Laʻau

Knifofiya: o fesuiaiga o le mafaufau i le matauʻa o tuaoi uma o le atunuu!

O togalaau o aso nei e masani ona teuteu faʻamatalaga o mea na le iloa muamua i lo tatou atunuu. O le tele lava o nei laau toto e sau mai vailaʻau, ae e le taofia ai e tagata fiafia le fafagaina oi latou i le tuaʻoi. O Knifofiya o se tasi o fugalaau matagofie. O le susulu o moligao e oso mai i se roetette o laulaau vaapiapi vaapiapi-o sea matagofie e ofoofogia e pei o se laau na o ia, ma e avea o se vaega o se tuufaatasiga po o mauga mauga.

Knifofiya i le natura

Na aumai Knipophia i Europa mai Aferika

O le fugalaau manaia na maua lona igoa e faʻaaloalogia ai le loia o Johann Kniphof, o le na muamua faamatalaina se laau toto. I meaola, e mafai ona vaaia i Aferika (itu i Saute ma Sasaʻe) ma Madagascar. Fugalaau fauina, e pei foi o le knyphophia, tritoma ma le notosceptrum, ua fafagaina i le lalolagi atoa. Ae ui i lea, ona o le natura vevela o lenei aganuu, ituaiga eseese o knizofia, lea e ola lelei i le itu i saute, e masani ona faaaoga.

Vaega o le tuputupu aʻe o aganuu teuteu

O le amataga o le laau e taʻutaʻua ai ana lava tulafono - mo togalaau lelei ma le faʻamalosia o le fuaina, o le tele o ituaiga e manaʻomia le vevela o le tau ma le timuga o le tau ma se tau malulu malu. I totonu o le itu i mātū ma le ogatotonu o Rusia, e na o le tasi le ituaiga o meaola e masani ona totoina - le tusi a Tukka.

E sili atu ona lelei le totoina o laau toto i nofoaga ia e pule ai le la i le tele o aso - nofoaga maualuga, pito i saute. Ina ia fuga le laau mo se taimi uumi, na o le paʻu o le paʻu o le paʻu e mafai ona faatagaina. Pe a fuafua le nofoaga e tulaueleele ai, e tatau ona le aofia ai pepa.

E sili ona totō Knifofiya i nofoaga e matala i le susulu o le la ma lata ane i vai

Ona o le mea moni o le knifofiya o se laau maualuga, e sili atu le faʻaaogaina i le ogatotonu o le fugalaau. Ma o le susulu o le valivali o lenei Aferika o loʻo fautuaina mai ai se auala taua i le fausia o moega fugalaau - i tafatafa o le tulaga lelei e sili atu le tuʻuina o sui o le laʻau ma fugalaau faʻapitoa ma le tele o lauusiusi.

I tulaga masani o le alualu i luma, e nofo fiafia ai Knifofiya i nofoaga maualuluga maualuga - lata i tafatafa, vaituloto. I le mamanu o le laufanua, e mafai ona e faʻaaogaina lenei "alofa" masani mo le vai ma totō se fugalaau i autafa o vaituloto i totonu o le togalaau.

Fiafia ituaiga

O tusi tusitusi faʻailoga e faʻamatalaina e uiga i le 75 suiga o knifofiya. O sili ona lauiloa o ituaiga nei:

  • O Knifovika Tukka o le ituaiga sili ona faigata, lea e manuia tele i le ogatotonu o Rusia. Na pau le ituaiga aganuu e mafai ona malulu i le laufanua. O le maualuga o le togavao e 0.8 mita, o aʻafiaga laiti e oʻo atu i le 15 cm le maualuga, ei ai se lanu mumu-samasama. Luga susulu fiafia i togalaau aina mo le masina e amata ia Iulai.

    Knifofiya Tukka - o le ituaiga e sili ona fetuutuunai i le tau o Rusia tutotonu

  • O le alalaupapa o le hybrid knifofiya - o se ituaiga na atiae i luga o le faavae o le berry kniplaga. O eseesega o le knifofiya hybride e faʻaalia i le tele o lanu - mai le paʻu ma le lanu uliuli i le samasama samasama. O lona maualuga e mai le 0.6 i le 1.0 mita.

    E mafai ona i ai ni lanu eseese i luga o le alalaupapa vaovao

  • Berry knifofiya - o le sui sili ona maualuga o le mamalu. O loʻo faʻamatalaina e le manaia o laʻau-lanu samasama, lau o lau lanu lanumoana. E amataina le vaomatua i Iulai ma e tumau mo le 60 aso. O ituaiga o kenizofia o loʻo i lalo e manaʻomia i totonu o le au amateurs:
    • Tusitusi;
    • Flamenco
    • Faʻanofo

      Le pito sili ona maualuga o lenei aganuu teuteu

  • Hairy knifofiya - fulufulu lauulu e ufiufi le lau laʻau e tuʻuina atu i lenei laau se mea teuteu faapitoa. O mea e le lelei ai le tino, e iai sina laititi - e na o le 3 cm le umi - ma se lanu mumu lanu-samasama.

    O le kalapu a Knifofiya e masani ona lanu samasama-lanumumu

Faʻaaogaina i le mamanu: faʻataʻitaʻiga i le ata

Auala faʻaleleia

O ituaiga faaleaganuu o le knifofiya e mafai ona totō i eleele mafolafola ma fatu, ma le vavae ese o le togavao. O se laau e totoina ma fatu e mafai ona totogo i le tausaga na sosoo ai, o le mea lea mo le vave o togalaau e fautuaina ai le totoina o le knifofiya e ala i le totogo muamua.

E faʻapefea ona tupu toto

O le faʻaaogaina o tekinolosi o le tuputupu aʻe o le knifofiya mai fatu e faʻaititia i maniputi nei:

  • fatu mo fatu laau e tatau ona totoina i pusa saunia faapitoa ia Mati;
  • o le eleele e tatau ona lafoaia ma malamalama, faatasi ma suavai lelei;
  • pe a mavae le tulia, e faʻamamaina le eleele, ma tapunia le pusa i se ata tifaga. Ma o fatu e le faʻamalolo ma e le fesuisuiaʻi, e manaʻomia ona e faʻaalu taimi ese le faʻapipiʻi mo le ea;
  • pe a uma le 15-20 aso, e foliga mai e tupu mai ni mea e tatau ona tupu pe a uma ona foliga mai e tolu lau. Pe a amata ona faauo le laau, ona aveese lea o le ata ina ia maua ai e laau laiti se aofaiga o le okesene;
  • mo le lua masina, fualaau, salalau i luga o pusa eseese, tupu ma faʻamalosi. A oʻo i le vevela o le vevela, e tatau ona ave i luga o le faletusi poʻo le terrace.

O le fugalaau e amata na o le lua tausaga talu ona toto fatu

I le amataga o Iulai, o le totoina o fatu laau toto e mafai ona fofo i luga o se nofoaga tumau i luga o le eleele. Fugalaau o le a tupu i le lona tolu o tausaga talu ona toto fatu.

Bush division

E mafai ona e faatelevaveina le fuga o le knizofia pe a toto le laau i le vaevaeina o le vao. E tolu tausaga le matutua e amata ona fausia ai ni laupepa, lea e faʻaaogaina mo le gafa. O tamaʻi tamaʻi vavaeʻese e valavala e se naifi faʻamaʻi mai le tina vao ma tuʻu ai i le ea mo le 2-3 itula. E manaʻomia le togafitiga o le paʻu ma le malala ma faʻatali mo sina faʻamago. Ona mafai lea ona tulaʻi le pusa i se nofoaga tumau.

I le taimi lava e maeʻa ai le totoina, e manaʻomia e le togavao togavao malosi, pe a mavae ni nai vaiaso e mafai ona e fesuiaʻi i le fafaga 1-2 taimi i le vaiaso. I le vevela o le tau ma le susulu o le la, o le fatuga ua paolo.

Polokalame mo le faʻaleleia o fanua

O Knifofiya o se laʻau telē tele, o le mea lea, mo se olaga sili atu ona lelei, e manaʻomia ai avanoa avanoa. E tatau ona totō uma laau totō ma tama teine ​​i le mamao o le 0.4 mita mai le tasi.

E le manaʻomia ona suia o latou "nofoaga" tumau e aunoa ma se mafuaaga lelei. E na o se mea e faʻaaogaina e tatau ona faʻamaonia pe afai o le nofoaga tuai e sili atu ma vaivai ai le fale.

Faatoʻaga togalaau

O le tausia o se fale teuteu e le faigata

O le totoina o le knizofia i luga o le eleele e le afaina i faigata faapitoa. O le vailaʻau eletise e matua le lelei lava, o le faʻaaogaina o tekonolosi faʻaaogaina e aofia ai auala nei:

  • tatala ma mulching o le palapala faatasi ai ma le aveeseina i taimi uma o vao;
  • faʻaaogaina le faʻaaogaina;
  • suavai faʻavaitaimi;
  • Aveesea masani o taʻavale vaivai.

E ui lava i le maelega o le knifofiya, e le mafai ona taliaina le suavai - o aʻa o le laau e amata ona pala ma e mafai ona oti. O le mea lea, na taunuu mai knizofiya i luga o mauga poʻo totonu o lua i le alavai. Mo se vevela sili atu ona malosi o le eleele faʻasalalau, e mafai ona e tuʻuina se ata uliuli po o ni tamai laumei.

A maeʻa le masina o le tautoulu, e tatau ona maeʻa ona fufulu ese le fua o le fugalaau ma faʻaleleia le laau mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, o le vao e ufiufi i le tele o vaomago, laulaʻau poʻo le mea e faʻafefeteina. E mafai ona e faʻaaoga se mea faʻapitoa faapitoa e aofia ai pu mo le faʻaleleia o le ea.

E tatau ona ufiufi Knifofia i se ata tifaga mo le taumalulu

I le amataga o le tautotogo, ua aveeseina le malutaga malu mai le togavao, ae tatau ona faia malie lenei mea ina ia faʻaaogaina ai le manaia i le vevela vevela.

Afai e faamoemoeina se malulu malulu, e sili atu le eliina o vao, totōina i totonu o pusa eseese ma aumai i totonu o se potu malulu ma se vevela e leai se maualuga e sili atu nai lo le 80 C.

Pests ma faʻamaʻi

O ituaiga faaleaganuu o le knizofia e matua tetee lava i fugalaau fugalaau. O le mea sili ona leaga o le laau o le aʻa lea o le aʻa, lea e atiina ae ona o le tele o le susu o le palapala i le palapala ma le palapala tele. Afai e maua ni faailoga o le maʻi, e tatau ona eli i luga le launiva, suʻe rhizomes ma aveese vaega ua afaina. A maeʻa togafitiga faʻamalosi (pefu i le malala, pefu po o le sulfur), e totoina le vaomatua i se nofoaga e sili atu le toʻa mo le faʻaleleia.

I se tulaga e le masani ai, e mafai ona osofaia le knifofiya e meaola faalafua - aphids, thrips, miti. Mo le puipuia, o laʻau manogi po o le mutia lanumeamata e mafai ona totō i tafatafa o le faʻalelei, ma afai e maua ni meaola faalafua, e togafitia le togafitiga ma se iniseti.

Faʻamatalaga i le au faifaatoaga e uiga i foliga o le tuputupu ae

Sa ou faatauina mai le 2 tautotogo talu ai i se supermarket o se tamai lalelei o Knifofia (Kniphofia uvaria), na vave ona tupu ma faigofie ona lavea, ma sapalai i le mama mama. O le tausaga na sosoo ai na fuga mai ia Iulai ma toe amata ia Aokuso. Ou te fiafia lava i ai, leai se aoga ma le manaia.

anttisepp

//www.websad.ru/archdis.php?code=555238

Faʻasolo i lona vaʻai. I le tautotogo e tatau ona toe totoina i le faaiuga o Aperila ma amataga o Me, ae afai o le tautotogo e vave ma mafanafana, ona oʻo lea i le faaiuga o Mati. A uma ona vaevaeina le rhizomes, e taua tele le vave totoina o le tufatufa i le eleele, ma puipuia ai le faamamaina. O le mea lea, muamua e tatau ona e saunia pitonuu vaʻa ma faʻagasolo atu i le viliina ma le vaevaega. Delenki ma aʻago mamago ua maʻi mo se taimi umi ma e leai se aʻa e maua ai, pe e mafai foi ona mou ese atoa.

Sanovna

//www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=3065

Sa ou faatauina mai le nai ulugalii i le pusa. I le tausaga o le totoina, e lei tupu mai ia te au. O le isi lua tausaga na sosoo ai ua toto, o le taimi o le fuga o le amataga lea o Iulai. Na ola o ia i le lua manumalo (latou te lei ufiufi le taumalulu muamua). Ina ua mavae le taumalulu lona tolu e lei alu ese. Seʻi vagana ua fuga le knifophia, e foliga mai o se togavao faʻamalosi malosi o vao. Sa ou faatauina mai le lona lua i le tausaga talu ai ma se rhizome. Faʻaauau i totonu o le pusaaisa. O aʻafia uma e tolu o le Knizofia Ice Queen ua aʻa ma ua avea ma laau malolosi. E fuga mai i aso mulimuli o Setema ma Oketopa atoa. Aua e leʻi taofia le taumalulu. Sei o tatou vaai i le mea e tupu ...

Danka

//flower.wcb.ru/index.php?showtopic=9260

Ma ou te fiafia i knizofiya {103605}. E tupu e leai se totogi. Ou te taumafai e ufiufi i se mea malogo mo le taumalulu: laʻau po o le mutia, pe faamamaina tausaga taʻitasi. Sa ou taumafai e spud mo le taumalulu, ae ou te lei faamamaina le spud i le taimi, ma sa feosofi le knifophia. Ae ui i lea, ou te toe totoina ae le o ni fatu, aʻa, faigofie, tuputupu ae vave, amata ona totogo muamua.

Ieova

//www.websad.ru/archdis.php?code=555238

Na ola lelei o ia ma olaola i le itulagi Tula seia oʻo ina susu. Na ou le amanaiaina i le tautotogo o le vaipuna ua oo atu i le nofoaga na tupu ai le knifofiya. E manaʻomia ai se malutaga mo le taumalulu.

Irina Lazukina

//frauflora.ru/viewtopic.php?t=5218

O le lalelei ma le matagofie o le knifofiya ma le tele o meaola e pei o le sulu e fuga mai mo le 1-2 masina, e mafai ona teuteuina soo se togalaau togalaau. O le laau Aferika, e ui e le manaomia ni taumafaiga faapitoa i le tuputupu ae, ae i lalo o tulaga leaga, e mafai ona teena le fuga. I le taimi lava e tasi, o lenei aganuu teuteu e tali atu i le tausiga a le tagata fai togalaau faʻateleina le tuputupu ae ma le faʻalauteleina o le fugalaau.