Faatoaga faatoaga

Vaʻa mata masani i moa. Faailoga ma metotia o togafitiga

O gasegase o mata o se mea e tupu masani i totonu o moa.

E le gata i lea, o nei faʻamaʻi e mafai ona i ai le tele o mafuaʻaga ma mamanu o faʻaaliga, o le mea lea, e taua tele i le faifaatoʻaga manu ona mafai ona iloa uiga o se faʻamaʻi faapitoa, ma faia ni auala tatau i se taimi talafeagai. Sei o tatou iloiloina auiliiliga i totonu oa tatou tusiga ituaiga, faailoga ma metotia o togafitiga o nei faamai o moa.

Maʻi mafai: Faʻailoga, Mafuaʻaga, ma Togafitiga

I moa, o mea nei e sili ona masani ai faʻamaʻi mata.

Tumo


Tumo - faʻaalia o se tuputupu ae i luga o matalea e mafai ona sili atu le eseese ma se fomu.

E masani lava, o moa e mafai ona faia se tumo ona o le fulafula pe fulafula o mata.

I le taimi nei, o le mafuaaga tonu o le paʻu e leʻi iloa, ae na maitauina e masani ona aliali mai pe a uma ona 'ai e manufelelei anufe.

Faailoga:

  • tiga mata mumu;
  • fulafula ma le fulafula ua matauina;
  • tumo formation (e masani lava i le laumata maualalo);
  • faʻanenefu mata;
  • faʻaititia le faʻaaliga i moa.

Togafitiga

Mafaufau pe faapefea ona faia togafitiga. I le tulaga o le tupuga o lenei maʻi mata, muamua lava, e fautuaina e feutagai ma se fomai manu, talu ai o taotoga masani e manaʻomia ai taotoga.

I le tulaga o le taotoga, e aveeseina le manava mai le mata, ona togafitia lelei lea i le siliva siliva. I le lumanaʻi E tatau ona masani ona togafitia mata o le piko i le boric acid.

Faʻalogo lelei! Afai e maua le paʻu i le taimi muamua, ona lava lea e tuʻuina atu ai meaai moa e tumu i vitamini D ma A.

Conjunctivitis


Conjunctivitis - mumu o le membrane mucous o le mata (conjunctiva). E manaʻomia ai togafitiga, talu ai o taunuuga e ono ese lava.

Faʻapogai:

  • faʻanoanoa mata;
  • faʻafeiloaʻi i le asu mumū, pefu, matagi;
  • mea le talafeagai (tosoina o le ea, mimiti, ma isi);
  • leai ni vitamini;
  • aafia i faʻamaʻi pipisi.

Faailoga:

  1. mata o le mata (mumu);
  2. le foliga mai o le edema;
  3. ogaoga tiga;
  4. faaputuputu o pati i mata;
  5. faʻanoanoa;
  6. loto vaivai, vaivaiga;
  7. le tupu o panophthalmitis, o loʻo faʻaalia i le faʻaumatia atoa o le mata mata (aemaise lava mataupu ua le amanaia).

Togafitiga

E faigofie le togafitia o le conjunctivitis e ala i le fufulu masani o le mata mata ma le lauti po o mata mata. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le fufuluina e mafai ona e faʻaaoga le boric acid, o se vaifofo o le vaitamini A, chamomile decoction. E mafai foʻi ona e faʻafefeteina mata ua paʻu i le kulimi o le tetracycline.

Afai e sili atu le ogaoga o le maʻi, e maʻi le manulele, tapuni ona mata, nofo filemu, e matua fautuaina lava e vavae ese le moa mai le isi lafu mamoe.

Xerophthalmia


Xerophthalmia - O lenei maʻi o se taunuuga o le beriberi. O se uiga taua o le solia lea o mata mucous ma matagogo. Xerophthalmia ei ai ni faʻamatalaga maʻoti, o lea e faigofie ai ona iloa.

Faʻapogai:

  • leai se vaitamini A i le moa;
  • mativa leaga.

Faailoga:

  1. o le mata o le mata e mamae atoa;
  2. faʻalavelaveina o vaovao paʻu;
  3. fulafula o mata.

Togafitiga

Xerophthalmia e matua faigofie ona togafitia. I le avea ai o se tulafono, e na o le tatau lava ona tuʻuina atu i le manulele maʻi le lava o le vitamini A, lea e faaopoopo i le fafaga.

Faʻasalaga poʻo le leiloa o se seneturi


Faʻatauga poʻo le leiloa o le seneturi - e ono tupu i le faagasologa o le savali pe ona o se taua ma le isi manu. E ui i le mea moni e le o se faʻamaʻi lea, e tatau i le faifaatoaga moa ona suʻesuʻe ma le faaeteete manulele mo manua ma vave togafitia manua.

FUAFUAGA. E tatau foi i le faifaatoaga moa ona mataʻituina lelei mafutaga na faʻatuina i le lafu. Afai ei ai ni manulele agaleaga e faʻaosooso ai i taua, e sili atu le vavaeeseina.

Faailoga:

  • fula o mata;
  • faʻailoaina o loʻo matauina;
  • mumu o le seneturi;
  • matala matala ile mata;
  • tolu le mafiafia e mafai ona paʻu i lalo.

Togafitiga

O le mata ua faaleagaina e tatau ona fufulu i le boric acid. po o le chlorhexidine. E mafai foi ona e faʻapupula mata (e tatau ona tuʻuina atu i lalo saulaʻau faapitoa i le vaitamini A).

Afai e oʻo i se mata se mea ese, e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete ma se toʻalua tweezers ma togafiti faʻatasi ma se tasi o auala o loʻo taʻua i luga.

Salmonellosis


Salmonellosis - o lenei maʻi e masani lava mo tagata talavou. Salmonellosis o se faʻamaʻi pipisi tele, ma e mafai ona lafoina i fuamoa moa.

FUAFUAGA. O lenei faʻamaʻi e mafai foi ona tuʻuina atu i tagata.

E tatau ona e iloa o le salmonellosis o se faʻamaʻi pipisi lea e sili atu ona faigofie i manu felelei faʻamaʻi.

Faailoga:

  • mata mumu;
  • foliga vaaia o le fulafula;
  • manava malosi;
  • atinaʻeina o le lameness.

Togafitiga

E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi vave lau fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o togafitiga e 10 aso ma e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaʻi (mo se faataitaiga, Streptomycin).

Marek's disease - o le maʻi o se viral, e aʻafia ai totoga o moa o le faʻaaliga ma le faʻalavelave. O le manulele maʻi e tatau ona vavalalata vave mai le isi.

Faailoga:

  1. tamaititi faʻamavae;
  2. i nisi tulaga, tauaso e mafai ona tupu.

Togafitiga

I le taimi nei, e leai se faʻamalologa lelei mo le maʻi o Marek, o le mea lea e tatau ai loa ona mate vave le manulele maʻi.

Mycoplasmosis


O le mycoplasmosis o se maʻi taatele i moa. E maua i teine ​​laiti ma matutua matutua.

Mafuaʻaga: Mycoplasmosis o se taunuuga o se maʻi malulu.

Faailoga:

  • o le tupu o le mumu i le mata;
  • lanu mumu ua matauina;
  • tafe le isu;
  • manava manaia.

Togafitiga

E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi se tagata tomai faapitoa e mafai ona faʻamautinoa le faʻamautuina o le maʻi ma faʻamaonia se togafitiga lelei. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi e togafitia ai mycoplasmosis i moa (e pei o Farmazin, Tilazin, Pneumotil, ma isi).

O le antibiotic ua faaopoopo i le vai ua fuafuaina mo le taumafaina e moa i le aso. O le togafitiga e tusa ma le 5 aso. E faapena foi E fautuaina e puipuia lenei faʻamaʻi.. Mo lenei mea, o vailaau e tuʻuina atu i totonu ole 3 aso.

I mataupu sili ona ogaoga, e tatau ona fasia le manulele.

Laryngotracheitis


Laryngotracheitis - o se faʻamaʻi viral masani o moae aʻafia ai le larynx, trachea, puʻu o le gaogao, faʻapea foʻi ma le vaeluaga o mata (e le masani ai).

Faʻapogai:

  1. vaivai faʻamaʻi;
  2. maualuga maualuga, pefu;
  3. leai po o le le lelei o le ea;
  4. lalo o meaai.
TAULAʻI. O pou e afaina le tasi i le isi i le laryngotracheitis "mai le gutu i le gutu". I le taimi lava e tasi, o le manulele na mafatia i lenei faʻamaʻi na maua se faʻamausali malosi, ae o loʻo tumau pea i luga o le siama o le siama i lona soifuaga atoa.

Faailoga:

  • faʻanenefu mata;
  • faaitiitia le fiaai;
  • faʻafefe;
  • o le manulele e tapunia mata.

Togafitiga

E taua le amata togafitiga o laryngotracheitis i le moa i se taimi vave e mafai ai. Mo lenei mea, o vailaau e masani ona faʻaaogaina. O le faʻaaogaina o Biomitsin ma Streptomycin faʻatasi ma le Trivit ma le Furozolidone o le a maua ai se faʻamoemoe lelei.

E le gata i lea, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le taumafa o moa mama. O le vailaʻau A ma le E e tatau ona faaopoopo i meaʻai.

Fuafuaga puipui

E taua le malamalama o le tele lava o tulaga, aloese mai le tupu mai o siama mata i moa e fesoasoani i le tausisia uma o togafitiga talafeagai. Matou te lisiina auala sili ona taatele e puipui ai:

  1. ia siakiina i taimi uma manulele mo le mata o le tino, tagiauvale ma isi suiga o amio;
  2. fatuina tulaga talafeagai mo moa;
  3. fufulu mama i taimi uma ma faʻamaʻi;
  4. tuʻuina atu manu felelei i se paleni taumafa, faʻamaualuga i elemene taua uma ma vitamini;
  5. e fai ai tui puipui (e pei ona fautuaina e le fomaʻi);
  6. taimi faʻapitoa vavaeʻese tagata mamaʻi mai le lafu mamoe.

O le mea lea, o sina suiga i le tulaga ma amioga a moa e tatau ona mataituina ma le faaeteete, talu ai o le tele o faamaʻi mata e viral. Ma, o se tasi o moa mimiti mo sina taimi puupuu e mafai ona aafia ai se lafu atoa, lea o le a mafua ai le tele o tupe leiloa.