Laʻau

11 totoina togalaau e mafai ona e totoina i lau dacha i le taumalulu

I le tautotogo, o le vitamini e matua le lava, lea e na o fualaau aina ma fualaau aina e mafai ona maua. E tele le palapala i oloa na faʻatauina, ae e moni lava le totoina o meaai masani pe'āfai e iai sou lava fale mafanafana. O nisi togalaau e talafeagai mo le totoina o le taumalulu. E totoina i le tautoulu, ma i le tautotogo, pe a amata le vaitau o le taumafanafana, ua uma ona seleseleina le fua muamua.

Seleti

E tolu ituaiga o seleni: aʻa, laʻau ma petiole (salati). Talu ai o fatu o lenei aganuu o loʻo i ai le tele o suauu tāua, e tele taimi e pasia aʻo lumanaʻi le totoina o fatu. O le mea lea, i le tautotogo ma le tau mafanafana ua totoina i fualaau. Ae afai e faia le totoina o le taumalulu, e mafai ona aloese mai faigata ma le galueaiina.

Mo le lūlūina i le taumalulu, e na o se laʻau lauolaola e talafeagai, ae mafai ona e filifilia soʻo se ituaiga.

O le galue manuia e faalagolago i le tele o mea taua:

  1. Taimi. E leai ni aso patino e teu ai, ae e tatau ona e taulai atu i uiga o le fetogi o le itulagi. O le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina ma le amataina o le malulu malulu, ae leʻi oʻo i le malulu. E sili atu ona lelei le lūlūina o fatu pe a paʻu le vevela e aunoa ma se mafanafana tele.
  2. Filifiliga o le nofoaga. O le moega e tatau ona tu i luga o se tamai mauga. Ma, i le oʻo mai o le vevela, kiona faʻavavevave i luga, o le palapala e susulu ma fua mai foliga vave.
  3. Tausisia o tekinolosi tau faatoʻaga. E oʻo atu i le 5 cm le loloto e faia i luga o le moega sauni. E totoina laʻau i totonu, e aunoa ma le fufulu muamua. Taʻu mea toto i le pito i luga ma se palapala o le eleele lelei, 2 cm le mafiafia, ona salalau lea 2-3 cm o le mulch.

Mai luga, e fautuaina e ufiufi le togalaau togalaau ma lala laʻau po o lala mamago. I le tautotogo, pe a amata ona liusua le kiona, ona aveese lea o le malutaga, ma aveese le mulch pe a uma ona aliali mai le uluaʻi tupu.

Salati fua

Lisi leitasi o se tasi o mea sili ona faigofie e ola ai. E vave ona oso mai ma le fiafia, ma o laʻau pe a uma ona tupu le toe tupu.

O fatu e faʻailoaina i le lelei o le siama ma faʻamalosi e oʻo lava i le malulu o le malulu. Ina ia maua le greens i le amataga o le tautotogo, o le luluina e faia ia Tesema, i luga o le eleele malulu.

O ituaiga sili ona lelei o le salati mo le totoina o le taumalulu e taua Gourmet, Vitamin, Rhapsody ma Sonata. Laʻau e tapunia i togavao, o le loloto e le sili atu ma le 2 cm, faʻafefete muamua faʻatasi ma peʻa, ona faʻatasi ai lea ma le kiona. Talu ai ona o le vave totoina o mea totino, e le manaomia ai le galo po o soo se tausiga faaopoopo. E mafai ona e tuua le moega seia oʻo i le tautotogo. I le faagasologa o le kiona, o le a maua ai e le fatu le susu o le suavai, ma e le pine ae o mai pine laiti i luga o le paʻu.

Uma

O lenei fua totoga e toetoe lava a le mafai ona afaina i suiga vave o le vevela, o le mea lea e le lamatia ai le sulu i le tautotogo.

O le susuga e matua le lelei lava le toe gaosia ma le manuia e le totoina o le tagata lava ia. Afai ua i ai se moega o lenei lanumeamata i totonu o le togalaau talu mai le tautotogo, ma ua sasaa mai fatu mai faamalu i totonu o le eleele, e mafai ona latou totoina e oo lava i le tau faaiu o le autumn, ma e mafai ona e aoina le lau seia oo ina pau le kiona.

E leai ni faʻafitauli faʻapitoa i le tau o le taumalulu o le kulumu. E pei o fuaʻaga muamua, o fatu e le manaʻomia ona faʻamaluluina. Ua tapunia mago i le loloto o le 2-3 cm ma sausau i le eleele. Mai luga e manaʻomia e ufiufi ai le moega ma paʻu ma lau paʻu. Mo mita taʻitasi taʻitasi o le togalaau, 2-3 gramu o fatu o le a manaʻomia. E sili atu ona faʻaaogaina ituaiga o vao: Tenderness, Hercules or Fireworks.

Katran


Katran o se aganuu fou i totonu oo tatou moega. E toatele e taʻua o se fatuga o le veseradish. O aʻa o nei laau toto e foliga tutusa ma le tofo, ae o le katran, e le pei o le galala, e tupu atili ma le sili atu ona lelei ma e le saili e malelemo isi fualaau faisua i le togalaau.

O le totoina o lenei aganuu i fatu, poo ni fasi aʻa, na o le taumalulu e faatagaina. O le i ai i le malulu, latou te aʻafia ai le natura. O loʻo tuʻuina i totonu o tamai togalaau e oo i le 3 cm le loloto, ma sausau i se papa malulu o le kiona (20-25 cm) luga. I le tautotogo, e tolotolo ai ni lala laau i le togalaau. O le a mafai ona 'ai aʻa ma laʻau o le laau pe a mavae le tolu tausaga, pe a oʻo le aganuʻu i le matua faʻapitoa.

Pasili

Pasili fatu, e pei o le seleri seleni, o loʻo i ai le tele o suauu taua, o lea e tele le taimi e pasia aʻo lei tupu mai. Ae, afai e te lūlūina lenei fualaau aina i le taumalulu, ua leva i le amataga o le tautotogo e mafai ona e tipiina fualaau laiti fou.

Mo le luluina o le taumalulu, e faʻaaogaina Italia Italian Giant, Kucheryavets ma Universal.

E le manaomia ona toto muamua fatu. E lūlūina i latou i le matutu, i vaʻa papaʻu ma le oʻo mai o le malulu malulu. Mo sikuea taʻitasi, 0.8 kalama o fatu o le a manaʻomia. Talu mai le autumn, ua faʻapipiʻi arcs i luga o le togalaau. I le faaiuga o Fepuari, ao lei paʻu le kiona, latou te tosoina se ata tifaga ia i latou. I lalo o le malutaga, o le kiona e mou atu le vave, ma o le gaosia o le greenhouse e faʻapupulaina ai le totoina o fatu.

Radisa

O fualaau vevela e tupu vave, tusa lava pe maualalo i le vevela. Ona o lenei tulaga, o le totoina o le taumalulu o se filifiliga sili ona lelei mo le mauaina o fualaau faisua fou i le amataga o le tautotogo.

E mafai ona e filifilia soʻo se ituaiga radish, ae o Carmen, Mercado, Malamalama o le Malamalama ma Spartak e sili ona lelei. Latou te tofo i le lelei e aunoa ma ni faʻamatalaga mamafa, o togavao e puipuia mai le fugalaau, ma o mea faʻamalosi e le faʻapipiʻi i fualaau faisua.

E totoina fatu i luga o eleele papaʻu i luga o eleele malulu. O le vaitaimi sili ona lelei o le tausaga lona tolu o Tesema. Mo sikuea sikuea taʻitasi o le eria e te manaʻomia 5-6 gramu o fatu. Salu le peat i luga o le moega, ona paʻu ai lea o le kiona.

Beetroot

O le luluina o beets i le taumalulu e mafai ai e fatu ona ui atu i le faanatura faalenatura. Ona oʻo lea i le tautotogo o le a le fefefe le aganuu i le malulu, ma o le a foliga mai e malosi tele.

E i ai ituaiga eseese o beets mo le luluina i le taumalulu: Mausali 19, Polar flat ma Podzimnaya.

O le tau o le totoina o fua o faatoaga o loʻo faia i lalo:

  1. O fatu e le muaʻi susu muamua, ae tuu i le eleele mago. E tatau ona faia lea mea ia Novema, pe a faʻaitiitia le vevela o le ea, ma faʻaitiitia le palapala ile -4 ° C.
  2. O mea totō e tuʻuina i le eleele matutu i se mamao e 10 cm mai le tasi.
  3. Uʻu le pito i luga o le moega ma eleele laulelei, ona tuu lea o se vaega o le peat mulch, 3 cm mafiafia.

O lea moega e le manaʻomia se tausiga faaopoopo. E le talafeagai foi le faʻatauina, talu ai o fatugogo fatu na totoina i le eleele matutu o le a maua ai le malosi ma le maloloina o laau.

Ata

Mo le tau o le taumalulu e na o ituaiga taumalulu o le kalaka e talafeagai. O lona ulu e aofia ai le 4-12 o nifo tetele ma le 'ie lanu violē. Ua faatulagaina i se laina faataamilo i se uamea malosi.

O le faʻaaogaina o le gaosiga o lenei fatuga e aofia ai le tele o nuances:

  1. I luga o le moega sauniuni e faia laina i se mamao e 25 cm mai le tasi. O le loloto o togalaau e 3-15 cm. O le mea lautele, o le sili atu ona vaivai i le itulagi taumalulu, o le loloto o le nifo e tatau ona ufiufi.
  2. Afai o le palapala e matua matutu, e faʻamalūina i le vailaʻau faʻasaina. E le gata o le a faʻamamaina le eleele, ae faʻamaʻi foi.
  3. O nifo e totoina i se mamao e 10 cm mai le tasi. O le taʻalo malosi i luga o le eleele e le talafeagai, aua o le a faʻagesegese le faʻavaeina o aʻa.

Fafaso le pala i le pito i luga o le moega, ona mulch faatasi lea ma laʻau paʻu, peʻa poʻo pine o le pine.

Bow

Afai o le togalaau sa i ai se togalaau i ai kukama, tamato po o pi ua tupu muamua, i le tautoulu e mafai ona faaaoga e toto ai aniani i le taumalulu.

Soʻo se aganuʻu aganuʻu e talafeagai mo le totoina o le taumalulu: riki tipi, mataupu, shallot poʻo se vaʻa.

E taua tele le filifilia o le aso tulaʻi saʻo. O le aniani e tatau ona i ai se taimi e maua ai aʻa aʻo leʻi amataina le tau malulu malulu, o lea e tuu ai i le eleele 2-3 vaiaso aʻo leʻi i ai ni malulu malulu.

O le tekonolosi e tutusa lelei ma le kalakeke: o ulu o loʻo i totonu o togalaau ma eleele matutu i se mamao e 10 cm mai le tasi. O laina pito i luga e fuga i le eleele lafulemu ma mulumulu. I lenei setete, o le moega e tumau seia oʻo i le tautotogo. I le amataga o le mafanafana, ua aveese ai le fale.

Upe lanu mumu

O le fufuluina o le kāpuni lanumumu i le taumalulu o se auala e le masani ai ona tupu, lea e mafai ai ona e malosi malosi i le amataga o le tautotogo. A maeʻa ona totoina i se nofoaga tumau, o nei totogo o le a avea ma ulu muamua.

O vine, o le Gako-741 ma Stonehead-447 e sili ona talafeagai mo le lulu i le taumalulu.

O le taumalulu o le lūlūina o kāpeti ei ai ana lava faʻaaliga:

  1. O fatu e tatau ona matutu, ma e manaʻomia ona totoina 20-40% sili atu nai lo le mea masani, o se vaega o mea totō e faʻaleagaina ai le malulu.
  2. O lea e le vave amata ona ola le fatu, ma o laau e foliga mai na o le tautotogo, e totoina i le eleele malulu. O le vevela o le palapala e le tatau ona maualuga atu nai lo le +3 ° C.
  3. Talu ai o le a faʻaaogaina laau e avea o ni fatu laau, e mafai ona totoina fatu i vaeluaga eseese ma e oʻo lava i totonu o le fanua.

O le totōina o mea e faʻasusu i eleele mataga matala, saunia muamua, ma faʻasasulu i launiu poʻo lala laʻau i le pito i luga. I itulagi ma se malulu malulu, o loʻo iai faʻapitoa faʻapitoa fale puipui. I le oʻo mai o le vevela o le tautotogo, ua aveese le puipuiga.

Kāreti

E le o ituaiga uma o kāloti e talafeagai mo le totoina o le taumalulu. E fautuaina le faʻaaogaina o fualaau malulu faʻamaʻi ma vaeluagalemu: Chantane, Moscow Winter, Nantes poʻo Vitamini.

O le luluina e faia vave i luma o le malulu, ile eleele malulu. O le fua faatatau o le fuaina i sikuea mita, ua faʻalauteleina, talu ai o le vaega o mea totō e totoina o le a feoti mai le kiona.

O le togalaau e pei ona taua: o fatugogo ua totoina i togalaau ma le loloto o le 1-2 cm, ma faʻafefeteina i le mago, eleele mafanafana i luga ma faaopoopo 2 cm o le peat poo le humus. Faatasi ai ma le oʻo mai o le taumalulu, o le moega ua faʻasusu i se malulu papaʻe o le kiona ma ua lolomiina i lala paʻu.

E mafai ona tatou faʻataunuʻu e toetoe lava o togalaau faʻatoʻaga masani e talafeagai mo le lulu i le taumalulu. Peitai, ina ia mafai ona maua ni laau maloloina ma malolosi, e tatau ona mataʻituina se tulafono e tasi: na o fatu mamago e totoina, e aunoa ma le amataina o le suamalie poʻo le germination. Ona totogo lea o laau i le taimi o le taumalulu, ma i le tautotogo o le a latou maua mai ai ni lala totogo malosi.