Laʻau

Azalea ma rhododendron - tutusa pe ese laau

Faatasi ai ma laau teuteu, lauusiusi, matagofie laau totō lau laau ua maua ai le lauiloa tele i le au faifaatoaga. O fugalaau sili ona matagofie e lauiloa mo azalea ma rhododendron. O laau totō o le aiga lava ia o Heather ma e foliga foliga tutusa, ae i ai feeseeseaiga i tekinolosi tau faʻatoaga. O le auala e aʻoaʻo ai e iloa ma tuputupu aʻe lelei i latou o loʻo faʻamatalaina i le tusiga.

Azalea ma rhododendron - pe i ai se eseesega

Mai se mea e ola ai, e tele mea e tutusa ai laau.

  • O tagata uma o le aiga e fai ma laau talatala ua ufiufi i laulaau matagofie.
  • I le taimi o le fugalaau, o mea tetele e aofia ai le tele o mata pupula ua tatala i lala o azalea ma rhododendron. E masani lava o se malosi malosi o le meli e sau mai fugalaau.
  • Le lanu o le petals e eseese: paʻepaʻe, samasama, lanu viole, fusi, piniki.
  • O laau toto e tutusa lava le manaʻomia i luga o le 'eleʻele o le ea, e pei o le palapala faʻasaina ma le maualuga maualuga. O a latou aʻa e le mafai ona faʻamaina le eleele, o lea la o le eleele i lalo o le vao e mulimulitaʻi.

Blooming rhododendron e matagofie ma susulu.

O le tele naua o faʻailoga taatele e talitonu ai le tele o faifaatoaga e le taua tele le totoina o azalea poʻo rhododendron i le togalaau. O le manatu sese lea, lea e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le tuputupu ae o se fatu.

O sui uma lava o le ituaiga o azaleas e le taliaina le vevela o le vevela (ua maliliu nei i le +4 tikeri), ma e mafai ona ola i fanua tatala i na o le itu i saute o Rusia (Crimea, Stavropol Territory). I le isi vaega o le teritori, o nei laau totō ua tupu aʻe pei o fugalaau o fale poʻo fale lanu meamata.

Faanatinati talafaasolopito

O le mea muamua na taʻua ai le matagofie o laʻau faiva o le "azalea" e toe foʻi mai i le seneturi 5 senituri BC. E oo lava i lena taimi, o le matagofie o laufanua na fiafia ai tagata Eleni anamua. Mulimuli ane, o laau totō ma se atigipusa faapea ma le fugalaau sa amata ona maua i le pito i lalo o le Himalaya, o le Caucasus, Southeast Asia ma Amerika i Matu.

Manatua! O le igoa "azalea" i le faa-Eleni o lona uiga "malogo." Tuuina atu i le laau mo le mea moni e faapea, i le taimi o le taimi malolo ua faasaoloto atoatoa mai le laulaau ma e leai se ola. O le igoa "rhododendron" o lona uiga o le "tulaʻi laau faiva (laau)", ma faailoa ai le matagofie ma le susulu o le ola.

Ua leva ona talitonu le fatu o le azalea ma le rhododendron e lua ituaiga o se vaega o le aiga e tasi, lea e iloga i lo latou tele ma tetee atu i le malulu. Azalea e fai se vao vao, e le sili atu ma le afa mita le maualuga ma e le taliaina ni gutu. Rhododendrons e mafai ona ola e oʻo i le 3 mita le maualuga, ma e le o se mea e sili ona mamafa i tulaga o le tau (e mafai ona faʻafetaia lalo ile -20 tikeri). I le taimi nei, o se faʻavasegaga eseese ua faʻaaogaina i vaʻaiga faʻapitoa.

Tuufaatasia o aso nei

I aso nei, o le au saienitisi, ina ua uma ona taitaia se faasologa o suʻega, na aofia ai ituaiga uma o azaleas i le ituaiga o Rhododendron. I se isi faaupuga, e saʻo le mafaufau i azalea o se rhododendron, ae le o le isi itu.

I le faʻavasegaga o le togalaau, o le azaleas e faʻaauau ona vaevaeina i se isi vaega, e faʻaalia ai le eseesega i le fausaga o le fugalaau. E lima sikola lona lima i le polo, 10 ma sili atu i le rhododendron. E le gata i lea, e iloa lelei e le au fai togalaau a Rusia o laau laiti e mafai ona tupu i le fale.

E faʻapefea ona iloa le azalea mai le rhododendron i foliga vaaia

Rasolo i le lanu Rhododendron: deciduous, Pontic azalea

O le eseesega autu i le va o sui o le ituaiga lava e tasi mai le tasi i le isi e mafai ona faamatalaina i ni upu se lua - o le ogatotonu ma tagata tino ese. O se togavao o azalea e le sili atu i le 50 cm, o le tele o lona maualuga e 30 cm. I le taimi lava e tasi, o le lautele o le inflorescences e oʻo atu ile 7-12 cm. E mafai ona tuʻu i le windowsill faatasi ai ma fale masani o fale.

Fugalaau i totonu e le tele se avanoa

O le maualuga o le rhododendron vao ma ona ituaiga togalaau e mafai ona oʻo i le 3 m, i tulaga e seasea tupu - 4 m. O laau tetele po o laau laiti e totoina i le avea o ni pa puipui po o ni laau tetele - o meaʻai i luga o le mutia.

Taua! Faatasi ai ma ni rhododendrons, e maua mai i le kiona, e maua foi ituaiga meaola lapopoa. E sese le mafaufau i laau iti uma e pei o azaleas.

Isi eseesega i foliga vaaia:

  • eseese numera o fua i totonu o le fuga;
  • o le foliga o le fuga o le azalea e foliga mai o se faasee matala; i le rhododendron o le logo o le logo;
  • o le laʻau o le tele o faʻataʻitaʻiga e ufiufiina i se laititi e le mafaamatalaina; o laulaau o laau tetele e pala;
  • toetoe o azaleas uma (sei vagana Iapani) e leiloa la latou laumei i le vaitau o le taotoga; e masani ona maua i luga o rhododendrons.

Eseese o le tausiga o Azalea ma Rhododendron

Totonu o le Rhododendron Shrub - Toe faia ma le tausiga

I le tau Rusia, ua totoina azalea e pei lava o se potu poʻo se fugalaau lanu. O sui le mautonu o le aiga o Vereskovye e mafai ona ola aʻe i le latitu o le Moscow Region, i Urals, saute Siberia ma Sasaʻe Sasae.

O ia ituaiga fuga o le rhododendrons e mafai ona tupu i lau togalaau

O nei laau uma e manaomia se mea e le gaogao ma le manava ma se tali malosi i le 4-5 pH. Mo le totoina o ituaiga i totonu, ua saunia se paluga:

  • coniferous humus (ave le palapala i le pine vao po o le fagapala ile 3 tausaga);
  • peat;
  • oneone (vermiculite).

O vaega o le a manaʻomia i se fua faatatau 2: 1: 1. E mafai ona e faʻatau eleele faʻasaina i se faleoloa togalaau. I le pito i lalo o le ulo, iliili poʻo piliki piliki e tatau ona sasaʻaina e puipuia ai aʻa mai le susu.

O laau i fafo e faaopoopo atu nei mea i le eleele, i le fua o le 5-6 kilokalama o le peat ma humu coniferous, 5-7 kilokalama o le oneone i le sikuea 1. m

Le eseesega muamua. O nisi o ituaiga o rhododendron e ola lelei i luga o eleele elemene ma le le mautonu, ao le azalea e naʻo le palapala eleʻele.

O nei laau totō e tuʻuina i totonu o se nofoaga lelei, ae le o le la. O le itu i sasaʻe po o le fasi fanua i totonu o le malu puipuia o laau tetele e lelei. I totonu o se ata lafoia, o le fugalaau e tupu mai, o le lanu o petals pales. O faʻalavelave i totonu e tatau ona tuʻu ese mai punavai vevela, e pei o le azalea e le faʻafefeina le ea ma vevela.

O le tausiga o le vao auala e aofia ai le fafagaina, fafagaina, teuteuina ma le malulu mo le taumalulu (i na itulagi e paʻu ifo i lalo -20 tikeri).

  • Rhododendron e faʻamalo pe tusa ma le 2 taimi i le vaiaso, e sasaa ai 1.5 pakete vai i lalo o se matua matua. E faʻamaʻaina le vai i le sua o le lemon, succinic poʻo le oxalic acid.
  • E fafaga le togavao i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn. Ina ia aua le faalavelaveina le elemene o le eleele, ua fautuaina e faʻalauiloa faʻamaʻi faʻamalosi faʻapitoa na faia faapitoa mo lenei vaega o laau totō. Faʻasaga i se vaifofo vaifofo i lalo o le aʻa i le isi itu ma le pulupuluina o laʻau. I le tautotogo, e faʻatagaina e mulimulu luga o le palapala faʻataʻamilo i le vao ma le faʻafefiloi o le faapalaga (vermicompost) ma le kulimi (peat) peat.
  • I le amataga o le malulu o le tau, o le rhododendrons e faʻapalapalaina. O le faʻavae autu e mulched i le sawdust i se maualuga o le 20-30 cm, o le pale ua afifiina i laulau o le lutrasil paʻepaʻe, o se vaomatua e ufiufi i se ata tifaga. Mo ituaiga eseese o le vevela (evergreen), o fale o le plywood ua fausia, o le potu i totonu ua tumu i le sawdust, polystyrene crumb, lau paʻu.

I totonu o sea atigipusa, e le fefe le laau i le malulu ma le kiona

Aʻo manaʻomia, o le rhododendron o loʻo talatalanoa, aveʻese vao tuai ma leaga. E le manaʻomia e ia le pale paleni, e na o le siakiina e le mafai ona mafiafia.

O le tausiga o se potu potu eseese i le taimi o le tuputupu ae o le vaitau e toetoe lava a ese mai le tausia o se togalaau togalaau. E na o le tatau ona faʻafeinu, puipuia le faʻaitiitia o le eleele ma faʻavaivai i vai i totonu o le apa.

I le taumalulu, pe a faʻaauau pea ona faʻavave le radiators, e taua le puipuia o le azalea mai le vevela ma le ea. O fugalaau feteenaʻi na maua mai ai togafiti eseese e puipuia ai lafumanu:

  • o fasi aisa ua tuu i luga o le palapala i totonu o se ulo e aunoa ma le paʻi i le ogalaau;
  • tuu se fugalaau i luga o se faapaologa matala, pe afai e teuina le vevela i + 8 ... +15 tikeri;
  • vai ma fufulu le azalea i le vai, i se vevela e le sili atu +16 tikeri.

Faʻalogo! O popolega autu o loʻo faatalitali mo le tagata faʻatoʻaga pe a oʻo atu le azalea i totonu o se taimi e moe ai. I le taimi lea, o le fugalaau e faigofie, ma e ono maliu mai le le tausia lelei.

A maeʻaeʻa ma azalea, ona fai lea o taga nei:

  • vavae ese le pulupulu o le pulupulu ma isi lala laau laiti, faʻamafola le pale;
  • o le fugalaau e faʻaleleia i totonu o le paolo ma le malulu (vevela e le sili atu i le +15 tikeri) potu;
  • tuʻuina atu le malūlūlū i le maualuga o le 70% (tuʻu laulau i vai latalata i laau totō, faʻasusu le azalea i le vai malulu).

O le vaitau pe a oʻo i le fugalaau e lelei tele mo le totoina o totonu o laau, pe a talafeagai. O se ipu lautele ma le maualalo e filifilia mo le vao, pe a feaveai i tua e aunoa ma le faatumuina o le ua i le palapala.

Le eseesega lona lua. O totonu o laau e manaʻomia se tausiga faʻapitoa i le taumalulu ma pe a maeʻa ona tupu. O le taʻavale i le taumalulu i luga o le auala ua lava le faʻatuatuaina e vaʻavaʻa ai.

I le taimi o le vavave ma i le vaega o le tuputupu ae o le lanumeamata lanu meamata, e manaʻomia e azalea ni laei pito i luga vaiaso ma fomaʻi faʻapitoa (Fasco, Kemira).

Le eseesega lona tolu. Rhododendron e itiiti lava lona manaomia o manaoga nai lo fale.

Pe a filifilia se laau laʻau mo lau togalaau, e taua le aua le faʻafefiloi ma aua nei maua se agavaʻa filemu nai lo le rhododendron le lelei. A o laʻitiiti, pe a leai ni fugalaau i luga o lālā, e toetoe a le mafai ona vaʻavaʻai fualaau mai le tasi i le isi. O le mea lea, o mea totō e tatau ona faʻatauina i fale tausimai e le faatagaina ai le toe faʻatulaga.