Laʻau

Hoya: tausi i totonu o le potu ma fautuaga

O Hoya o se vine, e masani ona taʻua o le ivy. O le aiga o Kutrov.


O ituaiga laau toto e ola i Asia i sasaʻe, i Saina ma Initia. E tele vailaʻau o hoya e mafai ona maua i atumotu i le va o le Pasefika ma le Vasa Initia.

Faʻamatalaga

O Hoya o loʻo iai i fuga o fugalaau, o le mea lea, i le taimi o le tuputupu ae, e manaʻomia tele laau totō poʻo laau e lagolago ai.

O le ivy e paʻepaʻe pe fugalaau lanu piniki i le foliga o fetu, o lona lautele e tusa ma le 15 mm, ma o le fuainumera i le inflorescence e 15-20 fasi.

O laulaau e lanu meamata lanu, lanu i le ituaiga o paʻu ma tumau i luga o le faasologa o le faasologa. I le umi, latou te oʻo atu i le 5 inisi, i le lautele - 7-10 centimita. O le laʻau o se mea manogi, oona ma le tino, o le mea lea na taʻitaʻia ai le mea moni o le ivy na filifilia o se vaega o le soʻo.

Meaola

E tusa ma le 300 ituaiga o hoya, ae na o nisi oi latou e mafai ona ola i totonu.

VaʻaiFaʻamatalaga
TalaE nofo i le teritori o Thailand ma Malaysia. Na maua muamua le fugalaau i le 1883. O loʻo i ai ni laʻau felelei, o se fatu faʻavae. O le viliina o lanu eseese o loʻo i ai - mai le piniki i le lanumeamata lanumoana i lanu. O le vaega pito i lalo o le mumu, o le pito i luga o loʻo i ai se laupepa siliva. O fugalaau e laiti, e le aoga, o le lanu e papaʻe ma mumu.
Paʻu sikueaO le tipiina o laulaau e pala, o loʻo i ai se fugafiti, lea e faʻafefeteina pei ona tupu le fugalaau. E pula ma lanu mumu. Lea lanu mumu.
David CummingO se ituaiga e le masani ai o le ivi. E ese mai i isi i fugalaau samasama-lanu piniki ma se lanu samasama susulu. I le afiafi e lafoina ai se manogi manaia o le karmeli. Vaʻaia vao, veins e le mafaamatalaina.
CalistophyllO laulaau lautele, o loʻo i ai ni vevela lanumeamata. O fugalaau e lanu samasama; mai le 18 i le 20 o loʻo iai i le faamalu. E maua ai se manogi le lelei i le taimi o le fuga.
ImperialisO le ituaiga sili ona tele o le ovy. O le nofoaga e nofo ai o le peninsula o Malacca. O fugalaau ei ai se lanu uliuli uliuli, o le nofoaga tutotonu e papaʻe. I le gasologa o le afiafi e lafoina ai se manogi manaia.
LanuFale faʻatoʻaga o Vietnam. Faatasi ai ma le tausiga lelei, e mafai i le gasologa o le tausaga ona faʻamalieina i fugalaau o lanu palanisa. O le manogi manogi e faamanatu ai sukalati ma faʻalautele i le afiafi.
Lacunose (concave)O laulaau e lanumeamata lanumeamata, i le foliga o se rhombus, o le pito o loʻo punou, ina ia maua ai se moa, lea na maua ai le igoa o le ituaiga. Fugalaau e aoina mai i le 15-20 fasi pepa, papaʻe paʻepaʻe ma se pale samasama i le ogatotonu.
LeoleoFugalaau o se lanu uliuli lanu enaena ma le faʻaititia o le lauulu. O laʻau e umi ma vaapiapi, ei ai le foliga o se vaa, i le ogatotonu o se laumei lanumeamata lanumeamata.
Karnosa (tino)Liana, ausia le umi o le 6 mita. O laulaau e laʻititi, ovale, ae e sili atu le paʻu, ma o loʻo faʻafefiloi. E lanu meamata lanu meamata ma faʻamalosi siliva. Fugalaau e manogi, piniki ma paʻepaʻe.
Laulelei (Bella)O pine a Bella e masani ona tautau i lalo, ma o le vao lava ia e matua malosi lava, o le mea lea e taua ai le laau e taua. O laulaau e laiti, e iai se foliga o le ovoid, le lanu, lanu. O le pupuʻu e paʻepaʻe, 7-9 faʻapipiʻi faamalu o loʻo i ai.

Totonu o le Hoya Growing

Tausiga i le fale mo lenei fugalaau e le mafua ai ni faʻafitauli, aua o le liana e le manaʻomia ai foi le gaosia faaletausaga. I le avea ai o se tulafono, e lua uma i le tolu tausaga e lava e sui ai le ulo.

Filifiliga o le pot, eleele, totoina

Hoya e talafeagai mo le tuputupu aʻe i luga o le auala ampel, o le mea lea, pe a filifilia se atigi pusa mo le ivy, e aoga le tuʻuina atu o se mea e faʻafeiloaʻi ai i se fagu.

O le eleele mo le laau e mafai ona lua ituaiga:

  • lapisi, oneone o le oneone, humus ma le eleele masusu e fefiloi, o mea uma lava e ave i le tutusa tutusa;
  • loamy-soddy eleele, eleele mai se lauʻeleʻele ma le humus ua tuufaatasia, fua faatatau: lua vaega o loam ma le tasi vaega o isi vaega.

E manaʻomia lou faʻatulagaina o le laau e tusa ai ma lenei fuafuaga:

  • O se vaega o le uamea faateleina ma pebbles 40-50 mm le uumi ua sasaaina i le pito i lalo o le ulo. O le faʻafefiloi e ufiufi i se mea fou, tumu i le ¼ o le tele o le ulo.
  • Afai e manaʻomia, faʻapipiʻi le lagolago. I le taimi lava lea e tasi, e fautuaina e teena laupapa o le bamboo, talu ai e masani lava ona motusia ona o le mamafa o le laau.
  • Ua faʻafeinu Hoya, ma a maeʻa le 30-40 minute e ave i fafo mai le ulo. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia mafai ai ona le afaina ai le lalolagi.
  • Ivy lafo atu i totonu o se fagu fugalaau fugalaau fou, o loʻo faʻapipiʻi se pito i tua.

I nai vaiaso muamua talu ona totoina le laau, e tatau ona faʻafefe lelei ma puipuia mai le la susulu.

Faʻasa

E ui lava i le mea moni o le tulaga o le hoya o loʻo i ai o se fale tele vevela, e matua le mafai ona taofiofia le soona inu:

  • O le tele o ituaiga o lese o le suka e manaʻomia ai le faʻamautu lelei.
  • Afai o le eseesega o le puaa o loʻo i ai ni lau lau, ma i le va o vai, o le pito i luga ole palapala e tatau ona faʻamamago i le 20-30 mm.
  • Eseesega o le hoya ma le malo, ma le lamolemole, e tatau ona e tausia pea se meaʻai ile susu.

Laʻei pito sili

Faatasi ai ma le tuputupu ae tuputupu ae ma le fugalaau, e manaomia e le laau le laei pito i luga e faalua i le masina. Ae e le tatau ona e faʻaaogaina, ivy e faʻafeiloaʻi ai le le atoatoa o vaega taua nai lo le sili atu.

E fautuaina e tuʻuina atu le mea e sili ona lelei i le faʻamalaina o meaʻai, e tatau ona faʻaitiitia sina mea itiiti nai lo le faʻamatalaina i totonu o faatonuga, o le a puipuia ai le lulu mai mea e mu.

Toto, lagolago

O le tele o ituaiga ituaiga o hoya e tupu vave. I le taimi muamua, o siaki e faigofie, ae o le a avea ma mea e tupu pe a tutupu ma e faigofie ona faaleagaina. O le mea lea, a uma ona toto i le eleele, e manaʻomia e le faleoloa le lagolago. O faʻavalava mai vine po o lapisi lapboo e mafai ona avea o se lagolago. E mafai ona e faʻaaogaina le faʻaogaina o le tino: moa, laupapa faʻasaga i luga o le puipui, o se manoa e latalata ane.

O le mea autu e manatua o le matua faasaina le vavaeeseina o "suauʻu" na fausia nai lo fugalaau paʻu. O loʻo i luga o nei pamu i le vaitau o le fugalaau e sosoo ai o le a faʻapupulaina ai aʻa.

Laʻau Bush-type wax ivy e taʻi taʻitasi, aveese le lua poʻo le tolu green buds i luga o pine uma. O le taimi muamua e faia ai le faʻataʻitaʻiga pe a maeʻa le fausiaina o le fa fa.

Taimi vavalalata: tupuga - filemu

E amata ona fuga mai le ivy i le taumafanafana.

Ina ia faʻaleleia le alualu i luma o le fuga, e manaʻomia ia Me ma Setema mo ni nai itula e togi ai le fugalaau i le vai, muamua le vevela i le tolusefulu tikeri.

A maeʻa lena mea, ona faʻamamāina lea o le masini. Afai o loʻo e faʻamamaina le fale atoa, ona tatau lea ona faʻaitiitia le taimi faʻatino i le afa itula.

I le tau malulu, e tatau ona tuʻuina atu i le laau le avanoa e "malolo" ai. O le taimi e moe ai ua faʻaalia i le faʻaitiitia o le tuputupu aʻe o le liana. I le avea ai o se tulafono, e matauina lenei mea i se faaitiitia i itula o le ao.

I le taumalulu, i le nofoaga e teu ai le laau, e manaʻomia lou faʻaitiitia o le vevela, faʻaitiitia le tele o le fafagaina ma le tuʻuina atu o fomaʻi le tumau.

O le le maua o le susu i le taimi malulu e maua ai le tele o fua o le puaʻa.

Tofiga

Faʻapenaina o le laau, atonu i auala nei:

  • toso;
  • e ala i fatu;
  • lafoaʻi.

O le auala sili ona lauiloa e faʻaleleia ai le auala e faʻaaogaina ai. Ina ia faʻamalosi e faʻapipiʻi le fugalaau, e tatau ona e mulimulitaʻia taʻiala taʻitasi:

  • I le tautotogo, e seleseleina le umi (10 senitimita le umi) mai le tumutumu o laau na totoina i le tausaga talu ai. E tatau ona i ai i vaega taʻitasi ia 3-4 inumaga.
  • O se vaega o le ogaumu e togafitia ma Zircon, Epin poʻo soʻo se isi lava o le manatoroone.
  • O le totō toto mo le totōina ua tumu i le faʻafefiloi o le oneone ma le peʻa, ona susu ai lea.
  • O loʻo faʻalolotoina le 'oti i le eleele, ona faʻapotopotoina lea ma le faʻaeteete ina ia leai ni mea e faʻaogaina.
  • O fualaau aina e ufiufi i se ato, sela poʻo se ata tifaga.
  • Ua tuu le laau i se nofoaga mafanafana ma susulu, o le vevela e tatau ona + 18- + 24 tikeri.
  • O le totōina o mea e faʻaleleia ma faʻafefeteina.
  • A maea le faʻaalia o laulaau muamua, ona faʻapipiʻiina lea o laʻau i totonu o ni ulo poʻo ni ulo.

Mo le toe gaosia e ala i le faʻatalanoa, o taga nei e faia:

  • I luga o ni pupuu i le ogatotonu i le va o mea tuputupu aʻe, o le lau, fai se mea faʻapitoa laʻititi tausaga.
  • E afifiina le paʻu i moa sphagnum, lea e faʻamamaina i se vaifofo o se stimulator. O le pito i luga o le paʻu ua ufiufi i se afifi poʻo se ata tifaga.
  • A maeʻa le aʻafia o aʻa, e vavae le pito o lenei pu, ma fuga le fugalaau i se tagata totō fou.

Mo le totoina o le fatu, o mea nei e fai:

  • O fatu sili ona malosi e filifilia ma faʻagogo mo 2-3 masina.
  • O fatu e totōina i totonu o le faʻafefiloi o le lalolagi atoa ma le gaʻo vaʻaia sphagnum (o vaega e fai i le ratio 1: 1).
  • O isi tulaga faapena e faia e pei o le germination o seleselega.
  • A maeʻa pe a ma se vaiaso, e tatau ona faia ni laau. Mai le taimi nei, e tatau ona e mataʻituina le malie o le masini o le meaʻai, e tatau ona sina susu.
  • A maeʻa ona totoina le tolu i le fa laulaau, ona totoina lea.

Mea sese ma a latou faasaʻoga

I le tausiga o le Ivy, o nisi mea sese e mafai ona faia e tatau ona vave ona tautalagia.

Mea masani masaniMafuaʻagaFaʻamau Faʻapitoa
Le faʻaogaina o lanu samasama i le laʻau.Faʻaaloalo e faʻasaʻo le susulu o le la, susunuina.I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona tuu le laau i se paolo.
Pau o laʻau.Faʻaitiitia le palapala o le eleele, e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le maualalo o le vevela o le ea.Faʻaaloalo i le faʻainu vai, e tatau ona tuʻuina atu le taimi o le eleele e faʻamago ai. O le maualalo o le vevela o le potu, o le itiiti ifo o le susu o le a manaʻomia.
Lauina o laʻau, faʻaitiitia le tupu aʻe o aʻa.Le lava o mea aoga.E manaʻomia le faʻaleleia o le tele o le faʻamaʻiina poʻo le faʻavasegaina o le laau i le sili atu o meaʻai.
Puckering ma le fasia o launiu.Fafaga faʻatasi i vai malulu.E manaʻomia le faʻafeinuina o le vai i le vevela i luga o le vevela o le potu.
Luga ma pito o lau mago.Laveʻa maualuga ma le malulu.Faʻafaigofieina o le ea ma faʻaleleia le laau ile vai (sei vagana ai le vaitau o le vaitau). I le tau mālūlū, e manaʻomia le aveeseina o le fale mai mea masini afi.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma togafitiga

E i ai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e sili ona aʻafia ai aʻa ivy.

Maʻi ma meaola tugaFaʻaaligaFaʻataʻitaʻiga faʻatonutonu
Powdery MildewPaʻu paʻepaʻe luga o laʻau. Faʻasalalau ma samasama o lau.- O pusi uma ma laʻau e aʻafia e le faʻamaʻi;
- Faʻafouina o le pito i luga;
- I le amataga o le faamai, ua tuu le laau i totonu o se vaifofo o le pusi soda;
- I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, e faʻaogaina ai fomaʻi - Skor, Topaz.
Laʻu aʻa.E faʻamagisaina faʻavae o fuʻa. O le manogi o le pala ua faia, o se vaega manifinifi o mamanu i luga ole eleele.- Oti ese uma togi ua pisia, nofoaga e tipi ai faʻamaʻi i le gaʻo faʻatoaga;
- O aʻa o le laau mo le lua i le tolu itula ua tuʻuina i totonu o se vaifofo o soʻo se mea mama.
Shield.Laʻau mumu vaivai e fai i luga o le laʻau. O mea vavalalata solo e liliu mumu-samasama.- Lafu manu o meaola faalafua ua lilo i le kerosene;
- O laʻau ua soloia i se vaifofo e faavae i luga o le fasimoli ma le ava malosi;
- Ua fufulu le fugalaau i le vai mafanafana ma gaosia e Metaphos.
Aphids.Laitiiti samasama lanumeamata-iniseti lanumeamata pipii i tumutumu o laau.- Ua vavae ese tipu malolosi;
- O le fugalaau e liliuina i le tele o aso i le aso ma le sipuni poʻo le vailaʻau.

Mai lea taimi i lea taimi, o se laau e mafai ona aʻafia e se apogaleveleve mite.

Faailoga

O loʻo i ai se talitonuga faʻatele e mafai ona faʻaleagaina ai le fale i le fale, o le mea lea e le o faia e le au fai togalaau uma e ola i lenei laau, e ui lava i lona matagofie uma.

I Rusia, ei ai le isi talitonuga. E talitonuina e mafai ona ola se tamaʻitaʻi mai le fale, ma e faʻatau e se laau mai i se teine ​​talavou e leʻi faaipoipo.

O tagata mauʻoa e le o fautuaina foi e tupu le laau, aua e faʻaalia ai mea e leiloa.