Laʻau

Lupine o se itu - o le taimi e lulu ma pe afea e tanu ai

O le tele o fai togalaau, ua latou taumafai i le tele o metotia ma auala, ua toe foi atu i auala tuai ma faamaonia o le toe faaleleia o meaʻai o le eleele - faatasi ai ma le fesoasoani a laau. O le itu sili ona lauiloa i taimi uma na manatu o le lupine, o lea ua amata ona faʻalauteleina lona lauiloa. E le gata i lea, e le gata ina aumaia ai ni mea moni i le togalaau, ae o loʻo i ai foi foliga matagofie i le taimi o le fugalaau.

Le faʻaaogaina o lupine mo le togalaau

O le tele o taimi, e faʻaaogaina e le faifaatoaga le lupine tausaga e pei o le itu. O le sili ona lauiloa e papaʻe, samasama ma vaapiapi. O le manaʻoga mo nei ituaiga o meaola e faʻamatalaina i le mea moni o loʻo i ai ni aʻa aʻa o loʻo aʻafia i le loloto o le 2 mita i lalo ifo o le eleele, faʻapea foʻi ma le mea moni e faʻapipiʻiina siama o siama e faʻafefe ai le nitrogen mai le ea ma faʻapalapala ai le palapala.

Foliga vaaia o Lupini

A faʻaaogaina le faapalaga, minerale ma mea faʻasaina e tuʻuina atu ma faaputuputu i le palapala mai lupine. E faʻamalo le eleele ma faʻaleagaina le microflora anaerobic.

Taua! Faʻafetai i aʻa o le lupine, o le atinaʻeina o laʻau o le eleele e tupu. O le laau e aumai ni meaʻai e faigata ona oʻo mai mai lalo ifo o le palapala ma liliu i latou i ni mea faigofie faigofie.

I le lupins lanumoana ma lanu samasama, e tele palaloids e taofiofia ai faʻamaʻi ma faʻaumatia ituaiga o meaʻai o le sigi ma siama, faʻaitiitia le elemene o le palapala, liliu i se mea e le paleni poʻo sina pene.

O a laʻau e manaʻomia ai le totoina o lupine

A toetoe lava o meaʻai uma lava e fufulu ese mai le palapala (masani lava o mea masani ia mo le oneone oneone), poʻo le gaosia o fualaau vao i le po, ua faʻaitiitia le faʻaitiitia ona o le faʻamamaina o le eleele, o le mea la lea i le tulaga lea e aoga le totoina o le lupine. O le laau e lelei mo eleele matitiva ma le pala, fanua e lei faʻaaogaina ma le oneone oneone.

E pei o faʻataʻitaʻiga, e mafai e le lupine ona faʻatamaoaigaina i meaʻai, o le vevela ma faʻaleleia le fausiaina i isi eleele, ina ia mafai ai ona e saogalemu le totoina o se laau i luga o le saite. I lenei tulaga, o le taimi e tatau ona filifilia i mataupu taitasi i le tagata lava ia, e fuafua i le faʻaitiitia o le eleele.

Faʻalogo lelei! E le fautuaina le totoina o ituaiga lupine i luga o peatlands ma vaʻa mamafa.

O a fua e tatau ona totoina lupine faaletausaga

O tagata iloga fualaau fualaau fai fua e fautuaina le totoina o le laumei lanumeamata i luma o le olaola, fua o le cereal ma togalaau vao. E le gata i lea, o le laau o se vailaau lelei mo strawberries, fugalaau, gooseberries, plums, cherries, pateta, kukama, tamato ma pepa. O se taunuuga o lenei mea, o le siitia o le tamaoaiga e tele taimi e faatusatusa i faailoga masani.

Faʻaitiitia o le eleʻele palapala ma lupine

Taua! E le fautuaina le totoina o le laau e avea o se vailaʻau muamua i lemu. E mafua ona e iai a latou faʻamaʻi pipisi ma meaola faalafua e faʻapipiʻi i le eleele.

O a ituaiga o lupine e talafeagai mo le matafaioi o le lanu meamata

Lupine mea faʻapitoa - o afea e totō ai laau

O nisi o tagata nonofo i le mafanafana e le mautonu i le lupine, pei o le itu. Latou te fefefe pe a uma ona totoina le laau o le a avea ma faafitauli i le fanau. O lenei manatu e mafua mai i le mea moni e faapea o le tele o laau e fesoʻotaʻi ma se lupine lauiloa poʻo le vao, lea e maua i nofoaga e le gata. I lenei tulaga, e moni lava, e faʻaleleia e le fatuina o le tagata lava ia, ma le rhizome e puʻeina atunuʻu fou.

Ae ui i lea, e matua le talafeagai lava le totoina o se mea taua e pei o le itu. Aotelega mo nei faʻamoemoega, e iai ituaiga o ituaiga taʻitasi, e ui i le mea moni e faʻalauteleina e fatu, e le mafua ai ni faʻafitauli i le taimi o le mowing. O nei mea e aofia ai le lupine vaʻeseʻesea, samasama, paʻepaʻe ma papaʻe paʻepaʻe.

Lupine lanu lanu (lanu moana)

O se tasi o ituaiga sili ona le lelei. E le manaomia e le fale se tausiga faʻapitoa ma faʻafeiloaʻi le maualalo o le vevela ma e oo lava i le malulu. E ui lava i igoa, o lenei lupine e le gata e lanumoana, ae o le lilac foi, faʻapea foi ma piniki ma paʻepaʻe. O le laau e oʻo i le maualuga o le tasi ma le afa mita.

Eseese lauusiusi pe lanu moana

O ituaiga sili ona taatele o le lupine vaapiapi:

  • Crystal
  • Sue.
  • Nemchinovsky blue.
  • Siderat 38.

Ua latou ola aʻe foi e avea o se togavao, ae na latou mauaina le tele o le manaʻoga e pei o le itu i luga. Mai nei meaola uma, o le mea pito sili ona taatele o le Siderat 38, lea e lauiloa o se vailaʻau ola, ona o mea tulaga ese i aʻa.

O le laumei lupine o se itu e masani ona faʻaaogaina, e le gata ona o ona meatotino, ae faʻapea foi lona vave tuputupu aʻe, o le tetee atu i le malulu, loloto o le loloto o aʻa, faʻamaʻapeʻa ma satuina o luga o palapala palapala ma le gaʻo.

Lupine lanu samasama (Lupinus luteus)

O le laau o lenei ituaiga e maualalo, e le sili atu nai lo le mita le maualuga ma e tutusa ma se lanu moli lanumeamata po o lanu samasama. Pe a faatusatusa i le lupine lanumoana, e manava, ae i le taimi lava lea e mafai ai ona onosaia gutu i -6 ° C. Ina ia totogo le laau, e tatau ona i ai le vevela ole ea i le 12 ° C vevela. I le taimi o le galueaiina, e manaʻomia ona faʻafefeteina lelei le lupins. E sili ona lelei i luga o oneone ma oneone papa.

O ituaiga nei e sili ona taatele:

  • Lagolago.
  • Gorodnensky.
  • Torch.
  • Siderat 892.
  • Motugaafa 369.

Taua! E le fautuaina e tagata atamamai le lanu samupanua mo le taumalulu.

Lupinus luteus

White Lupine (Lupinus albus)

O le taʻusaga e oʻo atu i le mita e tasi ma e manatu o se fatu tulaga ese. White lupine o se fugalaau matagofie tele, faʻafetai i ona lau laʻau ma fugalaau paʻepaʻe sinasina, tuʻu saʻo i luga o le ala. E le gata i lea, o le laau e faʻaaogaina e avea o se meaola lelei manu. E tusa ai ma mea o loʻo faigofie ona maua mai le maualuga o le protein, o le lupine paʻepaʻe e sili atu nai lo mea totino.

Naʻo le faʻaolataga o lupins e faʻamoemoeina mo eleele vaivai. O lona aʻa malosi malosi e ulu atu loloto i totonu o le eleele, toso ese elemene ma meaʻai mai iina, ma suluina le eleele faatasi ma i latou.

White lupine siderat, e pei o isi ituaiga uma, ei ai ituaiga sili ona lauiloa. E aofia ai:

  • Gamma
  • Desniansky.
  • Degas.

O le le lelei o le totoina o le lupin paʻepaʻe e faapea o se mea e manaia i le palapala, e manaʻomia ai le faʻaleleia o le faʻaleleia ma le lalaga pito i luga, ae e matua puipuia lava i le lamala.

Lupinus albus

Lupine tausaga taʻusala o le paʻepaʻe

O se mea e le lelei, ma le umi-laau ma fugalaau manogi ma lau lanu lanumeamata lapopoa e mafai ona sulu i oneone vaivai, palapala ma eleele eleelea ma elemene ma mea e manaomia. I le maualuga, o lenei ituaiga meaola e oʻo ile 50 cm. O faʻalosolosolo e lanu-papaʻe i lanu ma lanu samasama.

Taua! O lenei tausaga taʻitasi e fautuaina ina ia tupu aʻe i vaega e leai se ata. Faʻailo i laau malulu ma le mama.

E faʻapefea ona tupu le lupine o se itu

Lupine fafaga mo manu

Faʻalagolago i mea o loʻo i totonu o le alkaloids i totonu o le laau, e faʻamalo ai alkaloid lupins ma non-alkaloid. O a latou eseesega o loʻo taʻoto i le mea moni o le mea muamua e vevela, ma o mea mulimuli e suamalie, o le mafuaʻaga lea e masani ona faʻaaogaina ai fualaau oona ma suamalie e pei o fugalaʻau, ma o vailaʻau manaia lelei e tupu mo meaʻai manu.

Alkaloid lupins e masani ona fautuaina e totō i le tautotogo po o le tautotogo. Ae e le tatau ona e faia lenei mea i le amataga o le tautotogo. O le faʻamatalaga lenei i le mea moni o le a tupu lemu le laau ma o le a faʻapalapalaina ai vao. E le tatau ona e tuua le totoina ua tuai, aua o le a le taliaina foi e lenei togavao le tau malulu. A oʻo i le faʻaleleia, o nei uiga uma e ao ona amanaʻiaina.

O afea e lulu ai?

Lupine e tatau ona totoina i luma o le laau toto, ua i ai le taimi e fuga ai ma amata ona ola i luga, ona o le taimi lenei, e tusa ai ma faamatalaga, o le itu itu e faaopoopo ai le aofai o vaega taua.

O le tele lava o tagata o le taumafanafana e taumafai e toto la latou togalaau ma lupins faataamilo i le afa lona lua o Me, e pei o Iuni o le a tuai ona faia lenei mea. A maeʻa ona totoina soʻo se mea totō, e mafai ona e lūlū le fatu lupine seia oʻo i le ogatotonu o Aukuso. I le tautotogo, e mafai ona e totoina soʻo se ituaiga, ae ia Aokuso o le taimi lea e piki ai i latou o le a tetee i le malulu.

Tuputupuina o laau

Pe a eli

O le tele o fai togalaau e ola i le lupine e le o iloa le taimi e lulu ai ma le taimi e totō ai se laau, o le mea lea latou te feagai ai ma ni faafitauli faapitoa. E pei ona faaalia i le faatinoga, o le taimi pito sili ona lelei mo le totoina o le tau o Me ma le amataga o Aukuso.

Mo le faʻaaogaina o laau, e taua foi le faia i luga o le taimi, aʻo leʻi amataina le vaʻaiga. A leai, o le a totoina e le laau ni fatu, lea o le a mulimuli ane faigata ona gaosia, aua o le a salalau atu i le vaega atoa o le togalaau e ala i le totoina o le tagata lava ia. Ina ia aloese mai lenei tulaga, e tatau ona faia le faamamaina vave o le laau, o lona uiga, o lona moa. O le taimi e sili ona lelei e manatu o le amataga lea o le fuga, i le vaega o le faʻaalia mai o pulupulu.

Faʻalogo lelei! E talafeagai le moaina o le aganuu i le taimi lava lea i le teritori atoa, a maeʻa ona suʻeina le suaina.

I lalo o tulaga lelei ma le timuga o le susu o le eleele, Lupinus e ola ae lei totoina mo le pe tusa o le 50 aso, e masani lava pe a ma le 60 aso e pasi i luga ae le i ai le taimi lenei.

Tulafono faʻavae tausi

Lerenia lupine e pei o le meli
<

E le faigata le malaga. O le mea pito sili ona taua, o le eleele e talafeagai, ona mafai lea e le togavao faigofie ona pulea vaega eseese. E tatau ona e gauai atu i le mea moni e faapea, o vao e tupu mai i luma o le toto laau toto, o lea e tatau ai ona latou faʻafesoʻotaʻi ma ia vave ona aveeseina.

Fugalaau lupins

<

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Afai e le mago le taumafanafana ma e uma le timu i vaiaso taitasi, ona leai lea o se mea e manaʻomia e faaopoopo ai le lupine. A le o lea, afai e vevela ma le eleele e vave ona pala, ona tatau loa lea ona faʻafeinu le fale. O le laau e mafai ona faʻafeinu uma e ala i le timu ma lalo o le aʻa. Ina ia puipuia le foliga mai o le palapala o le eleele, e fautuaina ia tausia le mulch pe a uma ona faʻafeinu.

Fertilizer ma le faʻasusu

E masani ona fesili le au fai togalaau i latou pe faapefea ona fafaga le lupins ua tupu e pei o le mutia lanumeamata. O le tali i lenei fesili e faigofie lava. Talu ai ona o aʻa o le laau ua tumu i le suavai, e le manaomia ai le faaopoopoina o le fertilizing. Pau lava le mea e mafai ona faia o le faʻaaogaina o paluga ma fulufulu fugalaau i le tautoulu.

O faafitauli autu pe a tupu le lupine e pei o le itu

E foliga mai e leai se mea faigofie nai lo le tupuina o se vao i luga o le fanua, lea e sili ona manaia i le vaomatua ma faʻalautele e le totoina o le tagata lava ia. Ae a tupu le lupine i lau togalaau. Ae ui i lea, e ono tulaʻi mai ni faʻafitauli. E mafai ona tupu lenei mea ona o nisi o mea taua.

A o lei totoina se fugalaau, e tatau ona e mautinoa o le palapala e le o se mea e sao, aua e foliga mai o le a le tupu i luga o sea palapala. I le taimi muamua, o le a tanumia le laau i vao ma faʻagasolo malie ona atiina ae, o lea e tatau ai ona aveese. Ae e le tatau ona e popole i lenei mea, o le a vave ona tupu, ma e leai se vao e mafai ona faalavelave i lona atinaʻe.

Maʻi ma lo latou puipuia

E pei o laau uma, lupine e mafai ona aʻafia i nisi faʻamaʻi. O le mea taatele o:

  • Rot - o se faamai e mafai ona faaitiitia le fua o le gaosiga ma le lelei o se laau mai le 17 i le 50%. O aʻa a Rotten ma cotyledons e molimau i le atinaʻeina o le faamai. O fualaau o le Fusarium e mafai ona osofia ai le maʻi. O le vave faʻaaogāina o fululaʻau-potassium faʻamalolo ma le faʻapipiina o fatu e mafai ona puipuia le faafitauli.

Anthracnose i luga o se lupine

<
  • Anthracnose - e oʻo atu ai i le faʻaumatia o laau toto e oo atu i le 70 pasene. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le foliga mai o lanu enaena po o moli i luga o cotyledons, lea e mulimuli ane amata ona faʻasalalau i luga o le ogaumu.
  • Sentoriosis - mea lanu enaena lanu enaena po o le paʻu samasama vaivai e amata ona aliali i luga o lau o lupine.

E le gata i lea, o le laau e mafai ona faʻaalia i siama faʻamaʻi ma viral, e pei o siama siama ma mosaic.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi

O Lupine e pei o se laau malosi, ae e ui i lea, ao faagasolo lona galueaina, o nisi faafitauli e fesootaʻi ma meaola faalafua ma faamai e ono aliali mai. O meaola faalafua e sili ona taatele o aphids ma vaega o le fusi. Aphids e masani ona aliali mai i le taimi o loʻo faʻapipiʻi ai pulupulu i luga o le laau. O le ogatotonu o le fusi o le fulu e foliga mai i se taimi muli- muli ane i le olaga pe a aliali muamua mai muamua siama. E mafai ona e foia faafitauli e ala i le togafitia i iniseti.

Aphids i le Lupine

<

Isi faafitauli ma a latou fofo

E masani ona feagai le fai togalaau ma se faafitauli e pei o le tuputupu ae o le tuputupu ae o laau. O le le talafeagai o le eleele e mafai ona faʻaosoina ai. Ina ia faʻaesea se tulaga e ono tulai mai, e tatau ona siaki le eleele mo le malosi aʻo lei totoina. Afai e maua se tali i le eleele, e le tupu le fugalaau.

E masani ona manaʻo le faifaatoaga e faʻaaoga lupins e pei o le itu e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le eleele. O le laau ua manatu e aoga ma e fesoasoani e faʻaleleia atili uiga o le eleele ma lona gaosiga. I lenei tulaga, o le mea pito sili ona taua o le filifili lea o ituaiga laau totino ma ola ai e faʻaaoga ai tekinolosi. A le o lea, o le lupine lava fatu fatu o le a faʻatumu ai le vaega atoa ma o le a le aumaia ai le faʻamoemoega na faʻamoemoeina.