Laʻau

Liatris - totoina o fale ma tausiga

Liatris o se fugalaau mai ituaiga eseese, o se vaega o le aiga Asters poʻo Asteraceae. I lalo o tulaga masani, e tupu ai i Mekisiko, Amerika i Matu, ma le Bahamas. E tusa ma le 20 siitaga o le laau.

Faamatalaga o le lyatris: ituaiga ma ituaiga

O le fugalaau lanu o le Liatris na totoina togalaau i le 18 senituri. O ona laʻau e aoina i se rosette, mai fafo mai aʻafiaga mai le 0.6 i le 1 m. O laʻau o le aganuʻu ma se lanu uliuli lanu meamata. O laʻau taʻitasi e vaapiapi. E le o se mea faʻapitoa, e le taofia ai mai le lauiloa i tagata fai togalaau. Fugalaau e aoina i ni pulou, i le umi mai le 15 i le 30 cm.

O le a se mea e foliga foliga o se lyatris

E tele faʻasologa masani o aganuu.

Liatris spikelet

Teuteu fugalaau fugalaau i fugalaau i le taimi o Iuni-Iulai. O latou lanu e faalagolago i le eseese ma e piniki, paʻepaʻe, lanu viole, lilac, lilac, azure. O le pedelel e foliga mai o se pu, e ufiufi i fugalaau i lona umi atoa. O aʻa e tupu i le 80 cm, o loʻo ufitia uma i laʻau. Faʻataʻitaʻia le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le liatris i le 25 cm le umi.

O le lauiloa lauiloa o le ituaiga o meaola eseese na totoina i luga o le faavae o ituaiga o Spicata lyatris (spicata) e aofia ai:

  • Floristan Violett (Floristan Violett) - ma petals e valiina i se isi lanu moana lanu moana ma le paauli;
  • Florian Weiss - o tagatanuu o le aganuu e oo i le 90 cm, o le tele o mea e pei o moligao paʻepaʻe-kiona;
  • Liatris Kobold (kobold poʻo cobalt) - ei ai fugalaau fulafula-lanu piniki, o loʻo i ai i luga o laina ma se umi o le 40 cm.

E taua le iloa! O le spikelet lyatris ei ai se paolo papaʻe-paʻepaʻe papaʻe o fugalaau ma le tuputupu ae mai le 50 i le 80 cm.

Liatris manatua

O lapoa lapoa ma lau lautele, pedicels - fluffy ma le lautele. O foliga vaaia e foliga mai o ni polo e aofia ai nai fugalaau o le lila ma le piniki. Vaega eseese o le Filmy e sili ona fiafia i le faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, pe a faʻapipiʻi ni paʻu alpine poʻo ni moega fugalaau taʻitasi.

O ituaiga eseese o le membranes o le Liatris e fai ma sui:

  • Setema Glory - ola e oʻo i le 1 m, ma fugalaau tetele o se lanu piniki;
  • Lyatris Alba (alba) - o le ituaiga e fuafuaina e ala i penina lanu penisina ma le manogi lemu.

Liatris grungy

E i ai i le pito i luga, i le natura o loo i ai filifiliga e oo i le 2 mita le maualuga. O le aganuu ei ai aʻa malolosi ma laʻau ma se lanu lanumeamata. I luga o ni manoa laiti o fugalaau lanu violē. O sui o ituaiga e aofia ai Uyat Spyr, o loʻo i ai ni kiona paʻepaʻe papaʻe. E faapitoa le fiafia o Picador. O lona uiga iloga e manatu i ai o ni mea e maualuga ma susulu ma o le alofa i le faʻafeinuina masani, faigofie le toe gaosia.

Liatris Kobold

Faʻasaʻa nofoaga, palapala

Buzulnik - totoina ma tausi ile fanua

Totoina ma tausia le lyatris amata i le filifilia o se nofoaga talafeagai. E fiafia o ia ile eleele lelei ma faigofie ona mafai ona gafatia ma fai sina gaʻo, i le va o le 6-6.5 iunite. Aganuʻu fiafia i nofoaga lafulemu lea e paʻu ai ave i luga o vao mo le 6 po o le sili atu itula.

Manatua! A oʻo ina ola i luga o le oneone ma le malogo, i totonu o le paolo, o le lithium (Liatris fugalaau) e vaivai vaivai. Afai e totōina i luga o le maa, ona faʻaitiitia lea o le tuputupu ae, ma faʻapuupuuina ai faʻalavelave.

O le umi umi o le ola e le faʻafefe ai le paluga ma le mamafa o palapala - i ia nofoaga o loʻo lamatia ai le salalau o le pulumu pulumu. Pe a totoina i totonu o pusa fugalaau, o le sui e faia i le peat, o le maʻa ma le perlite (oneone).

Lauina o fatu o le lisi i luga o eleele

O fatu e totoina i le tautotogo o le autumn po o le amataga o le tautotogo - e le afaina i latou i le malulu. Aʻo le i faia le galuega, ua gagala mo le 8 itula i se vaifofo malie. O le nofoaga o loʻo tulaʻi mai ai muamua, o loʻo faaopoopoina le humus i le fua o le 1 pakete mo mita taʻitasi. E faia i luga o le eleele i le loloto o le 1.5 cm, pe a uma ona totō fatu, e tatau ona fufuluina. Faatasi ai ma le metotia tufatufaina o fatu, o le aganuu o le a maua atoatoa le tuputupu aʻe e leʻi muamua atu i le 2-3 tausaga talu ona totoina.

Lyatris fatu

Landing Liatris i luga o le eleele

E mafai ona ola le aganuu i laau, o manu laiti 50-60 aso le matutua ua totoina i le eleele. O le fatu mea muamua e faʻamaʻaʻaina, togafitia ma totoina i totonu o koneteina ma eleele faʻamaina.

O le luluina o loʻo faia i Ianuari poʻo Mati, pe a totoina, o fatu e tanumia i le 1 cm. O pusa e ufiufi i tioata poʻo afifi palasitika ma auina atu i se potu mafanafana ma le faʻalauleʻa o le 22-25 ℃ i luga o le zero.

Faamatalaga faaopoopo! Pe a oʻo mai le tupu muamua, ona faʻaititia lea o le vevela i le 16-18 ℃ i luga o le zero, e faʻafeiloaʻi pusa i se nofoaga malamalama.

A maeʻa le faʻavaeina o laʻau muamua e lua, e totoina manu laiti i ni ipu eseese, o le masina mulimuli ane e auina atu i latou i se fagu tele. O le faʻaleleia o lalo ifo o le lagi avanoa e faia pe a uma le taufaʻaʻu o le toe foʻi mai o pulu po. Pe a totoina le va i le va o togavao e iloa le umi e 20 i le 25 cm.

Faʻamasinoga

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

Fafaga fatu ma tausi ile eleele

O le aganuu o le a faigofie ona ola i sina lamala, ae e mafua mai i tagata e fiafia i le susu. O le lolovaia e matautia i le atinaʻeina o le pala ile aʻa. Le tele o le vai pe a faʻamamaina le eleele e faʻatatau i le tele o le seleselega - tasi faʻatoʻaga mo se pakete vai. E sasaa le suavai seia oʻo ina tuʻuina i le eleele.

O le tafe ma le tatalaina o le eleele e faia i lea taimi ma lea taimi, faatasi ai ma le faaopoopoina o sina vaega eleele. Ona o le vavalalata o le aʻa, e mafai ona faʻaalia i taimi uma, aemaise pe a maeʻa timuga.

Faʻatauga auala

E tele auala e maua ai talavou talavou.

Suafa

Aso - e totoina ma tausia i le laufanua

E faʻatau mea i totonu o se faleoloa fugalaau pe tutoatasi i le taimi o le tautoulu. Mo le faʻataʻitaʻiga, o togavao e 2-3 tausaga le matua, e amata mai i le 2 cm le lapopoa, e talafeagai. O le faʻaleleia o eleele e faia i le tautotogo poʻo le masina o Setema-Oketopa, ao le i amata le tau malulu.

Afai e manaʻo ai, e mafai ona faʻavasegaina ni nodules muamua. I tane latou te totoina i se mamao e 15 cm i se faʻafefiloi palapala, lea e aofia ai le paʻu, oneone oneone ma le humus. E manaʻomia e le vao le tuʻuina atu o vai lelei. Ua auina atu vaʻai i se potu malulu ma le pogisa seia oʻo ina aliaʻe uluaʻi fuālaau. A maeʻa le totogo mai o ni taameni, e totoina i lalo o le lagi.

Bush division

O le ogalaau ua matua eleleina uma, luluina mai eleele eleele ma tipi i se suo. O le aʻa ua vaevaeina i le 2-3 vaega, e sili ona lanu. O vaega vaeluaina ua totoina i le eleele na saunia talu ai nei, ua faʻamaʻaina i mea faʻalaʻau i se loloto e tutusa ma se laau tuai. O le fugalaau e tatau ona faʻamoemoeina i lea lava vaitau poʻo le vaitau e sosoo ai, e faʻatatau i le taimi atofaina filifilia.

Taua! I le tasi ma le nofoaga e tasi, o le aganuu e tuputupu ae masani ma e le sili atu i le tolu tausaga. E mafai e le vao ona faʻalautele i le vaevaeina o le vao ma o lenei auala e le mafua ai ni faafitauli mo tagata e leai ni togafitiga. O le faʻatautaia faʻafuaseʻi o atunuʻu e leai ni tafaoga e vave ona le toe fiafia ma feoti.

Bush division

Fafaga ma le totoina

O le totoina ma le tausiga o le fanua o Liatris e aofia ai le faʻaaogaina o faʻamaʻi. O luga o laei e faia faʻatolu i le vaitau, e faʻaaoga ai le potassium phosphate solutions. Pe a suia le paolo o le laʻau e paʻu, e tatau ona faʻaaoga le kulimi. Aganuʻu e le manaʻomia nisi mea aoga.

O gaioiga o loʻo faʻatinoina faʻatasi ma le vaevaega o se tagata matua i vaega i le 3 po o le 4 tausaga. Afai e te le amanaiaina lenei manaoga, o le a iu lava ina laʻititi vao ma mou atu i ni nai tausaga. O le faʻatulagaga e faʻatino e tusa ai ma le algorithm:

  • o le tagata matua ua vaʻaia ma le faaeteete mai le eleele ma ua faʻamamaina le aʻa;
  • faʻaaoga se naifi malosi e vaeluaina ai i ni vaega - o le ua aʻa i aʻa e tatau ona i luga o nofoaga taʻitasi;
  • o manu laiti e totoina i ni muai sauniuni, i le loloto o le 10 cm, matauina se mamao o le 25-35 cm;
  • lua ua tumu i le lona tolu ma le humus ma le palapala, paʻu;
  • tauaveina le suavai ma mulching.

Faʻalogo lelei! O lenei ituaiga gafa e sili ona lelei ia Oketopa - ao le i amataina le vaitau o le a maua ai e le vao vao se taimi e ola malosi ai ma faamolemole fiafia i le tagata e anaina. Afai e le mafai ona fai le gaioiga i le tautoulu, e faia i le tautotogo - i le tele o tulaga, o le foliga mai o le pulupulu e tatau ona faʻamoemoe i le tausaga e sosoo ai.

Totoina o laau

Liatris teuteuina

O nisi ituaiga o laau toto e mafai ona ola e oʻo i le 1 m, lea e manaʻomia ai le fusia. O laau malolosi e tietie i autafa o le laʻau ma se maea fusi poʻo se uaea ua tosoina. Ua nonoa ni lanu i le fausiaina o le fausaga. Afai e le faʻataunuʻuina le taualumaga, ona oʻo lea i lalo o le leaga o le tau poʻo lalo o le mamafa o lona ia lava vaega, e mafai ona vavaeina elela, ma oti le vao.

O le teuteuga e fautuaina pe a uma le fuga o tagata taʻitoʻatasi. O lenei auala o le a faʻaleleia ai foliga vaaia o le vao atoa, fesoasoani i le laʻau e maua ai se lanu manino. Ina ua uma le tuputupu ae o le vaitau, e toatele le au fai togalaau e sili e fai se seleselega atoa.

Pests ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi tino e le aʻafia ai le vao, o loʻo tuʻuina mai faafitauli tetele:

  • aʻa e pala - lea e tupu pe a totoina se togalaau i nofoaga ma mamafa, oneone e le lelei le eleele o loʻo i totonu o le paolo;
  • eleʻele paʻu - o le faʻamaʻi e afaina ai le laʻau i taimi uma timuga.

O faʻamaʻi pipisi e masani lava ona tupu i luga o vai vaivai pe ua tuai. O le tausisia o tulafono faatonutonu o faatoaga ma le taimi talafeagai o le vaevaeina o tagata matutua o le puipuiga aupito sili lea o faamaʻi eseese.

O faʻalavelave faʻaleagaina o aganuu e aofia ai:

  1. Vole mice e fiafia i le suamalie suamalie o tubers. O tagata tomai faapitoa e manaʻo e totoina vao i ato faapitoa na tanumia i le eleele.
  2. Lavea - o le elemene ole palasi ole meaola e fiafia e faʻaaogaina le aʻa o le aganuu.
  3. Slimer - o latou foliga vaaia e masani ona fesootaʻi ma timuga ma le leaga o le tau.

E tatau ona e iloa! Ina ia pulea meaola faalafua, e sili atu ona fiafia le au fai togalaau e faaaoga le Medvetox ma le Thunderstorm.

Vole Mouse - Lyatris Pest

Auala e saunia ai mo le taumalulu

I le faaiuga o le vaitau tuputupu ae, ua teuteuina uma vao. Latou te faigofie ona ola i masina malulu ma e le manaʻomia se fale faʻapitoa. O le vaega o loʻo totoe o loʻo ufiufi i lau lauʻeleʻele po o le humus, faʻapipiʻiina i totonu o se mea e oʻo i le 15 cm.

Taimi fugalaau ma tausi lelei

I le taimi o le faʻavaeina o pupuʻu o le aganuʻu, na te fanaina ai ia fana i mea leaga. O fugalaau o le lyatris e amata ona fuga mai le pito i lalo e oo i luga. O le umi o le uʻamea taʻitasi o le 40-50 cm. E pei o ni totoa e aofia ai le tele o vaega o fugalaau.

O le umi o le vaitau o le fugalaau e tusa ma le 30 aso, mo paʻu taitoatasi - e oo atu i le 1.5-2 masina. O le taimi e faalagolago i le nofoaga o le totoina o laau, ae o le tele lava o foliga o pepe e tupu ia Iuni poʻo Iulai. I le faaiuga o le vaitau, o atigipusa ma fatu mea e fai, o loʻo ufiufi i se tamai faaputuga.

A maeʻaeʻa ma pala o laulaau ua maeʻa, o le vaega eleele e vavae ese, o loʻo faʻamaluina le pito i lalo o lala laau, paʻu poʻo le faapalaga. I le leai o ni ogaoga ogaoga, e manaʻomia le fale.

Manatua! E le mafai ona e faʻaogaina vaomago e pei ole mulch - o faʻamaʻi masani e sili ona taatele o le aganuu, ova felelei, ofe i totonu.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

Paʻepaʻe ma isi faʻapitoa o le lyatris e lauiloa i le aufaʻataʻaga. O laau e masani ona faʻaaoga mo le teuteuga:

  • fugalaau fugalaau;
  • fugalaau fugalaau;
  • mauga i alpine;
  • resitalaina o se tuaoi.

E mafai ona totoina le aganuu e avea o se mea e tasi pe fefiloi ma isi ituaiga mea faapena. E mafai ona tuʻuina atu le vailaʻau i fugalaau matala, faʻapipiʻiina i latou i le tuufaatasiga. O lenei auala e faʻaitiitia ai le taimi ma le malosi e faʻaaluina i le tausiga o le togalaau fugalaau, ma tuʻuina atu ile fale ile foliga e le masani ai.

A faʻapipiʻi se moega fugalaau, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le faʻapotopotoina o lanu. O le tele o ituaiga o Liatris e valiina i le kiona-paʻepaʻe, lanu viole ma isi lanu, e mafai ona e faaopoopo i ai ni lanu samasama pe mumu.

Fiafia! O le tele o meaola e faʻaaogaina e avea ma totonugalemu o moega fugalaau, e faʻaogaina - i le mea e ulu atu ai poʻo mo le mamanu o auala o togalaau. Pe a fatuina ni moega fugalaau, e faʻaaogaina le tulafono autu - o le tele o mea totō o le a faʻaleagaina uma le lagona, e tatau ona i ai faʻatauga i luga o le teritori ma le iloa lelei, e aunoa ma le soona lafo.

Liatris o se elemene o le mamanu o le laufanua

Totoina i itulagi ma faigata faigata

Liatris e mafai ona tuputupu ae i Siberia, o le Urals ma le Far East. Folatalafaga fautuaina le totoina i vaega malulu vaega faʻapitoa faʻamaʻi: Albu poʻo le Burning Star. Na o le pau lava le mea o le togavao o se vaitau puupuu o le fugalaau ma le leai o se fatu e gaosia.

O le taulaiga faapitoa e totogi i sauniuniga o le taumalulu o le vao: faatasi ai ma le aso o Setema, e fafagaina i le fualaʻau o le potassium-phosphorus, ma latalata i le taumalulu, latou te tauaveina se mauga maualuga o totoe. I luma o matagi, o le aganuu ua ufiufi i lau mago ma faapitoa le agrofibre.

O Liatris e tatau ona fiafia i le alofa o tagata tomai faapitoa i togalaau ma tagata tomai faapitoa i le laufanua.

Manatua! O pasi e le manaʻomia le tausiga faʻapitoa, e masani lava e le aʻafia i faʻamaʻi tuga.

O le tele o lauolaola ma le tele o lauolaola e mafai ai ona latou teuteu poloka a le tagata lava ia, e fatu ai ni fofo fou fou.

O le tausisia o tulafono o le taofiga o le a aloese mai le tele o faamai, puipuia ai le faaleagaina o laau toto e moa ma bears. O le auala saʻo o le a avea ai le mea e sili ona matagofie ma tulaga ese.