Laʻau

Actinidia: mafuaʻaga, faʻamatalaga, faʻatulagaina o tulafono ma metotia o le toe gaosia

Soʻo se tasi e talitonu e leʻi vaʻaia e ia actinidia ua naʻo se vaega saʻo. Na maua e se tasi le avanoa e asiasi atu ai i le togalaau aina po o le asiasi atu i le "togalaau faasao" - e masani lava ona pueina e le ulugalii ia ata iina e faasaga i tua o vine matagofie, e lalagaina i lanu paʻepaʻe o fugalaau ia Iuni. O nisi, ao savavali faataamilo i togalaau aina, ma matauina le aʻeina o laau totő ma lanu piniki ma lanu papaʻe ese, e peiseai ua pisia i le vali. Ma e toʻaitiiti na latou taumafai i le kiwi. O lenei foi o se actinidia, ae o Saina, poo se mea suamalie actinidia.

O le amataga o le actinidia ma se faʻamatalaga puupuu

Actinidia (mai le Eleni Ακτινιδιον - ray) o se ituaiga o vine toto o le aiga o Actinidian. Mo tagata o lo matou Far East, Primorye poo le Khabarovsk Territory, e leai se mea faʻapitoa i nei laau toto. O Actinidia sa ola ai iina talu mai le vaitaimi o le Tertiary, ae o loʻo i ai pea vaega laiti i vaega na. Faatasi ai ma le amataga o glaciers, o le tau sa i ai suiga, ae o le actinidia e lei mou atu, e pei o isi laau toto, ae ua fetaui ma tulaga sili ona ogaoga. E fa ituaiga o actinidia mai i le fitu sefulu lima o loo ola nei i le itu i Sasaʻe Sasae.

Actinidia - o loʻo felafoaʻi solo i luga o laau pe faʻapipiʻi ai foi. Actinidia e manaʻomia le lagolago. E leai ni a latou aʻa, o lea ua totoina i tafatafa ane o fale e aunoa ma se faaleagaina o fale. O le leaves o Actinidia e foliga matagofie lava. Valiina i taimi eseese o le tausaga i lanu eseese mai le paepae i le fugalaau, latou te tosina mai le mafaufau, fatuina le lagona o se aso malolo mataʻina.

O le Actinidia e faʻaaogaina mo togalaau faʻasaina, teuteu fausaga o fale

Actinidia o se vailaʻau palapala. Afai ei ai sou manatu e le gata ina teuteu le togalaau, ae fiafia foi i uluai fualaau aina, e tatau ona e totoina ia le itiiti ifo i le lua laau. Ma e sili atu foi, e sili atu le tele, mo se faʻataʻitaʻiga, i se fua faatatau o le 1: 3, lea o loʻo i ai se faʻamaulalo maualalo i le tane. A o le fugaina, e le mafai ona iloa se tamaʻitaʻi mai se tama tane. A maeʻa ona tupu, e iloagofie e le o iai ni pistil fugalaau tane, ao fugalaau fugalaau e lua ma o se pistil. Corollas o fugalaau e masani ona paʻepaʻe.

Fugalaau male actinidia e leai se pestle, aʻo fugalaau fugalaau e tofu ma pestle ma stamens

O fua o le actinidia o fualaau lanumeamata lanumeamata, e masani lava ona oʻo i luga, ae o loʻo i ai foi ni mea faʻapitoa. O le fua e oʻo atu i le 3 cm le umi ma le 1.5 cm le lautele. O fualaau suamalie e manogi, suamalie, vaivai, ma le tele o fatu laʻititi.

E saogalemu le faapea atu i le lumanai actinidia o le a nofoia se tasi o nofoaga muamua i totonu o fualaau fualaau aina o la tatou eria, e mafai ona suia atoa fua o vine i le lelei o latou fualaau aina ... e le gata o le suia oi latou i ituaiga uma o taumafa, ae sili mamao atu ia i latou i le lelei oa latou fua ...

I.V. Michurin

Kuragodnikova G. A. Iloiloga iloga o le tamaoaiga ma le olaola o gaioiga o actinidia i le Central Black Sea

Actinidia e mafai ona oʻo ile 80-100 tausaga. I le popofou o tausaga, e vave ona tuputupu aʻe, ona faʻagesegese ai lea. Fruiting lasts seia oʻo ile 50 tausaga.

Tulafono faʻavae

Aʻo leʻi amata ona e totoina actinidia, e tatau ona e filifili pe o le a le mafuaʻaga ua faʻamoemoeina. Mo le teuteuina o faamoemoega, o le sex of the plants and the conditions of their growth e le afaina. Ina ia maua se fua o fualaau manogi, e tatau ona e maua ni fatu o ituaiga tane ma fafine, ma e sili ona lelei le pikiina o le tele o fafine. O le tausaga sili ona lelei mo fualaau mai le lua i le fa tausaga.

Mo le gaioiga o le actinidia, o nofoaga lafulemu e tatau ai, ae o avanoa tatala foi e mafai ona mafua ai mumu i laau toto. O loʻo faʻasalalauina nofoaga e paolo ai le laau i le taimi vevela e sili ona talafeagai.

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o le actinidia, e manaʻomia le vaivai o le suavai pe faʻafefeteina oneone, e lelei ona suavai, ma faʻalelei. I eleele laugatasi, i eleele palapala, e le tupu. I le avea ai o se alavai i le totoina o le pu mo actinidia, e faʻaaogaina iliva o le vaitafe, ae le o maʻaili poʻo maa paʻu, talu ai o le calcium o loʻo aofia i totonu e mafai ona faʻafefeteina palapala. Faʻatasi ai ma le maualuga o le vai o le eleele, ua sasaa ai se faaputuga fausaga mo le actinidia, o piliki gau ma maa e faʻaaogaina mo alavai.

Vitio: muamua actinidia fua

O fea e sili atu e toto ai se vine

Afai e mafai, e sili atu ona lelei le totoina o le actinidia i luga o auala masani, pe a le o iai le suavai ma o le a susulu lelei laau. E pei o meaola uma, e manaʻomia e actinidia le lagolago malosi. E totōina se laau i luga o le pa, i autafa o le fale, i luga o auala poʻo ni fausaga faʻavae. O fua e aliali i le tumutumu o le pale, o lea e taua ai le mafaufau e uiga i le ituaiga o lagolago i le taimi muamua, ina ia sili atu ona talafeagai i le seleselega. Actinidia e faʻaalia i le uumi o le uuina.

E le fautuaina le totoina o le actinidia i tafatafa o laau laʻau tele. O le ituaiga o tuaoi e taofia actinidia, taofia mai le la ma le susu, ma le tatalaina soo o le ogalaau o le fualaau aina suamalie e afaina ai aʻa o vine.

O le Actinidia e le totoina i eria ua uma ona totoina muamua, ae ua filifilia se nofoaga fou. Na matauina foi e saienitisi o laau apu o loo i ai se aafiaga le lelei i le tuputupu ae o actinidia, ae o le vavalalata i vao vao e lelei.

Actinidia toto i le tautotogo

E saunia muamua pupuni o le faʻaleleia. O le tele o pu e tatau ona 50x5050 cm. E tuʻuina i se mamao pe a ma le tasi ma le afa poʻo le lua mita. Faʻatasi ai ma le tele o le kulūlū i totonu o le lua, o le mamao atonu e itiiti ifo pe afai e tatau ona teuteuina le faʻailoga o le fale.

  1. O fualaau e filifilia muamua, ia tipi manua ma vavae vaega o aʻa ma lala.
  2. O piliki paʻu, o maama, o tamai vaitafe e momoe i lalo o pu.
  3. O loʻo faʻafefiloi le alavai faʻafefiloi i le paluga paʻu.
  4. O le faʻafefiloi o palapala ile oneone ma mineral fertilizers o loʻo i ai le vailaʻau, fuamasi ma le potassium i le ratio 1: 5: 1 ua sasaaina i luga o lenei vaega ma se komi; leai se sili atu nai lo le 30-40 g o le faʻamaʻi lelei.
  5. Actinidia ua totoina i faaputuga otaota faatasi ma minerale maniua.
  6. Ua lelei le faʻaleleia o le eleele, ia mautinoa o le ua le o le loloto.
  7. Faʻalūlūina tele ma faʻafefiloi i le sawdust, pine o le pine poʻo le paʻu mamago.

E le mafai ona faaopoopo ni fomaʻi o loʻo maua ai le chlorine i le toto toto; o le actinidia e le taliaina le chlorine. I le popofou, o pusi e lamatia mo laau, latou te faʻaleagaina aʻa laiti ina ia latou fiafia ai i laʻau o laau. O tuai lignified uaua e le afaina ai puʻu pusi. O fualaau laiti e faʻaolaina i taimi uma e ala i le pa ua faia i le uamea.

Tausiga o le autumn

Afai e te manaʻomia le totoina o le actinidia i le tautoulu, e taua le iloa e faia lenei mea e le sili atu nai lo le 2-3 vaiaso ao lei oʻo i frog. A leai, e leai ni eseesega: e saunia le lua o le faʻaleleia i le auala masani, pe a uma ona totōina, faʻapipiʻi le pu i peat, humus poʻo le faʻapala. O le gaioio talavou talavou e totoina i le tausaga muamua o le taulaga. O laau matutua matutua e faʻafefe lelei le taumalulu, i mea vavalalata, e na o le aveeseina o lala na faaleagaina e le malulu. E leai se mea e tatau ona aveese ai le actinidia mai le soʻo ma le ufiufi.

Vitio: O le totoina o le Actinidia

Faʻatauga auala

E pei o soʻo se laau angiosperm, e mafai e le actinidia ona faʻaleleia le tele o fualaau aina ma le gafa. I le taimi o le vevela laau, o le vavae ese mai tane tane o loʻo taofiofia tama tane, ma faʻataʻitaʻi fafine, i le faasologa, o meatotino uma a tina. Laʻau e maua e ala i laʻau e amata ona fua mai i le tolu poʻo le fa tausaga talu ona totoina. O le ituaiga vegetative e aofia ai foi le toe gaosia e ala ile laulau.

Pe a faʻaleleia e fatu, o lona uiga, o le gaosiga, e le mafai ona fuafua le itupa o le laau ao lei tupu muamua, ae tusa ai ma iloiloga, o fatuga e maua mai fatu e sili atu ona faigata. O laau totő e ola mai fualaau aina e fua mai i le fitu tausaga.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Mo le faʻalauteleina o actinidia, o pine malolosi malolosi taʻitasi e sili ona talafeagai. E seleseleina ia tipi ia Iuni, pe a le toe malosi le gap.

  1. Faatasi ai ma se malosiaga mamana faaletausaga, e seleseleina se lala o le afa mita le umi.
  2. Latou vaevaeina i totonu o le va o le 10-15 cm le umi, ma e tofu le 3 ma le pulupulu.
  3. O le tipi i lalo ole fatuga maualalo lalo ifo i le maualuga o le 45e uiga i, ma luga aʻe o le pito i luga, 5 cm i luga o le fatuga lava ia.
  4. Ua aveeseina laulaau pito i lalo, o le pito i luga e tipi i le afa e faʻaitiitia ai le vaʻalele.
  5. Afai o le tipi e togafitia ma Cornevin, o le aʻafia o le a vave.
  6. Saunia vaieli i luma atu ina ia 5 cm le vavae.
  7. O le eleele i totonu o pupuni e fefiloi ma le humus ma le oneone oneone i le fua faatatau o le 2: 2: 1.
  8. O mea faʻamalosi faʻamalosi e leai ni chlorine (!) Fesoasoani e sili atu ma le 100 kalama i le m2.
  9. O le eleele-eleele faʻafefiloi eleele e matua malulu, e totoina selesele i le maualuga o le 60e uiga i.
  10. E faʻapipiʻi lelei le eleele, ao fatugaʻo o loʻo i luga o le eleele e tumau i luga aʻe o le palapala.
  11. Afai e le totoina ni seleselega i totonu o se falesaua poʻo se kiona, e faʻapipiʻi i luga ia fagu vailaau masani.
  12. A uma ona totō, ia mautinoa o le palapala e lava le susu, ma o le a faʻapipiʻiina i luga ile lima i le aso.
  13. Aʻo leʻi i ai le kiona, o loʻo afaina i laʻau paʻu poʻo le mutia mūmū.
  14. I le popofou o le tautotogo, aʻo lei tupu le fatuga o fatugaʻo, ua totoina aʻa totogo i le nofoaga ua filifilia i vaitau.
  15. I le lumanaʻi, ao tuputupu ae le fatu ma totoina, o le vine ua faia i luga o se fale mautu.

A uma ona totō se fatu laau i se nofoaga tumau, o le faʻavaeina o vine

O le metotia faʻamatalaina ua taʻua i se isi itu o le "lanu meamata". O loʻo i ai pea se auala e vavae ese ai vine. E seleseleina i le taufaʻaiuiuga o le autumn po o le taumalulu: tiʻetiʻese le vavae, fusi i fusi, teu faʻamau i totonu o se pusa ma oneone i lalo (up to +5e uiga iC) vevela. I le tautotogo, latou te totoina i totonu o se fale kati ma vaai i ai e tutusa lelei ma le lanu meamata.

Faʻasologa o le taoto

Afai e te manaʻo e faʻaleleia le fatu o actinidia, o le a filifilia se pu malosi. I le tau mafanafana, pe a faʻafefe le gap i lalo ma o laulaau laiti e foliga mai, latou te punou i le eleele ma faapipii.

O le faatalanoaga o loo faapipiiina ma ufitia i le eleele mo le totoina

O le nofoaga e paʻu ai le tipi i luga o le eleele ua ufiufi i se faaputuga o palapala ma mulumulu. I le taimi lava e tasi, o le pito i luga o le pupu e le moe, e mafai ona nonoa i se pine. Ua faʻafefe le faaputuga, o se totogo fou lea na aliali mai o loʻo faʻaaliina i taimi uma. I le tautotogo, o loʻo faʻavae ese laulaʻau taʻitoʻatasi mai le matua ma totoina i se nofoaga tumau.

Fatuina fatu

Ina ia ola actinidia mai fatu, e tatau ona e teuina ma le onosai tele. O fatu fou e faʻaaogaina mo le luluina, aua e vave ona latou le toe tupu.

  1. O fatu e ave mai fua mama suamalie, tuu i totonu o se taga po o se meaʻai lelei, fufulu mama ma fufulu i luga o se solo i le paolo.
  2. I le amataga o Tesema, o afifi ua afifi i se ie ua sasaa i le vai ina ia ufitia le ie. E suia le vai i aso uma.
  3. A maeʻa aso e fa, o le paluga ma fatu e 'aveʻesea, pipiʻi ma faʻafeu i le mama, faʻafefe oneone oneone i le vevela o le potu mo le lua masina. A o faagasolo lenei vaitau, e tasi i le vaiaso, e aveeseina fatu, o le ie e tolaina mo le lima minute e faʻamaʻalo, afifi, fufuluina i le vai, pipiʻi ma toe faʻatofuina i le oneone. E taua e le faʻagogo le oneone.
  4. I le amataga o Fepuari, o se pusa oneone ma fatu ua tanumia loloto i le kiona.
  5. A maeʻa le 2 masina, ona ave lea o le pusa i se potu ma le vevela o le 10-12e uiga iC ma agavale mo 3-4 vaiaso.
  6. O fatu o le Hatching ua totoina i luga o eleele lauusiusi, ola i le vevela o le potu sei oʻo i le lua poʻo le tolu laulaau moni e foliga mai, ona totoina lea i totonu o le eleele.

Actinidia e tupu mai fatu e sili atu ona faigata, ae fua mai mulimuli ane nai lo mea na maua i tafatafa o le vegetative, i le ono i le fitu tausaga.

Actinidia faʻapipiʻi i se nofoaga fou

Pe a suia le actinidia, e taua le manatua e le mafai ona faamanualia i le taimi e tafe ai le sua, e mafai ona oti. O le mea lea, e sili ona lelei i le totoina o fatu laau e oo atu i le tolu tausaga le matua i le amataga o le tautotogo, aʻo le i amata ona tatala, pe i le tau o le tautotogo. Fesoasoani mo actinidia e sili atu ona lelei le faʻapipiʻi muamua ina ia aua le faamanualia aʻa.

Mo le tausia o le actinidia, e taua tele le le totoina i luga o eleele lelei ma lelei le suavai ma faʻafeinu ai i taimi uma, ae ia mautinoa foi le lelei o le malulu o le ea, aloese mai le leiloloa o laʻau.

Actinidia i luga o le fausaga o loʻo i lalo - o se teuteuga matagofie o le togalaau

Faʻatalanoaina e le Faatoaga

Au uo pele! O le gaosiga o le actinidia ua tupu i lo tatou fale - o latou 20 tausaga, leai se mea itiiti: o kusi ua pei lava o laau. E leʻi i ai lava se tupu fou e lata ane ia i latou. I se faapuupuuga, matou te faʻapipiʻiina se puipui i autafa o latou, ae o nisi o loʻo oso i le itu. E tatau ona faʻapipiʻiina i lalo o le vao. I le tautotogo, ina ua peritomeina le actinidia, na matua tafe mai i sua, pei lava o se tap. Ou te malamalama o le laau atonu ei ai ana tulafono faʻavae. O ai na te iloa, ta◊u mai ia te au: 1) O le a le taimi e sili ona lelei i le faʻaaogaina - i le tautotogo, i le tautoulu, o le fea masina e sili ona lelei mo lenei mea? Oketopa, ioe. Ia, talafeagai? 2) Na totogo ma le loloto aʻa i le eleele. E mafai ona tipiina i latou i le maualuga? Mata o le a le maeʻa a matou oa pe a uma? 3) Faʻapefea ona fatuina se mea fou e totoina ai mai ia i latou, o lona uiga, ia faʻalautele? Matou te faʻatauaina tele actinidia ma na o le mea lava na ou filifili ai e taʻalo saogalemu i lau fautuaga. Faafetai tele mo lau fesoasoani!

Geys, Itumalo o Boguslavsky

//kievgarden.org.ua/viewtopic.php?p=170831

Na ou manao e tali muamua, ae le o le mea na fai mai le Initaneti ia te au ... E foliga mai foi ia te au e leai se auala e suia ai se vine matua, e te manaomia se tomai faapitoa e teli ai luga o le pakiaka, pe a mafai, atonu e le manuia. E i ai foʻi aʻu fueli e pei o laau ma e le mafai ona ou vaʻaia le auala e mafai ai ona e suʻeina - o le a faʻaumatia mea uma i le taimi e tasi. Ma e uiga i le toe gaosia - ma e mafai ona e eli i luga luga o le pupu, e fautuaina e suʻe le paʻu laitiiti, pe a paʻi i le eleele, e sili atu ona faigofie le amata ona totoina aʻa. Ma ou te mafaufau foi ao le i oʻo i le isi taotoga ma o le a leai se mea e pipiʻi i le tilotilo i le aʻafia. Ae sili atu la, o lanu meamata. O teineiti ua uma ona valiina mea uma - poto, toso i le taumafanafana, sili atu ia Iuni - o le taimi sili lea mo le toe gaosia. Ma afai e masani le vavaeina o rosa, ona leai ai lea o faafitauli, o mea uma lava e faia tonu lava ia. O ni nai lala i luga o le eleele, ma ni nai laulaau, e manaʻomia le tipiina o laulaau i le afa e faʻaitiitia ai le vaʻalele, i le pito i luga. ma tuu i totonu o se nofoaga laitiiti ma ufiufi i se fagu. E fesuisuiaʻi se fale-gaogao. O le tausaga e sosoo ai, e mafai ona e susue lemu ma ea, manuia!

Nikusia, Kiev

//kievgarden.org.ua/viewtopic.php?p=170831

O le faafitauli pito sili ona faigata mo le actinidia e malolo. E talafeagai le ufiufi mai le luga ma le Latrusil o le itiiti ifo ma le vasega 42. Lelei tele, e le o pipii i lālā. O le tausaga lenei sa ou ufiufi ai le pears, o lea ia sili ona latou 'ai. Ae o le actinidia e le lava mea. Latou te leʻi faʻamoemoe o le vave vave ona malolo. E ui lava ua ou iloa ia Aperila 100% o le a malulu ia May. O laʻu actinidia e masani lava ona teuteuina, ua 35 ona tausaga, ma o le maualuga e le sili atu i le 2.5 mita pe a uma ona teuteuina. Mai nisi vine ou te aoina ai le 12 kilokalama o vine. O le taimi nei ua maua ai se ituaiga o le finauga argumentinidia, o le eseesega o le Isaii. O le a ou ufiufi faatasi ai ma se telekilo e le o se mea e ola ai ma ola ai i lalo, e fua mai i le isi tausaga talu ona totoina. Ou te faamaonia ua uma ona fuga, ae leai ni fua ona o le malulu o le tau. E mafai ona e faʻaleagaina mea faʻapitoa. Ae e laʻitiiti lava o ia.

stefan, Novopolotsk, Belarus

//forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=2182&start=30

Olesia! E foliga mai ia te aʻu e tatau ona e ola i le actinidia Giraldi i Montreal, e sili atu le telē nai lo le colomicta, e laʻitiiti laitiiti nai lo kiwi. Pe ua ou sese? Ae mo faamatalaga e uiga i ituaiga, ona e le sese. E le gata i lea, masalo, o loʻo i ai le fatuina o fatu ma le filifilia o laau sili ona lelei, lea na maua ai le tulaga o se ituaiga. Toeitiiti lava o ituaiga uma o actinidia na maua i le MoVIR E.I. Sausage. Toe foi i le vao. E le mafai ona e mafaufauina le tele o taumafaiga na faia e lenei fafine. I le auala, o le filifiliga e le gata i le natura, ae faapea foi i vaega o faifaatoaga. Faʻaauau pea ona faʻatupulaʻia i le togalaau a le Kiev Botanical and the Far East.O a mea e te fiafia ai i le faʻalauteleina o fatu: o le faagasologa lava ia? Le la! E leai ni ituaiga mea e fai i le tagata lava ia, ae e tatau ona e faʻatauina le varietal actinidia i Mikhnevo, i le nofoaga o loʻo i ai MoVIR, o lea ua tuʻuina atu nei i le Institute of Gardening.

Tamara Yudina, Moscow

//dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=10182

O le laʻau tautupu o actinidia e aofia ai foliga o se fale. O fualaau suamalie ma manogi e faia ai se mea manaia i le taumafataga ma faʻamalosia ai i se aofaiga tele o vitamini. O le Actinidia o se laau e tutusa lava le matagofie mo aesthetes, gourmets ma na o le manao e ai le fou, tumu i vitamini, ma le mea e sili ona taua, e le o ni fua suamalie.