Laʻau

Paʻu pe a leai ni tipu: auala faʻalavelave e maua ai se fua

E totō le palu i totonu o le togalaau faʻatasi ma fatu ma fatu. Ioe, afai e mafai, ia sili atu le faigofie. O le totoina o paluka o soo se ituaiga ma fatu e mafai ona i ai i le itu i saute, ma i le ogatotonu o loʻo i ai le faafitauli i le tulaga o ituaiga nutmeg. Afai e te saunia lelei fatu ma totoina i le taimi i le togalaau, e mafai ona e totoina se fualaau matagofie o nei fualaʻau lapopoa.

Filifiliga ma sauniuniga o le nofoaga, palapala

E ola le paʻu i le tele o le vao, ma o le tele o ituaiga o ituaiga e fai ai le umi, lea e salalau i itu uma mo 2-3 mita pe sili atu foi. O le mea lea, e faigata tele le tuʻuina atu o se fuafuaga lelei mo ia i luga o sina tamai fale, ma e tatau i tagata ona fai togafitiga, faʻavaeina fale e fai ma paluka i luga o fagu tuai, ato lapoa poʻo luga o apuni. Afai latou te totoina i luga o moega masani, e masani lava ona latou saunia se "fola lona lua" mo le faatulagaina o laula ma fualaau aina i luga o ni moega, pe o fale e totoina ai ma isi fualaau faisua e mafai ona atofa lata ane.

Talu ai o le pauka, e pei o kukama, e fiafia i le aʻeina o ni faʻalavelave faʻavave, e masani ona totoina i autafa o le pa. Afai o ia lava e musu e tuu atu ia te ia, e na o sina fesoasoani lava e manaomia, ona fua mai ai lea o fua o le laau i luga o le pa, e pei o meataalo i luga o se laau Kerisimasi. Moni, ina ia latou le pauu, o fua e tatau ona fusia mausali i se lagolago. Ma talu ai ona ua lava le totoina o na o le 3-4 laau toto mo le taʻi tausaga o taumafa mo se aiga lautele, o le faafitauli o le avanoa mo pumpkins ma ia auala e le taua tele.

Pumpkins e fiafia e ola i luga o lagolago eseese: e mafua mai i le natura masani, ma e faapitoa lava ona fausia mo i latou

Pe a filifilia le nofoaga o le togalaau, e taua le faamautinoa o loʻo susulu lelei ile susulu o le la: i totonu o le paolo, o laau e sili atu le leaga. Ae o le tuufaatasiga o le eleele e taua tele: o paluka e maua mai ai le tele o meaʻai mai le eleele, ma e aunoa ma ni mea e maua ai le maualuga, o le a itiiti le fua. Moni, e na o le 1 m e manaʻomia mo le tasi laau2 nofoaga lelei, o le mea lea, o lenei mataupu ua maeʻa ona foia.

O le mea aupito sili i le palapala o le mumu lanu oneone o se lanu uliuli ma se eletise latalata i le le mautonu (o le pH o le vaega eleele o se 6.5-7.0). E le tatau ona toto le salu i soo se ituaiga aganuu (zucchini, squash, kukama). Afai e totoina se elekani i luga o le lautele poʻo le maualalo o le moega, e le mafai ona eli le 'upega tafailagi atoa, ae na o le eli ma faʻasusu ia pu i nofoaga na faʻatuina mo le luluina. E moni, o nei pu o le a sili atu ona pei o le totoina o lua: e tatau ona tuʻuina atu i totonu o laau taʻitasi le pakete toetoe lava a tumu i le humus ma le afa-lita o le fafie. E sili ona lelei le faʻaaogaina o falalaʻau i le taimi o laei pito i luga.

E masani lava ona totoina se pamu i luga o paluga palapala e leʻi oʻo i le matua, pe sauniuni lelei foi mo ni lua po o ni lua (e oʻo i le afa mita le loloto) e tumu i lapisi ma otaota (tamai lala, mutia, tumutumu, manua), faʻafefiloi i le eleele . I le tautotogo, sasaaina nei lua i le vai mafanafana ma se faaopoopoga laitiiti o le nitrate (e oo i le 20 g / m2), ma i le taimi o le lūlūina o fatu latou te lelei le mafanafana ona o le fesuiaʻi o le masini eletise.

Vitio: luluina kulimi i le pa

Filifiliga o fatu ma sauniuniga

O le tele o ituaiga o pikiapu o ituaiga eseese o loʻo tuʻuina atu i faleoloa, ae o tagata totō e totoina kulimi i tausaga taʻitasi e masani ona faʻaaogaina fatu mai a latou faʻatoʻaga, ae na o nisi taimi e faʻatau ai ni ato mananaia e le iloa e latou mo le malie. O lona uiga: e le pei o le tele o isi mea totō, e faigofie lava le aoina mai o fatulaʻau, ua lelei ona teuina, ma o le lelei o fua o le mea e tatau ai ituaiga eseese e maualuga tele, ma e le masani ona faʻaalu tupe e faʻatau ai fatu. Ae afai e faatauina fatu i totonu o se faleoloa, atonu e tatau ona faʻatuatuaina i latou e le tatau ona faʻaalu se taimi e saunia ai i latou mo le lulu; E le gata i lea, o le tele o fatu mai kamupani lauiloa ua maeʻa ona saunia, e manaʻomia ona "tuu i le eleele" i se taimi talafeagai.

E faʻapefea ona aoina paluka fatu

E le o taimi uma e maua ai le taimi o le pumpkin e faʻamaʻa atoatoa ai i totonu o le togalaau, ma o nisi o ituaiga o fualaau 'aina e' aʻafia '' aʻafia 'i taimi o teuina. O le mea e leaga ai, e na o le pipi: pe a le maua e le fatu le taimi e selesele ai i lalo o tulaga masani, o le a le talafeagai mo le luluina. Mo fatu, e mafai ona e faʻaaogaina naʻo pikiava atoatoa i le togalaau. O nei mea e tatau ona avea ma faʻataʻitaʻiga soifua maloloina, lanu i lanu, o le sao ma le saʻo, o uiga o se ituaiga mea eseese.

Afai o le gaosia o palukini mo fatu o loʻo faia ma le faʻamoemoe, ona i lalo ifo o togavao talafeagai e le manaʻomia e faʻaopopo atili ai faʻamalolo, o lenei mea e faʻaitiitia ai le tuputupu aʻe o le vaitau. Talu ai o elemene o le eletise e faigofie ona eleelea, e le manaomia le i ai o togalaau lata ane o isi ituaiga o paluka, zucchini, ma kukama.

Fatu kulini e oʻo atu i le faʻaaogaina o fatu mai ia i latou e manaʻomia foi ona teuina saʻo. E le tatau ona vavaeeseina i le taimi lava lena, e tatau ona faatagaina i latou e taooto i le vevela o le potu mo le tusa o le masina. E le sili atu ona aoga: o fatu e mafai ona amata ona totoina i totonu o le fatu. Afai e te misia lenei taimi, e tatau ona e faatofa atu i fatu.

E le pei o le silotilo, e le tufatufa atu i luga o fualaau fualaau aina, ae o loʻo iai i totonu o le fatu, lea e eseese ituaiga o loʻo i ai i le ogatotonu poʻo le tasi itu, ae i soo se tulaga e tele. O le mea lea, o le tipiina o se uʻau, e le mafai ona e fefe e faʻaleagaina le tele o fatu, ae tatau pea ona faia ma le faʻaeteete, pe a uma ona fufuluina le pauki ma solo. E manaʻomia lou faʻaaogaina o se naifi maʻimau ma le tumau ma e le faʻapipiʻi loloto.

E masani lava ona faigofie ona vavaeese fatu mai le pulupulu, ae o nisi oi latou, ae maise lava e le o atoatoa, e mafai ona siomia e le pusa. Afai e mafai, e vavae ese mai le pulupili, ma gaugau i totonu o se pusa, ona fufulu lelei lea i le vai inu i le vevela o le potu. O nisi taimi e tatau ona faʻaaogaina se sieve e vavae ese ai fatu mai laupepa. O fatu leaga e mafai ona vavaeeseina i le taimi lava lea, lolovaia mea uma na aumaia i le vai: o le mea ua uma ona tulia ua lafo ese.

Paʻu kulupu e masani i tagata uma: e lapoa, ma e faigofie ona galulue faatasi ma i latou

A maeʻa ona vaʻaia fatu, ua maeʻa maeʻa i le vevela o le potu ma auina atu mo le teuina. E sili ona lelei le tuʻuina i totonu o se pepa poʻo se taga lino, ae o le mea e sili ona taua - i se potu vevela tumau ma sina maualalo.

Faʻaleleia le ola o fatu ma le suʻega o le germination

O le teuina lelei o fatukena e faʻamautinoa ai lo latou germination mo le 7-8 tausaga. E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona taumafai e toto fatu o le tausaga ua teʻa: latou te maua fua sili ona lelei i le germination ma fua mai pe a oʻo i le matua o le 3-4 tausaga. E tele a latou fatu e aoina i taimi uma, o le mea lea, ao le i saunia i latou mo le totoina, e tatau lava ona e faʻapipiʻiina ma le lima i latou e ala i le filifiliina o le tele ma le tele, o le mea e faʻapipiʻiina.

Afai ei ai ni masalosaloga e uiga i le teuina saʻo, e mafai ona e siakiina fatu mo le faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, ave ni fatu se tele e mafai ona gafatia, ae ia le itiiti ifo ma le sefululua. O le faʻamaʻiina o le germination e faia i le auala masani: luga o se ipu mafolafola solo se solo poʻo se fasi ie, tuʻu le fatu ma sasaa vai e tele ina ia na o le ufitia. Latou te tuʻuina le ipu i totonu o se nofoaga mafanafana ma ia mautinoa o susu le solo solo i taimi uma, faʻaopoopo malie le vai.

E fuga muamua le fatu, ona pisi loa lea i le pito, ma mai iina o loʻo faaalia le siʻusiʻu. E moni, e mafai ona tupu lenei mea i aso e tolu, ma i le valu. O le mea lea, o le faʻataʻitaʻiga ua maeʻa i le sefulu aso. Afai e tasi se tasi o se fatu sefululua e le tupu, e sili ona lelei. Afai e 2-3 masani. A leai, e sili atu ona lelei le faʻatau mai o ni fatu fou, e ui lava pe a tupu uma uma le lua, e mafai ona e luluina, ae i se itu.

Vitio: siakiina o fatulaka fatu mo le faʻamaʻi

Fufulu ma toto fatu

E masani lava ona totō fatu kulimi, ma saʻo mai le ato. O nisi taimi e fai mai foi i luga o le afifi ua latou saunia mo le luluina. O a latou fatu e masani ona susulu muamua aʻo leʻi luluina, pe oʻo foʻi ina tupu. E faigata ona finau pe o se mea taua tele, ae mo ni nai aso, o le sauniuni o le seleselega e aumaia ai sauniuniga lata mai. E le gata i lea, o fatu fatu ua tupu aʻe e le o se mea lelei ma faatosina i meaola faalafua, o lona uiga o le pasene o le germination ua faateleina. Ae e tusa lava pe e te saunia fatu mo le luluina, o le laasaga muamua e tatau ona avea ma o latou faʻapalapalaina - o le taʻaloga afa itula i se vailiuli pogisa o le paseka faʻatoʻa.

Ona tausia lea o fatu mo le lua itula ile vai vevela. E fautuaina le sailia o se auala i le fale e faatumauina ai le vevela i lenei taimi atoa (50 ± 2) e uiga iC. Afai a maeʻa le vevela, ona tuu lea o fatu i totonu o se ie susū, e tatau ona lafoaʻi le sili atu i le 3-4 aso mulimuli ane.

Aua e te faʻatali seʻia oʻo ina uumi fagu, e mafai ona motusia pe a lūlū

I le taimi lava e aliali mai ai siʻi togitogi o fatu taitasi, e faʻapipiʻi uma fatu i le lava ie e tasi mo le faʻamalosi i totonu o le pusaaisa, lea e teuina ai mo le 3-4 aso. O le auala sili atu ona lelei o le faʻamalosiina o le aʻafiaga o le fesuiaiga o le vevela: o le nofoaga (i totonu o le pusaaisa ma fafo) ua suia i se taimi e 12 itula. O nisi o fai togalaau e pefu pefu i fafie laupapa aʻo leʻi faʻamalosi. E matua maelega, nai lo le faʻafefeteina i luga o le tino, faʻaleleia fatu ile taua o sawdust.

Faʻafefea ona faʻavaveina le fatuina o fatu

O le faamasaniina o fatu o le pikiava e mamao ese mai le laasaga e tasi i le saunia o mea totō e totō ai mo le totoina. E tele nisi faʻamatalaga e tutusa lelei ma e le faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • O le vevela i luga o le auala pito sili lea ona faigofie e faʻapipiʻi ai fatu i fafo o le faamalama o le sill i le tau ma le mafanafana i ave o le la i le aso atoa, ma faia lenei togafitiga mo le itiiti ifo i le vaiaso. Ae, e mafai ona e mafanafana i latou i le 3-4 itula i le vevela o le 60 e uiga iC;
  • togafitiga faʻatasi ai ma faʻafofo faʻafoe: e mafai ona na o se faʻasalaga o le 2 sipuni tele o le pefu i totonu o le lita o le vai poʻo se paluga faʻalavelave, e faia i le faaopoopo o le 0.5 g o le apocidic acid i lenei mea e afaina ai, tutusa le aofaiga o le sulkatela sulkene ma le sulfate copper. O fua e tausia i le fofo mo le 5-7 itula;
  • togafitiga faʻatasi ma biostimulants: i lenei tulaga, e sili ona faigofie le faʻaaogaina o se vaifofo e aofia ai le 0.5 g o le salicylic or succinic acid i le 1 lita o le vai. O se mea e sili ona lelei e faʻaleleia ai le sua o le agave, lea e faʻafefe i le vai i le fua o le 1:10. I ia fofo, o le fatu foi e susunuina mo le 5-7 itula. E talitonuina e le gata ina faʻaleleia ma faʻavaveina le faʻamaina, ae e faʻapupulaina ai foi le tele ma le lelei o fua o le lumanaʻi.

Laʻu mafuaʻaga e le tupu ai fatu

O faʻafitauli i le aʻafia o fatu o le 'elekiniki e seasea lava. Afai na e siakiina muamua fatu mo le faʻamaoni, ua na o se mea e tatau ona totogo. Atonu e le o le 4 aso, ae i totonu o le 10-12 aso, ae o le a latou tutulai! Ae maise lava pe afai latou te totoina. Paradox? Leai. O le mafuaaga o fatu laau mamago e leʻi tupuina atonu e naʻo le tasi. Na 'aina i latou e meaola faalafua. Po o lalo ole fogaeleele e oso ai le apogaleveleve, po o manu felelei.

Ae o le suamalie poo le totogo fatu e sili atu ona faigata. Afai a uma ona totoina, o le a faasolosolo lava ina sili atu ona vaivai, ma ua paʻu ifo i le 8 le vevela o le palapala e uiga iFaatasi ai, o lona uiga o au fatu, lea na faatoa amata ona ola, na o le oti lava mai le malulu. Ia, afai e leai se malulu, masalo atonu latou te mamago: afai o fatu ua totoina, e tatau ona faia i totonu o le lua o le vevela ma le maualuga o le vevela.

E tele faataitaiga o le taimi na lūlūina ai e se tasi fai togalaau le fatu, faʻaalu le tele o taimi, faʻatali, ae leai ni togavao. Ma na taunuu mai le tuaoi i le faaiuga o le faaiuga o le vaiaso, tanumia fatu mamago, ma totogo matagofie. Vagana ai, o le mea moni, o le eleele sa mafanafana ma faʻafefe lelei. O le mea lea, e taua le iloa o le sauniuniga muamua o fatu e le o se mea e tatau ai mo le pauka, ma o nisi taimi na o mea e faalavelave ai.

Tulafono, tulafono ma fuafuaga mo le totoina o fatulaku fatu ile laufanua

O le kulūlū fatu e faʻamautinoa e tupu aʻe i le palapala vevela i le itiiti ifo o le 12-14 e uiga iC, ae ae lei totoina, e tatau ona e mautinoa o le malulu o le a le toe foi mai: o le toto e mate i le 1-2 tikeri o le kiona. O le vevela sili ona lelei mo le atinaʻeina o pamu, o le faʻaogaina ma le tuputupu aʻe o fualaau aina e 20-25 e uiga iF. O le mea lea, o le taimi o le lūlūina o fatu e tatau ona fuafuaina, e taulai atu e le gata i mataʻaiga umi o le tau, ae i luga foi o le tau.

I le vaeluagalemu, o le taimi mo le lūlūina o fatu e amata i le masina o May e sili atu i le ogatotonu, ae i lenei tulaga o pu taʻitasi e tatau ona ufiufi i tioata po o ata: o le lamatiaga o le kiona e tumau pea i le amataga o Iuni. Afai e te faʻatali mo le taumafanafana, ona le mafai ai lea ona e fua mai fua: pe a uma, o le tuputupu aʻe o le vaitau e oʻo lava i le sili atu o le vave o le pikaina e sili atu i le tolu masina. I totonu o le itu i mātū, o le elekise i le lauʻeleʻele o loʻo ola na o na o laau. I le itu i saute e ala i le totoina o fatu, e taua le ola na o ituaiga aupito sili ona lata mai o kulimi nutmeg, o mea uma o totoe e totoina i fatu i le amataga o Me, ma o nisi taimi na muamua atu.

O faʻamaʻi o le tele o ituaiga o palukini e salalau mamao lava i le eria, ma afai e le tatau ona faʻatutuina i lagolagosua, e tatau ona tuʻuina tele gaioiga i le va o laau ina ia tele avanoa o laau ma e le o vavalalata. Ma e oʻo lava i le totoina o laau, e leai se pupu e latalata i le mita mai le tasi i le isi: o le mea e aupito sili ona maua ai le fafaga mo le tasi laau e 1 m2. Ae mo le tuputupu ae lelei, ua fautuaina e le au atamamai se avanoa e sili atu le totogi o pikiaka, e tusa ai ma le 2 x 1 mita, i le tasi le laau i le lua, po o le 3 x 2 m, lea tulaga e lua laau e mafai ona totō i totonu o le faamoega.

O le lūlūina o fatu e le faigata, e oʻo lava i se fai togalaau e leai se poto masani.

  1. I totonu o nofoaga filifilia, ia eli ni pu loloto, fai ni fugalaau i totonu ia i latou: ia le itiiti ifo ma se pakete o le faapalaga poo le fufulu fasi manua ma le afa-lita le uʻamea, faʻafefiloi faʻamaʻi ma le palapala ma le vai, ia faʻaaluina i le itiiti ifo ma le 5 lita o le vai.

    Fertilizers with soil must be mixed carefully.

  2. I le togiina o se pu i le loloto o le 6-8 cm, 2-3 paluka fatu ua faataatia i totonu.

    O fatu e tatau ona tuʻuina ina ia faʻaumatia ai le vaʻaia o le aveesea o fualaau aina

  3. Latou te faʻatumu fatu i le eleele, fafagu i latou lima, faia itu laiti o le eleele poʻo laupapa i tafatafa o lua ma ufiufi i latou i tioata po o ata tifaga seia oʻo mai laau.

    Faʻatasi ai ma le faʻaonapo nei, o pusa palasitino e lelei tele mo le ufiufi o pu i fatu

I le masani ai o le vevela ma le susu o le eleele, o laau e ola pe a mavae le 5-8 aso. A oʻo ina manino o le a le toe foʻi le kiona, e mafai ona aveese le ata tifaga. Ae i totonu o vaega e le o mafanafana, e tele ni fai togalaau e tipi ni pu e tupu mai i totonu, ma o le ata tifaga na tu i se taimi le tumau i totonu o le togalaau ina ia le malulu le palapala. A maeʻa le 3-5 aso, ona vavae ese ai lea o pine e sili ona vaivai: e sili atu le aua nei tosoina i fafo ina ia le aʻafia aʻa o laau o totoe i totonu o le lua.

Vitio: totoina o kuluka e totoina fatu

Tausiga o togalaau

O le tausia o se uka i le malae vaalele e le faigata ma e aofia ai le fafagaina ma le fafaga. E moni, e manaia le faʻapipiʻiina o laau i le taimi, ae a aunoa ma lenei mea e mafai ona e maua ni taunuuga lelei. O le veleina ma le gaosiga e mafai ona mafai i le taimi muamua, seia oʻo ina tupu aʻe vao. I le taimi lea, latou te taumafai e faʻaleleia le vai pe a maeʻa ona vaʻaia ina ia mafai ona loloto le loloto o le vai i aʻa.

E tatau ona faʻaleleia le vai i le vai faʻamafanafanaina i le la, o le mea lea e paʻu i itula o afiafi. O le kulimi mo fualaau aina e tatau ona manaʻomia ai le susu i le taimi o le vaomatua malosi, faapea foʻi ma le saoasaoa o le tuputupu aʻe o pika. E oʻo i le tolu pakete vai e tatau ona faʻaalu i luga o laau taʻitasi. O le taimi lava e matauina ai e le pa'ū ua le toe totoina fua, o le suavai e matua faʻaititia: e tatau ona faʻapipiʻi le gaʻo i totonu o le taimi e matua ai. O le uka o le a maua ai le timu talafeagai i le taimi nei lava: a uma, o ona aʻa e loloto loloto i totonu o le palapala e oo atu i le tasi ma le afa mita.

E manaʻomia lou fafagaina e le masani ai: mulimuli ane, o le lua na lelei le faʻamaʻiina muamua. Mo le fafagaina o le togavao, ua faia ai se paʻu papaʻu ma se kilipa, pe a faʻapipiʻi le vaifofo. O le taimi muamua e aoga le faia pe a tupu le 5-6 laʻau, o le lona lua - pe a oʻo mai le peʻa pe a ma le afa mita. Fertilizer e mafai ona avea ma azofoska (10-15 g i le vao) poʻo mullein infusion (faʻavae i luga o se pakete o le faʻagogogogo mo le 6-8 vao). O taimi taʻitasi e faʻataʻapeʻape ai le faʻasalalauina o le 'apamefu laupapa i se faʻalanuga manifinifi.

A maeʻa ona oʻo atu i le ogaumu ma le umi o le tasi ma le afa mita, togi, ma tuu 2-3 fasi mai le itu o loʻo ola i luga, e le sili atu i le tasi le fua o le a tupu. Afai e te tuʻuina se numera tele, o le a latou tuputupu ae, ae o le a avea ma latou uiga laʻititi ma leaga. O se tamai laulau po o se fasi plywood o loʻo tuʻuina i lalo o pamu taʻitasi e ola ai ina ia latou le pala mai le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele. Ina ia faʻaleleia fualaau aina ma tuʻuina atu ia i latou le lelei o mea taumafa, o le a faʻafefeteina le sasa i se tamai palapala o palapala i se mamao e tusa ma le 50 cm mai le taʻalo autu.

O le totoina o paluka i totonu o moega ile fatu poʻo fatugogo e matua faigofie lava, ae le mafai i soo se itulagi fesuiaiga. E tele vailaʻau e ola lelei ma tuʻuina mai se fua tele, pe afai e te lūlū saʻo fatu ma i le taimi. O le toʻatele o tagata o le taimi nei o le mafanafana e leai se taimi e togafitia ai laʻau, ma latou o le auala sili ona faigofie, e masani ona maua ai ni taunuuga lelei.