Laʻau

Pig poʻo plumbago: faʻamatalaga, tulaʻi, tausiga

O Piggy o se tamai laau vao totō e ola i le vaomatua (le aiga Pig). O le faasaienisi igoa plumbago faaliliuina mai le Latina o lona uiga o le taitai. O le mea lea, sa talitonu muamua o le a mafai ona saunia se vaifofo i lenei mea.

O loʻo i ai le foliga mai o laulaau mumu umi na faʻapipiʻiina i laulaʻau ma mea e tutupu. O le mea lea o lona lauiloa e pei o se laau teuteu mo le totoina i totonu o le togalaau, i totonu.

Faamatalaga o le puaa

O le puaa e maua mai le tele o tipu, faʻalauteleina le igoa ma e oʻo ile 2-3 mita le maualuga. Faafetai i lenei, e mafai ona tupu i soo se ituaiga:

  • laugatasia ma laina i lalo o ogalaau ma se pulou faapipii luga;
  • e le mafaatusalia, ma lala o loʻo tautau i lalo o le maualuga o le ulo;
  • lianiform ma laʻau lalaga, e talafeagai mo le fausiaina i le vevela mafanafana.

I luga o ogalaau laumei, o laupepa laititi e lua ni mea faʻapipiʻi e tuʻufaʻatasia. E tofu i latou uma ma se faʻalanuga faʻalanuʻumiʻitele e vavalalata i le pito i lalo ma se faʻamafa, ma e oʻo atu i se umi o le 5-12 mm. O nisi taimi i luga o le fogaeleele e ono i ai ni nai meaʻai. A maeʻaeʻa i nisi ituaiga, o le lanu lanumeamata lanu lanumoana o le pito i lalo o le lau e mou atu i se lanu paʻepaʻe.

O laʻau e faapaleina i fugalaau tetele e faatusatusa i lau, e oʻo atu i le 30 mm le lautele. E toalima le uila e tuʻuina i luga o se ipu manifinifi, o loʻo i ai se ovary maualuga. I le au lava ia, latou te potopoto i se taamilosaga po o se mea e pei o le tino, e aofia uma ai le togavao.

E tofu pupu ma vaʻa e faʻapipiʻiina ai se vai. O fatu foi ei ai se meaʻai tutusa, lea e fesoasoani i la latou tufatufa atu i manu felelei ma iniseti.

O le faasologa o le alualu i luma e tolopo mai le amataga o le tautotogo ia Setema, ona oʻo mai ai lea o ovule. A o latou matua, o le ovoid-shaped fruits o loo tafe mai le faavae i le ape, ma lafoai le fatu. Uluaʻi foliga

O ituaiga lalelei o puaa

O le genus plumbago e aofia ai le 10 ituaiga, ma o le tele o na mea e talafeagai mo na o le vateatea. E lua ituaiga autu e tupu i le aganuu:

  • Auricular poʻo Cape (Plumbago auriculata, capensis) faʻapitoa i Aferika i Saute, e sili atu ona taatele nai lo isi. O fualaau lanumoana lapopoa lapopoa e aoina i totonu o malu puipuia. Lanu mumu lanu mumu e oʻo atu i le 7 cm le umi ma le 3 cm le lautele O loʻo i luga o le lauulu lauulu ma le lanumeamata, e toetoe lava a le punou ma oʻo atu i le 3-6 m. E mafai ona ola i vao, tupu i le ampel form pe curl i le eleele. E i ai foi ona ituaiga, e aofia ai le "Alba" ma corollas paʻepaʻe ma le "Royal Cape" ma le cobalt.
  • Indian pink (Plumbago indica) o se tagata moni i Aferika i Saute. I totonu o Initia, totoina i togalaau i soo se mea, ma i isi atunuu e itiiti lava le taatele. E ese mai i fugalaau fugalaau o se lanu mumu mūmū ma faʻalanoa i le 3 cm le lautele. Laʻau tipi e ola i le 1.5-2 mita le maualuga, ma sina lau lanu susulu i latou e oo atu i le 8-13 cm. Lafoaʻi lanu i le taumalulu, ma e manaʻomia le faʻaleleia mafanafana i lenei vaitau.

//www.youtube.com/watch?v=0dw6_KEhcy0

Fale ma togalaau o togalaau

O le tausi aiga mo le puaa e aofia ai vaega nei:

  • O le malamalama e tatau ona susulu, faʻatasi ai ma le susulu o le la mai le tautotogo e totogo ma faigofie le puipuiga mai ia i latou i totonu o se potu vevela. I le tau vevela, e sili atu le ave o le fugalaau i le faapaologa po o le togalaau, i le ea fou, ma i le taumalulu e toe faatulagaina i luga o le windowsill south.
  • O le vevela e manaʻomia faʻalelei, i totonu + 18 ... +24 ° C. Pe a tuʻu ifo i lalo i le +12 ° C, e amata ona paʻu laʻau, ma pe a faʻaleleia, faʻaleleia pe faʻaleleia. I le taumalulu, o le vevela e mafai ona faʻaititia i le + 10 ... +15 ° C mo le Cape vaʻa, e fuga mai ia Aperila ia Setema.
  • Amata ia Iuni, fafaga e tatau ona tele, e oʻo atu i le 3 taimi i le vaiaso, ma e mafai ona faʻaaogaina susu. Ma a oʻo ina fuʻa - sasaa aʻo mūmū le eleele, ae faʻavaiaso.

I le taʻitaʻia e nei tulafono, e mafai ona ola le puaa i luga o le windowsill ma totonu o le togalaau, i totonu o vavae poʻo ipu e tautau ai. O le ea fou e taua tele ia te ia, lea e tatau ona amanaia i le taimi o le vavao.

O le taimi atoa, malulu ma faʻaauau, e ui lava e le masani ona inu vai inu, ae sili atu ona alu malie.

Suiga, palapala, ofu pito i luga, teuteu

O le Plumbago e faʻamanuiaina ma lanu meamata i le tausaga atoa. Ina ia mafai ona tupu, e tatau ona totoina i eleele fou i tausaga taʻitasi i le amataga o le tautotogo, a itiiti ifo i le talavou. Mo se fugalaau matua, e mafai ona faaitiitia le taimi ole 2-3 i le tausaga, toe faʻafeiloaʻi pe a manaʻomia. I le taimi lava lea e tasi, e aoga le aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le mea sili ona lelei ma suia na o le pito i luga. Indian piniki

I lenei tulaga, o le eleele e tatau ona i ai i le suavai lelei, sina 'eleʻele ma faʻamaualuga tulaga taua. Mo lea mea, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faʻapitoa mo fualaau totō o loʻo i ai eleele eletise, peʻa ma oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1, atonu ma le humus.

O le totōina o se puaʻa e naʻo le afa o le taua, ae ia mautinoa lanu susulu ma le matagofie o mea leaga, e tatau ona e fafagaina e le aunoa. E taua le faia o lenei mea i le vaitau o le tuputupu aʻe, faʻafefiloi le fuga i le vai mo le faʻaleleia o le vai i le tele o masina i le masina, e tusa ai ma faatonuga.

I le taimi lava lea e tasi, o laei uma ma ituaiga o laʻau e matagofie ona totoina laau e talafeagai.

Ina ia mautinoa le teuteu ma le faʻatusatusa, faʻapea foʻi ma le tele o fuālaʻau, e tatau ona teuteu. E tatau ona gaosia i le tuai o le tautoulu po o le amataga o le tautotogo, e sili ia Fepuari poʻo Mati, seia oʻo ina leai ni fua fou e tusa ai ma le ituaiga o togavao:

  • i le ampel form, lianas na o sina pupuʻu, puipuia ai i latou mai le tele naua;
  • pe a faʻaaogā lagolago, naʻo tumutumu o tauʻau e mafai ona faʻapipiʻiina, lea e sosoo ai;
  • Mo le fausiaina o se togavao, ia tipi le umi o le sili atu le umi e tuʻituʻi mai le ata.
Uluaʻi foliga

I le taimi lava e tasi, ua aveeseina lala vaivai ma vaivai, lea o le a taofia ai le tuputupu ae malosi. Mo le faavae, tuʻu le 3-4 puʻe malolosi e tutupu mai le ogatotonu, ma le totoe i le 2/3 o le maualuga, ma tuʻu ai 2-3 paila o lau. Mo le toe faʻaleleia poʻo le toe faʻaleleia, o le vaomatua e sili atu le faʻamaʻi, tipi uma lala i se umi 30 cm.

O le isi fua faʻatagaina o le fugaina o fugalaau ao vevela, ma aveese lau o fugalaau ile amataga o le tautotogo.

Tofiga

O le mea teuteu o le aiga o Piglet ua leva ona ola, ma i tulaga lelei o le a ola mo le tusa ma le 7 tausaga. O lona toe gaosia e faia i se tasi o auala nei:

  • O le seleseleina ma le umi o le 8 cm, tipi i le taimi o le seleseleina, ua totoina i totonu o se pusa ua ufitia mai luga. E ave i se nofoaga malulu, ma teuina i le vevela o le +15 ° C ma faʻasolosolo ai taimi e faʻamaʻi ai. O le faʻafefiloi o peat ma le oneone e faʻaaogaina e avea o se meaʻai, lea e tatau ona faʻaleleia e le aunoa. E manaʻomia le 2-3 vaiaso i aʻa, i le taimi e amata ai ona ola le paʻu.
  • I le amataga o le tautotogo, e faʻaaogaina fatu, lea ua totōina i totonu o se atigipusa ma se mea susu mai le palapala ma le oneone. Ulutala pito i luga i se ata tifaga po o se fagu vailaau, ma mo le 1.5-2 vaiaso tuʻu i se nofoaga mafanafana ma le vevela o +20 ° C. Paʻu pe a aliali mai ni nai laʻau mai le eleele.

O le teuteuina o le vao e le o vave mai, e ui lava atonu o le a amata mai i le tausaga talu ona totoina se fugalaau. Indian piniki

O faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi o puaa, faʻalavelave tuputupu aʻe

O le puaa e matua puipuia lava i faʻamaʻi, ae o nisi faafitauli e tatau ona fefefe:

  • faʻafefe i le taumalulu i le taumalulu e mafai ona taʻitaʻia ai aʻa;
  • i totonu o se ata malulu, o le a amata ona tafe, ma o lau o le a faaitiitia i le tele;
  • fufulu ese mai le palapala e tau atu i le taofi o le fugalaau, afifi;
  • Faʻasalaina faʻavalea e faʻafefeteina ai le laulaʻau o le lau lau.

E seasea mafatia i iniseti, ae i le ea vevela o nisi o nei mea ua faʻaaogaina:

  • O moli vavavelevele i le ituaiga o pusa paʻu, e mafua mai ona amata ona paʻu lau, ola i le eleele. O le faʻafefe ia i latou, o le totoina ma togafitiga togafitiga faʻatasi ai ma iniseti (Fitoverm, Antikleshch) e manaʻomia, ma faʻauʻu i le afu o yarrow, kālaiki poʻo aniani.
  • Scabies e lanu mumu-enaena i luga o veins i le itu sese o le lau. O nofoaga afaina ua soloiesea mai le pusa, ona gaosia lea e Karbofos.
  • Aphids, anufe paʻu o loʻo fafagaina mai luga o lala, e foliga mai e itiiti ifo.

E taua le maitauina o nei iniseti e tele lava ina aafia ai se laau le lelei, mago i le fia inu po o le mamae i totonu o se potu malulu. O le a latou le afaina tele i se laau ola maloloina lelei pe afai e te togafitia i vailaau faapitoa i le taimi.