Sphagnum moss

Moss-sphagnum: o le a, meatotino, talosaga

O le pulou Sphagnum o se laau monoecious, o se sui o mea papaʻe.

Tufatufa atu i le taiga, i le tundra, i le eleele.

E te iloa? O le numera tele o sphagnum e tupu i le vaitau o le tau i le itu i matu o le lalolagi, o le tele o le eseesega i Amerika i Saute.

Sphagnum moss - o le a le mea

O le moa o le peʻa o se pusa laau lea e fausia ai le peʻa. O tausaga taʻitasi, e totoina ai ni meaʻai i le pito i luga, ma faʻaitiitia i le pito i lalo. E faigofie ona tali pe faapefea ona 'ai e moss sphagnum. O le laau e faʻafefe ai le vai, ata pue, faʻapipiʻi le meaola mai le vai ma le okesene. I luga o le au ma laupepa o sela e faʻasaoina ai vai, o loʻo siʻosiʻomia e laumei lanumeamata lanumeamata lanumeamata, tuʻufaʻatasia i se mea e tasi. O le moa o le moa ei ai lona vae ma se atigi pusa. O le sphagnum lea e tele sona sao taua i vaomatua ma le liliu o vaituloto i totonu o vaituloto. I le mea e tupu ai le galu (e masani ona telefoni pe lautele), o le a faateleina le vevela.

Faʻaaogaina o meatotino o moa mo vaomatua i totonu

O le Sphagnum moss sa masani ona faʻaaogaina i togalaau ma faʻatoʻaga ona o se tele o mea taua taua. Fugalaau faifaatoaga e fiafia i mea o loo i totonu o sphagnum. O loʻo iai ni mea faʻapitoa e pei o le phenol-o-mea, tenepene, sugars, salts, pectins. O Moss e puipuia le faʻaalia o le tuʻi i manuʻa, e masani ona faʻaaogaina e fai ma mea e fai ai laei e le manaʻomia ai le faʻamalosi aʻo leʻi faʻaaogaina.

E te iloa? E i ai sona malosi tele, e sili atu nai lo le fulufulu mamoe.

Meatotino aoga o le galu - faʻalelei atoatoa le ea, tetee i siama, o le faʻamaʻi ma le faʻamalologa.

Auala e faʻaaoga ai sphagnum moss i togalaau aina

O le faʻaaogaina o moa sphagnum i le togalaau o le a fesoasoani e aloese mai le tele o faafitauli i le eleele. E tatau ona tipi le moa ma faʻaopopo i le mea o loʻo i ai, lea o le a faʻamalo ai le palapala, faʻateleina lona gaosiga o le susu, faia ai le fausaga manaomia. O le a ia pikiina foi ni vai pe a uma ona faasusu, ma toe foi atu i aʻa. Sphagnum moss o se faʻalapotopotoga faʻapitoa. ma malamalama pe o le a le laau mafai ona tafe le eleele.

E taua! Sphagnum faʻapupula le elemene o le eleele, i le faʻafefiloi o lona maualuga e le tatau ona sili atu i le 10%.

O le Sphagnum moss e aoga tele mo totonu o laau. I le ufiufi o le fagu, e mafai ona e tausisia le saʻo o le susu i luga o le pale, ae aua le faʻaauau i luga o le eleele, ina ia le faʻaosofia le oti o aʻa. O le faʻafefiloi o le 1 vaega o eleele lauolaola, fanua laufanua lafulemu, oneone oneone ma le sphagnum gaosi e fetaui mo le senpoly. O le Gloxinia o le a aoga mai le faʻafefiloi o Vermion, malala, 1 sipuniti o falaoamata o le dolomite ma le lima lima o sphagnum minita ma le faʻaopoopoga o le perlite poʻo le vermiculite.

O le a faʻafeiloaʻi le kulimi i le pule mo le faʻafefiloi o le paʻu o pine, o le malala ma le laʻau faʻamaina. E manaʻomia lou tuʻuina o se paʻu paʻu lapoa, i luga o le maualuga. Taumafai e taofi le meaʻai i lalo o le faavae o le rhizome, ae le faʻafefe atoa. E le mafai e le Sphagnum moss ona iai le faʻamoemoega e aunoa ma le iloa pe faʻapefea ona faʻaaogaina. Aʻo leʻi faʻaaogāina, e tatau ona ufiufi masini sphagnum, aumai i le vevela vevela, tuʻuina ma tuʻuina i totonu o se pusa paʻu kopa mo ni nai aso.

E faʻapefea ona saunia ni masi

Manatua le mea e nofo ai sphagnum, e tatau ona e mafaufau e uiga i le filifilia o le nofoaga saʻo. O le nofoaga sili e aoina ai atigipulu e lata i laau, pe a fai e itiiti sona vai inu, e le fetaui le eleele. E tele ni auala e aoina mai ai atigi: pe faʻaaogaina atoa mai aʻa, lea o le a aofia ai le fufulu maeʻaeʻa lelei, ae o le tele o meaʻai e seleseleina o le a sili atu, pe tipiina le pito i luga ma se naifi, ae o mea e maua mai o le a tele taimi e laiti. E mafai ona e aoina mai ma piilima pusi i luga o paʻu. O le seleseleina sphagnum e manaʻomia ile lima.

O Moss e filifilia ma le filifilia e nisi vaʻai e oʻo atu i le 30 mita le lautele, ma tuʻu ai le vaeluaina i le va oi latou, lea e maua ai e le matai le avanoa e toe faʻaleleia ai i nofoaga e aoina ai. O le a mafai ona toe fai le sauniuniga pe a maʻea le 7-10 tausaga. O sauniuniga e faia i le timu vevela o le tau. i le vaitaimi mai ia Me ia Setema.

E taua! O le sauniuni e seleseleina sphagnum e tatau ona maeʻa maeʻa, ia i ai se paolo lanu uliuli; e le tatau ona i ai ni vaega oti o le rhizome.