Laʻau

Periwinkle - o le faataapeapeina o fugalaau lanumoana i luga o se kapeta lanumeamata

Periwinkle o se vao vavalaʻau poʻo se vao faʻamaʻi ma le lanu moana-lanumoana poʻo fugalaau piniki. O le aiga o Kutra ma ua salalau mai Asia ma Amerika i Matu i le toeitiiti atoa le paneta. E lagona e Periwinkle le lelei i luga o le ea ma tumau pea laulaau lanu meamata i lalo o le kiona. E masani ona faʻaaogaina se laau faʻamaonia, e faʻaogaina ai le togalaau. E mafai foi ona maua i lalo o igoa "vinka", "mutia vao," "violet." O loʻo totoina le laau i se eria o le faʻasolosolo ma mea lilo. O le mea moni, e leai se mea leaga e maua ai le gaioiga. E le gata i lea, o loʻo i ai faʻamalologa o meatotino ua amanaʻia e tusa lava pe faʻaaogaina togafitiga masani

Uiga o le Botanical

Periwinkle - faʻapitoa i le nofo ai poʻo le fetolofi i luga o le eleele, pulupulu faʻalapula. O loʻo faia ai se vao vao e oʻo i le 35 cm le maualuga poʻo se kapeta lanu meamata. E aʻafia aʻa, e le mamao mai le fogaeleele. I le umi, latou te ola i le 70 cm.

I luga o laʻau mumu e ufiufi i le lanumeamata lanumeamata poʻo le mumu, e faʻafeagai ma le petiolate ovalval pe o leaflets e tutupu. O o latou lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana e susulu i le la, ma o se vela māmā e vaaia i le ogatotonu. O lau laʻau e 3-5 cm le umi ma e tusa ma le 2.5 cm le lautele. O nisi o meaola e taofiofi laʻau i le gasologa o le tausaga poʻo le lafoina i se taimi le lelei.









Fugalaau e tupu ia Me-Iuni. Fugalaau fugalaau e tasi e fuga mai i laʻau o lau. O le siakiina o se uumi umi ma le toalima lima, vaevaeina i autafa o le pito i lalo o le petals i le lautele e tusa ma le 3 cm. O paʻu manu e valiina i le lanu moana, lanu viole po o le piniki. O nisi taimi o le saturation o le paolo i le faavae ma le pito o le petals e ese.

A maeʻa le palotaina, ona fua lea o fua - laʻau lauusiusi lauusiusi e tusa ma le 7-8 cm le uumi.

Ituaiga ma ituaiga o laau toto

O le tino o le periwinkle e matua laitiiti lava. E aofia ai na o le 5 ituaiga autu. Mo se ituaiga sili atu, ua atiae e le aufaifaʻatasi ni ituaiga o togalaau teuteu e eseese i totonu o le fausaga ma le valivali o fugalaau poʻo lau.

Ole lapisi ole lapisi. O le ituaiga vevela e masani ona vevela i le Metitirani, Crimea ma le Caucasus. O se fola o le eleele e salalau solo i luga o le eleele ma fai ai se kapeta lanumeamata lanumeamata lanumeamata o lanu lanu mumu. E vaʻavaʻai vavalalata i le pito o le laʻau. O le uumi o le lau o le 4-8 cm. Mai le ogatotonu o Mei, e fuga mai fugalaau e tasi i le umi, palamole. E oʻo i le 5 cm le aofaʻi o le laʻau na amataina. O petals Bluish e i ai le malu malu i le ogatotonu ma faʻapogisa i le pito. E mafai e le togavao ona taumalulu i se tau vaʻaia, ae naʻo lalo ifo o le ufitia o le kiona. O le ituaiga lauiloa Variegata e iloga i lanu o laʻau. O ona pito e teuteuina i se siliva po o se tuaoi auro. O le ituaiga e sili atu ona nofouta i le malulu.

Laʻau tele

O le manulele e laitiiti. Na salalau le laau i Asia Minor ma le Metitirani. O lenei vaaiga e sili atu ona fetuunai i nofoaga e lafo i luga. O le umi o le laina lagola e oʻo atu i le 60 cm. Ua ufiufi i lau paʻu paʻu i luga o petioles umi. O le lapoa o le ipu laulau e 3-5 cm. O loʻo valiina i le lanumeamata lanumoana. Fugalaau mananaia o le paolo lanumoana paʻu e ola lautele pe a ma le 2-2.5 cm. E fuga mai i le faaiuga o Me. Eseesega:

  • paʻepaʻe-faʻafefea;
  • mumu
  • lapisi - laʻau e ufiufi samasama samasama ma fasipolo;
  • eseʻese - faʻamau auro i luga o le lau;
  • lanu moana;
  • lanu mumu;
  • moli malamalama - lanu lanu samasama ma se lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana lanumoana lanumoana lanumoana ua fuga mai i le faaiuga o Aperila.
Periwinkle laitiiti

Periwinkle pink. O se laʻau faʻamaʻi faʻatasi ma faʻala, faʻapipiʻi tupu e oʻo i le 60 cm le maualuga. Pe a ma le 7 cm le umi lau laʻau lanumeamata felanulanuaʻi, o loʻo i ai se foliga faʻalelei ma se vaʻa vaapiapi, mama i le ogatotonu. O le fugalaau e amata i le faaiuga o Me ma toetoe lava o le taumafanafana uma. O fugalaau faʻatasi ma fugalaau piniki e fuga mai i le pito i luga o le gaioiga. Eseesega:

  • muamua fusi - compact (40 cm le maualuga) o vao o loʻo ufiufi i fugalaau laniki piniki;
  • toe-mint cooler - o se fasi mumu e tu i le ogatotonu o se fugalaau paʻepaʻe poʻo le kulimi.
Periwinkle pink

Faʻatauga auala

O le tele lava o taimi, e faʻalauteleina ai le periwinkle i auala vegetative. O se faʻamalosi tumau e mafai ona aʻafia i luga o le faʻafesoʻotaʻi ma eleele ile soʻo se nofoaga. E amata mai ia Me ia Aokuso, ona totoina ai lea o aʻa malolosi i le eleele, ma tuu ai se pito i luga. Pe a oʻo le aʻa, e vavae ese ma totō ese.

I le tautotogo, e mafai ona tipiina le tele o vao i ni vaega. Latou te faia lenei mea ia Mati-Aperila, aʻo lumanaʻi le aliali mai o ni taameni. O le uumi umi o loʻo i ai le tele o tulaga tuputupu aʻe, lea o loʻo tutupu aʻe ai ni aʻa fou i fusi. Pe a eliina le eleele latalata ane i le paʻu, e foliga mai ua tutupu mai laau fou mai vaega o le aʻa.

Mo otaota i le tuai o le tautotogo po o le mafanafana, o laasaga ma 2-3 nodes e tipi. Laʻau vave i totonu o le togalaau, ma filifilia nofoaga i lalo o le paolo. Ole umi e 20-30 cm. I totonu o le masina, e mafai ona gaosia le fatuina i se nofoaga tumau.

Ina ia tupu mai se fatu mai fatu, e faʻaaoga ai mea fou fatu. E lūlūina fatu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu po o le tautotogo i totonu o le eleele. Ina ia faia lenei mea, ia saunia ni togalaau i le loloto o le 1-1.5 cm. I le tautotogo, e foliga mai e vave ona atiina ae ni paranesi. Pe a talafeagai ai, e vevela ma teuteuina vao. I le masina o Iuni, e mafai ona e totoina fatu laau i se nofoaga tumau.

Tausiga i fafo

Periwinkle o loʻo totoina i le matala, nofoaga lafulemu poʻo lalo ifo o le ata lafoia o laau o laau. O vaomatua e sili ona lelei ona vaʻaia, eleele vevela ma le faʻaituau po o sina faʻafefe. Laʻau poʻo le iliili e faʻaofiina i totonu o le eleele palapala mamafa ao le i totoina. E sili atu le fuafuaina o le lauʻeleʻele i se aso matutu ma timuga. I le lumanaʻi, o le tausiga o le laau e matua faigofie lava.

Faʻasa. Periwinkle e mafai ona tatalia sina lamala. I le leai o timuga masani, e tasi le vai inu i vaiaso taitasi. E itiiti sina susu e manaʻomia i le vaitau o le vavao, ona ufitia lea o le kapeta lanumeamata i fugalaau lanumoana-lagi. E tele taimi i le masina, o le eleele e lata ane i le togavao ua matala. O le vao vao e mafai ona faʻafoʻatasi i vao leaga. E tatau ona ave le tausiga, talu ai i totonu o le togalaau fugalaau, e mafai e le periwinkle ona amio faʻamalosi, tutuliesea fafo o tuaoi. Mo le tausaga e aunoa ma le teuteuina, e mafai ona tumu i le 7 mita o le teritori.

Fertilizer. E faalua pe faatolu i le tafaoga, e fafagaina ai fagu. I luga o eleele lafulemu, o le manaʻomia mo le faʻamafanafanaina e itiiti ifo. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i tuʻufaʻatasiga o meaola, ae mafai ona faʻaaogaina faʻalavelave o minerale lautele. Ua faʻafeiloaia i le eleele i le amataga o Aperila, Me ma Iulai.

Teuteu. A maeʻa le galu muamua, ona fautuaina lea o teuteuga. Faatasi ai, o le fugalaau fugalaau ma se vaega o fuālaʻau tele lava o le a aveesea. Ae e le o toe umi ae tupu mai se tupu fou.

Maʻi ma faʻamaʻi. I totonu o vaomatua, e mafai ona afaina ai le mai i maʻi faʻamaʻi (lapisi o le laʻau, paʻu palapala). O le masani ai o laʻau ma le faʻaleleia o le eleele i le fesoasoani fesoasoani. I le vevela o le tau, e mafai ai e aphids ona faʻaputu i laulaau, mai ia Karbofos, Biotlin, poʻo se isi iniseti faʻamaʻi faapitoa e mafai ona vave faʻaumatia.

Periwinkle i le faʻaogaina o fanua

O le mafiafia o le laʻau o le pusa e pei o se laumei lanumeamata poʻo ni ulu uila. E mafai ona ufiufi laufanua i tafatafa o laau poʻo le avanoa i le va o le masonry. O loʻo faʻaaogaina foi togalaau i rockeries, i luga o tuaoi ma i togalaau papa. I totonu o se togalaau fugalaau faʻapitoa, o loʻo totoina i le pito i luma o le fanua.

E lelei mea totō ma faʻagalo-me-nots, copses, primrose po o medunits. O nisi taimi e totōina i totonu o koneteina mo le faʻaogaina o laufanua ma laufanua. Lanu uumi e tautau mai se fugalaau e iai pea le lanu meamata lanu meamata, lea e salalau solo ai lanu lanumoana lanu moana lapopoa.

O mea faʻamalolo o le laau

O ituaiga eseese o meaola e aofia ai se vaega eseese o mea gaosi. I vailaʻau, o le mea e masani ona faʻaaogaina o le periwinkle e laʻititi, o se vailaʻau vailaʻau. O ona lauʻau, laʻau ma fugalaau e sili atu i le 20 alkaloids, oona, vitamini, flavonoids, sugars, minerals ma tannins. Latou te faʻalavelave i le vavaeʻesega o le tino, ma o le mea lea o se vaega o vailaʻau faʻasaina.

O sauniuniga ma se vailaau vine e maua ai mea totino ma maua ai se faʻaleleia o aafiaga ile faiga o mafaufauga. O se teuteuga e faʻaaogaina e fufulu ai le vailaau o le faitotoʻa e avea o se vailaʻau faʻapitoa ma faʻafefe-inflammatory mo le susunuina o gums poʻo le faʻamaʻi tiga. E fesoasoani foi i le manava, gasegase po o le toto toto. O le vailaau oona e ave mo fibroids ma polyps i totonu o le matua, prostatitis, afaina ma le faanumeraina o tamaitai.

Mo ona faʻamanuiaga uma, o le gasegase o se laau oona. E tusa lava pe itiiti le soʻo se mea e mafai ona faʻagesegese ai le fatu ma le faaletonu o le fatu, o lea e lelei ai le faʻaaogaina o vailaau mo togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi nai lo le togafitiga.