Laʻau

Verbeynik: ituaiga, ata ma le tausiga

Faʻatoʻa iloa lelei e le Faatoaga nisi o ituaiga o faʻasalaga, o le numera atoa e silia ma le 200 ituaiga. O le mea moni, o fualaau aina ia o le aiga o Primrose, ae e tele naua mea teuteu.

Latou te fiafia e filifili e teuteuina a latou lava faufauga mo le faʻatauvaʻaina, faʻaleleia vave.

Faamatalaga o Loosestrife

O nei laau totō o aiga ia o le primrose, cyclamen, ma lactarius. O le tele oi latou o ni faʻataʻitaʻiga, o nisi o meaola e taʻitasi pe taʻilua tausaga. O le igoa Latina mo nei fugalaau o Lysimachia. O Verbeynikov na lauiloa ona o le tutusa o laulaau ma le verbose.

O ona toga e tele lava ina tupu, i nisi o meaola e fetolofi (tapuni o le eleele). O le foliga o laulaau e lelei i luga o tulimanu uʻamea poʻo ua faʻaloloa, o le faʻapipiʻi i luga o le uʻamea o loʻo faʻasaga pe faʻafeagai.

O fugalaau o le tele o meaola e samasama lanu samasama, e aoina i mea e tutupu (i le foliga o le pulou, corymbose panicles) poʻo le tasi (axillary). E i ai ituaiga eseese i le paʻepaʻe, piniki, paʻu manu, lanu o vine o petals. O fua o fua o pusa o le lapotopoto poʻo le oval foliga, i totonu o ia fatu ei ai fatu.

I le natura, o nei laau toto e sili ona taatele i Asia i Sasae. Ae na maua foi i Central Asia, o le vaega Europa o Rusia, Amerika i Matu ma Aferika i Saute.

O ituaiga ma ituaiga eseese o le lafoaia

O le taʻutaʻua lauiloa o togalaau teuteu:

VaʻaiFaʻamatalagaLea

Fugalaau

Vaitaimi

Taatele

(Vulgaris)

O fatuga saʻo e oʻo i le 1 m.Oval, faʻafeagai ma le isi i ni paga. Faʻamau se vaomatua.Lanu samasama, faatasi ai ma ipu eseese e lima, o loʻo i ai i luga o paʻu uʻamea.
Silasila

(Puncktata)

Laʻau faʻapipiʻi foliga, e oo atu i le 80 cm.Faʻasalaga faʻasalalau, vaeluaina.

O le la, o petalsima e lima, e talitutusa ma logo, o loʻo i ai i totonu o faʻaogaina i luga o togi.

E silia ma le masina, e amata i le faaiuga o Iuni.

Dubravny

(Nemorum)

O le maualuga e oʻo atu i le 30 cm.Tele, lautele.

Lanu moa, tasi i luga o pedicels.

Mai May mo le 2 masina.

Pupii

(Purpurea)

Fua saʻo saʻo 45-90 cm.Laititi, faʻatauvaʻa.

Pogisa mūmū-ua mūmū, e aoina i ni mea e le tutusa ma le tino.

Iulai ia Aokuso

Ciliary

(Ciliata)

Tuputupu ae i le 70 cm.Lapoʻa tele, e oʻo i le 12 cm le umi, lanu lanu moana-lanu violē.Laitiiti samasama atamai.
Toto (lili o le vanu)

(Clethroides)

O faʻamau e saʻo, malosi, rhizomes paʻepaʻe paʻepaʻe (pei o lili o le vanu).Faʻailogaina ma faʻamaufaʻailoga lima.

Laititi le paʻu-paʻepaʻe, o loʻo faʻaputu i lalo 20-30 cm le maualuga.

I le faaiuga o Iulai mo le 20 aso.

Brushstone (Kizlyak)

(Thyrsiflora)

O le maualuga e oʻo atu i le 60 cm.Faʻataʻoto faʻamalosi, faʻafeagai.Laititi lanu samasama e fai ai se mea e foliga tutusa ma cereals, ona o le malosi o laʻau e tutusa lelei ma polo polo.

I le faaiuga o Me ma le amataga o Iuni.

Tupe siliva (Meadow)

(Numera)

O lapisi fugalaau, e oo atu i le 30 cm le umi, e oʻo i le 5 cm i luga aʻe o le palapala. Laʻau e ufiufi le eleele, fetolofi i luga o le eleele, faʻasao aʻa ma vave faʻaolaina.

O ituaiga sili ona lauiloa o le: Vaega, Goldilocks.

O le lanu o Emerald (o loʻo i ai se variu ma samasama auro), laʻititi, liʻo (pei o siliva), le faʻafeagai.

Lanu samasama.

Fuga i le ogatotonu o le taumafanafana, o le fugalaau e 20 aso.

Faʻateleina

(Congestiflora)

Faʻafitauli. O le tele o laʻau e fafagaina: kapeta Peresia (faʻatasi ai ma vela mūmū i luga o laulaʻau), sukalati Peresia (faʻatasi ma laʻau viole), ma isi.Tele, lanu meamata.Mataʻu, pei o le suka, lea e ese le tele.

Tausi tausiga

E faigofie tele le tupuina o ni mea e le masani ai mo le au fai togalaau. O nei laau toto e le lelei tele, ola i luga o eleele e sili ona pala, e tumau ai le lamala ma sili atu le susu.

Latou te manaʻoina le palapala susu, o nisi ituaiga e mafai ona ola e oʻo lava i le vai. O le tele o ituaiga e fiafia i le paolo.

Na o le tupe siliva o le la e alofa (ae sili atu le matagofie i le ufiufi) ma le pipii, o le susulu o le la (o ona laulaau i lenei mataupu e maua ai le paolo sukalati sili atu).

Faʻapefea ona tausia:

  • e tatau ona filifilia le nofoaga e totoina ai eleele vavalalata vavalalata, ona ola lelei lea o laau toto e aunoa ma le suavai;
  • e mafai ona latou tumau i se taimi matutu, ae na o le a atili ai ona leaga;
  • E ui lava i le le lelei, e sili atu le saunia o le palapala eleele e mauoa i mea oona mo le vavalalata;
  • E le manaʻomia le faʻaleleia o fomaʻi i le vaitau o le tuputupu aʻe, e lava le vavae ese o le eleele ma faʻafefeteina le vao i le tautoulu,
  • e leai se mea e manaʻomia e teu ai mo le taumalulu - latou te lelei le taumalulu;
  • o le tele lava o le vavalalata e ola vave vave, ma o le a latou le malelemo isi laau toto, e tatau ona e poloka lo latou nofoaga totō (faʻamalosi, piliki, ma isi mea) ma le loloto o le 20 cm, ina ia le tupu atili aʻa, ma ia faʻaaogaina foi gaioiga sili atu ile taimi.

Faʻasologa o le Loosestrife

E i ai auala e tele e totoina ai se vavae ese:

  • O fatu. E seasea ona faʻaaoga, aua o isi metotia e sili atu ona lelei. O le totōina o fatu e sili ona lelei ona fai i le pau i le eleele ina ia latou maua ai se natura masani. Mo le luluina i le tautotogo, e tatau ona e totoina ni fatu mai ia i latou. O fatu e taʻi 4 vaiaso i totonu o le pusaaisa mo le fetogi o loʻo totoina ia Fepuari-Mati i totonu o atigipusa ma le eleele ua saunia mai le oneone, solo, togalaau aina. A maeʻa le germination, faʻafefete i totonu o fagu. Totoina i luga o le eleele i le amataga o Iuni. Pulapula i le lona lua poʻo le tolu tausaga.
  • Laʻau. Pe a faʻapipiʻiina vaovao mo le vevelaina o loʻo faia i le tautotogo po o le tautotogo, e tele mea e totoe e totoe. Ua lava le tipiina o le Ome 20 cm le umi ma tuu i totonu o le vai mo ni nai aso, o lea latou te tuu ai aʻa. Ona mafai lea ona e totoina i latou i le eleele tatala.
  • Vaʻavaʻa. E matua malosi malosi le loosestrife, faʻasaʻo mai ni totō fou. O le mea lea, o le a le faigata ona vavae ese laasaga na faia ma aʻa totogo ma totoina i latou ile eleele i se nofoaga fou.
  • Vaega o rhizomes. E mafai ona eliina le vao ma vaevaeina i ni vaega e faaaoga ai le suo. O le mea sili lava, o vaega taitasi e vavaeeseina, o loʻo i ai se aʻa malosi malosi. Laʻau totō e totoina i lenei auala i nofoaga fou e sili atu ma sili atu ona vave taliaina, o fualaau e tupu muamua nai lo isi auala toto.

E le mafai ona tupu i se tasi nofoaga e aunoa ma le suia i le 10 tausaga (pe afai e le o faʻamavaeina) ma oʻo atu i le 15 tausaga (pe a fai e aveeseina nisi faʻataʻitaʻiga i le taimi ma faʻasaʻo le palapala).

Maʻi ma meaʻai

Loosestrife ua faateleina le tetee atu i faʻamaʻi e aafia ai le tele o togalaau. Na pau le anufe e mafai ona faʻaleagaina ia laau totō o aphids. Ae e mafai foʻi ona faʻaolaina oe pe afai e te faʻaaogaina se vailaʻau faʻamalosi i le taimi, mo se faʻataʻitaʻiga, Aktaru.

Talosaga laufanua

Verbeynik o se laʻau matagofie e maualuga le soʻotaga faʻatasi lelei ma fetu, monarda, ma irises. E faʻaaogaina tupe e pei o se ampel, faʻamau.

Latou te foliga matagofie i fugalaau, mauga alpine, ma isi mamanu.

Faamanuiaga ma le afaina o le tagata faigaluega

Verbeynik o loʻo faʻamalosia meatotino:

  • fomaʻi;
  • mea maualuga;
  • faʻamaʻi;
  • faʻamautu.

O lenei laau ua masani ona faaaoga i fualaau a tagata, togafitiga faleopathic. Naʻo fomaʻi faʻapitoa e le o fuaina fualaau faasaina e faavae i luga.

Auala faʻaogaina o le faʻaaogaina o se fesoasoani i tua i togafitiga o manua, togafitiga o stomatitis, ulia, thrush, e toe faʻafoʻisia ai le malosi pe a maʻi, faʻaitiitia faafitauli ma le pala, manava. Faʻaaogā teuteuga, mea faʻapitoa o fugalaau ma laʻau, faʻapea foʻi ma suamalie fou na viliina mai lenei laau.
Verbeynik o loʻo i ai ni vasoconstrictive meatotino, faʻapupulaina le toto, ma e le mafai ona faʻaaoga mo le tele o faʻamaʻi.

Contraindications:

  • vailaʻau vevela;
  • thrombosis
  • toto maualuga
  • atherosclerosis;
  • faʻaopoʻopoina le toto;
  • mago vaivai.

O se tagata na te totoina i luga o se togalaau o le a le gata o se mea teuteu matagofie i le ata, ae o se vailaau masani foi.