Laʻau

Cyclamen

Cyclamen(Cyclamen) e faatatau i laau vevela vaolea, i lalo o tulaga le lelei, sulu. O tagata fugalaau fugalaau e le malamalama i fualaau aina, latou te iloa le laulaʻau e felafoaʻi pei o le oti ma lafo ese se laau moe.

Amataga. I le vaomatua o loʻo ola i le itu i saute o Europa, le Metitirani ma Asia Minor. E sili atu le fiafia i nofoaga maualuluga o le taʻavale ma itulagi ma le malulu o le tau, lea e le pa'ū ifo ai le taumalulu i lalo ifo o le 10 tikeri. E aʻafia i le aiga o primroses (lat. Primulaceae), i le subamilia mirsinovye (lat. Myrsinaceae).

Tele. O le maualuga o le Cyclamen e le sili atu i le 30 cm, fualaau fugalaau talavou mai le 10 cm. O le tele o lau, fugalaau ma le tele o le vao e faalagolago i tausaga ma ituaiga.

Soifuaga o le olaga ma le alualu i luma. O le pulufana o le cyclamen e aofia ai le ola umi ma e oʻo atu i le 30 tausaga. O le matua o le laau, o le sili atu lea o le matagofie o le pale, ae o le tele o fugalaau e laiti ma o le numera e sili atu.

I le amataga o le taumalulu, o le laau ua avea o se meaalofa lauiloa. O le taimi malulu lea e fiafia ai o ia i fualaau faisua ma ona lauolaola vave. Laʻau le lelei ma fugalaau o lenei fale totō fiafia tagata alolofa i le vaʻaiga o alii lelei.

Fua faʻatatau o le tuputupu ae.
E fuga mai ia Novema ia Mati.
O le laau e fetaui lelei mo se tagata fomai fai fua poto.
Laʻau tele.

Faailoga ma talitonuga taufaasese

Mai le pito i fafo, o le cyclolamen e iai sona aafiaga lelei i mafutaga faaleaiga. O feeseeseaiga i le aiga i le va o augatupulaga o le a mou atu ma o le filemu ma le malamalama o le a nofotupu i totonu o le fale.

  • Aafiaga aoga i le tagata o loʻo tausia le cyclamen. E faʻatagaina ai oe e faʻaumatia faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le loto ma faʻamaonia le moe.
  • I le faatulagaina o le laau i totonu o le potumoe, o le a faamalosia e le ulugalii o latou noataga ma mafai ona maua se pepe.
  • O le malosi o le laau e puipuia mai le faatosinaga a tagata leaga ma lo latou lotoleaga.
  • Mo tagata o nonofo i totonu o se fale o loʻo i ai le uila, o le luʻitau ma musumusuga faifai malie, o le naunau mo mea fou ua ausia ma le atinaʻeina o le tagata lava ia.
  • Mo tagata e mafatia mai le mafaufau, le mautonu, le lotovaivai ma le atuatuvale, o le laau e maua ai le toʻa ma le moe lelei.

Vaega o tausiga ile

LuluI le taumalulu, e teuina i le vevela o le 12 i le 16 ° C, ma i le taumafanafana e oo i le 24 ° C.
Faʻamamaga o le eaI le fale, e tatau ona e fufulu ma faatumauina le maualuga o le susu (e oo i le 50%).
MalamalamaLe susulu le malamalama. O le nofoaga lelei lava o le itu i sisifo ma sasaʻe.
FaʻasaFaʻalelei, e oʻo atu i le 3 taimi i le vaiaso e ala i se paʻu. E le faatagaina le faʻavaivai ma le faʻagogoina o le palapala. I le malolo, o le faʻafeinu e faʻaititia i le 1 taimi i le vaiaso.
SooE manaomia e le laau se palapala eleʻele malie ma se pH o le 5.5-6.5. O se mea teuteu saunia mo le senpolia e talafeagai. Faatasi ai ma gaioiga tutoatasi, oneone, chernozem ma peat e fefiloi i vaega tutusa. I le pito i lalo o le ulo o loʻo tafe ai alavai.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taimi o le tuputupu ae, o le laei pito i luga e faʻaaogaina i le 2 vaiaso aʻo leʻi amataina le vaʻaiga. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga i le lautele poʻo le faʻaleleia o vaomatua faʻamaʻi ma le maualalo o le kulūlū, e aunoa ma le chlorine.
SuigaI le amataina o le tuputupu ae o laʻau, ua totoina i lalo ifo o se eletise maualalo ile eleele. Ua eliina le afa i le afa.
Faʻaleleia o le CyclamenO le laau e faʻaolaina e ala i le vaevaeina o le pulou, faapea foʻi ma fatu. Faatasi ai ma le fesoasoani a fugalaau e mafai ona e sopoia le tele o ituaiga, maua ai se laau tulaga ese. A tupu aʻe mai fatu, e fuga i le tausaga lona lua o le olaga.
FaʻapitoaEseese tulaga e manaʻomia i taimi o le taotoga, fugalaau ma vao. Aveeseina o fugalaau ua lelea ma tuu saʻo lava e ala i le uʻameaina o le aʻa mai le pulou e aunoa ma se toega. E paʻu le fatu i luga o le vai faʻafefe poʻo le faasusu mai luga.

Tausia o le cyclamen i le fale (auiliiliga)

I le fale, e manaomia e le cyclolamen ni tulaga faʻapitoa e latalata i le natura. O le faia o ia tulaga i totonu o le falemaʻi o le faʻafitauli sili lea i le fausiaina ma le tausia o nei laau matagofie.

Lulu

I lalo o le natura masani, o le uila "fafagu" i le amataga o le tau malulu. Laveʻa vevela mo le amataga o le tuputupu aʻe - 10-15⁰С. O se nofoaga lelei mo fugalaau o se faamalama malulu, o se taumalulu po o se laufanua mafanafana. O le vevela i le taimi o le fugalaau e le tatau ona sili atu ile 20 ° C. A le o lea, o le a faʻavaivaia uma e le laau laulaʻau ma laulaau, faʻamalo. O le fesuiaʻiga o le vevela i le vevela ma le faʻataʻitaʻiga e afaina ai le fatu, e paʻu ma e afaina i mea malie.

I le amataga o le tautotogo, e mafai ona tuu le uila i luga o se faapaologa po o fafo (pe afai e le pa'ū ifo le vevela i le ea i lalo ifo o le 10 ° C ma e le maualuga luga aʻe o le 24 ° C).

Laititi maualalo e mafua ai le maliu o le fatu.

Faʻamamaga o le ea

O le laau e manaʻomia ai le maualuga o le susu. Lafo i aso uma laulaau, e aunoa ma le maua o le vai i luga o le fatu. Faatasi ai ma le amataina o le tumutumu ma le fugalaau, ua taofia le pulupulu. O le faʻauluina o vai i luga ia i latou e oʻo atu ai i le pala.

Faʻapipiina i le vai malulu i le vevela o le potu. O le vai malosi e fausia ai se mea e ufiufi ai le mineral plaque, lea e faalavelaveina ai le ata.

O le faʻaleleia atili o le manogi o le siosiomaga o le a fesoasoani i ipu ma polo o le hakolo, lea o le a faasolosolo malie ona tuʻuina atu le susu i le ea. O fofo paleni o le a foia foi lenei faafitauli.

Afai ei ai se puʻa, ia ufiufi i se mea susu. O lenei mea o le a puipuia ai le fugalaau mai le vevela ma faʻafelelei le ea.

Malamalama

E manaʻomia e le cyclamen le 10 itula o le malamalama susulu e aunoa ma ni avega saʻo. Afai e agi ave i le faamalama ma le fugalaau, ona tatau lea ona paolo. Mo se faʻataʻitaʻiga, tuʻu se togavao o se isi laau i le va o le faamalama ma le cyclamen poʻo le ufiufi i se pusa mai mea e faʻaaogaina. O faamalama i Sisifo ma sasaʻe e lelei mo le faʻaogaina o laau. O le faamalama i saute e mafai ona fetuunai i mea o loo i ai, puipuia mai le la ma tausia se vevela lelei.

Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, laulaau ma fugalaau fesuisuiaʻi, faʻalautele, tuputupu aʻe le tuputupu ae.

A o faagasolo le vaitaimi o loʻo momoe, o le fagu o loʻo i ai le "momoe" e ave i se mea malulu ma se ata lafoia. Mo se faataitaiga, i le faamalama i matu.

Faʻasa

E na o le pamu e faʻaleleia ai le sua, e pei o le susu ile pulupulu e oʻo atu ai i ona faʻamaʻi. E tasi le itula pe a uma ona faʻamaʻa, o le vai o loʻo totoe mai le pusa e faʻafefe.

O le faʻafeinuina o le vai i le vevela o le potu e talafeagai mo le faʻavaivai. I le vevela o le tau, e le mafai ona tumu i luga o le suamalie le meaʻai, e masani ona maua e le au fai togalaau togafiti e faʻaleleia ma le faʻaeteete i tafatafa o le fagu.

O lanu lanu samasama e masani ona logoina ai le vai. O le tele o taimi, o le mea lea e iloa e ese mai ai ma taʻitaʻi atu ai i le oti o le fugalaau.

Aʻo tuʻuina i totonu o se potu malulu, faʻafeinu i le vaiaso. A oʻo i le maualuga o le ea o le ea i luga atu o le 17 ° C, o le mago o le palapala e siakiina e ala i le fuafuaina o le mamafa o le ulo.

I le vevela o le tau, vai e oʻo i le tolu taimi i le vaiaso.

Fuga

Cyclamen e tupu i le fale e tupu pe a mavae se vaitaimi o le nofo tumau. E faʻaleleia ai le tupu aʻe i le faʻaitiitia o le vevela i le 15 ° C.

O le laau toto, i lalo o tuutuuga o tausiga, e fuga mai i le ogatotonu o le autumn seia oʻo i le tautotogo. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, e amata ai se taimi malolo.

Taimi e malolo ai

A maeʻa le tele o fugalaau, e manaomia e le fale le tausiga lelei ma le filemu. O le faailo o le sauniuni o le fugalaau o le samasama lea o laulaau ma le leai o ni mata fou. O le tipiina o vaega mama ua aveesea e aunoa ma se toega. Afai e le aveesea, ae tipi, ona pala lea o le tino o le tipi i le pulu.

E faasolosolo malie ona faʻaitiitia le faʻasalaga O le taimi o totoe e tumau mai le tolu i le lima masina. O lona amataga e faaosofia i le fiva.

Soo

E manaʻomia e le fugalaau Cyclamen le vai ma le manava eleele. O mea faʻapitoa mo cyclamens ma violets e talafeagai. Mo le faʻaleleia atili o friability faʻapipiʻi le oneone oneone faʻafefe.

Ia saunia e oe lava ia le meaʻai, e tatau ona e faʻafefiloi ia vao humus ma peʻa ma le oneone i tutusa tutusa.

Mo se laau toto, e manaʻomia se suavai lelei, ma o le 1/4 o le ipu ua tumu i le faʻavaivai. Faʻaaoga maʻa, faʻalautele laʻau poʻo oneone papa.

Fertilizer ma le faʻamalolo

I le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le fafagu, e manaʻomia e le uilamini ni meaʻai faaopoopo. I le avea ai o se faʻala, o meaʻai e leai ni chlorine e maua ai le maualalo o le mea e maua ai le suauʻu. O le Nitrogen e mafua ai le tele o le tuputupu ae o le lauusiusi, o fugalaau o le a laiti ma laitiiti.

E faʻaaogaina fugalaau aʻo lei fuga tasi i vaiaso uma. A uma ona nonoa faʻamaʻi, e taofi luga o laei.

Suiga

Cyclamen ua totoina i le lua tausaga ma le amataga o le tuputupu aʻe. A oʻo mai laʻau muamua, ona latou toso ese mai fafo o le ulo ma solo ese le mea tuai se mea itiiti. I totonu o le pusa, e le o paʻi le apa.

E tatau i le ipu uila ona tausisia tulafono e lua:

  • ia puupuu ma le lautele;
  • o le mamao mai le pulou i le pito o le ulo e tusa ma le 3 cm.

I le tele ma le maualuga o gafatia, o le fugalaau o le a le mafai ona maua le tele o susu, ma i totonu foi o mea iti - o le a le lava le avanoa mo le atiina ae o aʻa.

I le pito i lalo o le fagu o loʻo tafe ai alavai ma se vaega o mea ua saunia. O le pulou o loʻo i ai se pusa tuai ua tuʻuina i le ogatotonu, o pito e ufiufi i le eleele, faʻapipiʻi. E tatau ona 1/2 luga le pusa i luga o le masini.

A maeʻa ona totoina, e le faʻapalapalaina e le laau mo le masina.

O se mea lelei tele o le laau o lona mafutaga fiafia lea i totonu o le ipu e tasi ma lona lava ituaiga. E tusa ma le 4 cm mai le tasi i le isi, o le cyclamens e fausia ai se fuifui matagofie o puʻe lanu eseese i totonu o le pusa e tasi.

Tofiga

I le fale, o le toe gaosia o le cyclamen o se gaoioiga lea e le mafua ai ni faigata e oo lava i le au faifaatoʻaga amata.

E fa ala e faʻapipiʻi ai se fugalaau: fatuga, vaevaega o tamaiti, fanau, taʻavale.

Faʻaleleia e tamaiti

Ole fatu ole pepe e maua ai pepe mai lea taimi i lea taimi. O ni tamai nodules ua totoina i totonu o se pusa eseese, matauina o tuutuuga o le totoina, fausua, vevela ma le ao. E faʻaaogaina faʻamaʻi pe a maeʻa le vaiaso.

Faiga faʻapipiʻi

O le vavaeina o le tuber e faʻamautinoa lava i le malologa. Ina ia puipuia fugalaau mai le mou atu, o le afa o le cyclamens e vaeluaina i ni afa se lua, ma maua ai laau matutua e lua. Ua mamago le fatu, ona tipi lea i se naifi faila, ma tuu ai ni nai pu i afa taitasi. O le nofoaga na tipiina e togafitia i le koale ma faʻagogo, ona totoina lea i totonu o ipu kuka.

Faʻafouina e alaga

A maeʻa se vaitau totogo, ona totoina ai lea o lapisi tetele i totonu o se atigi apa ma le palapala susu. O le vevela e ola lelei ai le peleni e le sili atu i le 17 ° C.

Maʻi ma meaʻai

Ona o le "agamalū" o le laau, o ona anotusi e masani ona o mai faatasi ma faafitauli e fesootaʻi ma le le tausisia o tuutuuga o tausiga.

  • O le cyclamen ua lanu samasama. Lea lanu samasama ao faagasolo le faiga masani o le paʻu ile lauusiusi aʻo leʻi oʻo i le taimi e moe ai. Afai e amata lanu samasama lanu, o le mea lea e ono mafua ai le susulu o le la. O le taamilosaga o le pulumu e sau faatasi ma le samasama o laulaau. I lenei tulaga, o le samasama e amata ile vavae. I soo se tulaga, ma le samasama o laulaau, e tatau ona e suʻesuʻeina le pito i luga o le fatu. Afai e fesuiaʻi le pulumu, ona vavae ese lea o le vaega ua aʻafia ma fufuluina i le malala. O le vai malosi e tau atu i le oti o le laulaau, aʻo tumau pea le aʻa i le masani.
  • Laʻau paʻu. O lenei mea mataʻutia e tupu i ni mataupu se lua: faʻapipiʻi tuber ma fesuiaiga ile tulaga moe. E tatau ona e asiasia ma lagona le tui mo le vaivai ma le vai.
  • Laʻu aʻa. O le mafuaʻaga o le faʻaleleia o le eleele. Cyclamen ua totoina i se fanua fou, faʻamaʻaʻaʻa atoatoa le tuai.
  • Faʻaauau le tuputupu ae. Laititi le tuputupu ae i le cyclamen ua matauina i le le lava o le malamalama ma le leai o ni meaʻai i le palapala.
  • E le totogo. Afai e saʻo le laʻau o le cyclamen, ae leai ni fugalaau, ona filifilia ai lea o le ipu tele mo le toe totoina. O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻamalositino e mafua ai ona puipuia le olaola ma le fausia o se fuainumera tele o laulaau.
  • O laʻau e mamago. Lagoina o laulaau, aʻo tumau pea le faʻaauau o le tauvaga, talanoa i le vevela ma le vevela. E tatau ona faʻaleleia le faʻamalolo, aveese mai le vevela ma aloese mai le susulu o le la.
  • Malamalama i luga o laulaau. O le malamalama e foliga mai ona o le mumu e ave o le la, ma le faaleagaina o le aʻa ma le pulumu.
  • O laulaau o loʻo faapipiiina. O se faʻafitauli lenei i le faʻalavelave. O le mafuaʻaga atonu o le eleelea eleelea. E le taliaina e le Cyclamen le ulaula, mimita taavale, ulaula tapaa. O le eleele faʻamalolo e matua popole lava mo le laau. E le talia mea eleelea ile palapala. O le aʻafiaga e tupu i le fafagaina lelei i le taimi o le fugalaau e taumafai e alu i le nofoaga malolo.

Pests

A uma ona faʻatau se fale fou, e tatau ona e tausia mo le lua vaiaso ile vavae ese. E ono le vave oʻo mai le manu.

  • Shield. O mea lamolemole ma mea lanu enaena o se taunuuga o le nofoia o iniseti.
  • Mealybug. O nei iniseti laiti laiti e afaina ai sinusisi o laulaau.
  • Spider mite. E faigofie ona iloa e le upega tafailagi luga o lau. E aʻafia le laau i lenei iniseti i le malulu ma mafanafana.
  • Cyclamen siaki. Faʻasalaga, fugalaau ma laʻau e tupu aʻe i lalo ma faʻalavelave. O nisi taimi e le matala ma taʻe pepe. Ua lafoina le laau ua pisia.
  • Aphids. Na te inu vai mai laulaau ma laʻau, e faʻafefe ai meaai masani. O vaega o le laau e le tupu lelei. Aphids e fai ni fuifui ma e faigofie ona iloa i le tipi.

Ituaiga o cyclamen fale ma ata ma igoa

E lua ituaiga o cyclamen i le fale: Peresia ma Europa. Latou te fesuisuiai i le tausiga ma le olaga faataamilo.

Persian cyclamen

O lona igoa lona lua o Alpine Violet. E i ai se pulou lautele faʻalanu. Lafoaʻi mai lauulu uliuli i le lanumeamata lanumeamata ma se mamanu mataʻutia. Ese ese lanu eseese: paʻepaʻe, mumu, lanu piniki ma ata uma o lanu viole. O le tele o fugalaau e faalagolago i le ituaiga. O ituaiga laiti e faʻalauteleina e iai se manogi manaia ma sili atu ona fetaui ma tulaga o fale.

Fiafia ituaiga:

  1. Cardinal. E i ai fugalaau tetele lanu mumu lanu. O le tuputupu aʻe o le vao e oʻo i le 30 cm.
  2. Kaori. Laʻau eseese ma fugalaau fugalaau e manogi lelei. O le leaga o le pua o loʻo i ai le eseesega o le lanu.
  3. Rex. Le tele o le tele o fugalaau ma le vao. O lau e teuteuina i se siliva siliva.
  4. Toa. Ata matagofie lanu. O lo oi ai samani, lanu viole ma fugalaau. Lalaga i mamanu mamanu.

European cyclamen

O se uiga iloga o lenei meaola o lona taamilosaga ola. E leai se taimi e moe ma ua alu uma le tausaga atoa. E i ai fugalaau ma e laʻititi nai lo ituaiga o Peresia.

O le tele lava o lanu o fugalaau o lanu o le piniki ma le lanu violē. E sili ona lelei mo le ola i le fale. Na te lagona le mafanafana i le vevela e oʻo i le 20 ° C ma le maualalo o le manogi.

Faitau nei:

  • Laʻau o le laʻau - tuputupu aʻe, tausiga o fale, ata o meaola
  • Koleria - tausiga o fale, ata o meaola ma ituaiga
  • Cissus - tausiga o fale, ata o meaola
  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Stefanotis - tausi fale, ata. E mafai ona tumau i le fale