faʻailo ma faʻalalauina. O le aʻa o le a faʻavae lelei ma faʻaleleia i le 1-1.5 masina, ona aveeseina lea o le fale ma o le asparagus ua totoina i le eleele.

I le tautotogo, i le taimi o le gaioiga, e mafai ona vaeluaina se vao tele. O auala i fafo ma o latou lava aʻa e masani lava ona vavaeeseina. Ua totōina i ni ipu laiti.

Totoina ma togafitia togalaau

O aʻa ma aʻa o asparagus e ola vave, o lea latou te totoina ai le fugalaau i tausaga taʻitasi. O le taimi sili mo le faʻaaogaina o le amataga o le tautotogo. Ua aveeseina le rhizome mai le ulo, ua aveeseina le eleele tuai ma o se vaega o le lalolalo auala ua vavae ese. Ua soloia foi lala tuai. E le o toe mamao ae aliali mai ni aʻa laiti. O le ipu e tatau ona lava le lautele, aua o nisi taimi e pipiʻi ai ipu e oʻo lava i le paʻu o rhizomes. O le eleele mo le totoina ua filifilia vaivai vaivai, gaʻo ma meaʻai. E mafai ona aofia ai vaega nei:

  • pepa palapala;
  • eleele eleʻele;
  • oneone.

Malamalama I le natura, e ola le asparagus i totonu o le paolo o laau vevela, o le a faʻagogo i lalo o le susulu o le la. E tatau ona susulu le malamalama, ae faasalalauina. I totonu o se potu pogisa, o le a fai le lanu samasama ma le mou. O le fagu e tuʻu loloto i totonu o le potu i saute poʻo luga o le windowsill o le mataʻe sasaʻe (sisifo). O le a itiiti se malamalama i le itu i matu ma e tatau ona e faʻaaoga le pito i tua.

Lulu I le malamalama lelei, o le maualuga o le ea o le ea e + 20 ... + 24 ° C. I se vevela vevela, e aoga le ave o le fugalaau i fafo i se nofoaga malulu ma puipuia mai matagi malolosi. Afai e le mafai lenei mea, e masani ona fai le potu. I le taumalulu, faatasi ai ma sina pulapula o le ao, o le mafanafana i le + 10 ° C o le a le mafai ai ona toso tele ia laau.

Totogi. E mafai ona ola le asparagus ma le masani ai le susu, ae o le a faʻafetai mo le taina ma le taʻele masani. O le vevela mafanafana e aveesea ai le pefu ma puipuia ai meaola.

Faʻasa. E tatau ona faʻafefete le vine i taimi uma ma tele. E puipuia lelei le vai e faʻaumatia ai le chlorine. E le tatau ona faʻamalo le eleele i luga o le fogaeleele, ae e le faatagaina le galo o le vai. Faatasi ai ma le leai o se suavai i totonu o le palapala, o laulaau o le asparagus e lanu samasama ma ua paʻu ese. Pe a paʻu le vevela, ona faʻaitiitia lea o le suavai ina ia le tupu ai le galo.

Fertilizer. Asparagus e fafagaina mai ia Aperila ia Oketopa. Faʻaaoga se vaifofo o mea faʻaleleia o minerale mo laau teuteu ma le faʻasolosolo. E faʻaaoga i le palapala nai lo le fafa faalua i le masina.

Faʻavaeina o le Crown. O le uiga o le teuteu i le tele o ituaiga o asparagus e matua patino. O loʻo amataina se gaʻo lalo ifo, o loʻo tupu mai ai se pana. Afai e vavae le uʻu i le umi e manaʻomia, e le o faia ni laasaga laititi ma phyllocladia ma faʻaauau le faʻaauau atinae. O le a amata ona fausia e le laau se fuga fou. E naʻo le asparagus selesa e mafai ona tipi. O meaola o loʻo totoe o loʻo lagolagoina ma oʻo mai i le auala e mimilo ai lauʻau, tusa lava po o le a le umi latou te i ai. Faʻaaoga se apefaʻi, se mea teuteu teuteu, taʻiala mai se fagotaga poʻo le tuʻuina o'ie e tautau mai se fagu. I luga o se togavao tuai, faʻaaogaina ma faʻamagoina mea e vavae ese.

Maʻi ma faʻamaʻi. Naʻo le lolomiina o le eleele ma le maualalo o le vevela, o aʻafiaga e afaina ai aʻa. O isi faamai e le matautia i le laau. O le meaʻai sili o le apogaleveleve. E masani ona osofaia pe a vevela ma vevela le ea. O nisi taimi e lava le fufuluina o le paʻu i lalo o le vevela vevela (e oo i le 45 ° C). I tulaga maualuga, e faʻaaogaina iniseti.

Faaaogaina o asparagus

E matagofie tele le manulele lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma tagata fai togalaau. Pots ma laau totō e mafai ona maua i totonu o alalaupapa ma potu o fale nofomau, ofisa ma ofisa sooupu o le malo. E le gata i lea, o laʻau e pei o laau Kerisimasi e seleseleina e teuteu ai le vevela.

E masani ona faaaoga asparagus e fai ma meaai. O le mea lenei e masani ai le asparagus. Ua tupu i totonu o le togalaau o se fualaau faisua. O loʻo i lalo o le eleele e seleseleina (e tusa ma le 18-20 cm le umi) faʻatasi ai ma se fatu e leʻi motusia. O laumei e tamaoaiga i vitamini ma elemene galue. E mafai ona taofi ma kuka. Ina ia tofo, e mafai ona faatusatusa le ipu i laulaʻau lanumeamata.

O aʻa o asparagus ei ai le acid ascorbic, saponins, asparagine alkaloid, coumarins, amino acids, ma suauu mineral. Mai ia i latou faia ni mea teuteu ma mea e maualalo e fesoasoani e taulima ai maʻi nei:

  • lanu
  • faʻamataʻu
  • gout
  • maʻi maʻisuka;
  • tachycardia;
  • epilepsy
  • rūmate

O vailaʻau e maua ai le susu, diaphoretic, analgesic, antibacterial, aʻafiaga faʻamaʻi. O tagata eseese na latou faʻaaogaina mo le sili atu ma le 2,000 tausaga.