Laʻau

E uiga i le teuteuina o laau apu

E le pei o isi laau fua, e manaomia e le apu se pale o le pale ma le teuteuina masani. A aunoa ma lenei laasaga tatau, e le mafai e se tasi ona faalagolago i le gaosia ma le lelei o fua na folafolaina e le ituaiga. E tatau i le fai togalaau ona malamalama lelei - pe faapefea ma pe aisea ua faia ai lenei mea po o lena teuteuina, pe faapefea ona faatino sao.

O laau teuteuina o laau Apple

E le mafai ona tuʻuina atu tonu le kalena mo le teuteuina o le apu - latou te faalagolago i le ituaiga o teuteu ma le vaega o le galueaina. O le tulafono faavae e fuafua ai le mafai ona teuteuina o le mafai lea o se taotoga ona faia pe a malolo le laau. Ma o lona uiga, i le taimi o le tautotogo o le tautotogo, e faia muamua aʻo lei amataina le tafe o le suavai, o lona uiga, aʻo leʻi fetoʻi fatugaʻo. Aua e te faia vave lenei mea - e masani ona toe foʻi mai i lalo -15 ° C e oʻo atu ai i faʻamaʻi faʻamaʻi ma cytosporosis. Ae e le tatau foi ona tuai - faatasi ai ma le amataga o le tafe o le suavai, o le manua o le a malolo ai ma le umi, ma e mafua ai ona tafe le toto, o le cytosporosis tutusa ma le vaivai o le apu. E tatau foi ona maitauina o le tele o ituaiga teuteuga e faia i le tautotogo. O le teuteuina o le Autumn e tatau ona faia i le maeʻa o le vaitau tuputupu aʻe. E le gata i lea, o aso vave o le tautotogo e fetaui lelei mo itulagi uma, ma le tautoulu - na o nofoaga lava e mafanafana ai. I le taumafanafana, e faʻatagaina e faʻamalo pe faʻapuupuu naʻo ni lala lamolemole ma se limite o le sili atu i le 5-8 mm.

O ituaiga autu o le faʻasolo

E faʻatatau i sini faʻatulagaina ma galuega e foia, o le vavaeina ua vaevaeina i ni ituaiga. E faia lenei mea mo le faigofie o le malamalama lea e manaʻomia ona vavae pe faapuupuuina lala.

Totoina o fua o apu i mamanu eseese

O le faʻavaeina o le pale o se laasaga taua i le tausiga o le apu, lea e faia i uluai tausaga talu ona totoina. Afai e te lafoaia lenei laasaga, o lona uiga o le paleni e leai se totogi o le a fausia, lea ei ai le tele o mea le lelei:

  • O le pale e sili atu ona mafiafia, o lona tino i totonu e le lelei le susulu ma ua faʻafefe. O lenei tulaga ua avea ma se itu lelei mo le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese ma le faitau aofaʻi o le laau faʻatasi ma tumutumu o manu.
  • O le tuputupu ae le pulea o se laau e oo atu ai i lona tele, lea e mafua ai ona faigata i le tausiga ma le leiloa o se vaega o le seleselega.
  • O lala o selu e masani lava ona oʻo mai i le faʻasologaina i le taʻitaʻiga tutotonu, lea e tau atu i le faia o tui. O le iʻuga, o le pale e avea ma mea eleelea, o nisi lala e mafai ona talepeina lalo o le mamafa o le fua.
  • E tele taimi e faʻavae ai le lua i le tolu pe tusa o le tutusa o ogalaau, lea e le saʻo foi.

    O se laau o le apu fua e leai se totogi e i ai sona pale malulu ma lala ua tupu fua

I le taimi nei, e tele lava ni faʻavae eseese o le pale o le apu. Mafaufau i le mea sili ona faʻaaogaina.

Faʻapipiʻi sikuea

Le pito sili ona matua o faʻavaega. O se mea masani, e masani ona faʻaaogaina mo laau uumi. O sea ituaiga mea e aofia ai le fatuina o le lua i le tolu tolu o lala skeletal i totonu o le fa i le ono tausaga talu ona totoina se fatu laau. I le faʻatulagaina o vaega taʻitasi o le 1-2 tausaga. O le maualuga o le au e faataatia i le maualuga o le 40-60 senetimita.

O se vaega o se vaega o le ogalaau mai le ū o le ua i le faavae o le lala skeletal pito i lalo.

O le numera o lala skeletal i vaega taitasi e mafai ona mai i le tasi i le tolu, e tatau ona faʻatulagaina ina ia faʻasolosolo atu i itu eseese ma aua nei faʻafefeina le tasi ma le isi. Afai e le lava le pale, ona i ai lea i luga o ni lala lala se tasi pe lua lala o le poloaiga lona lua.

O le faʻaaogaina o le palealii e faʻaaogaina mo ituaiga uumi o apple

Ipu pale

O le foliga o le pale i foliga o se ipu ua leva ona avea ma lauiloa tele mo le tele o laau aina o le maualalo o le tuputupu ae. O lenei fomu e maua ai:

  • Laʻau maualuga maualuga.
  • Malamalama lelei i le atoa o le pale.
  • Lelei lelei.
  • Vaʻaia o togalaau ma le seleseleina.

E lua ituaiga o ipu:

  • O se pesini faigofie - o lala o le pale o loʻo i luga o le tulaga lava e tasi.
  • Pusa faʻamalosia - o lālā o loʻo i mamao mamao mai le tasi.

    Faʻafeiloaʻi le faʻalelei o foliga o le pale e lauiloa mo ituaiga o apu e maualalo ma laʻititi

O le filifiliga lona lua e sili ona lelei, talu ai i lenei tulaga e mafai e paranesi ona tauaveina se uta tele. Ina ia mafai ona avatu i le apu apu se foliga o se ipu pe a toto se fatu laau, tipi i se maualuga e 60-80 senitimita. A maeʻa le tasi poʻo le lua tausaga, e 3-4 lala sili ona malolosi e filifilia mai lala e aliali mai, e tu i se mamao e 10-15 inisi le tasi mai le tasi (i le tulaga o le fausiaina o se pesini faʻamalosia) ma faʻalautele i itu eseese. O lala nei o skeletal i le lumanai. Ua vaeluaina i latou i le 40-50%, ma o isi lala uma ua maeʻa uma. O ia teuteuga e faaosofia ai le faateleina o le faia o taamilosaga lanu ma luga, e mafua ai le mafiafia o le pale. O le mea lea, i le lumanaʻi, e tatau ona faia faʻatautaiga faʻatautaia taʻitasi i tausaga taʻitasi ma ia mautinoa o loʻo tumau pea le tutusa o lala skeletal, o lona uiga, e tutusa tutusa. E le mafai ona faatagaina se tulaga o le a pulea ai e se tasi o paranesi ma avea ma matafaioi a le taitai tutotonu - o lona auai e le aofia ai i lenei faatulagaga.

O le palealii o le apu i le foliga o se pesini e susulu lelei ma faʻaleleia

O le laau o le Apple e faʻasolo le faʻavaeina

O le faapaleina o le palealii o le pale ua afaina i totonu o togalaau malolosi. E masani ona faʻaaogaina mo laau totō i luga o laʻau ma semi-dwarf rootstocks. E masani ona latou fausia se paʻu ma se maualuga e 40-50 senitimita, o le maualuga o le laau i totonu o le 2.5-3.5 mita ma le pale o le 3.5-4 mita. Le faia o lenei mea:

  1. Pe a totoina se fatu laau, o pulupulu ma lala ua aveeseina i le maualuga manaomia o le aʻa.
  2. O le taitai tutotonu e vaeluaina i se maualuga e 80 centimeters i le mataupu o le fatuina o fatuga taʻitasi. Mo le lua-tausaga, o lenei maualuga o le a 100-120 senitimita.
  3. I le tasi le tausaga talu ona totoina, tuʻu le 5-7 lala o le pito i lalo ma nonoa i latou i se tulaga faʻagata ina ia faʻatapulaʻa ai le tuputupu ae. Ua aveeseina taamilosaga.
  4. I le isi 3-4 tausaga, o le tele o isi vaega o paranesi e tutusa lelei lava, vavae ese tumutumu ma tipu e puipui ai le pale. A maeʻa le laʻau i le maualuga, e mafai ona vaʻaia le taʻitaʻiga tutotonu.

    O le faapaleina o le pale o le ulu e sili ona taatele i togalaau malolosi

  5. I le lumanaʻi, o le pito i lalo o le a aofia ai lala tumau o le skeletal type, ma le pito i luga o le fuaina o lālā o le tolu i le fa tausaga le matutua, e suia taimi i le taimi o le toe teuteuina o le skeletal.

Super pine

O lenei metotia e ese mai le tasi muamua i le paleni o le paleititi laitiiti (0.8-1.2 mita), lea e talafeagai mo eleele faʻatulagaina. O mataupu faavae o le faʻatulagaina e tutusa ma faʻamatalaina i luga, naʻo le taʻitaʻiga tutotonu e le tatau ona vavaeeseina, talu ai o lenei mea e faʻateleina ai le alualu i luma o lala o le itu. Ma e masani lava ona fausia i lenei auala, o laau o le apu e manaomia ai ni taliga i le siteki po o le taamilosaga.

O laau apu na fausia e ala i le ituaiga o mea e sili ona lelei e manaʻomia ai le tuʻuina atu i luga o se fale po o se fale

Faatulagaga o laau o le apu i luga o se auala

A o taitaia le totoina lelei o laau o le apu, na faʻaaogaina ai pea le vao. Mo nei faʻamoemoega, o ituaiga ituaiga faʻavae paleni e mafai ona faʻaaoga:

  • fausaga tafola;
  • togi tele;
  • ituaiga eseese o pama;
  • faʻavaeina o tagata;
  • ituaiga uma o maea ma isi.

O le mea e tuufaatasia ai i latou, o palealii o laau o loʻo i totonu o le vaalele e tasi. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina lelei o vaega, faigofie o le tausiga ma le seleseleina ua ausia. O lala uma lava i luga o le tumutumu ua lelei le faʻaleleia ma maua ai se aofaʻi o le malamalama. I le togalaau a le aiga, o lenei metotia e mafai ai ona e totoina apu ma isi laau totő, tuu o latou pale i luga o puipui o le fale poʻo pa, lea e maua ai nisi avanoa mo le teuteuina o le saite.

Ata faʻapitoa: o le apu e fai ai filifiliga mo le faʻatoʻaga

Faʻafiafiaina o le Apple Tree Formation

O lenei fomu e masani ona faʻaaoga mo teuteuga faʻamoemoega e teuteu ai le saite. E lua auala autu e fatuina ai. I le tulaga muamua, o se fatuga o se ituaiga o le fetagisi ua totoina pe o se laau o lenei ituaiga ua faapipii i luga o se fasi fanua. O ituaiga eseese e aofia ai laau o le apu i le South Ural Scientific Research Institute of Fruit and Nutrition (Research Institute for Horticulture and Potato) e faavae i luga o Eleni anamua Elisa Ratke (aka Vydubetskaya tagi):

  • Vavega;
  • Jung;
  • Faʻasaina;
  • Bratchud (Brother of the Wonderful).

    Lalagaina o le apu Bratchud - taumalulu-faigata o le vaitau o le taumalulu-taumalulu

O nei apu, e faaopoopo atu i uiga teuteu, ua faateleina le faigata o le taumalulu ma e mafai ona tetee atu ile malulu -40 ° C. E faaopoopo atu ia i latou, o loʻo i ai foi ni ituaiga teuteu mama e fetagisi ai laau o apu ma fua e le mafai ona fuaina.

Ae talu ai e leʻo taimi uma e mafai ai ona maua se fatugaʻau poʻo se aʻa o sea apu, e mafai ona e alu i le auala lona lua - faʻaaoga le metotia o le tui puipui. I le taimi lava e tasi, o le apu ma se mea e tusa ma le lua mita le maualuga ua tupu ae i le vaega 3-4, ua faapipii i le faaaogaina o le "auala pito i luga", tuu i lalo ma o latou fatu. O fualaau e aliali mai pe a maeʻa ona tuiina i totonu o le tulaga talafeagai ma le tausaga mulimuli ane ona vaeluaina lea i le 3-4 fatugaʻo ina ia maua ai se pale paleni. O lenei teuteuga e toe faʻaluaina i tausaga taʻitasi mo le tolu i le fa tausaga seʻia maeʻa le pale. I le lumanaʻi, e tatau ona e toso ese le pale ma faʻafefe pito i luga.

Ina ia faia se pale o le pale o le tagi, o fatuga o le 3-4 toso ma tumutumu o loo faasino i lalo e faapipii i luga o le fasi laau e maua i le itu i fafo

Vitio: tagi o le apple apple review

Flange fomu

I se tau vevela, e tupu ai le apu, e tatau ona fausia lona pale i foliga o se pa. Ua faia lenei mea ina ia mafai ona ufiufi atoa le laau mo le taumalulu ma le kiona po o nisi ituaiga mea e ufiufi ai. Laʻau amata mai le taimi o le totoina. E sili atu le filifilia o ituaiga faʻatasi ma se pale faanatura masani, mo se faataitaiga, Melba poʻo Borovinka, ae e mafai foi ona e faʻaaoga isi.

Tuuina atu o le maualuga o le laau e le tatau ona sili atu i le 45-50 centimita, o le a le maualuga atu i le 15-20 simita. 2-4 skeletal branches ua faia i luga atu o le ala, e tu i luga o se satauro po o se pito i luga. Mai lava i le taimi ua faia lala ma mo se vaitaimi uumi e faʻapipiʻi pea i le eleele. Ma o lala foi o le faasologa lona lua e fusi foi. O isi vaotuʻu ua tuʻuina atu i ai le avanoa e ola saoloto ai.

I le faagasologa o le fatuina o se laʻau o le apu, lala o skeletal ma lala o le poloaiga lona lua ua totoina i le eleele

O nisi taimi, faatasi ai ma se ituaiga tulaga, e lua vaega o skeletal lala o loo i luga aʻe o le isi. Ae, e pei ona faaalia i le faʻatinoga, o lenei metotia e lua ni mea taua faʻapitoa:

  • O le pito i lalo o loo i totonu o le ata lafoia o le pito i luga, lea e tau atu i le le lelei o le ea, ma o le mea lea, o le a avea ai ma tulaga lelei mo le atinae o faamaʻi.
  • O le pito i luga e maualuga tele ma atonu e malolo i le mea e tupu i le tau malulu o le kiona.

Vitio: Aotelega o le Stane Apple Tree

Fomu tusi

Masalo, o faʻavae uma lisiina e ono mafai ona faʻatatauina i le tulaga. A uma mea uma, e oʻo lava i le aʻau mumu e i ai se tamai fale. Ae o nisi taimi e taua lea mea o le faʻaupuina o le apu, lea e maualuga ifo i le 1.5-2 mita lona maualuga. O le a saʻo le taʻua o maualuga maualuga. E masani ona faia lenei mea i se fuafuaga teuteu, ma tuʻuina atu i le lumanai le pale paleni, ellipsoidal, prismatic ma isi ituaiga. Ina ia faia lenei mea, ia ola aʻe i luga o le maualuga o le maualuga. E sili atu pe afai latou te faʻaaogaina ni faʻamalosi malolosi, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Bittenfelder;
  • Aso fanau Graham;
  • A2;
  • M11 ma isi.

E tasi le tausaga talu ona totoina, e vavae ese le tamaʻi fana e 15-20%. I le va o le 10 senitimita mai le tipi, ua tauaso uma gaʻo, ma tuua ai se tasi o loʻo i luga o le nofoaga o tui. I le tausaga mulimuli ane, pe a tulaʻi mai se pulu fou mai le fatugaʻo, e nonoa faʻamau i le itu tauagavale ma se mea e faʻaaogaina poʻo isi mea e faʻaaoga. Mai lenei fana, o le a faʻavaeina se tulaga. A maeʻa le fanafana "manatua" lona tulaga sao, e tipi le ato i se naifi malosi. Mulimuli ane, o laulau lalata e teuteu seia oʻo i le maualuga o le ogaumu e oʻo i le manaʻo. E manino lava o le sili atu o le maualuga e manaomia, o le umi o le a faia ai le faagasologa. A maeʻa ona oʻo i le maualuga o le manaʻoga, ona vavae ese lea o le ata i le maualuga o le 10-15 centimita i luga ae, ma faʻapupuu uma lala i lenei vaega.

O le faagasologa o le faia o se mea maualuga e mafai ona ave 3-4 tausaga

I le isi, e mafai ona e agai atu i le fausiaina o le pale. Ma ia aua foʻi nei galo e selesele i taimi uma ia tipu e tulaʻi i luga o le au ma mai aʻa i le taimi atoa.

O le maualuga o le taamilosagaina o loʻo tuʻuina atu i aʻau o laau mo mea teuteu

Fugalaau faila

O lenei faʻasagaga, faatasi ai ma le laʻau, e masani ona faʻaaogaina i tulaga leaga o le tau. E pei o se ipu, ae e na o se pito i lalo ma se numera tele o lala skeletal. O se foliga manaia e fausia e pei o lenei:

  1. I le muamua po o le lua tausaga talu ona totoina, o le shtamb e maualalo (10-15 senitimita).
  2. I le taimi tonu lava i luga, o lala skeletal o le uluai poloaiga ua faia. I le laasaga muamua atonu e tele naua - e lelei lenei mea, talu ai latou te faʻaleleia le tulaga lautele o le laau ma saofagā i le atinaʻe o aʻa. E naʻo lalā paʻu ma le pito i lalo ifo o le 45 ° ma sili atu i le 80 ° o loʻo aveesea i lenei taimi.
  3. O se avanoa i le tuputupu ae e maua mai e le taitai tutotonu, fetaui ma lala skeletal e ala i le faapuupuuina oi latou.
  4. A maeʻa le malosi o le laau, ona amata loa lea ona vevesi le pale, ma tipi ese isi fuʻa e puipui ai le totonu.
  5. Ma le isi, o le teuteuina faaletausaga o loʻo faia, faʻasolosolo laʻau lamolemole i le mafiafia. Afai e te manaʻo e faasaʻo le itu o le tuputupu ae o paranesi, ona vaeluaina lea o le paʻu i luga o fatugaga luga, ma le pito i luga i le pito i lalo poʻo le pito i luga.
  6. A maeʻa le faʻavaeina (e masani lava ona tupu lenei mea mo 5-6 tausaga), o le taitai tutotonu e tipi i luga ae o le pito i luga o le paʻu pito i luga.

    O le pale palealii o le apu e masani ona faʻaaogaina i itulagi o loʻo i ai le tau mafanafana.

Vitio: o se auala manaia e fai ai se apu ma le tataina o le paʻu

Fetuunai le taina

O le faatonutonuina e taua o le teuina, o lona faamoemoega o le fetuutuunai lea o le faatumuina o le pito i totonu o le pale e fausia ai le lelei o le ea ma tulaga o le malamalama. Afai e tatau ai, e faia i le amataga o le tautotogo e faʻapipiʻiina faatasi ma isi ituaiga o meaʻai. I le taimi lava e tasi, o lala e ola aʻe i totonu o le pale e vaeluaina i luga (luga) pe lalo, faʻapea foʻi le vavalalata. O le faia o lenei laasaga, e tatau ona e mataʻituina le lagona o le tulaga ma e le aveesea le tele o lala. E tatau ona manatuaina, e pei o le tulafono, e tele fualaau aina fua i latou ma o le tele o le teuteuina o le a mafua ai le leiloa o se vaega o le seleselega.

O le faatonutonuina e taua o le teu, o lona faamoemoega o le fetuutuunai lea o le faatumuina o le pito i totonu o le pale e fausia ai le lele lelei ma le malamalama

Faʻaleagaina

O le teuteuga mama e faia i le pito i tua o le tautotogo. A maeʻa ona faia, faʻagogo, maʻi ma faʻaleagaina lālā. Aveesea o vaega o lala, ua vavaeina i laupapa ola maloloina. Afai e tatau ai, o le teuteuga mama e toe faia i le tautotogo i na tulaga pe a oʻo i le taumalulu na gaui ai lala ma le matagi pe lalo o le mamafa o le kiona.

Lagolago

Ina ia faatumauina le fuaina i le maualuga o le maualuga, e faia ai le teuteuga. E faia foi i le tautotogo ma i lona faagasologa o loo i ai se suiga o le pale crown crown e sili atu i le tolu i le fa tausaga ma tamaiti laiti. O paranesi e mafai ona aveʻesea, o lona tuputupu ae e faʻaititia i le 10-15 simita. I lenei tulaga, o le paleni o le pale o loʻo faia i se vaega. O nisi taimi i le amataga o le taumafanafana, pe a iai le tuputupu ae malosi o vine, e faapuupuuina i le 5-10 senitimita (o lenei faiga e taua o le tulituliloa), lea e tau atu i le fausia o lala faaopoopo i luga o laulaau. Mulimuli ane, o fualaau o fualaau aina o loʻo i luga o nei paranesi, o le faʻatauina lea o le seleselega mo le isi 2-3 tausaga.

I luga o le paranesi fualaau aina, e tatau ona i ai ni fualaau aina

Aneti-matua

Mai le igoa e manino lava o lenei laasaga e faia mo se laau tuai ina ia mafai ai ona toe faʻaleleia le fua o le fuaina ma faʻateleina le ola o le laau. I se isi itu, o le teuteuina o le anti-aging e faia i se vaitausaga o le 4-5 tausaga e amata mai le tusa ma le sefulu tausaga. O le faʻaalia o le manaʻoga mo le toe faʻafouina ua fuafuaina e ala i faailoga nei:

  • Na faʻaititia ma maua fua ma fuaina.
  • Fugalaau ma fualaau aina e na o pito lava o lala ma luga o le laau e faia.
  • Laititi laititi o le fanaina, ma o lau laau ola ua pupuu (e sili atu i le 10-15 cm).
  • O le laau e maualuga tele ma se pale paleni.

Ina ia mafai ona toe faafou:

  • O lapisi tuai ma le semi-skeletal ua aveeseina pe ua matua faapuupuuina.
  • Faaititia le maualuga o le pale e ala i le faapuupuu o le ogalaau.
  • Mafaufau i fafo o le pale e ala i le vavaeeseina o le vavalalata ma isi mea faʻafefe.

Afai e le amanaia le laau, ona tufatufa atu lea o le aofaiga fuafuaina o le galuega mo le 2-3 tausaga, ina ia sili atu ai le faigofie ona maua e le laau le taotoga.

Tulafono ma auala mo le teuina

Pe a taitaia le laʻau o le laʻau e tatau ona tausisi i tulafono. E faigofie ma aofia ai mea nei:

  • Trimming e tatau ona faia e le aunoa.
  • O le mea e selesele ai (faʻataʻitaʻiga, mea faʻataʻitaʻiga, togavao togalaau, naifi vine) e tatau ona matua faʻamalosi.
  • E fautuaina e faʻaitiitia le meafaigaluega aʻo leʻi amataina le galuega. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e talosaga:
    • 3% vaifofo o le sulfate copper;
    • 3% fofo o le hydrogen peroxide;
    • ava malosi, ma isi.
  • O lala uma ua tipiina i se metotia "mama". O le lafoaʻi o pamu e le faatagaina, talu mai le faʻamamaina latou te avea ma sulufaiga mo mea malie ma faʻamaʻi.
  • O lala tetele e tatau ona tipi i ni laasaga e aloese ai mai le malepelepe mai le ogalaau ma faaleagaina ai lala tuaoi.
  • A maeʻa ona teuteu, o vaega uma lava e sili atu i le 10 mm le tatau ona puipuia i se laulau o varnish.

Faʻasogi

O paranesi taitasi o loo i ai se mama talipusa i le faavae. E mafai ona faʻailoa pe leai atoa. I le tulaga muamua, o le fasi pepa e faia tonu i lenei mama.

Pe a teuteuina se paranesi, e le mafai ona e tuua se aʻau pe tipi loloto i totonu o le lala fesoasoani

I le lona lua, o le lala o le lala e tipi i luga o le uila o le itu i le va o le pito o le ogalaau (lala matua) ma le laina tuutuu e tutusa ma le pito o le lala ua tipi.

I le toesea o se mama i le pito i lalo o le paranesi e tatau ona aveeseina, o se vaega e faia i luga o le uila o le keli i le va o le itu i le va o lona itu ma le pito o le ogalaau (paranesi matua)

I luga o le fatuga

I le tulaga o le faapuupuuina o le fana, o le tipi ua faia "i luga o le fatuga." Faʻalagolago i lona tulaga, o le fasi pepa e mafai ona:

  • i luga o le fatu fatu;
  • i luga o fatuga i fafo;
  • i luga o le gafa o le itu.

E faʻalagolago i le mea o le a faʻataʻitaʻiina ai le fana, lea e tupu mulimuli ane mai le gafa tauagavale. O le mea lea, e mafai ona faateleina pe faaitiitia le maualuga o le pale, e fuafua i le manaoga.

E ala i le tipiina o pulu i luga o le fatugaini, e mafai ona e faʻaititia pe faʻaitiitia le maualuga o le pale, faʻalagolago i le manaʻoga

A faʻaaogaina lenei fasipepa, e tatau ona tuʻu i luga aʻe o le fatugao i le 0.5-1 centimita ma faʻatonuina mai le pito i luga.

O le tipi i luga o le fatugaʻo e tatau ona tuʻu i luga i le 0.5-1 centimita ma faʻafetaui mai luga i lalo

Mo le faaliliuga

Afai o le paranesi e manaʻomia ona toe faʻafeiloaʻi, ona filifilia ai lea o se paranesi i le taʻiala e manaʻomia, ma o le tipiina o le paranesi autu o loʻo faia i luga aʻe o lona faʻavae. A maeʻa lena mea, o le a suia le faʻatonuga o le tuputupu ae i se mea na fuafuaina muamua. O le mea lea, e mafai ona e faʻalauteleina pe vavalalata le pale ma tuʻuina atu i ai le foliga manaʻomia. O tulafono mo ia teuteuga e tutusa ma tulafono mo le teuteuina o se fatugaʻo.

Faʻasalaga faʻasalaga faʻasolosolo e tutusa lelei ma tulafono faʻasaina fatugao

Vaega o le teuteuina i ituaiga eseese o apu

O ituaiga eseese o apu o loo i ai ni mea teuteu.

E faʻapipiʻiina le apu o le apu

Afai o tatou talanoa e uiga i se fatu fatu, o lona teuteuina e le ese mai aʻa. Ae afai o le mea e taulai atu i ai o le apu toe sisiina, o le faagasologa o le teuina ma le faia o se mea e ese. E pei ona masani ai, e faia i le tautotogo o le isi tausaga pe a uma le tui. Muamua lava, o lala e le toe fananau ma lala (pe afai ei ai) e tatau ona aveeseina. A maeʻa lena mea, e faapuupuuina pulu mo tui, ma matauina le mataupu faavae o le tuufaʻatasia i latou lava o tui o vaega taʻitasi o le laau.

O le mataupu faavae o le faʻauʻuina i le faʻavaeina o le palealii o le laau o lona uiga o lala o taʻitasi taʻitasi pito i luga e tatau ona pupuu nai lo lala o le tasi muamua, ma o latou pito i luga e tatau ona sili atu nai lo tumutumu o lala o le tausaga muamua.

Mo tui puipui taitasi, e tatau ona e filifilia se tasi o fana, lea o le a avea ma autu autu ma sui le lala toe teuteu. O isi lala uma i luga o le tui e lagolago i lenei sosola. I le isi 4-5 tausaga, o le fausiaina o le faapaleni o le pale paleni e faʻaauauina e ala i le vevelaina ma le faʻaliliuina o lala i le itu saʻo.

E faʻapipiʻiina le apu ma lua kusi

Lua ogalaau o le apu o le taunuuga o le le talafeagai po o le toesea. O lenei tulaga matautia e le manaomia, talu ai e lua vaʻaiga tutusa o le a faʻaauau pea ona tauva le tasi ma le isi ma tuputupu ae i luga. E sili atu le aua nei faatagaina lenei mea, ae afai o lenei mea le lelei ua uma ona tupu ma e leaga le aveeseina o se tasi o ogalaau, ona latou faia lea o se pale e tusa ai ma tulaga. Muamua e tatau ona e taofia le tupu aʻe o ogalaau i luga, tipiina i se maualuga maualuga (e oʻo i le 3-4 mita). Mafaufau i le paleni atoa e tusa ai ma tulafono ua taua i luga. Aua nei faatagaina lala e sopoia i latou lava. I le tulaga lautele, o mataupu faavae o le faapaleina o le pale e tutusa ma se pusa e tasi.

Taʻu le apu o le apu

O le tataina o le laau o le laau e manaʻomia ai le teuteuina e le aunoa i le faalua i le tausaga. I le avea ai o se tulafono, i le tautoulu latou te faia ai le teuteuga mama, ma i le amataga o le tautotogo latou te lagolagoina ma faatonutonu ai. Afai e tatau ai, i le taumafanafana, togi ma isi vao mamago e vavaeina.

Vaega o le teuteuina e fuafua i tausaga o le apu

I le taimi o le ola o le apu, o le a aafia i ituaiga eseese o palakalafa o loo faamatalaina i luga e toetoe lava o tausaga uma. Mo le laʻau apu laʻitiiti, o le teuteuga e masani lava ona faʻaaoga, faia o le pale ua filifilia. Ma le isi foi, pe a tatau ai, ia faia ni mea mama ma faatonutonuina. A maeʻa ona ulu atu i fua, pe a mavae sina taimi, o le a manaʻomia le teuteuina o le teuteuina. I le gasologa o le vaitau, o le lisiina o ituaiga meaʻai (sei vagana ai le mea e tasi) e faia i taimi uma. Pe a oʻo atu le apu i se tausaga taʻutaʻua, ona ono faʻaaogaina lea o lau aʻau e ala i teuteuga talafeagai, faʻamatalaina i luga.

Faʻasalaina se ulugaʻau olive - amataga o le taʻiala

E i ai taimi e, po o le a lava le mafuaʻaga, ua le amanaia ai se apu matua i le matua pe a ma le 10 tausaga. I se tulaga faapena, o loʻo feagai le tagata fai togalaau ma le galuega o le faʻatonutonuina o lona teuteuga faʻamalosi ina ia faʻamalosia ai le pale ma faʻaleleia le tulaga masani o le fuaina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻamautinoa le faʻamalamalamaina ma le faʻaleleia o lala uma, e faia ai ni aiaiga mo le maualuga o le tuputupu aʻe o lau laau fualaau fualaau aina. I le mataupu faavae, o le mea ua faamatalaina i luga ua lava lea e faʻamaeʻa ai le galuega. Faʻamataʻu faʻapipiʻiina e faatatau i se tulaga patino. O lea la, o laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le teuina o se laau olive matua:

  1. Ae e te leʻi amata teuteuina, e tatau ona e teuina faʻatasi ma se meafaigaluega e sili ona lelei e tufatufa ai mea (meaʻai, meaʻai, togalaau togalaau, naifi togalaau). E tatau ona faʻamalosi ma faʻapipiʻi le mea faigaluega (sili atu i lenei mea luga). Afai o se laau e sili atu ma le lua mita o le a manaʻomia foi se laasaga.
  2. A maeʻa lena mea, muamua lava, o le pale o loʻo faʻamamaina o lala vevela, momomo, ma mama. Ma ia vavae ese uma paleni mafiafia, fualaau aina (faamama, faatonutonuina ma teuteu lagolago) ma lala paʻu i le eleele.

    O le teuteuina o se tagata matua ua le amanaiaina le apu e amata i le aveeseina o lala vevela, gau ma maʻi

  3. Afai e talafeagai, faʻaititia le maualuga o le pale lea latou te tipi ai le taʻitaʻitotonu i se maualuga talafeagai ma lala o loʻo ola ai. Afai e tele le lapisi o laupapa, ona fai lea i ni laasaga.
  4. O le isi laasaga o le toe faʻaleleia o le saʻo lelei o le pale. Ina ia faia lenei mea, faapuupuuina lala e sili atu i tala atu ma solia le mataupu faavae o le faʻauʻuina.

    O le galuega autu o le teuteuina o le apu o le faʻamautinoa le faʻamalamalamaina ma le faʻaleleia o lala uma, e faia ai ni tulaga mo le maualuga o le tuputupu ae o fualaau fualaau aina

  5. A maeʻa ona faʻamautinoa o le pale ua lava le susulu ma faʻalelei lelei, tipi ese lala mai le mea faigaluega ma o fasi keke e togafitia i ituaiga togalaau.

Vaega o le teuteuina o laau aisa e ala i le tuputupu ae o le eria

I nofoaga eseese e galue ai e ese i tulaga tau fesuiaiga, o manaoga lava e tasi e tumau mo le taimi o le teuteu - e masani ona faia i le malologa, aemaise i le amataga o le tautotogo. E na o taimi patino faʻakalena o loʻo i totonu o nei itulagi eseese. Ma faʻapitoa foʻi le faʻatulagaina o le pale o le apu, e faʻalagolago i le tuputupu aʻe o le eria. I lenei tulaga, e faʻaaogaina le mataupu faavae: o le faʻaitiitia o le tau, o le pito i lalo o le pale e tatau ona.

Taʻuina aʻau o apu i Urals ma Siberia (e aofia ai Altai)

Mo le tele o vaipanoa o Siberia ma Urals, e fa vaega o ituaiga eseese o loʻo maua, o loʻo muamua ona ola aʻe muamua le lua i totonu o se pusa po o se mea faʻapusa:

  • Ranetki:
    • Ranetka Ermolaeva;
    • Suiga;
    • Barnaulochka;
    • Dobrynya ma isi.
  • Semicultural:
    • Manatua o Altai;
    • Gorno-Altai;
    • Ermakovsky mauga;
    • Alyonushka ma isi.
  • Fuga o loʻo fetolofi (i tulaga ogaoga, ua matua tupu i foliga o foliga):
    • Melba;
    • North Sinap;
    • Borovinka;
    • Welsey ma isi.
  • Umi (faataitaiga o ituaiga o loʻo lisiina i luga).

Auala e tuʻuina atu ai foliga o le pale na faʻamatalaina muamua. Faatasi ai ma foliga o le teuteuina i nei itulagi, o le mea moni e masani lava o se taunuuga o le malulu o le faaleagaina o lala o le skeletal ma le semi-skeletal e tatau ona toe faaleleia ona o luga. Ina ia faia lenei mea, ia ave muamua le pito sili ona malosi ma tipi i le tusa ma le 30%, lea e taofia ai le tuputupu ae ma faaosoina ai le totoina. Faatasi ai ma le fesoasoani o le teuteuina, o le sola ese e faasino i le fatugaʻo i le avanoa avanoa o le pale. Mama vave - i totonu o le 3-4 tausaga - o le pito i luga e avea ma paranesi masani ma ulu atu i fualaau aina.

O le vaega lona lua o le oti lea o lala frostbitten poʻo a latou vaega o loʻo i luga atu o le maualuga o le kiona. I lenei tulaga, o nisi taimi e tatau ona e faʻamaʻaʻaina uma lava aʻafia ua sili atu i luga o lenei maualuga. A maeʻa lenei mea, o le pale fou e faia mai i lālā pito i lalo e pei o se paʻu po o se mea faʻapusa. I le laasaga muamua, o puʻupu uma na mafai ona mafai ona tupu, ma i le ogatotonu o le taumafanafana ua vavaeina ai, ma totoe ai le 5-7 o sili ona atiaʻe ma malosi. E masani lava i ia tulaga, ua toe faʻaleleia le pale i le 1-2 tausaga.

Lauina o laau apu i le ogatotonu, e aofia ai le Moscow ma le itulagi o Leningrad

I nei itulagi, o faʻalapotopotoga uma o loʻo faʻamatalaina i luga o loʻo avanoa. O le mea lea, o lo latou faʻaaogaina o se fesili i le vave ma le manaʻoga o le fai togalaau. E manino lava e le mafai ona faʻaaogaina le faʻaogaina o laau po o le vaomatua iinei, ae o le avanoa e mafai ona i ai. E tusa ai ma tuutuuga o le tipi, ua filifilia i le tautotogo toetoe a oʻo i le faaiuga o Fepuari mo le itu i saute o le ogatotonu o le ogatotonu ma i le taimi o Mati mo Moscow Region ma le Leningrad Region.

Vaega o le teuteuina o laau aʻau i le itu i saute, e aofia ai le Kalasnodar Territory ma Crimea

O le saʻolotoga atoatoa lea. Soo se faʻavaega ma soʻo se faaupuga e talafeagai - mai le amataga o le tautotogo i le amataga o le tautotogo. E mafai ona teuteuina e tusa lava pe oʻo i le tau malulu pe a le pa'ū gutu i lalo -15 ° C i le mea e tupu ai.

E ui lava i le tele o auala eseese e fausia ai le palealii o le apu, i le vavalalata vavalalata, o lenei laasaga e le faigata tele. O le suʻesuʻeina ma le faʻaeteete o faatonuga ma tulafono mo le teuteuina, e oʻo lava i se tagata fai togalaau amata e mafai ona ia faia. O le mea autu i le taimi e tasi e le o le amataina o le laau ma siaki pea lona pale. I lenei tulaga, o le maualuga o fua o fua maualuluga ma le umi o laau ua mautinoa.