Laʻau

Faʻaleleia gloxinia: o se lesona manaia i le fale

O laau fugalaau e masani ona talisapaia e fugalaau fugalaau ma o ni malo e fiafia i ai io tatou aiga. O latou lalelei e fiafia i le mata, e maua ai se foliga tulaga ese i le fale ma fatuina ai le le fiafia. O le mea moni, o fualaau ia nei o le vaomatua lea e faigofie ona tatou puleaina. E maofa i latou e le lelei ma e faigofie lava ona fausiaina. Mo se faataitaiga, o le gloxinia e le mafaamatalaina.

Gloxinia Faamatalaga

Gloxinia o se malo i saute, na ia taunuu mai i luga o le matou windowsills mai le vevela o Brazil. O lenei lalelei e mafua mai i le ituaiga Gesneriaceae, i laau toto.

O le fugalaau e foliga mai e le mautonu i le tausiga. Gloxinia e sili ona manaia, ae e le taliaina le susulu o le la, e mafua ai le mu, ma le fafagaina o vai mafanafana, o le a malamalama le eleele malamalama. Vai le fugalaau ma le vai inu, e aunoa ma le pau i le ogatotonu o le pusa ma i tua o lau. E le tatau ona faatagaina le suavai.

Gloxinia e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga ina ia alofia ai le faʻaalia mai o fugalaau e le manaʻomia.

Gloxinia e afua mai i le ogatotonu o Mati ia Oketopa. A maeʻa lenei vaitau e oʻo mai le filemu. O le taimi lena e amata ai ona lafoaia lau laau, lea e muamua ona valivali, ona magumago ma paʻu. E mafai ona e tuua le pusa i le eleele ma tuu le laau i se malulu (+12 ° C), nofoaga pogisa (e aunoa ma se avanoa i le malamalama), susu le eleele i le tasi taimi i le masina. E mafai ona faʻatagaina le aveesea o le pusa ma tuʻu i totonu o le vao, teuina i le vevela o le 8-13 ° C.

O le taimi lava e aliali mai ai fatuga, e fufulu le pusa i totonu o le vai tafe, suʻesuʻeina mo le i ai o faʻamaʻi, pe a manaʻomia, togafitia i se fuluʻi, mago mo le tusa o le itula ma toto i totonu o se mea na saunia. Lafo lelei mo laʻau viole, muai susu.

Galeina Ata: Matagofie - Gloxinia

O vine laiti o le gloxinia, na mauaina mai i le tele o masina talu ai i le faagasologa o le toe gaosia, e le o auina atu e malolo - e tatau ona latou maua le malosi ma tupu ai fatu.

O le fugalaau fugalaau e tatau ona papaʻu ma lautele, aua o aʻa o gloxinia e le lelei. E le tatau ona galo ia i tatou le maualuga ole alavai ile 2-3 cm.

O lenei laau manaia e vave ona tofoina ma le maofa, lea e faigofie ai ona maua fugalaau fou.

Faʻafefea ona faʻaleleia lelei ma toto le gloxinia i le fale

E tele auala e faʻailoa ai le gloxinia, o ia mea uma e talafeagai e faʻalagolago i le tulaga o le fugalaau ma le maua o le taimi i le taimi e fuafua ai e maua mai ai laau talavou.

Faʻapenaina i alalaʻau

O le faʻalautelega o le gloxinia e faʻaaogāina i le taimi o le vaitaimi o aʻoaʻoga. O nei mea e tatau ona lapopoa, maloloina, lau lanu meamata, o le umi o lona aʻa e tusa ma le 3 cm.

Muamua auala

  1. E tipi le laulaʻau i se mata mata ma tuu i totonu o se ipu malamalama ma vai inu i le vevela o le potu.

    O loʻo faʻauʻu le tinā i totonu o se ipu vai seia oʻo mai aʻa.

  2. O lau e maua aʻa i le tusa ma le tolu vaiaso.

    Laʻau ma aʻa e totōina ile eleele mālū mo le faʻaleleia atili o laau totō.

  3. Ona totoina lea o se laulaʻau i totonu o se laulamu pe i totonu o se pesini laitiiti ma eleele palapala, e pei o laau matutua, faʻafeinu, ufiufi le atigipusa ma se pusa paʻu ma tuʻu i le mea sili ona susulu, ae le o le susulu lelei o le la. O le faʻaleleia ma le fausiaina o le fugalaau e le talafeagai.

    O le mini-greenhouse e tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma susulu ma e le tatalaina seia oʻo ina tupu mai pine.

  4. Pe a ma le tasi ma le afa i le lua masina mai le lau, o pepe o le a aliali mai. Ua aveese Cellophane, ma ua vavae ese tamaiti, ma nonofo i potopoto eseese.

    E mafai ona fuga mai lauulu o le gloxinia i le 10 masina pe a maeʻa

E tusa lava pe le maua e tamaiti ni nodules, e tatau lava ona totoina i ipu eseese: a maeʻa sina taimi o le a mauaa ai a latou lava fatu.

O nisi taimi e foliga mai o le foliga mai o le tama teine ​​e umi se taimi. O le a le mafuaaga e le iloa. Ina ia faatelevaveina le faagasologa, e tatau ai ona fusi le laupepa pe tusa o le 2 cm le isi mai le eleele e oo i le pito i luga.

Lua ala

O se faʻafaigofie faigofie lea o le auala muamua. O le pepa tipi ua tuʻuina loa i totonu o se ipu ua saunia, susu ile palapala. O le koneteina e ufiufi i le cellophane ma tuʻuina i totonu o le mea e sili ona susulu, mafanafana, sili ona puipui mai le faʻasologa. A mavae sina taimi, o le a mauaa le lau, ona oʻo mai ai lea o tamaiti.

O le laʻau gloxinia ua lelei ona faʻavaeina i le eleele e aunoa ma se aʻafiaga muamua.

Fusi o le Leaf

O le tele ma le soifua maloloina o le lumanaʻi gloxinia o loʻo i le lumanaʻi e mafai ai ona e maua se fanau e ala i le vaevaeina o le lau i ni vaega.

  1. O vaega taʻitasi ua totōina i totonu o se atigi pusa faʻatasi ai ma le eleele susu, cellohane ua tuʻuina i luga, e tuʻu le pesini i se mea manaia.

    O vaega taʻitasi o le laʻau gloxinia e mafai ona tuʻuina atu ai se laʻau ola maloloina maloloina.

  2. E le manaomia e le laau le fausiaina ma le faʻaleleia. O tamaiti e faia mai le vela tele i totonu o le lua masina. A maeʻa lena, e tatau ona aveese le mea e ufiufi ai, ma e tatau ona faʻasaina le laau talavou. O se laʻau tina e mou atu i le taimi e manaʻomia ona aveeseina.

    Faʻataʻitaʻiga: faʻalauteleina o le gloxinia e ala i fasi pepa

Vitio: fautuaga mo le gaosia o le gloxinia e faʻaaoga ai laulaau ma (poʻo) mea e leʻo

Fanauina o fatu

E faigofie ona tupu le gloxinia mai fatu, mulimuli i nisi o fautuaga lautele. E mafai ona maua uma na o le faʻamaina o mea totino, pe a faʻatau i totonu o se faleoloa (aemaise lava fugalaau fesuisuiai).

E faapefea ona pollinate gloxinia ma maua fatu i le fale

Mo lenei faiga, e sili ona lelei le vaʻaia gloxinia fugalaau eseese. O le manulele o se tasi laau e palotaina le pestle o le isi. E le pine ae maeʻa le pestle, o le a maeʻa le gloxinia, o le pusa o fatu o le a tupu i totonu o le 7-8 vaiaso. Ona tatalaina lea. I le taimi lea, ua vavae le atigipusa ma tuu i totonu o se atigipusa ma le pito i lalo mo le matua. O le teuteuina o fatu gloxinia e enaena.

Vitio: palotaina o gloxinia i le fale ma le aoina o fatu

Faʻataʻitaʻiga ata: palota ma maturation o fatu o gloxinia

Mo le luluina, o le faaiuga o Fepuari - o le amataga o Mati e talafeagai, pe a faʻavave ona vave faʻavaveina le ao. O le a fai sina mea vevela poʻo se lautele, agavaʻa gafatia, cellophane, eleele faʻapipiʻi mo fualaau fuga (malamalama). Ina ia maua ni moli maloloina, e tatau ona e faia lenei mea:

  1. O le eleele e muaʻi faʻamamaina i se vaifofo o le paluga faʻasalalaʻau ina ia puipuia ai fatu, ma mulimuli ane - o aʻafiaga laiti.

    A o leʻi lūlūina, o loʻo faʻaleleia le eleele i se vaivaiga vaivai o le potassium.

  2. O fua e faʻasolosolo tufatufaina i totonu o le suavai palapala.
  3. Ona tapunia loa lea o le tapuni kiona ma tapuni ai le cellophane. E tuʻu le pesini i se nofoaga mafanafana.
  4. Pe a ma le vaiaso ma le afa afa o le a aliali mai. E mafai ona e tatalaina le fale koli, toe faʻaopoopo i totonu o le nofoaga sili ona malamalama. Taofi ese mai le susulu o le la e aloese mai le mu ma le oti o fualaau laiti.

    E foliga mai e tasi i le tasi ma le afa - lua vaiaso talu ona toto

  5. I le masina ma le afa i le maea ai o le totoina o laau toto, latou te filifilia, sui ma le faaeteete fatuga eleelea mai le aofaiga atoa i ni mata tioata eseese.

    O loʻo faʻalauteleina le faʻaleleia o laau toto i totonu o se nofoaga mafanafana ma susulu.

Vitio: gloxinia tupu mai fatu

Faʻasologa o le pipi

E tupu tutusa lava i auala o loʻo faamatalaina i luga.

  1. Faatasi ai ma se mata mata, o se fugalaau e tusa ma le fa senetimita le umi e vavae ese mai se laau ua mama ma faatofuina i se ipu malamalama ua tumu i le vai i le na o le 1 cm.

    O le Peduncle gloxinia e faʻaaogaina mo le faʻaleleia pe a uma ona totō laau

  2. A maeʻa aʻa, e faʻafeiloaʻi laau i totonu o se atigipusa o loʻo i ai se mea na faia, ma ufiufi i se ata ma tuʻu i totonu o le malamalama. O tamaiti na faaali mai (tusa o le masina mulimuli ane) o loʻo nonofo i ni ipu eseese.

    O pepe pepe pepe e aliali mai i le masina pe a maeʻa

Faiga faʻapipiʻi

Atonu o le auala aupito sili lea ona lamatia e gaosia ai le gloxinia. Tasi se mea sese, ma e mafai ona leiloa le laau atoa.

O le faʻatinoga e faʻatinoina pe a maeʻa se vaitaimi o le malologa, pe a oʻo mai fatugaʻo i luga o le fatu.

  1. Faatasi ai ma se manoa maoaʻe, ua faʻamaʻi muamua i le ava malosi, ua selesele le pulou ina ia le itiiti ifo ma le tasi le fua o le tuputupu ae o loʻo i luga o vaega taʻitasi.

    Ole vaega o le Gloxinia tuber e faia pe a faaalia mai fatuga

  2. O le paʻu o le eletise i le gaʻo ua gaosia ma gaosia i totonu o ipu manino ma le eleele ua saunia, tuʻuina i totonu o le nofoaga sili ona susulu ma siakiina e le aunoa ia foliga o aʻa ma le setete o le nodule. E sili atu le suavai i totonu o le apa. E tatau ona fefefe i le soona fai o le eleele: o se puʻupu - o se vaeluaga e vave ona pala.

    Tuber - o le vaevaeina ua totoina i totonu o se ipu poʻo se ipu

  3. O fualaau laiti e totoina pe a uma ona aʻa e le aʻa le palapala atoa i totonu o se ipu malamalama.

    O le mafuaʻaga mo le faʻapipiʻiina o le mea faʻapipiʻi - o aʻa na faʻamalosiina le eletise atoa

Vitio: gloxinia tuber division

Faʻafitauli na feagai i le taimi o le toe gaosia o gloxinia

Ae o nisi taimi e le o se gloxinia e sili ona manaia e mafai ona faʻalauteleina: o le uterine e laugogo, o le gaʻo ma le fatu e pala. E i ai lava se mafuaaga.

O le mafuaaga mo le taumafaiga le faamanuiaina e fanauina le gloxinia o loʻo taoto i le le mafai ona mulimuli i tulafono faigofie.

  1. E leʻi vavaeina le limeti poʻo le laulaʻau i se mea e le faʻamaonia, ae na o le tataʻesea mai le laau. E le tatau ona e faia lenei mea! Fufulu le mata i se vaifofo.
  2. Taofi le susulu o le la. Latou te afaina i le gloxinia, mafua ai le mu i luga o laulaau. Mai le 11 i le 16 itula i aso uma e tatau ona ufiufi le laau i se ie manino (pupuni).
  3. Luga mamafa. O le mea e fai mo le fugalaau e tatau ona tatala, malamalama, pasi vai ma le ea (o le eleele ua saunia mo violetisi e lelei). E tatau ona sui le eleele.
  4. E leai se alavai. O lenei taimi e le tatau ona faʻaaoga. O le faʻavaivai lea e fesoasoani e aveesea ai le susu, ma puipuia ai aʻa vaivai. E tatau ona faʻapipiʻi le laau i totonu o se meaʻai ma le vermiculite.
  5. Tele le susu. Ia mautinoa e fetuutuunai le tulaga o le vai, e tusa ai ma fautuaga, e taofia ai le faʻamaʻaina o vai i totonu o le pesini.
  6. Le lava le malamalama. Faʻafoʻi le laau i le mea sili ona susulu, i le taumalulu, tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo ma le fesoasoani o moli.
  7. Tele maualuga pe maualalo le vevela. Aulelei: 23-25 ​​° C. Tuʻuina le malūlū o le ea.
  8. Laʻau e le faʻaogaina mai le auala (greenhouses), lea e mafai ona pisia pe afaina i meaola faalafua. Tau lava o le faʻaaogaina muamua o faʻatau muamua i le faleoloa. E tatau ona togafitia eleele palapala ma iniseti ma fuluʻi fua e tusa ai ma faatonuga.
  9. E vaeluaina le pusa pe pisia. Faatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia, e tatau ona e mulimulitai i fautuaga.

E faʻapefea ona faʻapolopolo laau laiti ma fatu

  1. O le laʻau tina, o lona vaega poʻo le limasini ua pala pe ua oti. Ae paga lea, e leai se auala e laveai ai o ia. E tatau ona fuafua le mafuaʻaga o loʻo taʻua i luga ma ave mea fou mo le faʻalauteleina o le fugalaau.
  2. Ua mamae tagata popoto. Asiasi i latou. Afai e maloloina le nodules, e iai aʻa, ona faʻapipiʻi lea i totonu o se isi atigipusa, ma faʻamaʻi muamua le palapala i se vaifofo o le palamati. Afai o le vaega eleele lalo ifo o le laau ua faaleagaina, tipi ese le laufanua palasi ma le mata mata (pe a fai o le vaega o le faaleagaina e laiti), paʻu ma le gaʻo ua faʻaaogaina ma totō i se mea fou. Faʻasalaga tele o le aʻa ma aʻa, e sili atu ona talafeagai le faʻataʻitaʻiga.
  3. E le fesuisuiai fatu. E tatau ona e pulea aso uma o le fatu, ma pe a totoina, e le mafai ona e faʻatumu fatu i le lalolagi!
  4. Vailaʻau ma tufuga vavae. E tatau ona e maua se pusa mai le palapala, asiasia. Otioti vaega ua pala ma se paʻu matala, e sili ona lelei le togafitia o manua i le togalaau. Afai e siaki le siaki i luga o le pusa, fufulu i le vai tafe ma le nofoaga mo le lua itula i se vaifofo o soo se mea malie (faaitiitia e tusa ai ma faatonuga). Ona maua ai lea, faʻagogo mo le itula, totoina i le paluga palapala fou.

O le Gloxinia o se tasi o ituaiga e tele o fua o laau toto e itiiti mea e manaomia mo tausiga ma faigofie ai ona maua ni fanau matagofie, na o le matauina o tulafono faigofie ma fautuaga.