Laʻau

Alyssum - kapeta nuanua mo le togalaau

O le Alyssum o se laau toto e ola i se tausaga faʻaletausaga poʻo le faʻalanoa o le olaga. E aʻafia ai le aiga Cabbage. I le au faifaatoaga, ua iloa e igoa o alyssum, mason poʻo le tala o le gataifale. O le mea moni, o le alissum e masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻapitoa, ae o nei mea e ese, e ui lava o laau vavalalata e vavalalata. O le eseesega o le fugalaau o ituaiga alissums o loʻo valiina i lanu eseese o lanu samasama. I le natura, o le laau o loʻo maua i le vateatea ma le vaʻaia o Eurasia, Aferika ma Amerika. Ona o lona le mautonu, o le tele ma le susulu o le fugalaau ma le manogi o le meli, o le alissum o se aga lauiloa i le mamanu.

Faamatalaga o le Botanical

Alyssum o se laau vavao 15-40 cm le maualuga. O ona lala e sili ona faʻalauteleina e fai ai se ogalaau poʻo se kapeta. Fafagaina le laau i se filarous fibrous, papalagi. O le pito i lalo ole upega e faʻapipiʻiina i le taimi. O pamu laʻitiiti e ufiufi i se pusa vaapiapi pupuu. O isi laupepa e leai ni laupepa e tutupu i luga ia i latou. O le laʻau laʻau o le foliga o le ufiufi o loʻo ufiufi foi i le paʻu poʻo le siliva o le faaputuga fetu.

E oo atu i le ogatotonu o Mei, o le pito i luga o le au o le a liliu atu i se avanoa e le mafai ai e le tagata ona taʻavale i le taʻavale. O se ipu o petale e fa o loo valiina i le kiona-paepae, samasama, lanu viole, piniki, lanu viole, mumu po o le moli. O le ogatotonu o le fugalaau, ona o le sima, e foliga mai o mata samasama. Suia o le tasi ma le isi, o lagona e fiafia i le taimi o le taumafanafana. Latou te lafoaia se manogi o le manogi o le meli. O lenei manogi e tosina ai pi ma isi iniseti faamanuiaina. Alyssum o se fale lelei tele o meli. A maeʻa le palotaina, o tamai pusa fatu e suamalie i mea laiti, e pei o le efuefu, fatu lanu enaena.









Eseese Alissum

O le genus Alissum e aofia ai le sili atu i le 200 ituaiga o tausaga taʻitasi ma taulaiga. Aryssum perennial e sili atu ona puipuia i le malulu ma e sili mo le itu i matu, ae e le fuga mo le umi. Alyssum tausaga taʻitasi o le a fiafia i fugalaau seia oʻo i le ogatotonu o le tau.

Alyssum maritime. O le faʻamafanafana ma le fiafia e faʻafeiloaʻi ai i luga o le eleele. E faavae i luga, o le tele o ituaiga o ampoule alissum na gaosia. O le maualuga o le vaomatua e 8-40 cm. O vao vavao e ufiufi i laʻau ovalu. O le vaega lanu meamata uma o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o se mea e sili ona lelei. O fugalaau auro laiti e faʻaputu i palasi. Eseesega:

  • Taini Tim - togi ma se maualuga e le sili atu ma le 8 cm e ufiufi i se pulou manogi paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • Violet Coning - vavalaʻau vavao 10-15 cm le maualuga fuga lauulu lanu violē;
  • Princess in Purple - ituaiga o ampel ma pine tetele ma lūlula vaivai vaivai;
  • Eseta bonnet - o se foliga uiga ese ma le faiga o fale e 20-25 cm le umi ia Iulai-Setema e susulu ai le kulimi, lanu piniki ma le lanu violisa, fugalaau pastel.
Alissum sea

Alyssum e papa. O le tele o le 25-30 cm le maualuga e tupu aʻe maualuga, faʻapupulaina aʻa. O loʻo faia ai se togavao semicircular. O laulaʻau lanumeamata-ova o loʻo latalata latalata ane. I le pito i luga o le alalaʻau, o le tele o mea e tutupu i luga o le fugalaau e fuga mai ma le salalau o fugalaau samasama samasama. Eseesega:

  • Aʻau auro - o se togavao e sili atu ma le 20 cm le maualuga e ufiufiina i se pulou lanu samasama malosi;
  • Plenum - mafiafia tetele e oʻo atu i le 30 cm i luga aʻe o le eleele faʻalūlūina pine auro;
  • Omea lanu auro - o se laau afu ma lau lanu lanumeamata lanu uliuli e ufiufi i ni tamai lanu lanu samasama;
  • O kapeta papaʻe o se tapuni o le eleele i tausaga taʻitasi ma le tele o le fugalaau;
  • Kapeta kiona - e leai se maualuga e sili atu i lo le 8 cm i luga aʻe o le eleele ia Iuni-Aukuso o loʻo natia uma i lalo o le tele o le aisa-paʻepaʻe papaʻe ma se manogi malosi o le meli;
  • Bimbo paʻepaʻe - faʻasalaga eleele e oʻo atu i le 25 cm le maualuga ma le papaʻe paʻu papa.
Alyssum e papa

Alyssum o mauga. O le tele o laau totō o le malulu e ola i le 10-20 cm i luga atu o le eleele. O ona togitogi e tafe i luga o le palapala ma tulaʻi i luga i pito i pito. Laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma laʻau laiti e ufiufi i se pulu lauulu pupuu. Ua oʻo i le faaiuga o Aperila, o fugalaau fugalaau ua fuga mai, ua faʻapotopotoina i ni mea faʻapipiʻi, mafiafia.

Alissum mauga

Tuputupu ma totoina

A o faʻapipiʻiina le fatu, e mafai ona lūlūina le alissum i le lauʻeleʻele faʻasaina poʻo totonu o se lauʻeleʻele mo fualaau. I le togalaau i le faaiuga o le tautotogo, o fatu e tufatufaina i vao i le loloto o le 15 mm. O fualaau e totogo lata mai i le autumn ma e le tele naua, o le mea lea e talafeagai ai lenei metotia mo meaʻai. I le itu i saute o loʻo galue e toto fatu i le taumalulu. I lenei tulaga, o le a tulaʻi fua i le ogatotonu o le tautotogo, ma i le masina o Iuni o le a amataina.

Ae sili atu ona faigofie le tupu o le alissum e ala i fualaau. I lenei tulaga, ia Me, o le a malosi le faʻatoʻaga o le togalaau, lea e sili atu ai ona faigofie le faia o le mea e manaʻomia i le fugalaau. O fualaau totogo e amata i le 1.5-2 masina talu ona lulu fatu. E tatau ona saunia ni pusa papaʻu ma eleele mama. Ausetesi e tupu i luga o eleele eleele, o lea la ua faʻafeiloaʻi ai le lime laiti i le eleele. O loʻo taumafai foʻi fatu e tufatufa i luga. E sasaa lemu i totonu o le eleele, ma pulumu ma ufiufi i se ata tifaga.

E teuina le pusa i totonu o se nofoaga lelei i le vevela o + 10 ... + 15 ° C. O le eleele e masani ona felafolafoaʻiina ma sasaina. E foliga mai e foliga mai i le 5-8 aso. A maeʻa lenei mea, e faasolosolo malie ona aveese le fale. I le oʻo mai o le laʻau moni muamua, o loʻo faʻaaogaina le faʻamaʻiina o meaʻai. O fualaau aina ma le 2-3 laulaau moni e maua mai i ipu eseese. O le tamaititi laʻitiiti e nofouta i le malulu, o le mea lea, o fugalaau e faʻapipiʻiina i totonu o le eleele eleele e lei muamua atu nai lo le faaiuga o Me, pe a faʻafuaseʻi ona mou atu le aʻafia o le kiona.

Mo le alissum, e matala matala o laufanua ma eleele mama. Fugalaau e fiafia i le va o ni paʻu mafolafola i luga o se maʻa. Afai o le laufanua e tele le aoga, o le tele o lauʻau ma laʻau o le a faia, ae o le a vaivai le fugalaau. O le lalolagi e tatau ona le faaituau pe laitiiti foi le paleni.

O le pupuni e tupu lautele, o le mea lea, i le va o laau taʻitasi i totonu o le togalaau, latou te faatumauina le mamao pe a ma le 40 cm. O fatu laau e totōina faatasi ai ma fagu paʻu poʻo se paluga tele o le eleele, ina ia le faaleagaina ai aʻa aʻa. A maeʻa ona totōina, e matua susu le alissum ma mulimulitaʻi i solo.

Faʻaleleia fua

E tele lava ina faʻalauiloa le alissum, talu ai e masani lava ona ola aʻe laau totō i le togalaau e avea ma tausaga taʻitasi. Afai e mafai ona tausia se vao tele, i le tautotogo aʻo leʻi fugaina e vavaeese ma faʻapipiʻi. E taua le aua nei faaleagaina aʻa, o lea ia taumafai e teu se vaega eleele.

I le taumafanafana, e seleseleina le umi o le 8-12 cm mai le vao malosi. Latou te tuʻuina vai, ma aʻafia aʻa latou te totōina ile laufanua. I le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele, o aʻa e masani ona maua aʻa. E mafai ona vavae faʻamau i Me-Aokuso ma taunuʻu i se nofoaga tumau.

Tausiga i fafo

Alissum o le a le manaʻomia le tele o taumafaiga mai le fai togalaau. E ui lava o le laau e taʻua o le lamala e tumau, e masani ona taua le inu i le taimi o le fugalaau. I le leai o se timu, e faʻafefe le va o le fuga ile 1-2 taimi i le vaiaso, pe a faʻamago le eleele i le loloto o le 3-4 cm. I le va o fualaau talavou, e tatau ona e veleina le eleele ma masani ona aveese vao. E sili atu ona latou nofouta i tuaoi agaalofa.

E leai se mea e manaʻomia e le mamafa tele o le alissum. Mo le faʻaleleia, 1-2 taumafa i le gasologa o le tausaga ua lava. Mo le taimi muamua, ua totoina laau i le tautotogo ma faʻalavelave e maua ai le maualuga o le 'eletise. I le amataga o le taumafanafana, e faʻaopoopoina se fofo faʻalaʻau mo le totoina o laau ma le phosphorus ma le potassium. Fafaga faalua tausaga e pei ona masani ai.

I le tautotogo, e vavae ese ai le alissum, aveese otaota matutu. I le faaiuga o le fugalaau, o le teuteu o le matua-matua e aoga i ituaiga uma. O le a foliga mai o le kapeta lanumeamata o le a foliga mai, ma i le faaiuga o le taumafanafana, e mafai ona toe faʻaleleia le taimi o vaʻalele.

Alyssums e mafai ona taumalulu i le eleele avanoa, pe afai e le pa'ū le mahana ile -15 ° C. I totonu o le itu i mātū i le tautoulu, e masani lava ona faʻaumatia, o loʻo agai atu mo ni uta fou. Mo le puipuia o fugalaau, i le tautoulu latou te ufiufi i se laulau malulu o laulaau paʻu poʻo lala laʻau. I le taumalulu, o le maualuga o le kiona e toe lafoina. I le tautotogo, e taua le aveeseina o le malutaga i se taimi talafeagai ina ia le totō laau.

Alyssum e puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi, ae i luga o le palapala, eleele lolovaia, e afaina mai maʻi faʻaleagaina (ua leva ona paʻu, pala o pala, paʻu palapala). Mai faʻamaʻi, o togalaau e togafitia i fuluʻi suamalie, Bordeaux vai poʻo le sulfate sima. E pei o sui uma o le aiga Cabbage, o fugalaau e faigofie ona osofaia e le fusi faasutu, anufe, moapisi ma le paʻepaʻe. I lenei tulaga, e tatau ai i le taimi e palu ai ma se iniseti.

Faʻaaoga togalaau

Alyssum o se laufanua sili ona lelei. E faʻaaoga i luga o maʻa papa, i togalaau, e teuteu ai le tuaoi ma le pito i luma o le togalaau fugalaau. E lelei le alyssum ma se rosa, phlox, galo-leai-i, iris ma tulip. E masani ona totōina faʻatasi ma le pupuʻu vave o laʻau totō, ina ia mafai ai ona faʻamalo le eleele palapala. Aotelega alissum e tutusa lelei le matagofie e pei o se mea e maua ai le eleele ma i fugalaau i luga o le fale ma le faapaologa. E teuteuina foi i pou ma gasebos i luga o le auala.

Alyssum e le gata e matagofie, ae aoga foi. O ona lau ma fugalaau e aoina e saunia ai se teuteuga. O vailaau faʻasaoina mai le malulu ma fevers, o se diuretic lelei ma le laxative, ma e faʻaaoga foi e pei o se tonic foliga mo fomaʻi ma le paʻu faʻafitauli. O le igoa o le laau ua faaliliuina - "e faasaga i le va o dog." I aso tuai, o se teuteuga a se tagata manua o se manu feʻai na soli e se teuteu.