Laʻau

Freesia - lanu susulu o le lili Cape o le vanu

O Freesia o se togalaau fuʻa ulu mai le aiga o Iris. E sau mai Aferika i Saute. Ona o lona matagofie ma lona matagofie o le matagofie o le manava ma le manogi, na avea ai freesia ma mea sili ona fiafia i ai le au faifaatoaga i le tele o seneturi ua mavae. O le manogi ma faʻamatalaga o lili o le vanu na mafua ai le faʻaalia o le igoa lona lua - Lili lanu o le vanu. O le totoina o laau i totonu o le togalaau ma ola aʻe i le fale, faʻaopoopoina faʻatasi o ituaiga eseese ma ituaiga lanu ma foliga o inflorescences. E le faigata le togafitia o freesia, ma le matauina o nisi togafiti, e mafai ona e maua ni vaomatua e oo lava i le taumalulu.

Faamatalaga faʻatau

Freesia o se faʻalauiloaina o laau. O le anufe o loʻo faʻaloloa poʻo le lyre. E ufiufi i ata paʻepaʻe ma mumu. Soʻo se 2 tausaga talu ona tupu le fuga, e mate le corm ma o pepe e o mai i lona tulaga. O le vaega eleele o le laau o loʻo faʻatusalia mai lau laʻau laititi vavalalata e ola saʻo mai le eleele i lalo o le aʻa. O le umi o le laulau laʻau e 15-20 cm, ma o le lautele e le sili atu i le 1 cm. I luga o laulaʻau lanumeamata lanumeamata, o le vevela tutotonu e manino lava ona iloa.









O le pulupulu vevela o le freesia e tupu mai ile 20-70 cm, o ituaiga vao e sili atu i le 1 m le maualuga. O le vaega pito i luga o le pana e maualuga lona faʻalauteleina. 3-4 masina pe a maeʻa le fafaguina o pulufana, o lala taʻitasi e ufiufi i se itu e tasi le pito i lalo. E aofia ai le 3-6 buds. O fugalaau manogi i le foliga o se puʻu vavalalata ma se pipili umi i pito e vaevaeina i ni peti e 6. O le umi o le corolla e 3-5 cm, ma o le lautele e oʻo i le 6 cm. I le ogatotonu o le gaʻo o loʻo i ai le 3 masiʻi ma le ovary. E maua e petals ni lanu eseese. E papaʻe, kulimi, lilac, piniki, mumu, lanumoana ma le lanu viole. O nisi taimi e valivali le pharynx i se eseesega o vevela po o vela pogisa ua i ai i le ogatotonu o petals.

A maeʻa le palota, o le pusa o fatu pusa o le fatu e mama. E laʻititi tele ma e aofia ai ni pulu lanumoana uliuli. O le fatuina o fatu e tausia i le gasologa o le tausaga.

Meaola ma mea teuteu

I le tulaga aloaia, e 16 ituaiga laau toto ua faamauina i le ituaiga o freesia. O le toʻatele oi latou e ola i le vao. O ituaiga o vailaʻau e faʻaaogaina i aganuu, lea e sili atu ona puipuia e le gata i se tau vaʻaia, ae faʻapea foi i le tele o latitudes i matu.

Broken freesia (paʻepaʻe). O se laau laʻau faʻamalosi faʻatasi ma le maualuga e le sili atu ma le 40 cm. I le pito i lalo ole laʻau laulaʻau lanu lanu lanumeamata susulu. Eseesega:

  • Alba - fugalaau tetele e iai paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e ufiufi i lanu violē lanu violē i totonu o le faʻavalo;
  • Le manogi - i luga o laʻau maualalo o le lanu lanu o loo i ai se lanu samasama samasama, o le manogi o lili o le vanu e malosi tele.
Broken freesia (paʻepaʻe)

Freesia Armstrong. O se laau toto e oʻo atu i le 70 cm le umi e salalau fugalaau e pei o le fugalaau 4-5 cm le lautele. Latou te lafoaia se manogi manogi suamalie. O petals e lanu piniki, lanu violē poʻo le lanu lanu. O fuainumera eseese o se laau faʻatasi ma fugalaau lanumumu mūmū na aoina i le tele o meaola eleelea. I le pito i lalo o petals ei ai se fasi lanu samasama, ma o le vao ma le pestle o loo valiina i le lanu moana po o le lanu viole.

Freesia Armstrong

Terry freesia. Vaevaega lapopoa tele ma fugalaau fugalaau. Petals e taamilo ma lautele. Ua faatulagaina i ni laina se tele, o le mafuaʻaga lea e masani ona taʻua ai le "freesia rose". Le lanu o petals e monophonic pe lua-lanu. Lanu mumu, lanumoana, samasama, kulimi poo le lanu viole.

Terry freesia

Freesia o le kulupu. Intraspecific freesia hybrids e oo atu i le 1 mita le maualuga ma fatu maualuga. E masani lava ona tupu mai le tasi anufe i le tolu togi. Lulu e oo i le 8-10 cm le umi e aofia ai fugalaau tetele ma le lautele o le 5-7 cm. Eseese:

  • Ballerina - o gaʻo elee eleʻele o loʻo i totonu o le laina 1, i le faʻavae o loʻo faʻauluina ma valiina i se lanu samasama-paʻepaʻe;
  • Caramel - pulupulu 75-80 cm le uumi uʻamea e oʻo i le 8 fugalaau i mea e foliga mai e pei o le tino, o ata tetele e vali i le mumu-lanu enaena;
  • Pimperina - o se laau faʻatapulaʻa e oo atu i le 20 cm fuga maualuga e fugaina fugalaau, o la latou mumu mumu ma se tuaoi paʻu ua i ai se lanu samasama i le faavae;
  • Royal Blue - lautele-oval petals o le lanu violē ma uaua vevela ma se tuaoi ma se lanu samasama i le faavae.
Freesia hybrid

Freesia faʻalautelega

Freesia o loʻo faʻaleleia e fatu ma tama teine. O le faʻaleleia o fatu e sili atu le mamafa o galuega ma e seasea ona faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻatupuina ituaiga fou poʻo le manaʻomia mo se tele o laau. Faaaoga fatu fou. I le tautotogo, ao le i luluina, o le fatu ua gagau mo le 10-15 minute i se vaifofo o le manganese, ona sosoo ai lea ma le isi aso i le vai vevela. A maeʻa lena mea, ona totoina lea i le oneone ma eleele paʻu i le loloto o le 6-10 mm. O ipu e ufiufi i se ata tifaga ma teu i se mea susulu i le vevela o + 18 ° C.

O foliga vaaia e foliga mai i le 2-3 vaiaso. A maeʻa le faʻaalia o pula, ona aveese lea o le fale. O fualaʻau ua totoina ua totoina i totonu o se atigi pusa e 5 cm le umi. Ua teuina ia laau i le vevela o + 20 ... + 22 ° C ma le maualuga o le masima. Laʻau e faʻaalia le leaga i soʻo se fesuiaiga i le vevela ma le susu. E faasolosolo lava, e faʻaititia le vevela i + 12 ... + 14 ° C. I le taufaaiuiuga o Me, o le totoina ma le totoʻa lelei i totonu o le eleele avanoa. O isi tausiga e faia e tusa ai ma le masani masani.

O se mafutaga tele i se vaitau e mafai ona maua ai ni tamaiti. Laʻau e aoina i le autumn e teuina i le masani masani seia oʻo i le tautotogo, ma i le tautotogo ua totoina i le eleele. O le laʻititi laʻitiiti, o le latalata atu lea i luga.

Faʻatoʻaga i fafo

I totonu o le togalaau mo freesia, ua filifilia se vaega malulu. E le fiafia le vao vevela i le vevela vevela, ma o le pusa e puʻeina i le lalolagi e sili atu. E taua foi le tausia lelei o puipuiga mai faʻataʻitaʻiga. O le eleele e tatau ona lafoaia ma faʻaleleia, ma le maualalo o le eletise. Afai e leai se eleele talafeagai, ona faʻafefiloi lea o le peʻa, oneone, humus ma lau lauʻeleʻele ma se laulau pe a ma le 15 cm.

Freesia e totōina ile lauʻeleʻele i le tautotogo pe a pasi mai gutu. E faʻatatau i le itulagi, atonu o le sefulu tausaga muamua lea o Me poʻo lona lava iuga. A o le totoina, ua eliina le palapala ma ufiufi. E totoina Freesia i laina ina ia i ai le ua o le pulu i luga. O le mamao i le va o puʻupuʻu i le laina e 5-6 cm, ma i le va o laina - 15 cm. Ona pulapula lea o le palapala ma mulimulu i peʻa poʻo nila nila.

I le faaiuga o Me, pe a tutupu mai laau, latou te faia le uluai fafagaina i le ammonium nitrate. Mulimuli ane, faalua i le masina, o le freesia e fafagaina i le mineral tuufaatasia ma le maika ma le potassium.

E tatau ona fafaga vai i taimi uma. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e le masani ona faʻavaivai le vai ma latou mautinoa o le vai e alu ese uma le eleele, a leai o le a pala le pusa. I aso vevela, e le tatau ona faatagaina le lalolagi e faʻamalo ese. I le vaitau o le fugalaau, o le suavai e masani ona faia ma sili atu ona tele. O le fuga o ia lava e tumau i le 3-6 vaiaso. A maeʻaeʻa, e faʻaitiitia le faʻaitiitia o le suasite, ma faasolosolo malie le taofi o le suavai.

E tusa lava pe matala, e manaʻomia e le fale ona faʻaleleia le ea, o le mea lea o le moega e masani ona sasaina. E tatau ona faia lenei mea i le afiafi, ina ia le mafai ona mu ona o le timu. E tatau foi ona faʻaitiitia le eleele ma aveese vao. O laina tuai e nonoa i se taimi tatau ina ia latou le malepe. O fugalaau fugalaau e vave seleina, a leai o le a latou ave le mana mai le pulu.

Freesia e seasea mafatia i faʻamaʻi. Na o le malulu ma le malulu eleele poʻo le timu e masani ona atiaʻe ai le Fusarium, pala poʻo le pala. Lanu ma laʻau e osofaia aphids, moli vaʻavaʻa ma totoa. Mai ia i latou, o fugalaau e togafitigaina i se iniseti o le iniseti poo le fasimoli.

Seʻi oʻo i le ogatotonu o le taumatau, e tuʻuina i luga o le eleele ia faʻamafafe o freesia. Pe a amata ona lanu samasama ma vevela, e vavae ese. E le o toe mamao ae faʻataʻapeʻapeʻa ia rhizomes. E faʻamamaina lelei Corms mai le eleele, o aʻa ma fua faʻasaga. E pipii i le manganese poʻo le fungicide mo le afa itula, ona faʻamago ai lea i le vevela o le potu mo ni nai aso.

A maeʻa uma taualumaga, e tatau ona suʻesuʻe ma le totoʻa ia corms mo mea leaga, faʻavasegaina i le lapoa ma tuu i totonu o mea laiti. E tatau ona teuina i totonu o se potu pogisa ma le malulu o le ea + 20 ... + 25 ° C ma le faʻamamaina e oʻo atu i le 80%. E tele taimi i le taimi o le taumalulu, e asiasi ai corms ma vavaeese mea ua faaleagaina.

Afai o le freesia ua tupu i le itu i saute, o fea i le taumalulu e leai lava se kiona. E mafai ona tuʻuina mo le taumalulu i le avanoa. O le eleele e faʻafefiloi ma lala paʻu ma lau lauʻeleʻele pa'ū.

Aiga Tausi

E tupu tutusa lelei Freesia i totonu o le togalaau ma totonu o le ulo, e pei o le fale. I le mataupu mulimuli, e mafai ona e filifilia le taimi e fuga ai. Ina ia mafai ona fuga mai fugalaau i le Tausaga Fou, latou te amata ona totoina pulu ia Setema. A maeʻa se taimi malolo, o le masina muamua aʻo leʻi totoina i totonu o se ulo, ona faʻafefe ai lea o bulbsia i se nofoaga malulu (+ 10 ... + 15 ° C) ma faʻamalamalama lelei. O se taunuuga o le faʻamaʻaʻaina, ua amata ona ola vave pe a uma ona toto. E totō Corms i le eleele i le loloto o le 3-6 cm, o ni fasi vaega i totonu o se ulo.

O koneteina e aofia ai i le vevela o + 20 ... + 22 ° C ma faʻainuina e le aunoa. O le lavelave o le totoina o le autumn o se aso puupuu, ae o le freesia e manaomia le itiiti ifo i le 12 itula o le susulu malamalama. Ina ia taui mo mea le lelei, faʻaaoga le backlight. E sili atu le umi le uumi nai lo le 10 cm, a leai o le a latou talepe i lalo o le mamafa o fugalaau tetele.

Ina ia faatumauina le maualuga o le suamalie, e totoina pine i luga o laau ma tuu i tafatafa o latou i se apa vai. E tāua le vavaeeseina o freesia mai mea vevela.

I le taimi o le tuputupu ae o le vaitau ma le fugalaau, o le laʻei pito i luga e aumai faalua i le masina. Faʻaaoga vailaʻau faʻatele. Muamua, e faʻaaogaina fugalaʻau ma le maualuga o mea o le potassium, ma mulimuli ane e sili atu le phosphorus.

A maeʻa uma le faʻafugafu ma lau lanu samasama, o le vaega eleele e vavae ese. O loʻo faʻaauau pea ona faʻamamaina pulufana mo le isi 1-1.5 masina. I lenei vaitau, o le faʻavaeina o tamaiti. I le faaiuga o le faagasologa, eli uma aniani, fufulu ma auina atu mo le teuina.

Faaaogaina o freesia

Mo fugalaau maaleale ma le matagofie o fugalaau manogi o freesia, e aoga le vaevaeina o se nofoaga i luga o le upega tafaʻilagi poʻo luga o le windowsill. O le laau e faʻaaogaina i totonu o se togalaau fugalaau faʻafefe i tafatafa o Roses, peonies, hydrangeas, clematis ma lisianthus.

O laʻau manogi e faʻaaogaina i luga o laʻau e masani ona faʻaaoga mo le tipiina. E faia ia mea e le susulu. Fugalaau i paʻepaʻe paʻepaʻe po o pastel e faʻaopoopoina i le fugalaau a le faato'āfaiavā. E naʻo le tatalaina atoatoa o faʻamalologa e tatau ona vavae. I totonu o se fagu, e le fuga mai pupu.

E le gata i le ofoofogia o le matagofie, o le manogi manaia e taʻalo i se vaega tutusa. O le manogi o le freesia ma faʻamatalaga maualuluga o le sami o le a faʻafefe ai tagata uma. O le suauʻu taua o le fugalaau e faʻaaogaina i le aromatherapy e faʻafefe ai le atuatuvale, popole ma le atuatuvale.