Laʻau

Cactus faamai: faamai masani ma a latou metotia o togafitiga

O faʻamaʻi Cactus e masani ona mafua mai i siama, laʻititi o le gaʻo, mycoplasmas ma faʻamaʻi. O nisi o faamaʻi e faigofie lava ona togafitia, ae o se numera tele atu oi latou, e oo lava i togafitiga vave, e mafai ona oo atu ai i le oti o se cactus, ma e masani lava ona latou aʻafia ai mea taugata ma taugata.

Faʻasologa o Cactus Diseases

Aemaise lava le matautia o na faʻamaʻi e tutupu e aunoa ma ni faailoga. Talu ai e faigata tele ona iloa, ma e aunoa ma le taimi talafeagai ma togafitiga lelei, e mate lava le laau.

Eseese faʻamaʻi cactus

Ae o se tagata fugalaau faʻalogo, o lē e popole i ana meaola lanu meamata, e mafai pea ona ia iloa e iai se mea e sese i le laau.

E tatau ona mataala:

  • vaivai po o le le atoatoa o le tuputupu ae, aemaise lava i le vaitau o togavao galue i le tautotogo;
  • foliga vaaia o maanuminumi i luga o le au po o se suiga i lona lanu;
  • leai se fugalaau po o le paʻu o pupu;
  • maliu ma le faʻamagoina o lala;
  • faʻavaeina o vavave ma mea eseese i luga o le au.

Laʻu pala

E masani ona e matauina o le mago o le pala na aliali mai i le cactus, o le faʻaaogaina o le mafuaʻaga o lona faʻavaeina. Afai o le cactus e amata ona mago ma ua i ai ni manogi, o se faailoga manino lea na taia i le vevela.

O le faʻamalo ese o se faʻamaʻi e matua faigata lava, masani o le siama ua uma ona faia i le taimi mulimuli o le maʻi. Ina ia mafai ona taofia le faia o le pala, e aoga le faʻaaogaina o fualaau oona e avea o se faʻasologa. E sili ona lelei le togafitia o le laau 3-4 taimi i le tausaga.

Laʻu pala

Lanu uliuli

Mamillaria, po o le lanu uliuli, e iloa ai o ia lava i foliga o ni mea laiti laititi o lanu uliuli. I le avea ai o se tulafono, latou te faia i totonu o motu ma faʻaosoosoina ai le paʻu o vao tuitui mai ia i latou. O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu pe a uma ona totoina se laau i totonu o le palapala e afaina i le pala. E le gata i lea, e ono aliali mai le palauliuli i luga o le eleele poʻo le le lava o le moli, aemaise lava i le taumalulu, poʻo se taunuuga o le faʻaleagaina o masini.

Sue lemu

Fungal maʻi, e pei o se tulafono, e aʻafia ai aʻa o laau laiti. Ona o le toilalo, o le gaʻo e matua paʻu'ū lava, ma e mafai ona paʻu le cactus, o se vevela lanu meamata ma foliga vaaia e foliga mai i luga o le fogaeleele. O lenei papa o se mea ae na o le vevela o meaʻai. Ina ia fasiotia le cacti laʻitiiti, e naʻo ni nai aso e manaʻomia ai le galo.

O lenei faʻamaʻi e atiaʻe lelei i le maualalo o le vevela ma le maualuga o le vevela. E leai se mea e laveaʻiina ai se laau mai se faʻamaʻi, talu ai o le faʻamaʻi o siama maloloina e vave ona tupu ma e mafai ona pala uma aʻa ma ogalaau.

Sue lemu

Vae le pala

Rhizoctonia poʻo le susu susu e masani lava ona atiina ae i luga o fualaau laiti po o le vavae. O le maʻi e vave ona tupu, e salalau mai aʻa i le pito i luga o le laau, ma oʻo atu ai i lona oti. E i ai se avanoa itiiti e laveai ai le laau mai se faʻamaʻi pe afai, i le taimi lava e iloa ai, o loʻo aʻafia vaega uma o loʻo aʻafia ma o vaega totoe o le soifua maloloina o le laau e totoina i se mea fou fou.

Brown pala

Faʻatasi ma le paʻu enaena, faʻapouliuli pepa i luga o puʻu, lea e sau mai le faʻavae poʻo mai nofoaga e iai ni manua e le togafitia. Mulimuli ane, e faamaluluina le ogalaau, o se masini masini viscous i totonu, lea e foliga mai i le jeli.

Laʻasaga aisea ua pala ai le cactus:

  • Televave masima i le eleele. E tupu i le tele o le malulu ma le malulu malulu o le ea i le potu.
  • Maualuga maualuga i totonu.

Laʻau totogo

O se tasi o mafuaʻaga e mafua ai ona paʻu'ū mai vao talatala mai le cactus o le malosi tele o le palapala. I le vaitaimi o loʻo momoe ai, pe a manaʻomia e le fugalaau se ea malulu, o le eleele i totonu o le ulo e tatau ona faʻanenefu e seasea pe leai foi.

Taua! Afai o le cactus e matuai malulu i le taimi o le taumalulu, o le a amata ona pala le aʻa ma o le a pauu atu tuitui.

A o faagasolo le vaitau o togavao, e manaʻomia tele le suāsusu, ma e tatau ai ona faʻaleleia pe a uma ona faʻamago le eleele i totonu o se ulo, ona o le cactus e mafai ona lofia i le vevela vevela. Afai o le timu e faʻapupula i taimi uma i aʻa, o le a taʻitaʻia ai i latou i le pala ma le pau o vao tuitui. E taua le togafitia o se faafitauli e ala i le toe totoina o se fugalaau i se eleele fou ma faʻavae se vai inu.

Laʻau totogo

Spotting

Stains i le cactus e mafua mai i siama ma siama eseese. Ma o le mafuaaga mo o latou foliga mai o tulaga le talafeagai ia o le laau. Muamua, o le aafiaga lenei o le ea malulu, pe afai o le taumalulu e tu le cactus i luga o le windowsill o se faamalama e masani ona faʻaalia ma o loʻo i totonu o le vanu o faʻamaumauga faifai pea. E le gata i lea, o le maualuga o le suavai faʻatasi ai ma le malulu i totonu o le potu e afaina ai le laau. Ina ia lavea le fugalaau mai le pipiʻi, e tatau ona e toe fetuutuunai i se nofoaga sili atu ona lelei ma faʻavae tausiga lelei.

E masani lava, o le lapisi paluga e aliali i luga o le cacti, lea e aafia ai le aʻa i foliga o paluga eleelea po o stains. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi atonu o le vevela po o le malulu ifo o loʻo tafe mai i luga o le meaʻai, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le vevela o le potu. A faʻapea ua oʻo mai na mea, e faigata tele ona aveeseina, talu ai ona amata ona salalau atu i isi vaega o le aʻa ma avea atili ma sili atu.

Lalagaina o lapisi ma samasama.

Yellowing

E maua e le cactus se lanu samasama ma le le lava o meaʻai i totonu o le palapala, faʻapea foi ma se faʻamaʻi pipisi poʻo vailaʻau. I le avea ai o se tulafono, o le samasama o le cactus e amata ile pito i luga ole laʻau ma le pito i luga o le laau. Afai ua liua samasama le solo, e mafai ona mafua mai i le siama e taʻua o le jaundice, ma e leai se fofo mo lenei maʻi. E mafai ona alu vave vave, pe mulimuli mo ni nai masina poʻo ni tausaga.

Yellowing stems

Fusarium

O lenei faʻamaʻi e mafua mai i siga o le aiga o Fusarium, e masani lava ona aʻafia ai soʻo faʻatasi. O le salalau e faasolosolo malie lava, muamua o aʻagi e aʻa i aʻa, ona latou oʻo lea i totonu o le tino, oʻo i le pito i luga, ma ua mamae le cactus. Afai o le lanu piniki po o le lanu violē e mafai ona vaaia i luga o gaʻo o le cactus, ona faʻafefeteina lea o ona atigilima ma amata ona taulaʻi i le pito i lalo, o se faailoga manino lenei o fusarium. Faatasi ai ma se tipi i luga o puʻu, e mafai ona e vaʻai i vaʻa faipule-lanu moana.

O le maualuga o le palapala palapala ma le faateleina o le manogi i totonu o le potu e fesoasoani i lenei maʻi. O le a le mea e fai pe a amata ona pala le cactus - vave vave, aveese le fugalaau mai le ulo ma tipi ese le vaega atoa o le ogalaau, togafitia le tipi i le malala, faʻamago ma toe aʻa.

Taua! O aʻa o le fusi Fusarium e faigofie lava ona ulu atu i soʻo se manua ma le faʻaleagaina i luga o 'au.

Faatasi ai ma le tele o vaiinu ma le maualalo o le vevela i totonu o le potu, o le a mafai ona faateleina lenei faamaʻi.

Mealybug

Afai o le papa paepae po o togitogi e tutusa ma le fulu e mafai ona iloa i le cactus, o se faailoga mautinoa lea na osofaia ai le laau i le mealybug. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o lenei meaola o loʻo manatu i ai le le talafeagai, tausi maʻi mai se isi laʻau poʻo le ulu atu ile eleele mama.

Faʻaleagaina Mealyworm

Togafitiga filifiliga

Orchid leaves: o faʻamaʻi autu ma metotia e feutagaʻi ai ma i latou

Atonu e tele togafitiga e fuafua i le ituaiga o faʻamaʻi.

Laʻau oti

Faʻafefea ona lavea se cactus pe a amata ona pala mai lalo, le faasologa o gaioiga:

  1. Oti ese aʻa uma ua matua faaleagaina pe ua matua pala.
  2. Faʻamamaina aʻa o le soifua maloloina i se vaifofo o le pati.
  3. Fafasi i le elefesa uʻamea po o le aisa.
  4. Mumu mo le 2 i le 3 aso e ala i le tautau i se tulaga saʻo.
  5. Ave se fagu fou e faʻamaʻi, sasaa le palapala i totonu ma totō se cactus.
  6. A uma ona totōina, e le manaʻomia le faʻafeinuina o le laau mo 3-4 vaiaso.

Laʻau oti

Ina ia aloese mai se ituaiga o faafitauli i le lumanaʻi, e tatau ona tausisi i tulafono uma faʻafefe.

Faamatalaga faaopoopo! E iai ni fesuiaiga eseese o meaʻai, ae o le a sili atu le alualu i luma o nei fugalaau pe afai o le fugalaau o loʻo i totonu o se potu malulu, ma i luga o le auala i le taimi nei o le a timu pe timu.

Toe maua

Afai o le aʻa o le cactus ua pala, o le a le mea e fai i lenei mataupu:

  1. Oti ese le mea pala ma vaai ma le faaeteete ina ia tumau le ola maloloina ma le mama.
  2. E manaʻomia le "faʻamalosi," e pei o se penitala, ina ia mafai ai e se taimi mulimuli ona faigofie ona toto i le eleele.
  3. Taulima le fasi keke ma le gaʻo ua gaosia.
  4. Faʻataga e faʻagogo lelei e ala i le maua i se tulaga saʻo poʻo le tuʻuina i luga o se ipu palasitika.
  5. Faatali seia oʻo ina tupu aʻa aʻa. O le faagasologa e umi, e mafai ona sili atu ma le sefulu aso.
  6. A oʻo mai aʻa e totoina se fatu i le eleele mo le cacti.
  7. Vai na o le pusa. 10 minute pe a uma ona faʻamafa, faʻasaʻo mai uma vai o le ipu malamalama.

Faʻafouina le faagasologa

O le isi taimi e mafai ai ona e inu vai pe a uma le 3-3.5 vaiaso.

O le isi auala e toe faʻaaogaina ai le cactus pe afai e pala:

  1. Oti ese le vaega atoa o le cactus.
  2. Mumu mo le 3-4 aso, o le a le taimi e tatau ona faʻamalosi ai le tipi.
  3. Togafitiga ma se aʻa stimulants tuputupu ae ma tuu i totonu o se ipu vai. E manaomia tele le vai e ufiufi ai se fasi vasega o le 2-3 simita.
  4. Pe a ma le 1-2 vaiaso, o le a aliaʻe aʻa fou, pe a oʻo i le 1 cm le uumi, e mafai ona toe totoina le laau i se eleele fou ua saunia.

O le cactus e faʻapipiʻiina i lenei auala e le mafai ona fafagaina i fomaʻi mo le tausaga e tasi.

Cactus transplant

Afai ei ai faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi, e aoga le totoina o le fugalaau i se fagu fou ma le eleele fou.

Suʻeina i se fagu fou

O le cactus e tafe mai lalo, o le a le mea e fai, i lenei mataupu:

  1. Lulu ese le cactus mai le potoa tuai, siaki ma le faaeteete aʻa ma le ogalaau lava ia.
  2. O laʻau mamago ma faaleagaina e tatau ona teuteuina, pe afai ua afaina le meaʻai, e tatau ona tipi i se mea maloloina, ma fufuluina i le gaʻo ua gaosia.
  3. Ma le isi, e tatau ona fufulu lelei le fugalaau i totonu o le vai vevela (50-55 tikeri), faʻaopoopo i ai le fiva poʻo le iniseti.
  4. Mumu mo le 3-5 aso i le la i se tulaga saʻo ma lelei aʻa.
  5. Toto i le eleele e ala i le tuʻuina o le aʻa i totonu o se ulo ma fufuluina aʻa i le eleele. E taua tele le faʻamautinoa o le lalolagi e le oʻo i luga o le aʻa aʻa.

A maeʻa se faʻavavega o cactus, e tatau ona teu i se malu puipuia, e aunoa ma le fafaga mo le 3-5 aso.

Faʻalogo lelei! Pe a totoina, e taua le faʻatulaga lelei o alavai i totonu o le ulo ma faʻaopopo le tele o oneone i le palapala.

Totoina o vaega afaina

E faʻafefea ona lavea se cactus pe afai e aʻafia i le funga leaga:

  • Afai e aafia le ogalaau o cactus, tipi ese le leona ma se naifi ma togafiti i le sulfur.
  • Afai e aafia le pito i luga, ona tatau lea ona selesele i se mea maloloina, ma e tatau ona faʻaaoga le laau e fai ma faʻatau mo tui.
  • Afai e pala i luga o le cactus - faʻamaʻi manuʻa i le malala poʻo le faʻamalosia o le malala, poʻo le togafiti ma le lanu meamata.

I le vaitau o togafitiga mo meaʻai, e tatau ona vavae ese soʻo se suavai i le vai, e sili atu le faʻaaogaina o se vaifofo malie mo lenei faʻamoemoe.

Faʻatau togafitiga

I le malogogogo, lanu enaena ma le tuai o le paʻu, e tatau i taimi taʻitasi (1-2 taimi i le masina) togafitia togalaau ma phytoncides ma iniseti.

I le lanu enaena, afai o le cactus ua vaivai ma suavai, o le a le mea e fai:

  • Faamalolo uma manuʻa i luga o le pusa cactus.
  • Faʻaaloalo i le tausiga saʻo.
  • Taulimaina le laau i fuluʻi solo i le tasi taimi i 1-2 vaiaso.

E sili atu le tausiga o cactus

Laʻau paʻu i luga o laʻau o le laʻau: mafuaʻaga ma auala togafitiga
<

A maeʻa ona faʻamalolo le laau, o le a leai se faʻafitauli o le soifua maloloina i le lumanaʻi, e tatau ona faia ni tulaga lelei.

Lafoga ma le susu

Mo cacti, o le mea na fanau mai ai le toafa, e tatau ona lava le susulu o le la. Latou te lagona le lelei pe a tuu i le susulu o le la, ae i le taumafanafana i le aoauli o le aoauli e sili atu ona lelei le ufiufiina ina ia le faʻaosoina ai se mu.

O le vevela o le taumafanafana e sili i le 26-28 ° C vevela. Faʻamamafana latou te manaʻomia pe a ma le 40-50%. maualuga le ea i le ea i le taumalulu e le sili atu i le 15-18 ° C vevela. O le tele o ituaiga (sei vagana ai faʻalauiloa tagata) o le a faigofie ona faʻaitiitia le vevela i le + 5 ° C. Mo tagata mai vailaʻau, o le malamalama ma le faʻafefe o le itiiti ifo o le 60% e manaʻomia.

Faʻasa

I le taumalulu, o le cacti e nofo i se taimi malolo ma sulufaʻi. A o faagasolo lenei vaitau, e le manaʻomia e vai le suāsusu masani. O le faʻasaina o cacti e le silia ma le tasi i le lua vaiaso, ma i ni mea laiti. I le oʻo mai o le tautotogo, o le tele o le faʻainuina o loʻo faʻaititia lemu, ma i le taumafanafana e masani ona fafagaina i latou (i aso uma 3-4). Talu mai Oketopa, e tatau ona faʻatapulaʻaina le suavai. Suavai e tatau ona faʻaaogaina naʻo le mafanafana ma le mama.

E faʻapefea ona malamalama ua mamae le cactus pe a uma le taumalulu

Muamua, e maua i luga o le au, o le fugalaau ua leai sona uiga teuteu, ma iu lava ina maliu. Afai e tupu tele le cactus, o le a iai ni vao tuitui i luga o le laau ma e tumau pea le olaola o meaola lanumeamata, o loʻo lelei. Afai e faigata le aʻa, ma o le eleele i totonu o le ulo e matua matutu, ona manino lea o le cactus mai le lamala, aemaise lava pe afai o loʻo i totonu o le sone o le susulu o le la.

Faʻasaga i totonu o le pani

<

Soo

Mo le tagatanuʻu cacti i le toafa, e manaʻomia e le eleele le malamalama, vaʻaia, ma le susulu. Mo otaota vaomalo, o le eleele e manaʻomia le ea, malamalama ma sina mea e gaosia. O le palapala e tatau ona i ai se alavai lelei i foliga o tamai pebbles, faʻalautele le gaʻo poʻo piliki maʻa. O le eleele e tatau ona aofia ai oneone, peʻa ma malala.

O faʻamaʻi o cacti ma a latou togafiti i le fale e manaʻomia ai le gauai faapitoa, talu ai ona o lona lumanaʻi o le a faʻalagolago i le fesoasoani vave i le pusi lanumeamata. Ina ia mafai ona feagai ma faʻamaʻi ma meaola faalafua, e tatau ona e vave tali vave atu, ma sili atu ona lelei le taofi o foliga vaaia, ia tausia lelei lau uo pele.