Laʻau

Laʻau o le laʻau - tuputupu aʻe, tausiga o fale, ata o meaola

Lemon (Citrus limon) - o se laau o le aiga o le aʻa o le fua o le suamalie ma fualaau suamalie - lemoni. O lona uiga o le mafiafia, o le paʻu paʻu e 10 cm le lapopoa, faapea foi fugalaau paʻepaʻe, ma se lanu piniki lanu piniki o petals, faʻasalaina se manogi manogi manogi.

O le fanua o Lemon o le motu o le Pacific Ocean, Mekisiko, Initia, ma atunuu o Saute ma Central Asia. I le eseesega o le vao, e le o iai i le natura, aua o se mea e tasi, lea ua leva ona atiina ae o se ituaiga eseese.

O se laau umi, e mafai ona ola mo le tusa ma le 40 tausaga, ma le tausiga lelei ile potu. I le popofou o tausaga, e tuputupu ae malosi, e oʻo atu i le maualuga pe a ma le 800-1500 cm ma le fale e ola ae, e oo i le 8 mita i tulaga masani.

Afai e te fiafia e toto laau toto i le fale, ona e iloa lea pe faapefea ona toto se kofe i le fale.

I le popofou o le tuputupu aʻe o le malosi, oʻo atu i le maualuga pe a ma le 800-1500 cm.
Laʻau o le laumei e amata ia Aperila. O fuʻa e mafai ona toe faalua 2 taimi i le tausaga. Fugalaau manogi.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Mea aoga

Lemon (Citrus limon). Ata

O se faleteuoloa o fualaau taua o loʻo faʻaaoga uma i le kuka ma i le togafitiga faafomaʻi. Lemoni o le suauu taua o se vailaau faʻamalolo o le bactericidal ma le manua. E taofi le toto, aveese le ulu o le ulu, ei ai sona aoga aoga i luga o le psyche, e faʻaitiitia ai faʻafitauli paʻu. E le gata i lea, o lenei suāuu e faʻaaoga mo le gaosiga o vali, mea manogi, vailaʻau.

Tulaga o le ola i le fale. Faʻapuupuu

E faigofie lava ona tupu se laau o lemoni i le fale, pe a tuʻuina atu tuʻutuʻuga nei:

Tulaga o le vevelaI le taimi vevela - e oʻo i le 18 tikeri, i le taumalulu - e leai se maualuga e sili atu nai lo le 5-8 tikeri o le vevela.
Faʻamamaga o le eaE manaʻomia le maualuga o le faʻamalu ile tausaga atoa.
MalamalamaLulu le malamalama i le itu i saute poʻo saute sisifo. Faʻafiafia mo laau laiti.
FaʻasaLava ia tumau pea le susu o le eleele, ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, faʻaopoopo faʻatasi ai ma le pale. I le taumalulu - o le tele o vaiinu ma le faʻafefe o le vai mai le fagu.
SooE faʻaaogaina faʻavaomalo mo fualaau suamalie po o se faʻafefiloi o le perlite, peʻa, koala ma le turupa i vaega tutusa.
Fertilizer ma le faʻamaloloLaʻei pito i luga ma le maualuga mea o le potassium o loʻo faʻaaogaina, faʻafeiloaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi faʻasamaʻi ma mea faʻalaʻau.
SuigaE faia i tausaga taʻitasi ma le afa i le auala e faʻafefe ai. O se laau e sili atu i le 5 tausaga le matua ua toe totoina i le tolu tausaga.
TofigaE faʻalauteleina le lemoni e faʻaaogaina ai le faʻamalosolo poʻo le faʻaaogaina o fualaau suamalie.
Tulaga TutupuE fiafia o ia i se taumalulu malulu, o se taimi malologa e talafeagai. Aua nei suia le nofoaga o le laau, ia sili atu ma le 10 tikeri. I le taumafanafana, e manaʻomia le ea fou poʻo le feʻaveaʻi faifai pea.

Vaʻai le laʻau i le fale. Auiliiliga

Fuga

Laʻau o le laʻau. Ata

I le avea ai o se tulafono, o le totoina o lemoni i totonu ua amata i le amataga o le tautotogo. O le laau e maua mai fugalaau paʻepaʻe matagofie, e tusa ma le 5-7 o lala taʻitasi.

Fugalaau fugalaau ua faia i ni nai masina ao lei tupu aʻe ma i le vaitaimi lea e taua tele le taofi o le laau i totonu o se potu mafanafana ma le vevela e le sili atu i le 15 tikeri.

E ui lava i le mea moni o fua o le citrus o loʻo avea ma fualaau o le tagata lava ia, e fautuaina e fesoasoani ia i latou, e pei o le faʻaaogaina o se pulumu vaivai e faʻafeiloaʻi ma le faʻaeteete pollen mai le faʻamalosi o nisi o mea leaga i pistils o isi. E mafai foʻi ona e faʻafesoʻotaʻi pe a fai o le fale o loʻo i ai se ituaiga lapisi.

O le taua taua o le i le tausaga muamua o le olaga, aua e te faatagaina e fuga lauolaola lelei. O lenei mea o le a faʻavaivaia ai le ola maloloina o le fugalaau ma e mafai ona oʻo atu ai i le vave maliu. O le faʻaalia o le tatagi o le a tafiesea seia oʻo ina ufiufi le laau i laulaʻau i se aofaiga o le itiiti ifo i le 20 fasi vaega.

Tulaga o le vevela

O le laʻau o le lemoni e le fiafia i suiga faʻafuaseʻi i le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le taumafanafana uma ma le tautotogo o le fale o loʻo ola i luga o se faletalimalo, vaʻalele poʻo le ea - faatasi ai ma le oʻo mai o le tau malulu, o le alu ese atu i se potu ma le vevela o + 20-22 o se mea sese. I lenei tulaga, e oʻo lava i se fugalaau e fua mai ai fua lelei o le a vave ona faʻamamaluina ona lau ma fua.

O le mea aupito sili ona lelei o le tuʻu lea o le fale i se mea malulu ma se vevela o le 10-13 tikeri mamao mai faʻamafanafanaga ma faʻataʻitaʻiga aʻo lei muamua le kiona.

Lafoaia

Ina ia aloese mai faafitauli i le atinaʻeina o lemoni, e tatau ona taofiofia le maualuga o le vevela i le potu o loʻo i ai le fugalaau. O le tau maualalo o le 60-70% e tatau ona tausisia uma i le taumalulu ma le taumafanafana e faʻaaoga ai faʻalelei faʻalelei vaalele, poʻo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o laupapa. Ina ia faia lenei mea, ave lemu malu, timu, pe liusua le vai. I le vevela, vevela vevela, faʻapipiʻiina e faalua i le aso.

Malamalama

O le laau o lemoni i le fale e manaomia le susulu o le la.

I le taumafanafana, aemaise lava pe a tupu se fugalaau i luga o le auala, e tatau ona puipuia mai ave o le aoauli. I le taumalulu, ma le leai o se malamalama masani, e faʻamalamalamaina i aso taʻitasi ia moli felafolafoaʻi, a itiiti mai mo le 5-6 itula.

O le umi o le umi i totonu o le paolo mo se laau e lamatia ai le faʻagesegese o le tuputupu aʻe, siakiina laʻau ma moli.

Faʻasa

Faʻamautu masani le faʻamalosia o le suavai - o se faʻamaoniga o le alualu i luma alualu i luma ma le fuaina mai.

Tulafono faavae mo le fafagaina o lemoni:

  • o le suavai na faʻaaogaina e sili atu le mafanafana nai lo le vevela o le potu e tusa ma le 3 tikeri, o se eseesega sili atu ona taua o le a mafua ai le atuatuvale i le laau;
  • lemoni i totonu o se tamai fagu e mafai ona "faʻafeinu" i le susu e ala i le tuʻuina atoa o le fugalaau i se fagu vai. O le taimi lava e oso mai ai le ea - e tatau ona faʻaaogaina le laau, faʻatagaina e faʻafefe ma tuʻu se pale;
  • pe a faʻafeinu saʻo i totonu o se ulo - e taua le vai i le pito o le fagu e faʻafefe ai aʻa ma i puipui o le pusa;
  • tasi le itula pe a uma ona faʻamamaina le eleele, o le vai e tafe i totonu o le apa e tatau ona faʻamafe.

Pot

O se fugalaau e filifilia e faalagolago i le tele ma le matutua o le laau. E sili atu ona faigofie le totoina o laau laiti i totonu o pusa laititi, suia i latou mo ipu i le gaosiga taitasi, pe a ma le 2 cm le lautele.

Soo

O le laʻau i le fale e manaomia ai se eleele le mautonu, oneone mama, tumu i meaʻai. I le faʻaopoopoga i le lautele o le eleele mo fualaau suamalie, e mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi a le tagata lava ia e ala i le faʻapipiʻiina o le laʻau poʻo le togalaau aina (2 vaega), o le vao ma le lime poʻo le fafie (1 vaega), oneone (1 le vaega), eleele paʻu (1 vaega). E masani lava ona suia le laʻau i ni mea e fai ai - o le perlite poʻo le vermiculite. Mo le faia o se alavai, e lelei tele le faʻaaoga o le ele.

Fertilizer ma le faʻamalolo

O le eleele mo lemoni ua faʻamaoaigaina i le tasi taimi i vaiaso uma, faʻafeiloaʻi ma isi mea faʻapitoa faʻamaʻi faʻamaʻi. O nei mea mulimuli, e pei o se tulafono, o fugalaʻau e faʻavae i luga o le vao, e tatau ai i le aofaiga o le 1/10 o le aofaiga atoa o le palapala. I le faaopoopo atu i mea o meaola, o le lalolagi ua faʻamaoaigaina ma o loʻo tumu i le maualuga o mea o le potassium. O luga o laei e taofi na o le taimi o le fugalaau.

Lavea toto

O le faʻaaogaina masani o le laau o lemonite o le a le gata ina fesoasoani i le faʻavaveina o le saoasaoa o lona atinaʻe, ae faʻapea foi ona foia ai faʻafitauli e pei o le mamae ma le leai o se fua.

O le toe faʻaleleia o le a aoga mo laau faatoa maua, faʻapea foʻi ma laau e tele faʻamaʻi ma manuʻa. O le suia o le eleele e mafai ona amata mai ia Fepuari - vave ona maeʻa le taimi malolo ma ao lei amataina le vaitau tuputupu aʻe.

E mafai foʻi ona faʻaaogāina le taumafanafana. E faia i le va o vaitau o le tuputupu aʻe, aʻo tausia se suauu. I le i ai o parasites poʻo le anufe - o aʻa e faʻamaʻi pe a leʻi totoina, totōina i se mea susu ua saunia ma faʻafeinu i le aso na sosoo ai.

O le taimi sili ona taua pe a uma le faʻavasegaga e mafai ona oʻo i le ono masina.

E faapefea ona totoina?

E manaomia e le laʻau o le laau le teuteu taimi. E taua tele le le gata mo le fausia o se pale paleni matagofie, ae e fesoasoani foi i le tele o fualaau.

O le teuteuina o le lemoni o loʻo faia i mataupu nei:

  • toe faʻafouina laau;
  • faaosofiaina o le tuputupu ae o lala paʻulalo e manaʻomia;
  • o le manaʻoga ua faʻataunuʻuina mo le vevesiina o le pale;
  • aveeseina o le tele o inflorescences ma fualaau aina e aloese ai mai le mamafa o le laau.

O tulafono faavae mo le teuina o le laau o lemoni i totonu e talitutusa ma mataupu faavae mo le tausiaina o fua o fua. I totonu o se laau talavou, ua aveeseina totoa uma o laau tetele, o le ogalaau ua tipiina i le maualuga o le 20 cm ina ia tele ai ni atinaʻe e amata mai i lea itu. O le tausaga e sosoo ai, o laʻau e sili ona tosoina e teuteuina, ma afai e tatau ai, o loʻo faia se faʻataʻitaʻiga - o le aveeseina lea o se pupu faʻatasi i le leai o se tuputupu aʻe o isi. Laʻau vavalalata, nai lo le teuteuina, e mafai ona faʻapipiʻi siaki apani.

Taimi e malolo ai

O le tausia o se lemonmoni i le fale e faʻaalia ai foi le taimi e malolo ai fua mo fualaau suamalie. O le solo i le maualalo o le vevela e mafai ai e le laau ona fuga atoatoa ma fua mai i taimi o le tuputupu ae malosi. Ina ia saunia le laau, na o le fugalaau ma fugalaau e tatau ona aveese mai ai.

Afai o se laau totoa ma laʻau lelei, ona oʻo lea mo masina uma e tolu e mafai ona tuʻuina saogalemu i potu malulu malulu ma le vevela e leai se sili atu maualuga atu i le 10-12 tikeri. E laʻititi le faʻatau, ae o le faʻamamago ile palapala e le tatau ona faatagaina.

Afai e vevela le ea i totonu o le potu malulu, o le lemoni e tatau ona suʻaina i ni nai taimi i le vaiaso. I le faaiuga o le vaitaimi o loʻo momoe, e faasolosolo malie lava ona toe foʻi le liona i se mea vevela ma sili atu le susulu, i le mea e le mafai ai ona susulu le la, ma o le ea e na o ni nai tikeri e mafanafana. A le o lea, o suiga tetele i tuutuuga o le taofia o le a mafua ai le atuatuvale i le fugalaau, lea o le a aʻafia ai lona tuputupu ae.

E mafai ona ou alu e aunoa ma le alu i le malologa?

Lemoni e faatatau i laau e manaʻomia ai le faʻaleleia soo. O le mea lea, i le tuua ai o tafaoga, e tatau ona saunia le laau mo le leai o se tausiga tumau e pei ona taua i lalo:

  • toto fugalaau ma tumutumu;
  • mimiti lau laʻau matamata;
  • toe fetuunai le fugalaau mai le faamalama i luga o le fola mo le faigofie o le ufiufi;
  • tuu le fagu i le meaʻai i totonu o se apa lapoa poʻo se pesini faʻatasi ai ma le uamea lautele e faʻaopopo i le 5 cm 'oloʻo tumu i le vai. O le va i le va o le ulo ma le fata o loʻo tumu foi i le lapoʻa poʻo le susu.

O ia fuafuaga o le a fesoasoani i le fugalaau e faatumauina ai le malosi ma pe a uma le toe foi mai o le talimalo e faaauau pea le tuputupu ae malosi.

Aisea e le fua mai ai lemoni?

E masani lava ona tupu se laau o le lemoni lelei, ae e le o toe umi ae paʻu le hina, ma e leai ni fua. O le mafuaʻaga atonu e tele ni mea taua:

  1. E lei tupu le paʻu. Ina ia faʻaitiitia lenei faafitauli i le taimi o fugālaʻau, e mafai ona e faʻaleleia ma le faʻaeteete le manulele e oe lava ia e faʻaaogaina ai se pulumu po o se paʻu.
  2. O le vailaʻau e aafia i faʻamaʻi. E tusa lava pe laʻititi pasene pasene o faʻamaʻi e faaleagaina ai le tuputupu ae ma le fua mai o le fugalaau.
  3. E leai se taimi e moe ai. O le laau e leai se taimi e toe maua ai le malosi.
  4. Faateleina le fugalaau. O le numera aupito sili ona lelei o fugalaau o le 1 fuga i le 10 lau.
  5. Le lava o meaʻai. E masani ona manaʻomia le fafaga masani.

Tofiga

Tuputupu ae o le lemon mai se maa

Ina ia totoina lemoni ma faʻaaogaina se fatu, e taua le ave o le 10 fatu e fufulu mo le 24 itula i se vaifofo e faatelevave ai le tuputupu ae o fua (sodium gummat, epin, etc.). O ponaivi ua faataatia i le loloto e tusa ma le 1.5-2 cm. E le vave ona tupu le faʻamavaeina o togavao - pe tusa o le tolu i le lima masina talu ona totoina. O totogo sili ona malolosi e totoina i totonu o se ipu tumau. Faatasi ai ma lenei metotia o le fausiaina, e tatau ona e saunia mo le mea moni e faapea o sea laau o le a fua mai nai lo le 5-8 tausaga.

Faʻapaʻuina o le laau o le lemoni e ala ile tipi

O le lemoni e tupu aʻe mai le oti e aumai ai le seleselega muamua muamua. Faatasi ai ma lenei metotia, mo le totoina o laau, ua seleseleina lala e 8-10 cm le umi mai le laau o loo i ai i le faaiuga o le faataamilosaga tuputupu ae. E le gata i lea, o le pupuva o le pupuʻu e tatau ona faigofie tele, e faʻamaʻaʻaina, ma 3-4 lau. Ina ia faatelevaveina le faagasologa, o le sauniuni sauniuni ua faʻafefiloi i se vaifofo o se stimulator tuputupu aʻe mo le itiiti ifo i le 10 itula. Ona totōina lea o pupu i le eleele, e aofia ai vaega tutusa o sphagnum, oneone, turf ma lau laʻau, poo se eleele faapitoa mo fualaau suamalie.

O tulaga e sili atu ona mafanafana mo le manuia o le taina o le oti:

  • potu vevela 23-25 ​​tikeri;
  • tulaga o le greenhouse - e ufiufi le totogo ma se pusa paʻu po o se pulou manino;
  • faʻavaʻa masani;
  • la, susulu i sasae;
  • taimi faʻaleleia taimi.

A maeʻa, e le manaʻomia le faʻavave ona suia tulaga tuputupu aʻe, o le faavaa o le falemalama e faasolo malie - muamua mo le itula, ona oʻo lea i le afa aso. E mafai ona e faʻamaʻapeina atoatoa pe a maeʻa le 8-10 aso.

Maʻi ma meaʻai

Matou te lisiina faafitauli sili e ono mafai ona maua pe a tutupu se lemoni:

  • Lea lanu samasama lemonia ma le leai o ni elemene e pei o le uʻamea ma le magnesium.
  • Laʻau ma tumutumu e pauu o se taunuuga o le le lava po o le sili atu o le susu.
  • O vailaau fou e manifinifi ona o le leai o se malamalama ma meaʻai.
  • Brown leaf leaf tips i tulaga ma le ea malulu ma faʻafefe faʻafefe.

Aisea e mamae ai le lemon? E faʻapefea ona toe faaola?

O le mafuaaga sili ona taatele o le faʻamagoina o laau o le aʻa lea o faʻamaʻi na mafua mai i le foliga mai o se mea malie, le lava lelei le palapala, poʻo le faʻamalosia foi le suāina. I le tulaga muamua, o aʻa e tatau ona togafitia i le filogides, tipiina vaega ua faaleagaina ma ufiufi i le koale. O le ae manaʻomia foi le faʻafeiloaʻi o lemoni i ni mea e sili atu ona lelei.

Afai o le mafuaʻaga mo le faʻamagoina e le o se mea malie poʻo le fesuiaʻiina o aʻa, ona le lava lea o meaai paleni. O le faʻafeinuina o le pulega e tatau ona pei o le puipuia o le faʻamamaina atoatoa mai le pito i luga. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona mautinoa e le faʻaputuina le susu i totonu o le apa.

I le faaopoopo atu i mea o loʻo taʻua i luga, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai se fugalaau e mamae - o se meaʻai, se nematode citrus, se aphid, se mealybug, se paʻu.

O ituaiga lanu eseese o lemonia fale ua i ai ata ma igoa

Panderosis

Laumoni lemon, e mafua mai i le filifilia o pulu, lemoni ma lemoni. O le tele o nei ituaiga e aunoa ma ni vao tuitui, o le sili ona tetee i suiga suiga.

Kiev

Le ituaiga o lemoni e sili ona fetuutuunai i le vevela o le tau, lea e mafai ona fua mai i le 4 taimi i le tausaga.

Pavlovsky

O se mea lauiloa i le ogatotonu o loʻo gaosia ai fua e leai ni fua ma faigofie ona faʻafefeina le leai o se la susulu.

Meyer

O le kulimi ma le tele o le lemonic "ituaiga o lemoni," i lalo o tulaga lelei e fua mai i le tausaga atoa. Mo se taʻamilosaga e tasi o le seleselega, e mafai ona e oʻo i le 3 kilokalama o fua.

Villa Franca

O se tasi o ituaiga o toleniga sili ona mataʻutia, lea e iloa i le vave fuaina, ua uma ona 2-3 tausaga talu ona totoina.

Genoa

Laʻau vevela, poʻo le malulu e iai le pale o le pale ma le maualuga o le gaosiga.

Kursk

O lenei cultivar e mafai ona tatalia gutu e oo i le 20 tikeri. Aumai se seleselega i le lona tolu o tausaga talu ona totoina, e manaʻomia le faasaʻo masani o le pale.

Lisbon

O le ituaiga o lemoni faʻamafanafana ma fua faʻatasi, o lona mamafa e mafai ona tusa ma le 500 kalama. E le sili atu nai lo le mita.

Faitau nei:

  • Pamekaisa - ola ma tausi i fale, ata o meaola
  • Fale tipi - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola
  • Callistemon - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola
  • Saina saina - totoina, tausia ma toe gaosia i le fale, ata
  • Hoya - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola