Laʻau

Fualaau Medlar - o le a lenei laau, tausi

O le Medlar o se laumei poʻo se lauʻau e faalagolago ile ituaiga o meaola. O le aganuu ua leva ona mafaufauina e teuteuina, ma na faatoa maua talu ai nei le tulaga aloaia o fualaau suamalie. I le tele o punaoa, e mafai ona maua i lalo o le igoa lokva, sessex, eriobotria, lea e saʻo foi. I le natura, o lenei laau totō e tupu i totonu o vailaʻau faʻataʻitaʻi o Asia i Sautesasae, lea e iloa e tagata uma.

Medlar - o le a lenei laau

Ina ua latou vaai muamua i fua o lenei laau, e toatele o loo mafaufau: mafaufauga - o le a le ituaiga laau toto lenei? O lenei aganuu e fitoitonu i le aiga Rosaceae ma o se aiga vavalalata o le quince.

E mafai ona e totoina lenei laau i le fale poo totonu o le togalaau

O lona lauʻeleʻele o Iapani, Saina ma India, lea o loʻo ola ai masini i mauga maualuga i le tulaga o laau tetele. Mai iina, na salalau ai le laau i Italia, Ausetalia, Isaraelu, le Iunaite Setete ma le talafatai o le Sami Black Sea. Ma i le taimi lava e tasi i atunuu uma sa tuuina atu ia te ia lona lava igoa. Ae o le igoa autu o le "medlar" - Turkish.

Faʻamatalaga puupuu pe faʻapefea ona foliga

O le atinaʻeina o le fualaʻau o se laau, lea i le i ai o tulaga lelei e oʻo atu i le 8 m. O le laau o loʻo faʻamalamalamaina i le paleni lautele e tolu mita 3-4 mita.

E manaia lenei mea! Medlar e aofia i le vaega o centenarians ma e mafai ona tuputupu ae mo le 50 tausaga i le tasi nofoaga.

O le aʻa o lenei aganuʻu e maualuga, faʻalaina. O lala ua lilofia i le paʻu enaena paʻepaʻe. O moli laiti muamua na i ai se lanu mumu ma lagona ai le susu.

O laulaau o le pine e tele foliga foliga, e oʻo i le 30 cm, ma le lautele o le 8 cm. O papatusi e lanu meamata i le lanu, atoa, o le paʻu o le paʻu, faigata i le paʻi, sina pisi i le va o veins. I le oʻo mai o le tautoulu, o laʻau lanu moli ma se lanu mumu.

O fua o le moa ua i ai foliga o le paʻu poʻo le lapotopoto, e fuafua i ituaiga. I le lautele, latou te oʻo i le 6-8 cm. A oʻo i le paʻu, latou te liu samasama pe moli. Totonu i totonu taʻitasi o loʻo i ai fatu lapopoa mai le 1 i le 5 pcs, e ufiufi i se paʻu paʻu enaena uliuli. E siomia i latou o se meaʻai suamalie. O lona tofo e suamalie ma inu ma e tutusa ma se tuufaatasiga o pea, apu ma fualaau.

A oʻo i le paʻu, o le paʻu o fua o le a sili atu ona vevela, o lea e faigofie ai ona faaleagaina. O lenei tulaga e le faatagaina ai le umi o le teuina o le medina ma feaveai fou.

O aoga aoga o le fua

Medlar, o le a lenei fua? O fua o lenei laau tele ua i ai se tuufaatasiga o vailaʻau. O loʻo aofia ai le faʻalavelave atoa o vitamini o vaega B, A, C, E, K, PP ma se numera tele o minerale. E le gata i lea, o fualaau aina e aofia ai:

  • vailaʻau oona;
  • suka
  • tannins;
  • pectin.

E le fautuaina le Medlar i le taimi o le maitaga ma le lactation.

Medlar - o se fua lelei e afaina ai le tino o le tagata. O lona aoga i faamai o totoga o faaaliga vaaia ua faamaonia, ona o le beta-carotene o loo i ai i le tuufaatasiga o vine.

Mo se faʻamatalaga! Faʻavae i luga o fualaau 'aina, e fautuaina e saunia se mea e fesoasoani ai i le fulu, bronchitis ma isi faʻamaʻi.

Isi mea aoga o le mafaufau:

  • Faʻasalalau le faʻatinoga o le faʻaogaina o le tino;
  • aveese le oneone ma maa mai fatugaʻo;
  • faʻamamā le tino o toxins, toxins;
  • totogi mo le le lava o vitamini;
  • faaitiitia le toto toto;
  • e puipuia ai le atinaʻeina o le fatu fatu, le taʻavale;
  • faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le kanesa.

Taua! E le tatau ona e faʻaogaina le medina ma le faʻalepale tagata taitoatasi i le oloa ma faʻateleina ai faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi, ina ia le afaina ai le soifua maloloina.

Eseese laau

Pe o se mati o se fualaau aina po o se fatu? O le a le mati poo le mati

I le iloaina o le a lenei mea o le mafaufau, e tatau ona e faamasani i ituaiga ituaiga o fafie e faʻaaoga i le togalaau. O lenei aganuu i saute e tolu ituaiga, ae na o le 2 na maua le lauiloa tele. O nei mea e aofia ai le tagata Iapani, ma le Siamani poʻo isi Abkhaz. O ituaiga uma e lua o le malu-faapalepale, ae le o le mamafa i le tuufaatasiga o le eleele ma faigofie ona onosaia le lamala. Ae ei ai eseesega i le va.

Samoa medlar

O le pine a Iapani o se laau laʻau e 3-5 mita le maualuga, ae o loo i ai tuusaunoaga e oo atu i le 8 m. O lala ma lala o le laau o loo ufiufiina i se lanu mumu-lanu. O laulaau e tele, lautele i foliga, e oo i le 25 cm le umi ma e tusa ma le 8 cm le lautele. O le pito i luga o papatusi o le lanu uliuli lanu moana, i le pito i tua ua fulufulu ma le pubescence.

I lenei ituaiga o moa, o le fua o le fualaau aina e matuā eseese lava mai isi togalaau. O fua e amata ona fua i le faaiuga o Me - amataga o Iuni. O latou foliga e ono foliga mai pe o le lapotopoto. I luga o paranesi, o fua e aoina i fuifui vine. O le tele o mea taitasi e eseese mai le 20 i le 100 g, o le lapoa e tusa ma le 7 cm.

O aganuu eseese a Iapani e fiafia i se vevela mafanafana ma eleele papa. I le vevela o -15 tikeri, e mate le laau. O le mea lea, e mafai ona e ola i le gagana Iapani i totonu o le itu i saute pe pei o se fale ile fale.

O fua o fualaau a Iapani e pei o apricots

I luga o le faavae o le pine a Iapani, o ituaiga ma hybrids, ia e iloga i luga o le maualuga o le fualaau aina ma se manogi manaia, ua atiaʻe. Le sili ona lauiloa i latou:

  • Tanaka;
  • Saunoa;
  • Champagne
  • Fuga;
  • Lanu mumu;
  • Montreal
  • Thales.

Siamani pine

Siamani pine e masani ona taʻua o le Abkhazian, Caucasian poʻo le Crimean. O lenei ituaiga meaola e sili atu ona teuteu, ae o le mea e pala. O le maualuga o le laau e le sili atu i le 3 m. E le lelei le togafitiga ile tausiga ma faateleina le teteʻe. E fua le fua ia Novema.

Mo le tuputupu ae atoatoa o le laau, mafanafana mafanafana ma le vevela vevela e talafeagai. O le mea lea, o lenei ituaiga e mafai ona tupu i luga o le laufanua i nofoaga mama.

O le tofo o fua i le siama Siamani e suamalie, ae o le tart. O le mea lea, ina ia faʻaleleia ai, e fautuaina e aveese fualaau aina mai le laau pe a uma le kiona muamua pe tuu i totonu o le pusaaisa mo ni nai aso.

Taua! E masani ona fenumiai pe a tusia le igoa o lenei laau, o le mea la pe a filifili se Mosalemi po o se Meli, o le mea saʻo e saʻo.

Faʻasolosolo mai i le ponaivi i le fale

I le avea ai ma masani i le mea o loo i ai lenei mafaufauga ma pe o le a le mea e foliga i ai le laau, e tatau ona e sailia pe mafai faapefea ona tupu i le fale.

Feijoa o se fualaau aina po o se pusi - o fea e tupu ai ma foliga foliga mai

Ina ia faia lenei mea, pe a oʻo le fuga o le fetus, aveese ia fatu mai ia mea ma ave le scarcy. Faia vave lenei faʻataʻitaʻiga aʻo lei tulaʻi. Ina ia faia lenei mea, e talafeagai le solia mai itu eseese o le amio saʻo o le atigi pito i fafo ma se nusipepa po o se faila. Ona faʻaititia lea o ponaivi mo le 35 itula ile vai vevela.

Mo le totoina, e tatau ona e saunia se paluga palapala o le peat, humus, laupepa palapala ma le oneone, ave le vaega i se tutusa tutusa. E tatau foi ona e saunia ni pusa ma ni lua faʻavaivai 15 cm le maualuga.

Algorithm o gaioiga aʻo tulaʻi mai:

  1. Laya le pala i le pito i lalo ole pusa ile apa ile 1-1.5 cm.
  2. O le isi vaega o le volumes e faʻamalieina i meaʻai i le paluga, sasaa.
  3. Faʻapupuʻu ponaivi 1-2 cm i le palapala.
  4. Fafasi i le eleele, lamolemole luga.
  5. Ufiufi le atigipusa i se afifi ma tuu i se mea pogisa ma le vevela o + 23 ... +25 tikeri.

Faʻamama le fagu i aso taʻitasi ma aveese soʻo se tupe faʻaalu. Fualaʻau Medlar e tupu mai i le aso 25-30. A iai ni taʻaloga faauo, toe fetuunai le atigipusa i se mea manaia ma faʻaitiitia le vevela i +18 tikeri. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻagesegese ai le tuputupu ae o le eletise ma faʻamalosia le fausia o le aʻa.

Taua! Mo le galueaina o le fale, e sili atu le filifilia o ituaiga po o hybrids e maua mai i le pine a Iapani.

Pe a fai sina malosi o fualaau, e tatau ona fetuunai i tulaga i fafo. Mo lenei mea, e tatau ona tatala i latou mo le taimi muamua mo le 30 minute, ma aso taitasi e sosoo ai e faʻaleleia ai lenei vaeluaga e le isi 1 itula. A maeʻa le vaiaso, ona mafai lea ona tatala uma ia laau.

O le taimi lava e maualuga ai le maualuga o laau taitasi i le 5 cm, e tatau ona e totoina i totonu o koneteina eseese. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e saunia ni koneteina ma se diamita 10 cm ma se paluga kulimi e pei o le mea na faʻaaogaina pe a toto fatu. I le lumanaʻi, e manaʻomia le pulea o le maualuga o le susu, aloese mai le masusu.

Faʻasoa lelei, o le pine e fua mai i le fale

E faʻapefea ona totoina se pine i le togalaau

O le metini Siamani e talafeagai mo le tatalaina o eleele, e pei ona faʻaalia i le faʻaititia o le malulu. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia le 2 po o le 3 tausaga le matutua ma le maualuga o le 30-40 cm. E mafai ona e faʻatau i latou i fale tausimai.

Laʻu falaoa - o fea e tupu ai ma pe aisea e valaʻau ai

O lenei togafusi i saute e mafai ona ola i soʻo se tulimanu o le togalaau, aua o le malu puipuia. Mo le atinaʻeina atoatoa, e tatau ona mataʻituina le mamao o le 1.5-2 m mai isi mea uumi. Medlar e le o se mea mamafa i le tuufaatasiga o le eleele, ae manaomia se tulaga le tutusa o le eletise.

Mo se faʻamatalaga! Pe a totoina, e tatau ona amanaʻia le maualuga o le vai i le eleele, e tatau ona le itiiti ifo i le 1.5 m.

Vaega o le totoina ma togafitiga mulimuli ane

Mo le totoina, e tatau ona e eli muamua se fasi fanua ma faia le humus i le fua faatatau o le 10 kilokalama i le 1 sq. m. I lenei tulaga, o aʻa uma o vao vao e tatau ona aveeseina lelei. Mo le pine, saunia se lua e tulaʻi 80 cm le loloto ma lautele. Lafoaʻi se vaega o piliki piliki po o maa paʻu i le pito i lalo.

Taualumaga

  1. Faʻasusu le alavai faʻatasi ma se faʻafefiloi o meaʻai ma fai sina siʻitia i le ogatotonu.
  2. Tuu se fatu laau i luga o ia, salalau aʻa.
  3. Fafasi i le eleele, faʻatusatusa le eleele i le faʻavae.
  4. Tele suavai le fatu.

O le aso e sosoo ai, mulch o le lio latalata-totoa ma le humus poo le peat, lea o le a puipuia ai aʻa mai le mago.

Medlar, e tusa lava poʻo le a le ituaiga, e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Ua lava lea e faʻamamaina ai le eleele pe a maeʻa le palapala ile palapala, ae le o le faʻatagaina o le susu. I le taimi lava e tasi, e taua tele le leai o se susu i le taimi o le fugalaau, aua o le seleselega i le lumanai e faalagolago i ai.

O laei sili e tatau ona faʻatinoina faʻatolu i le vaitau.

  • Muamua i le tautotogo. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻaaogaina le faʻalaʻau o le tino po o minerale faʻatasi ai ma le maualuga o mea e maua mai i le suka.
  • O le lona lua ma le tolu - i le vaitau o le fuga ma le fuaina. I le taimi lea, e tatau ona faʻaaogaina fusilaku-potassium-mineral fertilizers.

Taua! O le fatu fatu e galue malosi i le 7 tausaga talu ona totoina, ona pa'ū lea o lenei fua faatatau, o le masani lea.

I le 2 tausaga uma, e tatau ona faapuupuuina pupu o le laau e le 1/3 o le umi, lea o le a fesoasoani e faaleleia ai le totoina ma le teuteuina o le laau.

Medina faigofie ona faapalepale le lamala

Faʻalauteleina o mafaufauga e ala i le vavaeina

Medlar e mafai ona faʻaleleia e fatu ma tipi. Ae o le auala muamua e le mafai ai ona faʻasaoina ituaiga o meaola o le tina. O le mea lea, o le auala vegetative e masani ona faʻaaogaina.

Mo otaota, e tatau ona faʻaaogā pine o le tausaga talu ai. E manaʻomia ona vavaeina i ni vaega, e tatau ona tofu le 2 mafa. Faʻasalaga i luga ia i latou ia aveese atoa. Fai le pito i lalo maualalo ma le pefu ma soʻo se mea e aʻafia ai.

Mo le totoina, saunia se faʻafefiloi o le oneone ma le laupepa o le eleele i se tutusa tutusa. Faatumu pusa ma vai lelei. Faʻapipiʻi le vaeluaga o le eleele ile susu i le muamua puaa, faʻapipiʻi luga o le eleele. Alu le ulo i se mea lelei, malamalama mafanafana. O le tupuga e tupu pe a mavae le 5-6 vaiaso. I le taimi lea, e tatau ona teuina le eleele ile susu.

Faʻafefea ona suia se tagata matua

Afai e tatau ai, e mafai ona e faʻapipiʻi se tagata matua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona eliina e aunoa ma le gau o le polo i luga o aʻa. Ona saunia lea o le lua faʻaleleia 2 taimi lona tele. Tuu se laau i le ogatotonu, ma faatumu le solo i eleele mama. I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, faʻafefe tele le laau.

Taua! E mafai ona faia se mea e sili atu i le 1 le taimi i le 4 tausaga.

E faʻapefea ona fuga mai se laau, taoto ma gaioiga malosi

O le fatu fatu e amata ona fuga mo le 3 tausaga talu ona totō i se nofoaga tumau. O le aganuʻu e faʻafeiloaia e le tagata lava ia, o lea e mafai ai ona e ola na o le tasi le fatu fatu fatu i luga o le saite.

O fugalaau o lenei laau o kulimi mama i lanu. O latou lapopoa e 2.0-2.5 mm. Pe a amata ona tatala, ona lagona lea o se manogi matagofie.

E le oi ai se taimi umi e moe ai Iapani, talu ai ona o le laau o loʻo i ai i vaega o soo se taimi. Ma i le vaega Siamani e galue malosi, e pei o fualaau aina uma, ma le amataga o le tautotogo. Ma o le vaitaimi malologa o lenei ituaiga e mafua mai ia Novema e oo ia Fepuari.

Fugalaau Medlar e tele tele

<

Medlar i le mamanu lautele

O lenei aganuu e masani ona faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua, ona o loʻo i ai se pale palasi. O le tele o taimi, e totoina le laau i se laina, faia o se ala i luga o le togalaau poʻo le pa.

Faʻapena foʻi ona suʻesuʻe lelei le moa i nofoaga faʻatasi e faasaga i se laʻau lanu meamata.

Tuputupu ae tuputupu aʻe, faʻamaʻi ma faʻamaʻi

E tusa ai ma le faʻamatalaga, o lenei togavao i saute e faʻaalia i le tele o le tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae a le o gatasi ma tulaga tuputupu ae, o lona puipuiga o le a matua faaitiitia.

Tau masani masani.

  • Lanu mata. O se mea e faʻaosofia ai o le faʻaaogaina lea o le susu i le palapala. O lenei faʻamaʻi e tupu pe a tuputupu ae le mafaufau i le fale. O se taunuuga, o laulaau o le laau e mama, ona lanu samasama ma paʻu ese. Mo togafitiga, e tatau ai ona vavae le laau ma toe sui atoa le mea e sui.
  • Shield. E 'ai e le pest le sua o le laau. E mafai ona e mauaina i luga o le ogalaau, i luga o le mama ma tua o lau. Mo le faʻafanoga, e fautuaina e fafaga le faalua faalua i se taimi e fitu aso faatasi ai ma le tali o le "Aktara".
  • Aphids. O le iniseti e afaina ai lau laititi ma lala o le mafaufau, fatuina o malo. E fafaga i luga o le sua o le laau, lea e tau atu i le faaleagaina o papatusi. Mo le faʻafanoga, ua fautuaina e sulu le pale i le Actellic poʻo Inta-Vir.
  • Sooty mushroom. O lenei faʻamaʻi e tupu mai i le tala o le faʻaleagaina e faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻasaoina spores. E mafai ona e iloa le malie i se paʻu uliuli i laulaau, e puipuia ai le gaosiga. Mo togafitiga, e tatau ona togafitia le togalaau ma Skor, ma afai e mafai ona fufulu laulaau.

E mafai ona e aloese mai le faʻaleagaina faʻaoga togafitiga faʻaleagaina o le laau. O lenei mea o le a faatumauina ai le puipuiga o le togavao i se tulaga maualuga.

I aso nei, e toʻaitiiti tagata matutua latou te ola i le togalaau, ae o le fiafia i le laau o loo tuputupu ae ma le mausali. I se vaitau o le tele o mea taumafa, o le pusa laʻau moa ua avea ma se mea manaia e mafai ona faateʻia ai malo ma o latou aiga.