Laʻau

Orange i le fale pe pe faapefea foi ona tupu se sun

O le moli i luga o le windowsill, i le tasi itu, atonu e foliga mai o se sili atu, ae i le isi itu, o se molimau i le fuafuaina o le natura faaletagata. O le faatauina o fualaau suamalie i le supermarket e faigofie, ae le fiafia. O le tupu aʻe o se laau fua lelei i le fale, o se fiafiaga lea mo le tamaʻitaʻi, e mafai ona faʻatali ma le onosaʻi.

O ituaiga autu ma ituaiga o meaʻai i totonu

Laititi alalaʻau ua ola i totonu, aua e faigofie ona latou tausia. O ituaiga eseese e iai le maualuga e oo i le 1.5 m le lauiloa, ma o ni faafitauli-2-4 (mita m) ua tulai mai.

O vaʻai i totonu e vaevaeina i ni vaega se lua:

  • moli ma le moli moli (masani ma le umbilical, ia i ai se fualaau aina poʻo ni mea e lafoaia i luga o le fua autu i lalo o le paʻu). Fiafia ituaiga:
    • Uosigitone - e aunoa ma ni vao tuitui, e ola e tusa ma le 2.5 mita. Fua i le tausaga, o suamalie suamalie e tupu i le taumalulu; latou te leʻi totoina, e laʻititi mai le 200 i le 500 g; mafai ona tumau i luga o paranesi mo le 3 masina;
    • o fua o le ituaiga eseese o Merlin e laiti - e oo atu i le 250 g, ae e tutusa ma suamalie ma suamalie; salalau ia Ianuari; feaveaʻi;
  • Korolkovye (Sicilian) - fualaau aina suamalie mumu. Lanu le mama mo se moli e naʻo se uiga uiga ese varietal ma e le afaina ai le tofo. O le uiga o le pigmentation o le fetus e leʻi oʻo i le paʻu. Eseesega:
    • Kinglet o se sui masani o lenei vaega. Laʻau moa ma se pale pyramidal. O le pulupulu o le fualaau aina o le paʻu, o le fatuina fatu. Faʻaaoga mo le faia o sua;
    • Fragola (vine) - o se ituaiga e maualuga lona tuputupu ae, taumalulu-faigata. E fua mai i le afa lona lua o Tesema. O le aano o le moli, ae o lanu mumu e ono foliga mai o fua o fua.

Faʻaaliga ata: ituaiga ma ituaiga o oranges

O fufulu o laʻau e tumau i le 7-9 masina. I fua o fua, o le peel e avea ma foliga matagofie moli pe lanu mumu. Afai e le pa'ū le moli mama, e le mafai ona vavae ese mo le isi 1-2 masina, ma o le tofo e mulimuli ane faia.

Toto ma tausia se moli

O le tausia o se moli o le a le tele se taimi ma taumafaiga.

Faʻaleleia eleele

O le lanu Orange e sili atu ile manogi poo le eleele le mautonu (pH - mai le 6 i le 7). Totoina o laau talavou i le eleele, e le faapitoa ona faʻamaʻaina - e tusa lava pe tele meaʻai e maua ai le laau, o aʻa o le a tuputupu ae, faʻatautaia totonu o le ulo. I le tele o eleele palapala, o aʻa o le "paie", e le lelei.

Recipes of substrates:

  • 2 vaega o turf + 1 le vaega o humus (mai le povi po o le solofanua), palapala palapala ma oneone. Mo laau totoina: 3 vaega o le eleele turf + 1 vaega o eleele humus ma laʻau, o le aofaiga o le oneone e mafai ona tuua pe tutusa foi ma le afa;
  • turf + leaf + peat land + dung humus + sand i vaega tutusa mo le totoina o se lanu enaena. Mo se tagata matua na totoina le toto, o le aofaʻi o le eleele eleʻele e faaluaina;
  • 2 vaega o le eleele maso + 3 vaega o le lau o le lau laau + 1 le vaega o le otaota humus + 1.5 vaega o le oneone;
  • fanua o le faatoʻaga + oneone + paʻu i le fua faatatau o le 2: 1: 1;
  • peat ma le faʻapitoa ile palapala ile tutusa tutusa.

E mafai ona faʻaaoga le eleele palapala mo le sui o se tasi o vaega

I le pito i lalo o le fagu, o se alavai o le piliki, maʻa, faʻalauteleina o le oneone ma le maualuga e tusa ma le 2 cm le faataatia. O lea e le "paʻu" le vai e ala i le alavai ma o le palapala eleʻele e susu uma lava, 1.5 cm o le oneone e liligi i luga. O le eleele e mulimulitaʻi i le masi (sphagnum) poʻo le pala o le vao.

Faʻamasinoga

Na o fatu faatoa totoina e faʻaaoga mo le totoina. I le vevela o le ea o le 18-22 ° C, o le a latou tupu pe a ma le 2 vaiaso.

Algorithm o taga:

  1. I le pito i lalo o tioata poo le tipiina o fagu palasitika, tuʻuina vai, faʻapumu i se meaʻai o le peat ma faʻatau eleele (1: 1), susu.
  2. O fatu ua tanumia 1 cm i totonu o le 5 cm ma i se mamao e 3 cm mai puipui.
  3. O fualaau laiti e tipi ese, ola aʻei totonu o se fale-tele-aulama: o ipu ua ufiufi i le afa lona lua o le fagu pe ua nonoa i totonu o se pusa paʻu. Ina ia taofia le taga mai le faʻamautuina, o loʻo tuʻuina atu i le eleele ni tamai arcs o le uaea.
  4. O koneteina o loʻo tuʻuina i se mea matagofie, aloese mai le susulu o le la; ea i aso taitasi mo le afa itula.

    E tatau ona puipuia ni fuālaau mata mai le la susulu.

  5. I le laasaga o laʻau e lua, o laʻau e sosolo i ni atigi pusa eseese, taumafai e sosolo aʻa ma le eleele. O le lapoa o le fagu fou e itiiti ifo i le 10 cm. Faʻapipiʻi: meaʻai + maeʻa palapala.
  6. O laau totő e maualuga le 15-20 cm o loʻo totoina e ala i le faʻafefiloi i totonu o fagu fou.

Germinate fatu i totonu o se solo susu pepa, tuʻu i totonu o se taga palasitika. Ulu ile 2 cm fatu i le eleele.

Vitio: auala e toto ai se moli

Faʻasa

O le lanumoana e faʻavave le vai, ae tele, mai luga. O le faʻaalia o le vai i totonu o le apa o lona uiga ua tumu le eleʻele i mea uma. Ua tele lona soona fai. E sili ona lelei le faʻaaogaina o timuga malulu ma vai kiona, faamalūlūina le vai malulu (5 g o le citric acid poo le 4-5 kulula o le acetic acid i le 1 lita o le vai); vai o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o se fagu avanoa mo le itiiti ifo ma le aso. Ole taimi ole fafaga e faʻalagolago i le siosiomaga i totonu. O le taimi lea e inu ai le vai pe a oʻo i luga le pito i luga o le masini, ma o le ipu e sili atu ona faigofie.

O lea e tumu ai le masima eleʻele i le susu, filifili ipu e tutusa ma le lautele poʻo le lautele o le lapoa e sili atu nai lo le maualuga.

A itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaiaso, e sosolo le suauu mai se fagu moli, i le vevela o le tau e faia lea i aso uma. Lulu se laau i le paolo, aua o mataua uma o le vai i le la e avea ma se tioata ma mafai ona faaosoina ai mumu mumu o laulaau. Masina taʻitasi, solo fasi lanu moli ma se 'ie susū pe ave se taʻele. Ina ia faia lenei mea, afifi le ipu ma le cellophane, nonoa i tafatafa o le ogalaau ina ia le paʻu le vai i le eleele, ma faʻafeinu i le vai malulu.

Malamalama

O le susulu o le la po o le malamalama o mea e afaina ai le aʻafiaga o le tuputupu ae o laʻau ma aʻa, fua tele ma le suamalie o fua. O ave avega o le la e matautia tele, o tagata na afaina ai o loʻo i ai i luga o le faamalama i le itu i saute: o laʻau e mumu ma mago, o aʻa i totonu o le ulo. O faʻamalama o gau gau po o faʻamau mata e faʻasalalau ave. O lea e le mafai e luga o le masini eleʻele, faʻaaogā fagu lanu moli, tuʻu i lalo o le maualuga o le windowsill. Oranges e tuʻuina atu i le ao 12-15 itula le umi.

O lea la e tutusa uma lava le la, o le laau e suia 1 le taimi i le 10 aso i le 10 ° (o le laasaga e faʻaalia e se faailoga i luga o le ulo).

Tulaga o le taumalulu

O aso malolo i le tautotogo ma le taumalulu e faapuupuuina, o le citrus e faaitiitia ai le tuputupu ae ma pauu ai i se malo malolo. E teuina i totonu o se potu ma le vevela o le 5-8 ° C e aunoa ma se malamalama susulu. Afai e leai se potu malulu, e faʻalautele le laʻau i le 12-14 itula e faʻaaogā ai le faʻaogaina o le fulu poʻo le biolamps. O se suiga tele i le vevela, pe a siitia le laau mai se potu malulu i se mafana mafanafana i le tautotogo, e mafai ona mafua ai le paʻu ma le laʻau i totonu. O le mea lea, o aʻa e "ala i luga" - faʻafeinu i le toetoe lava a vevela le vai, ma o le pale e lūlūina i le malulu - ina ia faʻaitiitia le susu.

Teuteu

O le teuteuga e faia mo le lelei atili o le totoina, fausia o le laumei lanumeamata. O lenei mea e oʻo mai ai le taimi o fualaau aina ma tuʻuina atu i le laau le malosi e "tauave" ai le fua. O le pale e mafai ona eseese foliga (lapotopoto, vao, pama), ae masani ona faia "totonu" laau i totonu. O le laau tutotonu e tipi i le maualuga o le 20-25 cm mai le eleele, lea e faʻaolaina ai le tuputupu ae o le itu itu. I luga o le tolu pe fa skeletal, lala o le poloaiga lona lua, o le a faia, ma faʻapea lava seia oʻo i le taamilosaga o le lona fa. O faasologa fou o paranesi e tipi i le umi o le 15-20 cm.

Orange i totonu o le fale lauʻeleʻele

O le tuputupu ae o se moli i totonu o se kativa e le manaʻomia ai ni tulaga faapitoa - o nei laau maualalo e tasi i totonu o fagu poo ni tubs i luga ole windowsill. Ae, e le pei o totonu o laau, fale o le greenhouse e sili atu le malamalama, ea fou, ma e iloga i le soifua maloloina lelei. Mai se greenhouse e leʻi faʻasaina ma le amataga o le malulu o le tau, e aumai ai citruses i totonu o le potu. Afai e tanumia le fale koli i lalo o le maalili o le eleele, o loʻo i ai le mafanafana ma le moli, e mafai e laau ona ola i le palapala i le tausaga atoa ma mafai ona taumalulu i le -35 ° C i fafo.

Auala e ola ai le galu i luga o le auala

E le mafai ona ola i totonu o alalafaga i fafo i tulaga o le Moscow Region, Siberia poʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le itu i Matu-Sisifo. O le a vave ona "punou" i latou i le tau o le tau. Ae e mafai ona e ave ipu o laʻau i le ea fou. E tuʻuina i lalo o le puipuiga o laau uumi, e lafi mai le susulu o le la. E faigofie le pala i luga o le auala. A o faagasolo lenei vaitau, e siakiina ai maota faapitoa falemaʻi. Aʻo lei oʻo i le taufaamatau o le mafanafana, e aumai ipu i totonu o le potu.

Faʻaaliga ata: o fea e tuʻuina ai alalafaga

E faʻafefea ona faʻafefiloi se potu moli

O le mea sili ona lelei mo le moli - faʻamaʻi paleni tuʻufaʻatasia ua faʻatauina i faleoloa faapitoa. O le fofo o galuega e saunia e tusa ai ma faatonuga ma faʻaaoga vave pe afai e le o faʻamaonia mai le ola. O tulafono autu mo le fafagaina:

  • E sili atu ona lelei nai lo le tuʻufaʻatasia - o se moli e mafai ona matuia mafatia mai le tele o fugalaʻau, ma o le a alu ese se 'laau lalo ifo' i lalo ma sina masini.
  • Laʻei pito i luga e faia pe a uma ona faʻamalosi ina ia le mu ai aʻa.
  • A maeʻa le gafa, e faʻamaʻaina laau i le 1.5-2 masina.

O aano vevela ma maʻi e le fafaga. Fertilizing ua faʻatapulaaina foi e:

  • mai le amataga o fualaau aina suamalie ma faateleina i le tele o le hazelnut ina ia leai se paʻu o ovaries;
  • i le vaitaimi o loʻo momoe (e taofi pe faʻaititia i le 1 taimi i le masina, pe afai o le laau e sili atu i le vevela ma faʻamalamalama atili).

O le taimi masani o le laeiina i luga o le 2-3 taimi i le masina e faʻatinoina i le taimi o le tuputupu ae malosi o se moli mai Mati ia Oketopa - Novema. Mo le faigofie, ia faia se kalena lea o aso o le faia o minerale, faʻamalositino ma faʻalavelave faʻapitoa. Fertilizers faatasi ai ma se mea tutusa o le nitrogen, potassium ma le phosphorus, mo se faataitaiga, mai le faasologa Fasco, ua filifilia. O vaifofo (mullein, fusi manu) e mafai ona saunia tutoatasi:

  1. 1/3 le gafatia e tumu i meafaitino.
  2. Luga i luga o le vai. A maeʻa le faʻafefiloi, e muta le afu.
  3. Fufulu le vaifofo i le vai i se fua faatatau o le 1:10 (1:20 - mo paʻu manu).

I le va o le pito i luga o le lalagaina o se moli e faʻafeinuina:

  • tagata e faʻatupulaia le faʻatupulaia, mo se faʻataʻitaʻiga, Gumi-20, Ribav-Extra;
  • o se vai lanu piniki mumu o le paluga o le vai (taimi e inu ai le vai i totonu o se potu pogisa, aua e vave vave ona faʻafefe i le moli) le palatini oona;
  • faʻafefeteina o le uʻamea o laupapa (fagu 1 tbsp. l ash i le 1 l o le vai);
  • vitriol (1-2 g i le 1 lita o vai faʻafefe);
  • pepuni fafie (2 g o le kelu o loʻo kuka i le 1 lita o le vai seʻia oʻo ina suavai, faʻamamaina le vai ma faʻafeinu, pe a uma le itula e faʻamaʻe le palapala).

I luga o le laei pito i luga, faʻaaoga se faʻi fagu i soo se ituaiga, na fufulu muamua i le vai vevela:

  • fasi fasi paʻu fou ua faataatia i luga o le alavai, ua ufitia i eleele;
  • faʻafefeteina o paʻu fou - i le 1 lita o le vai tuʻu le 2-3 banana "ufitia". Faʻamalosi mo ni nai aso, faamama, faʻavaivai i le vai i se fua faatatau o le 1: 1;
  • laiti vaega o paʻu fou o loʻo lafoina i luga o le fogaeleele ma fusi i luga.

O le faʻamaina o se moli ma se faʻi faʻi o se manatu lea e mafua ai nisi popolega. I le tasi itu, o le faʻi o loʻo i ai le tele o le potassium, o le fugalaʻau e faʻavae i luga o loʻo i ai se aafiaga lelei i luga o aʻa o citrus. I le isi itu, e leʻoloa pe o le a le ituaiga kemisi o loʻo faʻapipiʻiina mai le faaleagaina ma pe mafai ona fufuluina e aunoa ma se fua. E le gata i lea, o se manogi manaia o le a tosina mai iniseti ma se maneta.

Afai o loʻo faʻaauau pea le moli, o loʻo fai le laei foliar, e tuʻuina atu ai aʻa i se taimi faʻasalalau:

  1. Ua afifiina le ulo i le polyethylene, ua nonoa faataamilo i le ogalaau.
  2. Ave le pale i se vaifofo o le suauu oona i le faʻamoemoe mo le faʻaleleia mo le 20-30 minute.

O le a le mea e fai i le maoaʻe o fugalaisa

I le tulaga o le televave poʻo le faʻaaogaina o le fugalaʻau mumu, e mafai ona maʻi le moli ma e lafoaʻi e oʻo lava i laulaʻau o le soifua maloloina. E toe faʻaaogaina le laau e ala i le fufuluina o le eleele, aʻo mafai ona aveese le pito i luga. O le aano o le faʻataʻitaʻiga, o le tele o le vai e alu i le kalave e ala i se eleʻele eleʻele, fufuluina mea e le manaʻomia. E mafai ona faʻafefe le vai i le vai ma toe faʻafoʻi ipu i lo latou nofoaga muamua.

O le mea e ofo ai, ina ua uma le fufuluina o le vai, na amata ona sili atu le lelei o le vai (ae o loʻu eleele, e mafai ona fai mai e mama, e toetoe lava a leai ni otaota), o fualaau taitasi uma e maua ai se faateleina, ma o le mea e sili ona taua, o le tuputupu ae o laʻau e masani lava ma lanu, o lenei, na tupu aʻe pupu ona o le le lava o le pasala. E foliga mai e mafua ona o le faʻalauteleina o alavai, o le eleele ua atili faʻaogaina ... o aʻa e sili atu ona tupu. Ioe, e ese le manaia na ou le tatalaina le fogaeleele pe a uma le faʻavaivai, ma e leʻi faʻaputuina foi le gaogao, ae peitaʻi, o le vai faʻavaivai e sili atu le vave nai lo le taimi muamua.

Jah Boris

//forum.homecitrus.ru/topic/1786-promyvka-grunta-vodnye-protcedury-dlia-zemli/

E faʻapefea ona gaosia le citrus

O loʻo faʻaaogaina se suauu moli i le faʻaaogaina o le auala faʻafefe:

  • i le tausaga muamua o le olaga 2-3 taimi;
  • e oo i le 5 tausaga le matua i tausaga taitasi;
  • mai le 5 tausaga talu ai, o le taʻaloga e faʻatinoina i le tele o le taimi i le 2-3 tausaga, ae o le pito i luga o aʻa e sili atu ona faʻafouina.

O le taimi aupito sili ona lelei o le gafa o Ianuari - vave Fepuari.

Faʻasalalauga e pei ona taʻua i lalo:

  1. Latou te faatautau o latou lima i luga o le eleele, ma pasia le ogalaau o se moli i le va o le faasino igoa ma tamatamai lima.
  2. O le fagu e liliu i lalo, o le pito i luga o le eleele, lea o le a manaʻomia ona aveesea aʻo leʻi oʻo i aʻa muamua, e faʻafefeteina ia lava pe o le gaʻo. Afai o le eleele i totonu o le ulo e mamago, o le a sili atu ona faigofie le polo polo ma o le a le pa'ū i ou lima. O lenei laasaga e faʻataunuuina ma se fesoasoani.
  3. Vaavaaia le eletise eleʻele: afai o mea uma e afaina i aʻa, ona tatau ai lea ona faʻaaogaina. Afai o aʻa e le o vaaia pe ua pala, o lona uiga o le moli ua totoina i totonu o se atigipusa lapoa ma e tatau ona totoina i se mea itiiti, ave ese aʻa ma faamaʻi i le pefu. Afai ei ai ni aʻa ma latou ola maloloina, e le totoina le laau.

    Afai o aʻa e ufiufi i le paʻu o le eleele, e manaʻomia e le laau se mea e faʻaaogaina

  4. Ua fesuiaʻi le laau, faʻaofiina i totonu o se ipu fou ua saunia 2-3 cm le lautele nai lo le muamua.

    Pe a suia, e le faʻaumatia e se eleʻele eleʻele

  5. Latou te faʻatumu le avanoa i le va o le eleʻele ma puipui o le fagu ma le eleele fou, ma faapipii le pito i lalo o le fagu i luga o le fola ma faʻafefeteina le palapala, faʻafeinu. Afai ei ai ni faʻalavelave, o le aʻafiaga o le aʻa o le a faʻalavelaveina, lea o le a oʻo atu ai i le samasama o lālā ma e oʻo lava i lo latou pa'ū. E le tanumia le ua aʻa.
  6. A maeʻa le totoina, o le moli lanumeamata mo ni nai aso mai le susulu o le la.

O le toe totoina o se laau gaosi fualaʻau, e faia i le auala o le fesuiaiga, e mafai lava. Faatasi ai ma lenei metotia, o le citrus e le aafia i le atuatuvale, faasao buds, fugalaau ma fualaau aina, pe afai oi ai nei tagata i le taimi o le totoina. I lana faiga, ona o le faʻamalosia o tulaga faʻapitoa, na ia taulimaina lelei ia laau e aunoa ma ni aʻafiaga leaga. Ae ui i lea, e sili atu le le faia lenei mea e aunoa ma se mea tatau.

Grigorich Maistrenko Sergey

//forum.homecitrus.ru/topic/7593-peresadka-i-perevalka-tcitrusov-kogda-i-kak-pere/

Auala e fanauina ai moli

I le fale, o se moli e faʻaleleia e fatu, fatuga, tipi ma le faʻasaina.

Fatu

Fualaau mai fatu vave vave ona fetaui lelei i tulaga tau le siosiomaga, ae leiloa nisi o mea eseese, ma ulu mai fua pe a mavae le 8-10 tausaga. O le mea lea, o loʻo faʻaaogaina e avea o se mea taua mo faʻamaufaʻailoga lea e faʻapipiʻiina ai ni fua o isi ituaiga poʻo isi ituaiga o citrus, e faaopoopo i le mandarin. O le pai lelei o le calamondine (o le pulupulu o le mandarin ma le kumquat) i luga o se moli moli. O Kalamondin o se laau e ola pea, e le mautonu i le vevela o le eleele ma le ea; o ona fugalaau e le afaina ma leai ni manogi. O le laau e foliga matagofie i le taimi o le matua - e sosolo i polo lanumoli, ae na o tagata fiafia e mafai ona latou talisapaia le tofo oona o fua.

E lagona lelei e Kalamondin le rootstock o se moli

Vaʻava

O le lanu moli e masani lava ona faʻamaʻi mai ia Aperila ia Me, pe a faʻatumuina le faʻasoa (mea na latou tuiina), ma o le fulu (mea na tuiina) e malolo. Ua faʻamaʻi faʻamaʻi falemaʻi ma se naifi, faapea foi le nofoaga o tui puipui; fasi pepa e le paʻi lima. Ina ia lamolemole le lauulu, e aoga le fufuluina o lou lima. E faʻapipiʻi sooga faʻasolosolo i meaʻai vailaau, lipine eletise; ua tuu le laau i totonu o se tamai fale-moli.

Cowling (peephole)

Mo le tui o le tautotogo, ave ni mailei mai lau o le tausaga oi ai nei, mo le taumafanafana - le muamua. O le mea e sili ona lauiloa i luga o le afi:

  1. I luga o se rootstock i le maualuga o le 5-7 cm mai le eleele, ua faia ai se mimiti ma le mataitusi "T", ua toe tuleia le pito i tua i le pito o se naifi. O le umi o le felauaiga i luga o le 1 cm, o le umi umi e tusa ma le 2.5 cm.
  2. O le laʻau lata ane i le fatuga po o le mata ua vavae ese, ma tuʻu ai se puʻupuʻu puupuu, lea e faigofie ai le fusi e tumau ai le mamafa.
  3. I le mamao o le 1.5 cm mai le fatugaʻo, e faia i luga ma le pito i lalo, e tasi le fegasoloʻiga mai le pito i luga, o le paʻu ma le fatugaʻo ua vaeluaina i le va o vaitusi. O le naifi e faia toetoe lava tutusa ma le fana.
  4. E teu le talipupuni i lalo o le paʻu, faʻapipiʻi, tuʻu i luga o se paʻu palasitika, nonoa le pito.

O nisi o poto masani e manaʻomia e faʻamaeʻa ai le fuga.

Faʻasalalau

Taualumaga

  1. O le vaeluaga o le fasi laau e tipi i le maualuga o le maualuga o le aʻa (i le 10 cm), e maua mai ai se opo.
  2. Vae i le ogatotonu i le loloto pe a ma le 2 cm.
  3. O lau o le fagu ua tipiina i le afa, o lona vaega pito i lalo ua tipiina ma se tina (o le umi o le vaeluaga tutusa ma le loloto o le paʻu i luga o le fasi oloa).
  4. Faʻaofi le tootoo i totonu o le fusi ina ia leai ni mea e vaʻaia i le va o le kamepi o le faʻatau ma le sikola.
  5. Latou te faʻaleleia le nofoaga o le tui, tuu le taga i luga, nonoa.

Faʻasalaga o faʻasoa ma sikola e tupu ile tusa ma le masina

O le tipi

O le moli mai le ata tipi e taofiofia ai le tele o fuainumera, e fua mai i le fuainumera pe a mavae le 4 tausaga, ae o aʻa e le maua aʻa i nisi ituaiga. Mo vave aʻafia e manaʻomia:

  • moli faʻafefiloi po o le malu puipuia;
  • mea mafanafana vevela;
  • uʻumi lelei.

I totonu o le fale, o ato e tipi i luga o le ogaumu, i luga o pusa poʻo luga o se maa, faʻapipiʻi se ipu i lalo o le ipu. Seiloga o le aliali mai o aʻa (o le a vaaia i totonu o se ipu palasitika) e faʻapena ona masani le vavalalata ia latou faʻamalamalama atili.

Cherenkovka faʻatonu:

  1. O le seleseleina ma le 3-5 laulaʻau ua vavae ese mai se lala mama. O le pito i luga e lautele le 5 mm i luga aʻe o le fatuga maualuga, o le vaega pito i lalo 2-3 mm i lalo.
  2. O laʻau pito i luga 2-3 o loʻo totoe, o le pito i lalo o loʻo tipi. Afai e tele laulaau pito i luga, o le a vavae ese ile afa, i lenei tulaga e umi le uumi (e mafai ona e aʻafia aʻa e aunoa ma laulaau).
  3. O loʻo faʻapipiʻiina ia vaega o Kornevin pe faʻapipiʻi le 'au i se vaifofo o se mea e faʻaolaina (Heteroauxin, Kornerost, Humat, Zircon, Ecopin); sauniuniga ma le umi ole gaioiga o loʻo faʻaalia ile faatonuga.
  4. Liligi le suavai, oneone ma le vaega o le vermiculite poʻo le saunia o le eleele i le afa ma le oneone i totonu o se ipu i totonu o se ipu.
  5. O laʻau e pipii i totonu o le meaʻai i le loloto o le 2-3 cm, faʻafeinu seia tafe le vai i totonu o le apa
  6. Ua tafe le vai, ua tuu se ipu tioata i totonu o se kiona mai se fagu, o se pusa tioata, tuu i se nofoaga mafanafana. E le faʻamaʻaina ni afaina, aua o le microclimate ma le susu e tatau ona teu i totonu o le kiona mo le masina.
  7. O fusi ua afifi ua totoina i totonu o ipu eseese, ona toe faatulagaina lea o foliga o se kiona, lea e masani ona lalaga, faasolosolo malie ona masani i laau i le microclimate o le potu.

    O le lanu moli mai le tipi o le a tumau ai uiga masani

Tuʻu

Afai e tuʻituʻi le paranesi mai le pale ma o se mea alofa le vavae ese mai pei lava o lena, latou te taoto i luga ma maua ai se laau totō. O se tulaga e tatau ai o le tafe o le sua.

Faʻafefea ona tuʻuina atu:

  1. I le sola ese mai le ogalaau i nai centimita, o le vaega galue i luga o le pana e soloiese mai le efuefu, ma se naifi mama o le tipi o le paʻu e fai ile 1-2 cm lautele.
  2. O le lau e togafitia ma se aʻa e faaosofia ai.
  3. O se pusa paʻu ua tuʻuina i luga o le tipi, faʻamau i lalo ifo o le tipi.
  4. Faatumu le taga i se mea susu - sphagnum, eleele + vermiculite (1: 1), oneone i le afa ma le galu; nonoa le taga i luga aʻe o le tipi.
  5. A maeʻa le aʻafia o aʻa (o le a iloa i se taga manino), e vavae ese le ata i lalo o le taga.
  6. O aʻa e afaina, o le pana e teuteuina e le aufaipese lata ane i le aʻa, o le tipi ua afaina i le malala.
  7. O se moli moli ua totoina i totonu o se ipu, ua ufiufi i cellophane, ma tuu i le malamalama.
  8. A maeʻa le 2-3 vaiaso, ona faia lea o ni tipi i puipui o le fale lauʻeleʻele ina ia mafai ai e le potu malie ona sosoʻo i totonu ma faʻaaoga le laau. I le aluga o taimi, ua aveesea le cellophane.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le masani ai o "fili i totonu" o lanu moli i totonu o mea ia e mafua ai:

  • fua puipui. Se iniseti lanu enaena; 'ai le sua suamalie, ma tuʻu ai i tua o se paʻu e le mafai ona faʻamalolo;
  • apogaleveleve mite. E salalau i luga o le ea, e aʻafia ai le vaega pito i lalo o le lau, e tutusa ma fatu o le falaoamata. I nofoaga o le pupuʻu o le laulaʻau ma se mea e togi ai, e foliga mai e foliga mai, ma se toʻilalo tele, e pau lau lau;
  • mealybug. E faʻamautu i totonu o laʻau o lau;
  • paʻepaʻe - pepe laititi;
  • vaʻavaʻavaʻa - lago mumu, o ona laʻau e atiina ae i totonu o le laʻau, i luga o luga o le mea e mafai ai ona iloa ai le moli;
  • aphids. E sili atu le fiafia i laulaʻau o lala, ma tuʻu ai i tua o se mea faʻapipiʻi;
  • e le mafai ona vaaia le gase o le nematode; o nei anufe e ola i le mea e fai ma aʻa. O le feʻaveaʻi e aliali mai i vaega ua aafia, ua faʻalavelaveina le metabolism, ua paʻu'ū laʻau ma ovaries;
  • sovils o siaki e le vaaia, o laʻau feʻai ma fugalaau fugalaau. Gaoioiga i le pogisa, o lo latou i ai o loʻo tuʻuina atu ai liʻo i totonu o le nofoaga ua aafia.

Faʻaaliga ata: o ai e afaina le moli

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu

Mai le nematodes, o aʻa e faatofu i le vai i le vevela o le 50 ° C, o mea ua faaleagaina ua aveeseina, ua suia; faʻaaoga Ecogel, lea e aofia ai Chitosan (nafa ma le faʻamalosia o puipuiga ma puipui puipui). O faʻafitauli o iniseti (Akarina, Fitoverma, Aktara) o le a feagai ma le tele o iniseti, ma o togalaau uma ile fale e togafitia. A maeʻa ona faʻaaogaina, ona sui ai lea o vailaʻau ona o iniseti e atiaʻe le puipuiga.

O metotia a tagata e aʻafia ai mea faʻamaʻi pepe, faʻaaoga:

  • pulupulu ma le kuka (1 tbsp i le 1 tbsp suavai suamalie), o se tali o le kalaiki (1 ulu i le 1 lita o le vai);
  • soloina totonu o laulaau ma 96% ava malosi;
  • pulumu ma se fofo o le fasimoli tagamea;
  • pulupulu ma le suka o le suamalie - 1 kilokalama o le peel i le 5 l o le vai mafanafana, faatasi ai ma se vaifofo i se vaega o le 10 l o le vai mo le 100 g o le afu, o laulaau e lapataia i le 3 taimi ma se afa o le 5 aso.

Whiteflies e maua i mailei pipii o loʻo tautau i lālā. Ua fufulu faʻamaʻi ile taʻele, ua uma ona ufiufi le eleele i le cellophane ma nonoa i luga o le ogalaau. Ona latou faʻaaluina lea o se vasega e tolu-minute-minute i lalo o le molī o le ultraviolet.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga

O faʻamaloloina faʻamaʻi o le moli e aofia ai:

  • tristeza - i totonu o se moli faʻatumu, o se laau e leiloa lana laulaau, i se mamafa mamafa - ua mate atoa;
  • mosaic laulaau - laʻau o loʻo ufiufi i le lanu po o le lanu, ua leaga, tuputupu ae lemu moli. Lelei lelei ma tausia luga le taofi taofi le gaioiga;
  • cancer - ua mate le laau. Ina ia puipuia le faʻamaʻi, o togafitiga o le tautotogo e faia i faʻamaʻi pipisi e aofia ai paʻu.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e aofia ai:

  • Anthracnose - o laulaau e ufiufi i lanu enaena, o le ovary ma buds o loʻo malepe, ua faʻaumatia le paʻu, o lala lālā e pala. Faʻaleleia faʻatasi ai ma le 1% faʻafofo o le copper sulfate fesoasoani; vaʻavaʻai e ufiufi i varnish; o pusa fou taitasi o pipi e faʻapipiʻiina i le 1% Bordeaux fluid;
  • o le amoga - mafua mai i le faʻaogaina o le meaʻai, faʻalauteleina o le ua, faʻamaʻi masini i le cortex, sili atu o le vevela ma le le maua o le phosphorus ma le potassium. Faʻaaliga: o loʻo tafe mai gutu mai papa i le pito i lalo o le ogalaau, e mate le paʻu. Togafitiga: o fusi e faʻamaʻiina i le paluga faʻasalalau, faʻafefeteina i varnish, togafitia luga o laei;
  • uʻamea chlorosis (uamea vaivai) - lafoaʻi foliga, fugalaau ma ovaries pa'ū, o pito i luga o mama ua mamago. Togafitiga: pulupuluina o sauniuniga uʻamea, mo se faataitaiga, Ferovit;
  • lanu enaena - e mafua mai i se anufe, faʻaalia o ia lava i foliga o ni mea laiti i laulaau. Togafitiga: faʻapipiʻi ma le 1% Vaiaso Bordeaux.

Faʻafefea ona foia faafitauli

Mafuaʻaga mo le tuʻuina o lanu moli:

  • tulaga le lelei o aʻa e tupu i se mea mamafa mamafa. Ua aveeseina le laau i se masini eleʻele, lea ua susu i totonu o le vai faatasi ai ma le faaopoopoina o se aʻa. I le taimi lea, ua saunia se mea fou ma o le lanu moli e totoina i totonu o le isi ipu. Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave, o le pale e fesoʻotaʻi ma le polyethylene, pe afai o le pale e tele, o paʻu taʻitasi e teuina i se ato. Seʻi vagana ua maeʻa faʻatulagaga, o lālā e faʻavaivaia faʻaletino, ae o le taimi atoa o loʻo teuina i totonu o ato, tausia le faʻamamaina i totonu e ala i le sasaina;
  • faʻasologa i le mea e sui ai. Ua faʻaaogaina le laau i se eleʻele eleʻele, tuʻu ifo i totonu, faaopoopo le eleele fou ma faʻafefe;
  • sili atu le phosphorus, lea e mafua ai le le lava o le potassium, iron, copper, zinc poo boron. Galuega Faatino: paleni paleni paleni;
  • solia o le tekonolosi mea taufaatoaga: le lava o le malamalama, matelaina o le mineral, ea vevela, suavaia leaga. Togafitiga: tausiga lelei.

O nisi taimi i le tautoulu, o le fou e leʻi tatalaina e faʻamago i tafatafa o se moli. O lenei faafitauli e ono aʻafia i:

  • le maalili aisa o aʻa;
  • leai o le potassium ao leʻi oʻo i le taumalulu;
  • solia o tulaga masani masani o le taofia.

O aʻa e asiasia, pe a tatau ai, ua fufulu le eleʻele. O loʻo tuʻuina atu le togafitiga faʻatasi ma tausiga talafeagai, o loʻo faʻaalia le pusa o paluga sili ona lelei. A maeʻa ia mea na tutupu, e tatau ona toe faʻaleleia le moli.

O le tuputupu ae o se moli i le fale, o faafitauli e na o tagata nonofo i le pito i matu o le fale, aua e aunoa ma le susulu o le fua. O le vaega o totoe o le moli o le a matua malamalama lava i le eleele, o laei masani ma lalagaina.