Laʻau

E faʻapefea ona totoina le matagofie o alers asters mai fatu?

Astra o se tasi o laau sili ona lauiloa lauiloa mo se togalaau poʻo se fugalaau fugalaau. O lenei aganuʻu e tele auala faʻaleleia lelei. O le sili ona aoga i totonu oi latou o le galueaina o alpine asters mai fatu. E mafai ai e oe ona maua se fuainumera tele o fualaau fou ma le itiiti o galuega ma le taimi.

Le lelei o le metotia o fatu

E tele auala e toe fanauina ai le alster aster. O le sili atu ona taugofie ma sili ona faigofie o le fatu. E masani lava e le manaʻomia ai le faʻaaogaina o meafaigaluega faaopoopo ma mea e faʻaaoga. Pau mea e te manaʻomia o totonu o le aiga.

O le faʻapipiʻiina o laau totō ma fatu, e mafai ona e maua se tele o fualaau. Faatasi ai ma le tausiga lelei, o le a latou atiina ae atoatoa.

Taimi faʻaleleia

O le aso o le lūlūina o fatu e fesuisuiaʻi e fuafua i le tele o faailo.

I le itumalo

I nofoaga e iai le mafanafana o le tau, e amata ona totoina alpine asters i le amataga o Me sefulu tausaga. O le tapulaa mo le taualumaga o le ogatotonu o Iuni. I totonu o le itu i matu, o le aganuu e totoina ia Mati - amataga o Aperila. Pe a filifilia se tafaoga faamasani, e tatau ona e manatu o le umi o le tuputupu aʻe o le vaitau i Alpine asters e eseese mai le 80 i le 130 aso.

E tusa ai ma le kalena o le masina

E tusa ai ma le kalena o le masina, o aso aupito sili ona lelei mo le luluina o fatu o le fuataga ua filifilia mo le 2019 o:

  • Mati 12-17, Mati 19-20;
  • Aperila 6-8, 11-13, 15-17, Aperila 29-30;
  • Me 8-17, 21-23, 26-28;
  • Iuni 1-2, 5-6, 9-13, 16-20;
  • Iulai 8-10;
  • Novema 6-8, 13-18, Novema 24-25.

E sili ona lelei le aloese mai le totoina o le au vaʻai i aso nei:

  • Mati 21;
  • Aperila 5, 19;
  • Me 5, 19;
  • 3-4, Iuni 17;
  • 2-3, Iulai 17;
  • Novema 12-13, Novema 26-27.

Faʻamatalaga eseese ma ata

O ituaiga taatele o alpine asters o:

  • Albus
  • Gloria
  • Koliata
  • Rosea
  • Lusi.

Lauina o fatu

Ole lapopoa o le alpine aster e masani ona lolomi e fatu. O le faʻagasolo mo le luluina o le eleele tatala e faia e tusa ai ma le algorithm o loʻo taua i lalo:

  1. O fatu e tuʻuina i totonu o togavao ma se loloto e le sili atu i le 4 cm.
  2. O loʻo totōina faʻatoʻaga i vai mafanafana ma faʻafefe ma ufitia i le eleele.
  3. O le vaega e totoina fatu e ufiufiina i se ata palasitika palasitino, lea e le tatau ona aveeseina seia oʻo mai pine muamua.

O le auala e totoina ai laau toto e masani ona faia. O taualumaga e aofia ai laasaga nei:

  1. E tasi le vaiaso ao le i luluina, o le a gagalu le fatu i se vailaʻau masi paluka, ona afifi lea i se mea susu mo le germination.
  2. Filifili pusa, pusa poʻo ipu mo le luluina.
  3. Mo vaovao, saunia le eleele lafulemu lelei. A faʻaaogaina le eleele o le togalaau, e tatau foi ona togafitia i se vaifofo o le paluga faʻasalalau.
  4. O loʻo faʻapipiʻiina i luga o le eleele ia faʻalelei, o fatu ia na mafai ona faʻataʻapeʻapeʻa.
  5. O le fatu e sosolo i le afa-milimita layer o le oneone ma faʻamalūina i se fana fana.

O le auala e totoina ai se ala e sili atu ona faatuatuaina e tupu ai le alster aster. Ae ui i lea, o lona faʻatinoga e manaʻomia tele le taimi. O le lelei o le faʻalauteleina o fatu o le seleselega o le leai lea o le manaʻoga mo le faʻamalosia.

A maeʻa ona vaʻaia le tausiga

A lūlūina i le lauʻeleʻele avanoa, e tatau ona faʻapipiʻi se vailaau palasitisi puipui seia oʻo ina oʻo mai laau. Pe a 2-3 ni laupepa atoa e faia i luga o laau, e manaʻomia ona faʻalaulela ia tulaga i se auala e tusa ma le 10-15 cm le umi e tumau i le va o mea sili ona malolosi ma sili ona masani ona atiaʻe. O laau le talafeagai e le mafai ona lafoina. Nai lo lena, e sili ona lelei le faʻavasegaina oi latou i se isi nofoaga.

I le taimi lava e uma ai ona totoina fatu o le aster i luga o laau toto, o le togavao e ufiufi i se ata tifaga po o se tioata i luga ma tuu i totonu o se potu mafanafana, lea e tumau ai pea le vevela o le ea i + 20 ... 22 ° С. A maeʻa le 3-6 aso, ona fai lea o fuā muamua i luga aʻe o le eleele, ma mafai ona faʻaitiitia le vevela i le + 16 ° C.

Pe a faʻatūina 3-4 laupepa atoa i luga o fualaau, e tatau ona suamalie. A o faagasolo lenei faiga, e faʻatagaina ona totoina ia aʻa ina ia latou lalaina ma o le aʻa e avea ma mea sili ona malosi ma mamana. A e tipi, faʻaaoga le eleele lava e tasi e pei o le totoina, ae e mafai ona e faʻaopopo i ai sina vaega o le apa. O le faʻasusuina o laau e faʻataunuʻu, e pei o le palapala e magoto.

Tausiga o Suiga

Pe a maeʻa 4-5 tusi laʻau moni i luga o laau, ona latou sauniuni lea mo le toe suia i se nofoaga tumau. Mo alps asters, e talafeagai lelei se vaega o loʻo lelei le malamalama. E tatau ona lava le suavai ile palapala. O le aganuʻu e faʻaalia lelei i le faʻalauteleina o le manogi. O le suavai e mafai ona faʻaumatia uma ai togalaau. E le o iai ni manaoga ogaoga mo le gaosiga o le eletise, ae e sili atu ona lelei i luga o eleele palapala.

Alpine asters e le tatau ona tupu i se nofoaga e tasi mo le sili atu i le 3-4 tausaga, talu ai ona amata ona ola malosi, lea e aʻafia ai le saturation o le fuga.

Lua vaiaso ao lumanaʻi le totoina i totonu o le eleele, e tatau ona faʻamalosi ia tulaga. Mo lenei mea, e tatau ona faʻaaogaina pusa i totonu o aso taʻitasi. I le taimi muamua, o lo latou nofo i le ea fou e tatau ona pupuu, ae o aso uma o loʻo faʻaauau pea ona faʻatupulaia. O laau toto e tatau ona puipuia mai faʻatau.

I le taimi lava e maeʻa ai le faʻavasegaina, o le a latou manaʻomia le suāvai masani. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga vai inu i le vevela o le potu. E sili ona lelei le faʻagasologa i le po pe a oso le la. E faʻamaligiina le suavai i lalo o aʻa, ma taumafai e aua nei faʻaulu i luga o le laʻau ma aʻafia ai, ina ia le faʻaosofia ai le atinaʻeina o mu.

O le eleele e tatau ona susu, ae le faʻafefe.

I le tausaga muamua, e manaʻomia ona fafagaina lelei fualaau. Mo le alps asters, o le a lava le suʻeina o meaʻai e lua i le taumafanafana. I le latalata atu i le tautoulu, o le aganuu e amata ona sauniuni mo le vaitaimi o le taumalulu, ma i le taimi nei, o le folasaga o le nitrogen e solia ai. I le vaitaimi o le tautoulu, ua faatagaina e faatino se talosaga se tasi o le faʻamalu o le efuefu.

O laau matutua e tatau ona fafagaina faʻasusu falai pe faʻafefete o le pefu i le tautotogo. O nei mea o le a faʻaleleia atili ai le faʻalauteleina ma faia ai le umi. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o fugalaau ua muta le fugalaau e masani ona aveesea. Afai e umi ma mafanafana le autumn, e mafai ona toe ola le aganuu. I se taimi puupuu ao lei amataina le taumalulu, e le manaomia, o lea e te manaomia ai le aveeseina o fugalaau mai laau faapena.

O nisi taimi e mafai ai e talavou talavou ona gaosia fugalaau soʻo mo le tausaga muamua o le ola, lata i le autumn. E tatau ona aveese i latou ao pasia le va o le vavae. Afai e le faia lenei mea ma ua faʻatagaina le fugalaau, o le a sili atu ona leaga mea o tutupu i le vaitau o le taumalulu, ma o le tausaga a sau o le a amata ona fuga.

Alpine aster fatu e oʻo i le faaiuga o Iulai-Aokuso. O fatu e ao ona aoina mai uluai fugalaau.

O le aganuu e seasea aafia i meaola faalafua ma faamai, ae i luga o nofoaga paolo, o nisi o taimi e mafatia i le paʻu palapala. I lenei tulaga, e manaʻomia lou suʻeina o le alster aster i se nofoaga sili atu o le la. A maeʻa lenei mea, e tatau ona togafitia le togavao ma soʻo se meaola oona. O le tele o taimi, e faʻaaogaina ai le Fitosporin i lenei tulaga.

A maeʻa le lima tausaga o tuputupu ae, e tatau ona e tausia le toe totoina o laau i se nofoaga fou. E fautuaina e tolopo le faiga seia oʻo i le autumn. O mea totō e aveesea mai le eleele ma le faʻaeteete, ia faʻaeteete ia aua le faʻaleagaina le aʻa.

A o lei amataina le taumalulu, e le fautuaina e tuua le eleele. Nai lo lena, e tatau ona faʻasalalau solo se laʻau o le vao ma mulch i luga o laau. Afai ua mamago maʻau, e tatau ona teuteu ina ia le aʻafia le laau i le tausaga a sau e toe faʻaauau ai le atinaʻe masani. O le aganuu latou te faʻaitiitia lelei le vevela ma e le manaʻomia se malutaga faʻapitoa. E mafai ona e fufuluina le pito i lalo o vao i le oneone - o le a taofia ai le tafe o gaʻo.

O le tuputupu aʻe o alps asters mai fatu e le o se mea tele. O se auala faigofie ma faʻatuatuaina e maua ai le tele o vailaʻau fou.