Laʻau

Yarrow - togafiti faʻamatalaga ola maloloina

Yarrow o se togalaau vao mai le aiga o Asters. E mafai ona maua i soʻo se mea i Asia Tutotonu, Sasaʻe Mamao ma le vaega Europa o Rusia. O ituaiga o meaola masani e tosina atu i ai sina gauai, sei vagana ai ni laʻau vaivai. E mafai ona e faʻafeiloaʻi ia vao i totonu o le vaomatua-steppe, i luga o auala, i luga o mauga papa ma oneone. Seia oʻo mai i le taimi nei, e le o tagata uma e iloa o yarrow o loʻo i ai ni ituaiga o togalaau teuteu ma ni mea e tele o lanu. E tele lava ina totoina i ni moega fugalaau. E le gata i lea, o le laau e faʻaaogaina e fai ma fofo, lea e matua faigofie lava ona tausia.

Uiga o le Botanical

Yarrow (Achillea) - vao faʻatoʻaga faʻatasi ma se mamana mamana, lelei-atinaʻe. E aofia ai le tele o laʻau ma faʻalauteleina i le taimi lava e tasi i luga o le va i luga ma le mamao. O loʻo faʻapipiʻi le faʻaʻauʻau mai le faʻavae. Latou te faasolosolo malie ona latalata atu i le ua. O le maualuga o le mama e 15-50 cm (o nisi taimi e oo i le 1 m). O le tele lava o taimi, e totogo ai laau toto, ae na o nisi taimi latou te punou ai.

Laʻau i luga o le yarrow, o loʻo tu i le isi. O Petiole leaves ei ai ni lapisi faʻasalalau ma faʻailofolafolaina, vali ata lanumeamata lanumeamata poʻo le lanu meamata. O pito o tamai lobes e faʻamalosi.

I le ogatotonu o le taumafanafana, o le siʻosiʻomaga o le taʻoto faʻaloloa. O se mea e sili ona leaga, e aofia ai nai ato laiti, e fuga mai i luga. E tofu le ato ma se lanu samasama-lanu uliuli o fugalaau fugalaau ma e faia i se laina lanu paʻepaʻe po o le fugau. O le lapoa o le ato e 3-20 mm.

Fugalaau e afaina i iniseti ma matagi. A maeʻa lenei mea, e leai ni paluga ma ni fatu laʻitiiti e tupu. O le faʻamavaega e oʻo atu i le 4 tausaga.









Ituaiga o Yarrow

O le genus o yarrow e tele, e aofia ai le silia ma le 150 ituaiga o laau.

Yarrow. O le tagata e nofo i le vaomatua-steppe, auala auala ma poloka a le tagata lava ia e toetoe lava a leai se tausiga, e pei o se vao vevela. O le aʻa e sili ona faʻalauteleina. O fuga mama e ufiufi i laʻau laufusi vaivai. Ia Iuni-Aokuso, o se talipupuni tele ma lanu paʻepaʻe po o fugalaau fugalaau e fai i le pito i luga. Eseesega:

  • Paprika - ufiufi i fugalaau lanu-mumu;
  • Marie Ann - faataapeina pale puipui samasama;
  • Fugalaau o Apple - faʻafeiloaʻi ma faʻapitoa eleelea.
Yarrow

Yarrow ptarmika. O le laau e nofouta i le malulu ma le lamala. Lisi o le rhizome e latalata i le fogaeleele. O laʻau faʻamalosia malosi e fausia ai se vao e oʻo i le 1 mita le maualuga. O loʻo faʻapipiʻiina i latou i laʻau e faʻalauteleina. O fugalaau faʻasalalau i fugalaau paʻepaʻe po o fugalaau e fuga mai ia Iulai-Aukuso. Eseesega:

  • Lulu - ma fugalaau fugalaau e talafeagai mo le tipi;
  • Penina - aʻafia e oʻo i le 75 cm le maualuga e faʻasalaina ato ato i le 2 cm le lautele.
Yarrow ptarmika

Yarrow Meadowsweet. Faʻailoga e oo atu i le 1.2 mita le maualuga e tupu ai le lauulu-lanumeamata lau laau ma lapisi lapisi. O le lapoa o le ato tasi e 5 mm. O loʻo faʻapotopotoina i totonu o le papalagi i lalo ifo o le 13 cm le lautele. O paʻu e valiina i samasama auro. O le taimi vavalalata e amata ia Iulai. Eseesega:

  • auro laulau - o se mea e teuteu ai le vaomatua umi ma faʻamaualuga tele ma le mafiafia o lanu samasama lanu;
  • Moonshine - 4-6 cm le maualuga uʻamea totoina lemon yellow inflorescences.
Yarrow Meadowsweet

Faʻatauga auala

O le faʻaleleia o fatu e talafeagai mo na o laau toto, o lea e le tau faʻaaoga ai e le fai togalaau. E sili atu ona tele taimi e mafai ai ona e matauina le fatuina oe lava. Laʻau tupu muamua. Ina ia faia lenei mea, i le faaiuga o Fepuari, ua saunia ni pusa papaʻu ma le oneone laititi ma eleele solo. E tufatufaina fatu ile luga ma se mamao e 2 cm ma e na o sina mea itiiti lava ona nutimomoia e le eleele. O le lau o loʻo sosolo mai i se fagu moli. O le fagu e tuʻuina i totonu o se tuʻuga lelei ma susulu. E foliga mai e tulaʻi mai i le 10-15 aso. Pe a tupu 2 laʻau moni, e tofu le pipi i ni pusa paʻu eseese. O isi faʻaopoopoga e faia ma le faʻaeteete tele, talu ai o aʻafiaga aʻa e faigofie ona faʻaleagaina ma faʻaumatia le fale. O fualaau e manaʻomia ai le faʻafeinu masani, pe a maeʻa le otaota, e vave ona oti. O le totoina i le eleele tatala e faia i le amataga o Me, pe a maualuga le 10-15 cm i le maualuga o laau.

E matua faigofie lava le faʻaleleia o laau matutua i le vaevaeina o le vao. O lenei faiga e tatau lava ona puipuia e puipuia ai le matua. Faʻaalu i soo se 2-3 tausaga. Ua totoina le togavao i le ogatotonu o le tautotogo po o le amataga o le tautoulu, faasaoloto mai le palapala ma tipiina i totonu o sina delenki ma le 1-3 o mea tuputupu aʻe. O le mea e tupu ai laau totō ua totōina i le eleele fou ma faʻamaluluina tele.

I le taimi o le taumafanafana, e mafai ona vavae ese mai pito i luga o le itu laau. E faʻamaʻaina vave i luga o le eleele, ae o le taimi muamua latou te faia ai sina ata. Mo le 1-2 vaiaso, e faʻamamaina ma le faʻapipiʻi vavae ma tausia i lalo o se pulou manino. E totoina laau i aso uma. A maeʻa ona totoina, e faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau ma se vaega tele o le lalolagi.

Filifiliga Filifilia ma Tausiga

Ua tupu le ulu o Yarrow i se nofoaga matala ma matala. E naʻo le yarrow ptarmika e manaʻomia le malulu ile puipuiga mai le aoauli. O vaomatua e sili ona lelei le vaʻaia, eleele suamalie ile eleele maualuga, e le o ulu ai le vai. E mafai ona ola laau vao i luga o oneone, ae o le yarrow teuteu e manaʻomia ai le tele o eleele lafulemu.

A o le totoina, ua eliina le fugalaau ma ua faʻalauiloa oneone ma le faapalaga. O le maelega ma le faʻamalositino e le aoga. O a latou saofaga tele e fesoasoani i le atinaʻeina o le lanu meamata, ma o le fugalaau e faʻapouliuli ma e leai se lanu. O le lelei o le yarrow o ona rhizomes e mafai ona gaosia le sulfur i totonu o le loloto o le palapala ma faʻamalosia ai le palapala. E faʻatatau i le maualuga o le ituaiga, o le mamao i le va o vao e 15-35 cm.

O le tausiga i aso uma mo tagata matutua e faigofie lava. E tatau ona faʻamalosia le totoina o laau, ma le umi o le timu. Faʻamatalaga i le taimi o le seleselega ma le fugalaau e sili ona manaʻomia. E le tatau ona faatagaina le mauaina o vai i le palapala.

Mo le lelei o le aration, o le eleele e tatalaina i taimi uma ma aveesea vao. O vao tetele e manaʻomia se laʻau, ae i se nofoaga matala ma le la e mafai ona latou faia e aunoa ma lea mea, talu ai o loʻo tutupu lemu le fatu ma e malosi.

O ituaiga o togalaau aina e fafagaina i mea tau minerale 2-3 taimi i le tausaga. Latou te faia lenei mea ao faagasolo le vaitau o le fugalaau, fugalaau, ma le maeʻa. E tuʻuina atu i ai mea faʻapitoa o minerale lautele.

Aʻo magumagu le tino, ua vavaeeseina i latou, e puipuia ai le fua o fatu. E faigata tele ona faʻateʻaina fatuga o le tagata lava ia. E tatau ona manatuaina o le yarrow o se mea faʻamalosi. E manaʻomia e ia le mataʻituina ma le faʻaitiitia o taimi uma.

I le tautotogo, ua vaeluaina tipu i le eleele. E leʻo manaʻomia ni puipuiga ma faʻaogaina fuataga mo le puipuiga o laau toto, e tusa lava pe i ai ni tauvaga leaga. O aʻa e matua teteʻe i le malulu, ma i le tautotogo o le a aliali mai ni pine lanumeamata fou.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua e toetoe lava a le faalavelaveina yarrow. O lona togi i luga o le tino e tupu mai ai se manogi mataʻutia, ae sili ona le lelei mo iniseti, o le mea lea e le mafai ai ona fofo faʻasalalau i luga o vao. E le gata i lea, o fuʻu mamago e mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai iniseti, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o se tagata e fai ma sui. O Yarrow e seasea afaina ai yarrow. Faʻatasi ma le le talafeagai lelei ma le susu o le eleele e ola ai aʻa. E maua mai i lea fesoasoani le togafitiga ma le malie ma le tausisia o le faʻavaivai.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

Tatala, o le lanu vaivai o yarrow e manaia i le paʻi ma le fiafia i foliga o le au fai togalaau. E mafai ona faʻaaogaina le laau e faʻapipiʻi ai ni fugalaau e iai ni laʻau faʻaleleia lelei pe i le tulaga o faʻamaufaʻailoga i le ogatotonu o le mutia. Ua totoina Yarrow e faatumu le avanoa i le va o vao, i le mixborders ma togalaau papa. Ina ia faʻapipiʻi le tele o fugalaau, e tele ituaiga o yarrow ma lanu eseese o faʻaogaina e masani ona tuufaatasia. E le gata i lea, e mafai e le kamupani ona avea o ia ma dolini, lavender, sage, echinacea, poppy, chamomile.

Mea tau vailaau faʻasaina ma faʻailoga

Yarrow o loʻo faʻaaogaina i fomaʻi ma aganuʻu faʻaleaganuʻu. O le laau atoa pe na o ona aʻafiaga e seleseleina e avea o mea tau vailaau. O le taimi aupito sili e selesele ai, o le amataga lea o le faʻatoʻaga (aʻo leʻi faʻapogisaina ulu). O mea faʻamaloloina o le sua fou, o le inu o le ava ma le susu.

Yarrow e faʻaalia i le antimicrobial, anti-inflammatory, faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamalosi. E masani ona faʻaaogaina mo faafitauli i le gastrointestinal tract:

  • manava manava
  • tui;
  • afaina;
  • urolithiasis;
  • cholelithiasis;
  • lamolemole maso maso;
  • maʻi ate.

O teuteuga e ave mo faiga le lelei i totonu o le biliary ma le urinary, faapea foi ma le tino o le tino. E le gata i lea, o le yarrow ua faaopoopoina i faʻalavelave faigata e fesoasoani i le ulu o le ulu, pulupal tuberculosis. O fafine tausi maʻi latou te faia se teuteuga e faʻaleleia le lactation. Afai e aliali mai le mumū i le gutu, ona maualuga ai lea o mea o tannins o le a fesoasoani i le vave faʻaumatia.

Yarrow ua maua foi le talosaga i le cosmetology. Latou te fufulueseina paʻu o le paʻu i se tonic, e lelei le faʻaopopoina o se teuteuga i le taele e faʻafilemuina ai le tino ma faʻaleleia le tulaga o le paʻu. Ina ia faʻamalosia le lauulu, e tatau ona fufulu i se yarrow decoction pe'ā uma ona fufuluina.

O faʻamatalaga i le ave o le taimi o le maʻitaga ma le faʻaleagaina o le faʻamaʻi. O le faʻaogaina o le faʻaaogaina e le manaʻomia foi, aua e tau atu i sulu ma le vevela.