Laʻau

Physalis - Lamepa afi ma se mealilo

Physalis o se laau matagofie ma le le masani ai. O lona igoa ua faaliliuina mai le gagana Eleni anamua o le "bubble". Ma e moni lava, o fualaau taʻitasi o loʻo natia i lalo o vavae malolosi e pei o lama afi. O le ituaiga e aʻafia ai le aiga o Solanaceae. O ona sui e mafai ona maua i Eurasia, South ma Amerika i Matu. O nisi o na mea e faʻaaogaina faapitoa mo le teuteuina o faamoemoega, ao isi o loʻo totoina i faatoaga, e pei o fualaau faisua ma teu fatu. Graceful physalis paluga i luga o mafaufauga e maua ai le tele o lagona lelei, ma suamalie le sua i le tino ma mea oona e le sili atu ona leaga nai lo le televitamin complex.

O le a se foliga o physalis

O le Physalis o se mea faʻaleleia faʻaleleia poʻo se tausaga. E fafagaina i luga o rhizomes. O le togalaau ua faʻalauteleina faʻapipiʻi gaʻo 20-120 cm le umi. E mafai ona latou tutupu aʻe i luga po o le salalau i luga o le eleele. O faʻavae o fuʻa ua faasolosolo malie ona faʻamaonia.

O le togalaau e masani ona faʻafeagai. O loʻo faʻatauina i luga o petioles. O se uila pupula po o le paʻu o loʻo i ai se foliga o le ovoid po o le pama ma ni pito vavae ese ma se pito pito i luga. Veins have a lanu mama.

Fugalaau nofofua i lala ma axils o laulaau o loʻo i luga o paʻu puʻupuʻu faigofie. O le faʻataʻitaʻiga o le talo e pei o le logo-logo e faʻatusatusa i le tele. O se paʻu paʻepaʻe ma faʻailoga lima e tafe mai fafo. Fugalaau fugalaau i le amataga o Iuni ma tosina mai ai sina gauai.









A maeʻa le palota i le amataga o le tautotogo, e amata ona tupu fua o fua i fua o lanu lanu susulu o ituaiga eseese. O le pipi e natia i lalo o manoa manifinifi, valiina i lanu samasama, lanu mumu, lanu mumu po o le lanumeamata. I totonu, o se meaʻai suamalie e pei o se tamato. O loʻo i ai ni fatu laʻitiiti e pei o le fualaau o se kulimi poʻo se lanu samasama.

O fua o nisi physalis e mafai ona suamalie, ao isi o mea oona, o lea ao leʻi faʻaaogaina e taua tele le iloa po o le fea ituaiga o togalaau o loʻo totoina i totonu o le togalaau.

Manatu lauiloa

I le genus Physalis, e 124 ituaiga o laau. E masani lava ona vaevaeina i latou uma i meaʻai ma teuteu.

Physalis e masani lava. O se lauolaola suamalie 40-60 cm le maualuga e tupu ai le paʻu o lau paʻu. O sefolafola laulaʻau ma pito faʻamafanafana e fulafula i le va o veins. O lona umi e 6-12 cm, ma o lona lautele e 4-9 cm. Fugalaau paʻepaʻe ma lima peti fused e pei o le logo e foliga mai, o le lautele o le 1-1.5 cm. O le ogatotonu o loʻo ufiufi i lalo o puipui puipui. O le tele o le fua e mafai ona faʻatusatusa i se moa moa. O fualaau e mafai ona taumafa, ae masani ona faʻaaoga e fai ma vailaʻau. Fualaau aina e le fua mai e mafua ai ona oona.

Physalis vulgaris

Physalis meaʻai (Mekisiko). Faʻaauau mea faʻapitoa i le thermophilic, le faʻasalaina i eleele ma pulupulu faʻapipiʻi. O lona aoga o ni fua tetele tetele lava ma le lapisi o le 3-5 cm (o nisi taimi e oo i le 7 cm). E i ai la latou lanu lanu samasama ma o se manogi suamalie ma le manaia. Eseesega:

  • Folau - o fualaau suamalie suamalie ma se lanu mumu lanu e fetaui lelei mo puki ma suamalie;
  • O Korolek o se ituaiga vavalalata muamua ma se manogi manogi ma e sili atu ona faʻaaogaina mo meaʻai.
Physalis meaʻai

Physalis Peruvian. O le vao ma le lala vao e 90-160 cm le maualuga e ufiufi i laʻau vaivai, pala mai foliga o le fatu. O le uumi o le lapisi laʻau lauusiusi e 6-15 cm, ma le lautele e 4-10 cm. O fugalaau lanu laiti ma lanu samasama ma lanu viole uliuli i le pito i lalo ina ua uma ona suia le eletise i vine lanu moli. O fua o loʻo natia i ni lanu samasama lanu samasama-enaena. O le lapoa o le pi e 12-20 mm. O loʻo i ai se manogi manaia manogi ma suamalie ma le manaia. Eseesega:

  • Pineapa - o fua na vave selesele muamua nai lo le masani ma maua ai le manogi o le pineapple;
  • Strawberry - o se vaovao faʻasaina ma se maualuga e le sili atu ma le 70 cm i le tautotogo e ufiufi i vine suamalie suamalie ma manogi manogi;
  • Dessert - laina totogo e oo atu i le 70 cm le maualuga, sina laulauina, fualaau lanu moli sesega ma le tele o suga e mafai ona iloa i tua;
  • Marmalade - o se laau totogo e oo i le 1.5 m le maualuga e tupu ai le lilac-samasama fua e fua i le 60 g.
Physalis Peruvian

Physos e teuteuina. Faʻailoaina ma sili atu ona matagofie, e ui lava i fua o fualaau aina. E masani lava, o lala na faʻapipiʻiina i pulu uila ua uma ona faʻaaogaina i le amataga o Aukuso mo le faʻagogo ma le faia o fugalaau. I le taimi mafanafana, o teuteuga teuteu le togalaau. Eseese Franche o se lauiloa - o se lala maualuga maualuga e oʻo atu i le 90 cm le maualuga ma laʻau lanu meamata lanu meamata ma fua mumu mūmū.

Physos e teuteuina

Faʻatoʻaga o le Physalis

O le tele o taimi, ua tupu mai le physalis mai fatu. Na te tuuina mai se lelei lelei o fatuga. O le toe faʻaleleia o loʻo faʻatinoina i le gaosiga o fatu ma fatuga. I le taimi lava i le eleele, e totoina ai le physalis i le autumn po o le tautotogo. Wells 1-1.5 cm loloto ua saunia mo le fufuluina o le taumalulu ia Oketopa-Novema. Ua totoina lelei fatu i le eleele, ma o le palapala e mulumuluina i se vaega o le peat, compost poo le humus lau o le 2-3 cm.

Mo le totoina o le toto i le masina o Aperila, o le fatu muamua o loʻo faʻafefeteina i se vai vai vai vaivai, ona sosoo ai lea ma le paluga oona. E mafai ona e tuʻuina i totonu o se mea susu seia oʻo ina tupu mai. O le totoina o eleele i fafo e faia i le amataga o Me. E le tufatufaina atu fatu i le loloto o le 1.5 cm. Faʻatupulaia o fualaʻau, ua faʻaitiitia le physalis, ma faʻaitiitia ai le va i le va o laau toto i le 25 cm. E le talafeagai le faʻaumatiaina o laau mamago. E mafai ona faʻavasegaina i se isi nofoaga talafeagai.

I le ogatotonu o Rusia po o le tele o itu i matu, e fautuaina e muamua ola totō. I lenei tulaga, o le fugalaau o le a muamua mai, ma o fua o le ai ai le taimi e matua lelei ai. O le totōina o loʻo faia i kaseti po o pusa faʻatau i Fepuari-Mati. E le afaina i le paluga mo le afa itula, o fatu e totoina i le loloto o le 1-1.5 cm. Ua ufiufi le pusa i se ata tifaga ma teuina i le vevela o + 22 ... + 25 ° C. E foliga mai e foliga mai i le 1-1.5 vaiaso. A mavae lena, ona aveese lea o le fale. O le lalolagi e masani ae faʻamaʻaʻaina lelei. I le maualalo maualuga, e mafai ona vave faʻavaveina se vae uliuli. O le tuputupu ae i ipu eseese e aloese mai le pikiina.

O fualaau o loʻo tuʻuina i totonu o se faʻalalelei ma puipuia mai nofoaga faʻatau. O le tausiga oi latou ao lei totoina e talitutusa ma le tausia o fuamato. I totonu o le laufanua, e totoina ai laau i le faaiuga o Me. Ua fuafuaina le galuega mo le afiafi. O le eleele e tatau ona faʻafefeteina lelei i mea faʻalaʻau. O le tino e sili atu ona lelei pe a uma kukama po o kapisi, ae pe a uma tamato ma pepa, e faasaoloto le togalaau mai le po mo le tele o tausaga, talu ai o microbes ma parasite ia latou te nofouta e mafai ona tumau i le palapala.

I le faʻaopoopoga i le faʻalauteleina o fatu, e mafai ona faʻaogaina auala vavave:

  • Vaega o le vao. I le tautotogo po o le taumafanafana, e vaevaeina le vaomatua i ni vaega. E mafai ona e maua se vaevaega atoa mai i aʻa ma vaega o le tuputupu aʻe.
  • Laʻau. I totonu o Iulai-Aokuso, o le vavaeina ma 2-3 nodes e vavae. E aʻafia i totonu o ipu ma le eleele lafulemu mataga. O le pana e faatofu i le eleele i le afa, ma ufiufi i se ata tifaga. Lautusi fou e molimauina le aʻafia, pe a uma ona aveeseina le ata.

Tausiga i fafo

Physalis e sili atu le malamalama i nofoaga poʻo se paolo laititi. E naʻo le puipuia lelei mai faʻataʻitaʻiga ma tioata malulu. O le saite e tatau ona i ai i luga o se mauga ina ia le fesootai le vai o le eleele ma le rhizome, ma pe a liusua le kiona, o le vai e vave ona laulauina. O le eleele e tatau ona le faaituau pe laitiiti foi le paleni, i eleele palapala, o le laau e le mafai ona atiaʻe. A o lei totoina, ua eliina le eleele ma ua lava se vaega o fafie, humus, lime, ua faalauiloaina le oneone. Mo le faʻapupulaina o laau, o le totoina e faia e ala i le paʻu i le mamao o le 30-50 cm. O le rhizome ua tanu i le pepa lata ane. A uma ona totōina, e tele le suavai o le vao ma faʻafefeteina luga o le eleele ma solo.

O le tausiga o le physalis i aso taitasi e le manaʻomia ai se tele o taumafaiga. I le tautotogo ma le taumafanafana, e masani ona faasūsūina i le leai o timuga. E taua tele le aveeseina o vao i se taimi tatau, aemaise ile latalata i laau talavou.

E faʻaoga faalua faʻamaʻi i le masina, e faʻaaoga ai se vaivaiga vaivai o le moa moa poʻo mullein. A uma ona fafagaina, fafaga i vai masani e manaʻomia ina ia leai se mu.

E le manaʻomia e le Physalis ona faʻapipiʻi ma aveese laasaga. O le tele o lala o loʻo faia, o le tele o fua o le a faʻaalia.

E seleseleina ao faasolosolo, siakiina o fua i aso uma. I fualaʻau fualaʻau, e mafai ona latou paʻu i le eleele, ma i totonu o fatu o loʻo selesele, e selesele saʻo mai lala. E le faatagaina le faʻaaogaina o fualaau le 'ai.

I le tautoulu, o tausaga taʻitasi ua ola na o le seleseleina ua aveesea. O mea teuteu teuteu e tipi i le eleele ma ufiufi ai le rhizome ma se laulau o laulaau paʻu ma lala laau. I le tautotogo, o le a tupu mai ai pine fou mai le tuputupu ae.

E mafai e le Physalis ona mitamita i le lelei o le puipuiga, ae o faʻamaʻi pei o mosaics, phytosporosis ma le vae uliuli e mafai ona faaleagaina ai mea totō uma, o lea e tatau ai ona e mulimulitai i faiga faʻatoʻaga ma siakiina e le aunoa ia laau. E talafeagai le faia o togafitiga ma se fomaʻi ("Bordeaux liquid") e le gata i faʻamaʻi, ae o se faʻasolosolo foi. Pests o le laau o urosa ma uaea. Ua faia le pusi mai ia i latou, ua tuʻuina atu mea oona, pe ua totoina ni laau i totonu o se mama mai paʻu filati.

Mea aoga

O fua o le Physalis o se faleteuoloa moni o vitamini ma minerale e manaʻomia e le tino. E le gata i lea, latou te aofia ai le polotini, fipa, suga, faʻamalosi tino. O faʻamaunuʻu e faʻatagaina fou pe faia mai ia i latou jam, jam, fualaau mamago.

O le oloa o loʻo i ai se choleretic pronoun, diuretic, antiseptic, hemostatic, analgesic, faʻasalaga faʻasalaga. O se teuteuga o le physalis o loʻo tautalagia faʻaalia e faʻafefe ai le dysentery, bronchitis, edema. O fualaau mamago e fesoasoani i le tau faasaga i le malulu ma le urolithiasis. O se suauu o le suauu olive ma fualaau mamago ua faʻaaogaina i fafo mo osofaiga o le mamate.

E pei o lea, o le physalis e le i ai se faʻailogaina, ae o se vaega itiiti o alkaloids o loʻo i totonu o fualaʻau o vine. Afai e faʻaaogaina tele, latou te oʻo atu ai i le 'ona oona.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

Ua totoina laau totō i luga o le ala poʻo le ulu atu i le 'upega tafaʻilagi e pei o ni faʻamafanafana susulu. E mafai ona faʻapipiʻi laulaʻau faʻapipiʻiina i luga o le pa poʻo luga ole fao. O moli susulu ma le le masani ai o loo taofiofi a latou lanu e pei lava o le taumalulu, o le mea lea e masani ona totō le physalis e teuteu ai se togalaau kiona. I totonu o se togalaau fugalaau fugalaau, e mafai e le kamupani ona faia se gypsophila laau, tino ola, lunaire, conifers. Ua faʻamagoina totogo mai le taumafanafana ma e mulimuli ane faʻaaogaina e fai ai falaʻo ma fugalaau fugalaau.