Vailaau faʻapitoa

O le a le aoga o le nasturtium: mea tau vailaau ma faʻamaʻi

O tagatanuu matagofie, susulu ma eseese, e lauiloa ma e alofagia e faifaatoaga ma fai togalaau, aua o nei matagofie ma le tele o fugalaau e leai se totogi e foliga matagofie i luga o se fugalaau, o le televise po o luga foi o se faapaleni.

Nasturtium o le fale i Aferika i Saute ma Central, ma i totonu o lo matou atunuu o le laau na sau mai Holani ma sa puʻeina ma alofaina, lea ua leva ona "latou". E le mafai ona faamatalaina ituaiga eseese o lanu ma lanu o le nasturtium - e masani ona faʻaaogaina le nasturtium, faʻafeiloaʻi ma faʻamalo, ma masani, lanu pe lua-faaluaina e toetoe lava o lanu samasama, moli ma le mumu.

E te iloa? O le igoa laitiiti o le galo o le nasturtium, lea na aliali mai moni lava i totonu o la matou 'ato, o Capuchin. O le igoa lenei o le paseka (Poloaiga a le Little Capuchin Brothers), na faavaeina i le 1525 o se paranesi o le Poloaiga a le Franciscans. "Capuccio" i le faaItalia o lona uiga o le "taua" -e faafetai i le tulaga taua, lea na ofuina e sui o le faasologa, o lona igoa. O le fuga o le nasturtium e foliga mai o se faʻavaa o le Poloaiga a tuagane laiti, o lea o le fegalegaleaiga. I le faaopoopo atu i le capuchin, o nasturtiums o nisi taimi e taʻua o le "faaSipaniolo" po o le "Indian cress".

O le mea lea, o le talanoa i nasturtiums, matou uma, o se tulafono, o lona uiga o se fugalaau taʻitasi, e talafeagai lelei mo le teuteuina o se nofoaga malolo. Ae o lena Nasturtium e tele mea aoga lautele e faʻaaogaina i vailaau faʻataʻitaʻi, cosmetology, ma e oʻo lava i se vaega o uluai fuaga, aua o le toʻatele o le a mautinoa o le a avea ma mea e ofo ai. E uiga i lenei mea ma talanoa.

O le vailaʻau o le nasturtium

O le mafuaaga autu mo le fuafuaina o le aoga o se nasturtium o lona eseese vailaʻau. O le Ascorbic acid i Capuchin e oʻo lava i le faaluaina e pei o le currant curranti, faʻapea foi i vaega uma o le nasturtium o loʻo i ai le retinol (vitamini A), thiamine (vitamin B1) ma le riboflavine (vitamin B2), ma i laʻau, ma isi, vitamini E.

Faatasi ai ma isi mea aoga i le tuufaatasiga o vailaau o le nasturtium, e tatau ona tuu le uʻamea, sulfur, saluka o le phosphorus, potassium ma iodine, faapea foi le tropeolin, o se vailaau masani.

O le laau, i se faaopoopoga, e aofia ai le flavonoids, fualaau glucosides, saponins, isoquercitrin, alkaloids, glycoside gluconasturcin, tannins ma le phytoncids. O fatu o le laau o loʻo mauʻoa i suauu tāua, o loʻo faʻatusalia mai i le vacic, oleic, linolenic, palmitic, mea vaʻaia.

E tusa ai ma le tau aoga o le eletise, Capuchin e aofia ai le 65% o protein, 25% o gaʻo ma le 15% o gaʻo.

Faʻafiafiaga Caloric o laʻau o le nasturtium - 12 kcal mo le 100 g, ae o fatu e toetoe lua faaluaina le maualuga i le kalori (22 kcal mo le 100 g).

Fale aoga ma faʻamalolo o nasturtium

Faʻafetai i lenei vailaʻau kemikolo, o capuchin siama o meaola ma mea iniseti, ma o se aofaiga tele o vitamini o se mafuaaga tonu e faʻaaoga ai le laau mo tausia o le puipuiga ma le faʻamalosia lautele o le tino.

O le tele o le vitamini C e fuafua ai uiga leaga o le nasturtium, ma mafai ai foi ona faʻaaoga lelei le laau e faʻamalolo ai faʻamaʻi o le pipili ma isi vailaau faʻamaʻi o le tino, ma le bronchitis, rhinitis, sinusitis, pharyngitis, tonsillitis, faʻataʻiitisitis, pneumonia, angina ma isi faʻamaʻi o le natura siama. O mea faʻamoemoe o le nasturtium e faʻatagaina lona faʻaaogaina i le fulu ma le pulmonary emphysema. O nisi o faʻamaʻi o le vaʻa tautala (stomatitis, candidiasis, gingivitis) e togafitia e ala i le fufulu ile fusion nasturtium.

E le gata i lea, o le nasturtium e faʻaleleia faiga faʻa-gataifale, faʻaitiitia le toto toto, fesoasoani i le cholelithiasis, urolithiasis ma fatu fatuga, maʻi, faʻapea ma le mumu o le lymph.

O tamaitai e fautuaina e ave le nasturtium ma le menopause, ma alii - faatasi ai ma le faʻavaivaia o le aoga gaioiga.

E iai foi mea taua e iloa ai laau toto o le laau, o lea e faaaoga ai i le klonelonephritis, gasegase ogaoga ma le gasegase, o le urethritis.

Capuchin e faʻaleleia le fiaʻai, fesoasoani e faʻafetaiaʻia le atuatuvale ma aafiaga o le atuatuvale. Ma le mea mulimuli, o le nasturtium e faʻaleleia le tuputupu ae o lauulu ma faʻaleleia le paʻu o le paʻu, lea e mafai ai ona e faʻaaoga lelei le laau i le cosmetology.

I le faaopoopo atu i togafitiga, o capuchin o loʻo i ai isi mea aoga aoga. O tagata o loʻo nonofo i le taumafanafana ma fai togalaau ua latou malamalama lelei i le gafatia o lenei laau toto e puipuia ai togalaau ma togalaau mai meaola faalafua ma faʻamaʻi. O lenei fugalaau e le mafai ona faapalepale beet beet, aphid, whitefly, moth, kuka kuka ma isi iniseti leaga. E le gata i lea, o lenei aafiaga e tumau pea i le eleele lea e ola ai le nasturtium, e oo lava i le vaitau e sosoo ai. Ma nasturtium - manaia tele o le meli.

Le faʻaaogaina o le nasturtium i vailaʻau masani ma le cosmetology

Mafaufau i mea faʻamalolo ma toe faʻaleleia o le nasturtium i auiliiliga sili atu.

Le faʻamalosia o lauulu

O le suauu taua o loʻo i totonu o le nasturtium o loʻo iai le sulfur e faʻamaonia o lona uiga o le faʻamalosia o lauulu ma faʻamalosia ai lo latou tuputupu ae.

Ina ia taunuʻu le taunuʻuga, e tatau ona faʻauʻuina i totonu o le lauulu le suamalie fou i totonu o le lauulu mo le lua vaiaso (o le faʻatinoga e faia i isi aso uma), lea e vaʻaia ai le 10 aso. I le faaopoopo atu i le puipuia o le pala, o lenei vasega e mafai ai foi ona e faʻaumatia faʻamaʻi.

E taua! Afai o le suasini nasturtium e mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma mata, e mafai ona maua le mumū, o le mea lea, e tatau ona faia se tausiga faʻapitoa!

I le taimi lava e tasi e faʻaaoga ai fafo, e lelei le inu 2-3 vaimisini i le aso ao lei faia ni taumafataga faatasi ai ma le afifiina o lau o le nasturtium ma fugalaau. Ina ia saunia, 25 g o le mutia e tatau ona sasaa i se ipu vai inu, e kuka mo le lima minute, faʻavave seia maeʻa ma vevela.

E mafai ona e fufuluina le lauulu ma le lauulu lauulu, e mafai ona fufulu lauulu i le vaega o loʻo i lalo: O le aʻa o le Potentilla ma le nasturtium i le 1: 1 e tuʻuina atu i le mea e gaosia ai meaʻai pe faʻalavelaveina e se mea faʻapitoa,

I le puipuia o le paʻu o le lauulu, e faamalosia ai le lauulu ma faʻaleleia le lelei o le maaleale, e fautuaina le suʻeina o se kulimi ua saunia faapitoa i totonu i se pulumu malo: nasturtium (fatu, fugalaau poʻo laʻau), 'upega fou ma le 100 g o laupapa laʻau fefiloi, sasaaina le 0.5 lita o le ava ma faʻaauau le lua vaiaso. Ona faʻafefe lea o le kulimi, faʻaopoopo i ai ni nai mataua o le suauu taua ma faʻaaoga e pei ona faʻamoemoeina.

Nasturtium juice application

O le sua o le Nasturtium e faʻaaoga i fafo ma totonu. I le tulaga muamua, e faʻaaogaina le sua e avea ma mea e faʻafefe ai mumu, paʻu ma polyps, ma faʻapipiʻi foi i totonu o lauulu e faʻaleleia ai lo latou alualu i luma, e faʻafefe ai le pa'ū ma le faʻaleagaina, e faasagatau i le musika.

I totonu, ua ave le sua mo le faalauteleina o toto toto, ma le rūmatism, gout, anemia, faamaʻi o le ate ma le thyroid gland, faapea foi maʻi o le fatu fatu.

O le fua fautuaina o le 1 sipuni meaai e fa taimi i le aso.

Faʻasusu mo le malulu

Mai le tale, faʻatasi ai ma malulu, pneumonia, faʻapea foi i le fomaʻi, o lau capuchin mago e aoga tele. 1 sipunamu o laau matutu e tatau ona sasaa le 0.2 lita o le vai vevela vevela ma faʻaosooso ile afa itula. Faʻasolo le mea e faʻasolo ma faʻaalu faatolu i le aso, tasi vae tolu o se ipu malamalama.

Faʻasoʻotoga faʻatasi ma se malepe, e pei o se mea lautele

Faʻatasi ai ma le malepe, e fautuaina e faʻaaoga se capuchin uaina.

Laʻau fou e aoina mai i le fuga o le nasturtium, faʻafesoʻotaʻi saʻo i totonu o se ipu fagu ma tumu i le uaina papaʻe. Laʻau e faʻaoga mo le lua vaiaso i totonu o le pusaaisa. Ona fufulu lea ma inu i le sipuni se tolu taimi i le aso ao le i ai meaai. O le laʻititi laʻitiiti o le lua vaiaso.

Tincture ma le bronchitis tumau

O se faʻamoemoe lelei e faʻamoemoeina e faʻaalia i le agaga o le nasturtium. Soo se vaega o le laau ua nutimomoia ma tumu i vodka (1 ipu vodka i le 2 sipuni tele o vao) ma tuu mo le lua vaiaso i se nofoaga mafanafana puipuia mai le malamalama. Aʻo faʻapipiʻi le vai, e fautuaina e luluina i nisi taimi. Ona faʻaaogaina lea o le mea e faʻaaoga.

Faʻaaogā le fusi e tatau ona 25 faʻafefe tolu taimi i le aso mo bronchitis masani ma lapisi, faʻapea foʻi ma isi malulu.

Fofo mo faʻamaʻi fatu fatu

I mataupu o fatugaʻo ma le urinary system tract, o le nasturtium decoction o loʻo i ai se lelei togafitiga. Soo se vaega o le laau ua nutimomoia, ma sasaa le vai inu i le fua faatatau o le 0.5 lita o le vai i le 1 sipunipuni o mea e masani ai. E tatau ona faʻamalosi le paʻu mo le kuata o le itula i totonu o le vai taele, ona faʻamalosi ai lea i le tolu vaefa o le itula ma le aʻa.

I le gasologa o le aso, e tatau ona e inu faalua i se ipu malamalama o lenei vailaʻau.

Faʻafefea ona faʻaaoga le nasturtium i le kuka

Lea pulumu ma fatu o le nasturtium e masani ona faʻaaoga i le kuka. O le lauiloa o le laau i le va o matai mai atunuu eseese e mafua ona o lona vevela vevela vevela ma manogi manogi.

E te iloa? O le tofo o le nasturtium sa talisapaia e tagata anamua o Roma. I le taimi o Vaitausaga Tutotonu, o faifeau i le monasteries na faʻaaogaina capuchin lau ma fugalaau e avea o se faʻalautele faletusi faalilolilo, lea e maua ai le ipu le malosi e faʻamalolo mai faʻamaʻi, faʻaʻumiʻumi le autalavou ma faʻateleina le malosi. O lenei salati e taua o le "cardinal".

I aso nei, o laulaʻau ma fugalaau o le nasturtium o loʻo faʻaaogaina i le sauniuni o fualaʻau, fualaʻau ma isi meaʻai (o nei laʻau e pei o le paʻu, o lea o igoa sui mo le laau o le sosolo Sipaniolo, salu Initia), soupasi, sau ma vaʻa, ma itu ipu - paluga pateta ma moa meaʻai.

O laʻau pito i lalo o le laau e faʻaogaina mo le faʻaogaina o meaʻai, ona o lo o i ai se tofo manogi.

O fualaau suamalie ma fatu e lelei i le faʻavasegaina o aano o manufasi, iʻa ma salalaʻau.

O fugalaau Capuchin e teuteuina i le suamalie o soup, sandwiches ma cocktails.

Fualaau aina ma fatu fatu o nasturtium e faʻaogaina e kuka e fai ma mea manogi, nai lo le sinapi. Ina ia tofo, e foliga mai o ni pulou.

Armenians faaaoga nasturtium mo le faia o pies ma isi paluga ipu.

Sauniuniga ma le teuina o meafaitino mata mai le nasturtium

Mo togafitiga ma togafitiga, e mafai ona e faʻaaogaina uma vaega o loʻo i luga o nasturtium - laʻau, pu, fugalaau, fatu, ma fua.

E mafai ona e aoina mea uma i le tau mafanafana, ae o le taimi faapitoa e faʻatatau i le faʻaaogaina o le laau.

E taua! O vailaʻau faʻasaina e sili ona aoina i taimi o fugālaʻau, aʻo faʻaaogaina i meaai nasturtium e mafai ona vavaeina i soo se taimi. O fualaau mo le seleseleina e manaʻomia ona aoina vave, aʻo leʻi susulu ma amata ona paʻu ese mai latou lava, ma fatu - pe a uma ona matua, ae leʻi tupu le malulu.

O le laau e mafai ona faʻaaoga uma mo togafitiga ma togafitiga i le taimi lava e uma ai le seleselega, ae afai e tatau ai, e mafai ona faigofie ona selesele mea e gaosia, e mafai ona faʻamago pe faʻagogo.

Tipi le nasturtium e tatau ona faʻatoʻa atoa - faatasi ai ma le aʻa ma fugalaau. Mo le faʻavelaina, o le meafaitino e faʻapipii malie i luga o se fata, tuu i totonu o le pusaaisa mo le aso, ma a maeʻa ona tuʻuina i ni pusa faapitoa e mafai ona teuina i totonu o le pusaisaisa seia oʻo i le tautotogo. Mo le faʻamamago, o loʻo faʻapipiʻi lelei foi le mea i totonu o se faʻavae se tasi i luga o se fogaeleele ma tuʻu i totonu o se nofoaga malulu e puipuia mai le matagi ma susulu saʻo le la seia maeʻa maeʻa.

O taimi uma e fautuaina e liliu le laau i luga ina ia mafai ai ona faʻamagoina ma e leai se maturation. O fatu, i se isi itu, e tatau ona faʻamago i le la susulu pe i totonu o se ogaumu faʻanunumi, faʻavevela i le vevela o le 40 tikeri.

O le mea mamago o loʻo teuina i totonu o ato lalaga poʻo pepa pepa pepa (atigipusa). O le laau i lenei tulaga o loʻo tumau pea ona aoga meatotino mo le lua tausaga.

E te iloa? I le faaopoopo atu i le vevela ma le faʻamaisa, e lua auala muamua e sauniuni ai le nasturtium - salting ma le pi ma le tarragon ma le vineta. E mafai ona faia lenei mea i weni laiti, o pulupulu, ma fualaau o le laau, ae e tatau ona e manatua afai e te le tipiina le fualaau i le taimi lava e uma ai le faʻapipiʻiina (sina mea itiiti mulimuli ane nai lo fugalaau paʻu), o le a faigata ma leai se aoga.

Contraindications ma le afaina mai nasturtiums

E pei o soʻo se vailaʻau faʻamalo, nasturtium, faʻaopoopoga i ona vailaʻau faʻaleagaina, ei ai faʻamaoniga faapitoa.

O nei mea e aofia ai maʻi gastric ma duodenal, faʻapea foʻi ma gastritis. I luga, na matou taʻua ai o le nasturtium ua faailoa mai mo le faamaʻi, ae o lenei aoga aoga e faapea, afai e sili atu le fualaau, e mafai ona mafua ai le manava, le galala ma le vailaina.

E iai foʻi faʻaaliga o le le lava o le tagata i mea e fai ai le laau, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi (peitaʻi, e seasea ona matauina lenei mea).

O le mea lea, ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga, aʻo leʻi faʻaaogaina le nasturtium o se vailaau E fautuaina e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i faʻamaʻiloga.