Vailaau faʻapitoa

Auala e faʻaaoga ai le aoga ma le faʻamalolo o meatotino o sphagnum moss

Sphagnum - o lenei puʻu e mamao ese mai le masani, ma o lea e tatau ai ona vaʻaia lelei ma suesue ma le totoa. Faatasi ai ma le totoe o togavao vao, e tu mai o ia ma se vaega atoa o uiga taua ofoofogia. O Sphagnum o se galu o le galu, ae peitai, e saʻo, o le laau e le na ona nofo i eleele mama, ae o le mea na mafua ai. E le gata i lea, o loʻo faʻatulagaina fanua faasao. I aso nei, o le moss-sphagnum, faʻafetai i ona tomai faʻapitoa, e faʻaaoga lelei i vailaau.

Moss-sphagnum: faʻamatalaga ma le tuʻufaʻatasia

Paʻepaʻe, peʻa moa - o le mea lauiloa lea e taʻua sphagnum. O se tamai laʻau vao, o loʻo tuʻufaʻatasia i lalo o le igoa masani lautele - Sphagnum ma o le aiga Sphagnaceae aiga sphagnum poʻo ni meaola solo. Saienisi e tele ituaiga eseese o sphagnum, ese mai i le fausaga o laʻau ma laulaau, faapea foi i le lapopoa, lanu ma le maota. Afai e te fiafia i le fesili pe o fea e maua ai le moa sphagnum, ona e alu loa lea i le taufusi, lea e avea ai ma kapeta faifaipea e taua o le turu.

Seʻio tatou tilotilo pe faʻapefea ona faia le paʻu sphagnum ma pe o le a. Sphagous turf e feiloaʻi ai e le gata i vaʻa, ae i luga foi o vaituloto. O iinei e aau filemu ai i luga o le vai. O le turf e aofia ai le tele o vaega laiti o sphagnum, lea e tupu fou i luga i tausaga taʻitasi, ae o la latou pito i lalo ifo ua pau, ma ua pau i le pito i lalo, i luga o le taimi ua faʻapipiʻi ai tupe. O lenei auala faigata ma le faʻavaeina o swamps.

E taua! Manatua: aʻafia le sphagnum i luga o eleele ma le maualalo. Mo le puipuia o le tuputupu ae o le galu i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e faʻatulagaina le faʻaleleia maualuga o le palapala.

Sphagnum ua faʻalaʻau aʻa. O lala o le laau ua matua faatumulia i le pito i luga, ae, ona o le malosi o le faalauteleina o le internodes, ao latou tuputupu ae, ua amata ona latou o ese mai le tasi ma le isi, ona o la latou lala ua liliu i itu eseese. A o faasolosolo le galu, ua i ai i totonu o vaega tuai o lona au.

O le paʻu o le au o le sphagnum e aofia ai le tele o laina o sela lapoa, e le o iai ni plasma ma ona mea, ina ia mafai ona latou faaputuputu le vai e pei o le omomi, ona taofi lea mo se taimi umi.

O lenei ituaiga o moa e leai ni laulaau, lea e pipii mau i ona atigi ma foliga foliga tutusa i gagana. O lau e vaevaeina i le mamao, tele ma tuʻufua. O laʻau e ola i luga o lala o moa, vaapiapi, e i ai se foliga laʻititi ma le faʻapipiʻiina. Ma o le tuputupu ae i tumutumu o lala oo latou ulu ua punou. I le auala, o ituaiga uma o lafulemu o loʻo iai ni atigi gutu e mafai ona faaputuputu vai.

E sili atu i le 300 ituaiga eseese o moa sphagnum ua lauiloa i le lalolagi, faatasi ai ma le 40 oi latou o loʻo nonofo i Rusia i matu, o loʻo faʻaleleia sphagnum iina. O le Sphagnum e sili ona tupu i vaomatua ma le vaeluagalemu o le itu i matu o le lalolagi. I le itulagi i saute, o loʻo maua maualuga le mauga i luga o mauga ma e seasea lava i vaʻalele lelei i laufanua valevalenoa.

O le Sphagnum e faʻaleleia e spores poʻo fanau, ma o le auala lona lua e sili atu ona taatele: o tausaga taʻitasi e amata ai ona tupu atili se tasi o lālā ma oʻo atu i le tele o le tina, ona o lea mea ua aveeseina mai le vao ma liliu ai i se fale tutoʻatasi.

O a mea e aofia ai sphagnum:

  • cellulose;
  • mea faʻapipiʻi;
  • spanish;
  • moe;
  • suka;
  • pectin;
  • meaola phenolic;
  • resins;
  • suauu minerale.
O Moss-sphagnum o loʻo i ai se mea e pei o phenol-sphagnol, lea ei ai sona aʻafiaga faʻapitoa. E afua mai i le maualuga o le gagana Spelipisa e le mafai e lenei laau ona paʻu e tusa lava pe a maeʻa se taimi umi i se siosiomaga susu, lea e fesoasoani i le fausia o le tele o tupe teu.

E te iloa? O tagata nonofo i itu i mātū o Rusia na tuʻuina atu a latou pepe i totonu oa latou uʻamea ina ia mafanafana, mago ma mafanafana le kulumu. Sa faʻaaogaina foi i le fausiaina o sulu, e faʻafefe ai puipui o fale poʻo le momoe i totonu o fale ma fale.

O le a le aoga o le moss-sphagnum, le faʻaaogaina o mea tau togafitiga

I aso nei, ua maua le sphagnum i lona salalau lautele i aganuu ma aganuu. Sphagnum ei ai tulaga faʻapitoa faʻamalolo.

O se suʻesuʻega ma le totoa o le laau na faʻamaonia ai o le sphagnum moss has lelei tele mea e aʻafia ai siama ona o le i ai o mafutaga mafanafana, spelic acid ma meaola oona i lona tuufaatasiga. E le gata i lea, na mafai ona matou iloa o loʻo ia te ia se faʻamatalaga faʻamaonia. Ona o lenei mea, ua maua ai e le sphagnum moss lona faaaogaina i le togafitiga o manua o purulenti, faapea foi ma isi manua tuga o le paʻu. E faʻaaogaina e fai ma sui mo le le faʻamalosia o gau i lalo o tulaga ogaoga.

O Sphagnum e tolu ona taua taua i vailaau:

  • maualuga maualuga;
  • manava manaia;
  • antibacterial ma antifungal aafiaga.

E te iloa? O le fulufulu mafiafia o le fulufulu mamoe e tusa ma le 25% le sili atu i le hygroscopic nai lo le sphagnum, lea, e tusa lava pe susu, e tumau pea i le lelei.

Sphagnum o loʻo i ai mea taua o le faʻamalolo, lea e faʻaaogaina lautele i lana faʻataʻitaʻiga e fomaʻi masani ma togafiti.

I lalo ifo, tatou te mafaufau i faʻamaʻi e fesoasoani ai sphagnum ma pe faʻapefea ona faʻaaoga saʻo.

Puipuiga o le malosi o le mamafa. O aʻafiaga o le toto ma le gasegase o sphagnum o loʻo aafia ai iinei. O Moss ua leva ona faʻaaogaina e faʻavasega ai moega mo tagata e faʻatafunaina, lea e puipuia ai le foliga mai o le mamafa o le manogi ma le manogi manogi, aʻo gafatia uma ai le afu ma maua ai le malosi malosi o siama.

Togafitiga o le osteochondrosis, rheumatism ma le radiculitis. Laʻau moa na gaugau i le vai inu i le fua o le 1:10 ma tumau pea seia lelei, ona fufulu lea ma sasaa i totonu o le faletaele, faʻafefe i le vai mafanafana. Latou te mulumulu ma se teuteuga mo le sili atu i le 40 minute, a maeʻa uma ona faʻafefiloi uma sooga ua afaina i soʻo se suauu manogi, e afifiina ma alu i le moega. O nisi taimi, e faʻamalieina le afaina mai i se tasi poʻo ni sooga, e tuʻuina atu i luga o latou manulele. Ina ia saunia le pulu, e tatau ona e ave se sipuni sipuni o sphagnum ma sasaa le afa o le lita o vai inu, ia tuʻu. A maeʻa lena, e tatau ona fufulu ma faʻaaoga le galu i mea faʻapipiʻi ua faʻamaluluina i fusi teuteu.

Ma colitis ma enterocolitis E fautuaina e ave se sipuniti o sphagnum matutu masima 30 minute aʻo leʻi 'aʻai.

Mo le gaphylaxis ARI, ARVI male maʻi E fautuaina e fufuluina le afu o sphagnum, fufulu o latou afu ma fufulu fasi fua.

Le faʻaaogaina o le sphagnum e maua ai le ava malosi

O le Spagnum peat o le puna sili lea ona lelei o oloa vailaʻau. Mai ia te ia e maua ai le vailaau faafomai, uaina ma le fafie, meaʻai, meaʻai fefete ma mea manogi.

Mo le sauniuniga o le ava malosi, o le gaʻo o le tama, o le a tuʻuina atu i le suka e ala i le sulfuric acid i lalo o le mamafa i se autoclave. Ona maua ai lea o vaifofo sugary i le fefete mo le ava malosi. Ma e tusa ai ma Polofesa Moser, mai le 100 pauna o le peat, e mafai ona e maua mai i le 5 i le 6 pakete o le 90-tikeri ava malosi.

Faʻaaogaina o meaʻai faʻamaʻi ma mumu

O ia mea aoga o sphagnum moss, e pei o le maualuga o le hygroscopicity ma le gasegase, ia mafai ai ona faʻaaogaina i le togafitiga o manuʻa e pei o se vailaau faʻasaina ma le faʻamaoniga o le antibacterial.

O le faʻaaogaina o le sphagnum moss e fautuaina pe a:

  • fusi e pei o se siama matuia ma le hygroscopic i le va o le tino ma le paʻu o le paʻu;
  • afaina o le paʻu papaʻu e pei o le malulu, tipi ma mu.

E te iloa? Mai talafaamaumau talafaasolopito ua iloa ai o sphagnum na faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi talu mai le XI senituri. I le senituri sefuluiva, na auina mai sphagnum e fai ma laʻei i malo uma o Rusia. O fomai o lena taimi na matua talisapaia lenei laau ma ua faʻaaogaina ma le faʻaaogaina ana faʻamalologa e faʻaitiitia ai mafatiaga o latou gasegase.
Mo togafitiga o le le faʻamaoniaina, suppirating manuʻa ma le maila, e tatau i se tasi ona faʻagogo le mutia, sasaa le vai tafe seia oʻo i se paluga, lea e faʻaaoga lelei i manua. E leai se aoga o le a avea ma ni mea e teu ai i le togafitia o mu, vevela, paʻu ma le malulu. Ina ia faʻamaʻi le faʻamamaina o manuʻa ma le maila, e mafai foi ona paʻu i le paʻu masi, ma tuʻu ai le manua i le pepa lenei mo ni nai minute, mulimuli ane ua fufulu lelei ma fufulu le sphagnum ma faʻaaogā le laei faʻapitoa.

E faʻapefea ona faʻaogaina le moa sphagnum i faʻamaʻi faʻamaʻi

Moss-sphagnum e mafai ona maua ai le tele o aoga i togafitiga o faʻamaʻi mai dermatological. E masani ona faʻaaogaina e togafitia ai fasipolo fao. Ina ia faʻatoʻilaloina le faʻamaʻi, o loʻo tuʻuina atu i totonu o seevae ni fagu matagogo, lea e le faʻaaogaina i le aso atoa.

E alu e aunoa ma le fai atu e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le gaʻau i le nofoaga o faʻamaʻi, ma o le mea lea e mafai ai ona e tuʻuina se vaega o le laau ile totini.

E fesoasoani foʻi Sphagnum i le faʻaumatia o psoriasis, mo le mea lea e tatau ona e taʻele ma le faʻaogaina o lenei laau. Ina ia saunia le fualaau faasaina, e sasaa le moss i le vai vevela, faʻaaogaina ma faaopoopo i le taimi e fai ai le taele.

Sphagnum moss, pe faapefea ona saunia se vailaʻau vailaʻau

Moss-sphagnum e mafai ona maua i nofoaga eseese, ae aupito sili ona faʻatuatuaina e aoina mai se tasi e tupu aʻe i masini. Ina ia teu i luga o vailaʻau faʻasaina, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie.

E taua! O le sauniuniga o le sphagnum e tatau ona faia lelei ma le faaeteete: aua le gauia le laau faatasi ma le pito i lalo, e pei ona e faʻaumatia i totonu o le nofoaga e aoina ai le itumalo atoa o lenei tusitusiga ae aoga tele.

I le aoina o moa i le na o le ia tipi ma le naifi poo seleulu pito sili ona lanu meamata o le laau. A e sau i le fale e faʻaumatia uma vaega o iniseti, sasaa le vai vevela i luga o le moa ua aoina.

Ina ia mamago le laau e tatau ona i ai i le paolo, i se nofoaga lelei. Aua neʻi faʻaaogaina le eletise eletise, e pei o le faʻamagoina o lenei laau i totonu o ia mea e matua le lavā.

A uma ona faʻamago atoa le galu, gaugau i totonu o se pepa poʻo se taga ie ma teu i se mea pogisa.

Moss-sphagnum: pe i ai ni faʻailoga

Afai e te fiafia i le fesili pe o le galu e afaina ai tagata, ia mautinoa o le fale sili lea ona saogalemu. E ui i le suʻesuʻeina ma le faʻaeteete o sphagnum, e le mafai e saienitisi ona iloa soʻo se faʻamaʻi. Pau lava le mea e fefe ai pe a faʻaaogaina lenei laau o le le talitonuina lea o ona vaega.

Sphagnum moss o se meaalofa taugata o le togavao, lea, pe afai e faʻaaoga tatau, o le a fesoasoani e puipuia le soifua maloloina o le tagata ma faʻalautele le ola.