Laʻau

Platicerium - tausi fale, ata

Platicerium (Platycerium), suauu, ploskorog- mai le aiga Centipede. E afua mai i epiphytes, i le natura natura e ola ai, maua i luga o laau toto, laau poʻo ogalaau. O le fanau mai o le platitcerium o loʻo i totonu o vaega o le vevela o Asia i Saute. E maua i le natura i Ausetalia ma Aferika. Fuga o Fern - 0.25 m, laʻau uumi - e oʻo i le 0.8 m.

Atiae i le saoasaoa o le vave. I le fale, e mafai ona ola mo le tele o tausaga, o tausaga taʻitasi e le sili atu i le 3 laulaau. E le fuga le manava, ae e fiafia tele i lau laʻau lauiloa e pei o le vao. O le igoa o aʻa e toe foi atu i faavae Eleni o platus - "laulau" ma keras - "pu".

Tau maualalo maualalo. E oo i le 3 pepa i le tausaga.
Platicerium e le fuga.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Mea aoga o le platicerium

E faʻamamaina e le plaitcerium le ea i totonu o le potu, faʻapipiʻi aʻafiaga leaga o gasegase oona - propane, methane, butane, ethane (tele o latou ulu i totonu o le potu e tatala matala mata mai le auala). Laʻau totō e faʻamalosi ai mea faʻalavelave - o vailaau faʻasaʻi na faia e le natura.

O nei mea faʻapitoa e faʻamamaina ai le ea o meaola leaga ma faʻafefeteina i ni mea aoga.

Platicerium: tausiga ile (faʻapuupuu)

I le avea ai ma se laau e le lelei, o le platicerium e tupu lelei i le fale. Ae o le mea e le mafai ona nofo i totonu o le fagu, o loʻo faʻapoto i lalo le laulaau, ma teuteu le fale, e tatau ona e iloa ona mea e te manaʻo i ai:

LuluI le taumafanafana - e tusa ma le + 25 ° C, faʻateleina le vevela, faʻaleleia atili le maualuga o le ea; i le taumalulu - e le laʻititi ifo i le 12 ° C.
Faʻamamaga o le eaTulaga sili ona lelei; aloese mai maʻa i le taumalulu.
MalamalamaLulu susulu; sisifo po o faamalama i sasae.
FaʻasaFaʻaalia i le taumafanafana - faalua i le 7 aso, i le taumalulu - 1 taimi i le 10 aso; E fautuaina le faʻaaogaina o le suavai maualalo.
SooFua mo ferns pe fai se paluga tutusa tutusa o laulaau lau, perlite ma peat faatasi ma le faʻaopoopoga o meatau piliki, sphagnum.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taimi o le tuputupu aʻe tuputupu aʻe 1 taimi i le 14 aso ma se faʻalauteleina o mea faʻaleleia o minerale mo togalaau aina.
SuigaI le tautotogo, o tausaga uma e 2.5.
TofigaSpores po o itu itu.

E i ai uiga o le tuputupu ae o le platycerium. O le vaega muamua e fesoʻotaʻi ma laulaʻau. Ua vaneina le laau (o totoga tutusa ma laulaau) o ituaiga e lua:

  1. vailaau faʻamalosi - lagolagosua lagolago. O lau lapopoa lautele ia e ufiufi i sikula. I le avanoa i le va oi latou ma le ogalaau o le laau lea latou te ola ai, o meaola o loʻo totoe ua faaputuputu i foliga o laʻau ua mate o le laau lagolago ma laulaau mama. O lau e vave faʻagogo, liliu le lanu ma faʻafefe. I le aluga o taimi, o laʻau ua faaleagaina ua avea ma meaai mo aʻa o le laau.
  2. Lafoaʻi le laʻau Sporiferous e pei o le vavao. Latou te faia le galuega o le toe gaosia, taofi le susu i le fern ma puipuia mai le malamalama susulu.

O laʻau e togafitia ma le faʻaeteete, e le mafai ona vavaeina ni laʻau mama. O le isi mea o le platycerium e aʻafia i laau epiphytic, o lea e masani ona tupu aʻe i luga o se vaega o se laau poʻo se limbo. Ina ia faia lenei mea, o le masi o loʻo faʻapipiʻiina i le tipi o le laau, o le a tuʻu ai le laau.

O aʻa o le platycerium ua siomia e le sphagnum. O le manoa e faʻauʻuina i se fagotaga i ni fao e fao i totonu o fafie. I lalo o laʻau maualalo e sasaa ai sina palapala. Nai lo le faʻaleleia o aganuʻu masani, i lenei tulaga, e faʻaaogaina se metotia o le faatofu: o le platicerium ua matua faatofuina i le vai ina ia tumu ai. O le a lava le vai mo se taimi umi.

Platicerium: tausi fale. Auiliiliga

Fesuisuiai lelei le fesuisuiai i le olaga i totonu, tausia le platicerium i le fale e matua faigofie lava. Ae o le tulaga o loo siomia ai o ia e tatau ona lelei, ona totoina lea o le laau atoa ma avea ma se teuteuga o le fale.

Fuga o le fugalaau

O le tala o le fern fuga i le po o Ivan Kupala e iloa e tagata uma. O se fugalaau e fuga mai i le tasi tausaga i le tausaga o folafola mai e faasino atu le ala i le fiafia ma oa e le mafaitaulia. Ae o se tala manaia matagofie lenei. E le mafai ona vaʻaia le palatiperium fugalaau, aua e le fuga mai fakau.

O se vaega faʻapitoa o laau na faʻaalia i le lalolagi aʻo leʻi leva ona totoina fua. E leai ni a latou fatu ma toe gaosia e suʻi.

Tulaga o le vevela

Pe a tutupu laau, e taua le matauina o le puleaina o le vevela. E ui lava o le platycerium e paʻu i le 5 ° C, e le tatau ona e taofia le fale i lenei vevela. I le taumalulu, e le tatau ona paʻu le thermometer i lalo ifo o le 12 ° C. I le taumafanafana, o le vevela aupito sili ona lelei e + 25 ° C.

O le fale platycerium e maua ai le maualuga o le vevela, ae i le taimi e tasi e tatau ai ona faʻaleleia le maualuga o le ea. E le fiafia le laau i suiga o le vevela ma tusi. O le mea lea, e le mafai ona tuʻu i tafatafa o le ea ma le ea.

Lafoaia

Fiafia le maualuga o le susu. Faʻaleleia le vaalele i tafatafa o le laau mai se mea manogi lelei. I le taimi o le mafanafana, o le platycerium e teʻa ese mai maʻa. Ua tuu le laau i luga o se palanikeke ma lanu susu.

O le suavai i totonu o le potu e tausia foi e faʻaaoga ai se mea faʻamaualalo.

Malamalama

Mo le atinaʻeina lelei o le platicerium, o le susulu malamalama e sili atu ona lelei. E sili ona tuʻu i le itu i sisifo poʻo le faamalama i sasae. I le le lava o le malamalama, o le a tupu lemu le fern, o le a faʻalautele laulaʻau ma faʻapala, atonu o faʻaleagaga iniseti.

O le faʻasalaga tuusao o le la e faʻafeiloaʻi foi ma le faigata: o le a mumu ai afi. I le taumalulu, ia aofia ai faʻamalamalamaga faaopoopo mo le itiiti ifo i le 6 - 8 itula.

O le platycerium ma lau laʻau tele laititi e manaʻomia ai sina malamalama nai lo ituaiga o laulaʻau.

Faʻasa

E manaʻomia e Fern le faʻamautu lelei. I le taumafanafana, e faʻafefe le lua i le 2 aso i le 7 aso, faʻaitiitia le tele i le taumalulu. E tatau ona faʻatali mo le pito i luga o le meaʻai e faʻamago i le va o vai. E taua le tausisia o le fua. O le susulu o le eleele ma susu ma le vai malulu e mafua ai ona pala, oti o le laau.

Faʻataʻoto le eleele, faʻavave lemu i luga o vao. Folatalafaga ma le poto masani fautuaina le faʻaaogaina o le faasusu vai. I lenei tulaga, o le platicerium o loʻo tuʻuina i luga o se palatusi ma sasaa ai le vai vavalalata tumau.

Soifua Maloloina

O le tumama e taua i le tausiga o laau toto. O auala faigofie faigofie o le tumama e fesoasoani e fufulu fugalaau ma maloloina. O le vaega pito i luga o lau o le platycerium e ufiufi i fiva e puipuia ai le susu ma puipuia mai le vevela o le la. Pe a fufuluina i se ie poʻo le fufuluina i totonu o le fagu, e mafai ona faʻafuaseʻi aveeseina. O le pefu o loʻo faʻapipiʻi i laulaʻau, e fautuaina e felafoaʻi pe aveeseina ma le faʻaeteete i se pulumu siliva.

O nisi taimi e faatofu ai le laau i le vai e le gata ina fufulu laulaau, ae ia toe faatumu foi eleele faasao.

Pitcher's Pot

O le aʻa o le fern e le lelei ona atiina ae, o lea la o le ipu mo le platicerium ua filifilia lautele ma sili atu le maualalo. E tatau ona lava le avanoa i totonu o le fagu e le gata mo le mimiti, ae faʻapea foi mo alavai. E tatau ona i ai se pu faʻavaivai i le pito i lalo o le tane.

Platicerium i le fale e masani ona totoina i totonu o pusa pusa ma fugalaau, e pei o le ampel plant.

Laʻau mo le masi

E mafai ona e faʻatau se mea faapitoa mo ferns pe faʻafefiloi le palapala mai oe lava mai le laupepa palapala, perlite ma le peat, ave i le tutusa tutusa. Faʻaleleia le faʻafefiloi ma le paʻu paʻu, gaioio gaioiolosi, tipi i luga ole pu. Le faʻaleleia o alavai, faʻapipiʻi piliki, vermiculite.

O le eleele mo le platycerium e tatau ona avea ma sekene (pH 5.7 - 6.2) ma matua malamalama.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Fertilizing ma le faʻaleleia o le platycerium e faʻatautaia ile tasi vaiaso fuālaʻau vai mo laau totō o loʻo i ai elemene taua - potassium, nitrogen ma phosphorus - i le fua saʻo. O le faʻaoʻoina o le fugalaʻau e faʻafefeteina i le vai 2 taimi ma faʻaaogaina pe a uma ona faʻafeinu i se aso puaoa po o le afiafi.

O nisi taimi e fai ai lavalava lalaga pito i luga. I le taimi lava lea e tasi, o le concentrate e faʻavaivai 3-4 taimi i le vai: o maualuga mea o elemene elemene e mafai ona afaina tele ai foliga vaaia o le fern. O lau laʻau, o loʻo i luga ia i latou, o le a lanu le lanu.

Suiga

O fuga maʻaleʻale e totoina i le fale i le amataga o le tautotogo, i le 2, 5 tausaga. E iai aʻa laiti o le laau, i le taimi lea o le a latou faatumuina ai le ulo, ma o le a manaʻomia se gaioiga o le platycerium. E totoina lelei fuga i totonu o se ipu laititi, ma faʻaeteete e le faʻalolotoina le tulaga tuputupu aʻe.

E taua foi le aloese mai le nofoaga o le laau. O le meaʻai e paʻu i aʻa o le platicerium ina ia leai ni vaalele. E lelei ona faʻafeinu i vai vavalaʻau ma faʻafefiloi i le eleele sphagnum.

A maeʻa le toe totoina, e teuina le uʻamea i totonu o se fale paolo mo ni nai aso ina ia aʻafia ai aʻa. Fafagaina amata pe a mavae le 2, 5 vaiaso talu ona toe totoina.

Teuteu

Ina ia fausia se pale, e le manaʻomia le teuteuina o le platycerium. O le meaʻai, e leai se faʻamaʻi, e paʻu ese mai i latou, e le mafai ona vavaeeseina: pe a latou feoti, latou te maua aʻa i meaʻai. E na o ni laʻau felafolafoaʻi, lea ua liu samasama, ua vavae ese i le mea e sili ona taua.

Taimi e malolo ai

Mai le amataga o Oketopa seia oo i le faaiuga o Fepuari, o le vaitaimi o totoe o le fern e tumau. O le umi o le ao ua faaitiitia, i totonu o le potu e amata ona paʻu le ea ona o le taimi vevela. E seasea ona faʻafefete le aisa i le taimi nei pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai. Ua teuina le laau i le + 12 ° C, e le o fafagaina i latou.

Afai i taimi malolo

Afai e fuafua e alu i le tafaoga mo le 14 aso, o le platicerium o loʻo tuʻuina i totonu o se palanikeke ma laʻau susu ma tuʻu ese mai le la susulu.

Le toe gaosia o le platycerium

I le fale, o le toe gaosia o le platycerium e faʻataunuʻuina e faʻaaoga ai laulaau poʻo le spores.

Growing Platicerium mai Spores

O le tuputupu ae o le platycerium mai le spores e masani ona faʻaaoga. I totonu o se tagata matua, o meaʻai tutusa e pei o le pefu o le uʻamea e aliali i pito o lau. E aoina ma le faaeteete i luga o pepa ma faʻamago. Lalagaina i le eleele malamalama mama, ufiufi i le tioata ma agavale faʻamafanafana. A maeʻa le 6 i le 7 vaiaso, o meaʻai e pei o le galu o le a aliali mai. E faʻalauteleina ma faʻalauiloaina. A maeʻa le faʻasagaga, o le a faʻapipiʻiina ai laau talavou. O fualaau e ola i le 50 mm ua totoina i totonu o pusa eseese.

Faʻapenaina o le platycerium i tafatafa o itu

O le toe gaosia o le platycerium ma le itu itu e tele lava ina faia. Filifili aʻafia ei ai o latou aʻa ma ni laulaau. O vaʻaia e vavae ese ma le vaʻaia mai le matua matua ma totōina i eleele palapala (o le laʻau o le vavae ese le tatau ona 1, 5 cm luga aʻe o le palapala). A o faagasolo, ia mataʻituina le mafiafia o le ea.

O le toe faʻaleleia o le platycerium e manaʻomia ai le tagata fugalaau faiva ia faʻaeteete ma faʻatautaia le tausisia o tekinolosi, e masani lava na o se matai atamai e faia lenei mataupu.

Maʻi ma meaʻai

O nisi taimi le tausiga le talafeagai e mafua ai faʻamaʻi, ma faʻamaʻi aʻafia malosi osofaia se laau vaivai. E ono iai ni faafitauli i le tamaʻitaʻi:

  • platycerium e faʻaosooso lemu - o se tamai ulo (faʻapipiʻi i totonu o se pusa lapoa);
  • Pepa o le platycerium e ufiufi i lanu enaena - lava (plant pritenit);
  • o lau o le platyserium e avea ma enaena - le lava le susu i le ea malulu (vai lelei, tuʻu i totonu o se fata ma vaʻa susu);
  • o lau o le platycerium o le a faʻavaivaia ma faʻafefe - malamalama sili atu (toe faʻaopoopo i totonu o se fale paolo);
  • lanu lanu meamata e pala - faʻaleleia le suavai i tulaga maualalo o le vevela (faʻapipiʻi i se isi eleele, fetuunai faʻamafanafana);
  • o lau o le platycerium e lanu samasama - vevela tele; vai faasasaina (toe faʻafeiloaʻi i se mea malulu, vai).

Mai lea taimi i lea taimi, o le platycerium e aʻafia ai aphids, fuainumera iniseti, pusi vaʻavaveveve, ma galu.

Ituaiga o Platicerium Fale

E 17 ituaiga o platycerium, o nisi o nei mea e sili ona lauiloa i aganuu i totonu.

Platycerium, o "anufe" (Platycerium bifurcatum)

E lapotopoto le vaya vailaau i le radius o le 0, 1 m. E lolomiina i le palapala ma taofi meaʻai ma le susu. A maeʻa ona faʻavae, latou te avea ma meaʻai mo le laau. O le vanu-bearing vayi, vaevaeina i ni vaega 40 mm lautele, e pei o le teu. O latou umi e oʻo atu i le 0, 5 m. Faʻapotopoto i totonu o se sola.

Tele platycerium (Platycerium tele)

O le maualuga o le fern e 0.25 m. O le leai o ni faʻamaʻi manino. O loʻo faʻasolo i lalo le vaeluaga o le vaji, o le umi e oʻo i le 1 m. O le vatele vaji e lautele - e oo i le 0.6 m.

Platycerium Hillii

O loʻo faia ai le tele o laʻau saʻo ma papaʻu papaʻu. O nisi lobes e puupuu atu nai lo isi, o latou pito e faasino. O fafo e pei o se platycerium e lua-folasia, ae laitiiti atu nai lo.

O le Platicerium o se laau toto, e maofa i foliga mataga o ona lau. Fusi e faʻapipiʻi i le mailei pe tupu aʻe i luga o se pou, e peisea'ī na sau i le fale mai se tala faasolopito tuai. O se laau e le masani ai o le a teuteuina totonu ma faʻamalosia lona faʻamuamua.

Faitau nei:

  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Ficus microcarp - tausiga ma toe gaosia ile fale, ata laau
  • Pelley - tausi fale, ata
  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Coleus - totoina ma tausi ile fale, ituaiga laau ma ituaiga