Laʻau

Knifofiya: tulaʻi ma alu

Knifofiya (Kniphofia) o se tamaʻitaʻi faʻaaloalo o le aiga Asphodel. I totonu o vivola e tupu i Madagascar ma Aferika. O le ituaiga e aofia ai le 75 ituaiga. Ua totoina a latou laau toto i le togalaau. O le muamua e faʻamatalaina le fua o le fugalaau o le fatu o le I.I. Kniphof. O togafitiga e faʻaogalua, o lea latou te ola lelei ai i le itu i saute.

Faamatalaga o knifofiya

Kniphofia ei ai vaega nei:

  • maualuga - mai le 1 i le 3 m;
  • meaola e maua mai i fugalaau laiti;
  • corolla perianth;
  • tolu-ovary ovary.

I foliga, o le fua o se pusa. Fugalaau e tu i le pito i luga o le au. E tatau foi ona maitauina le i ai o ni sikoa se ono ma se syncarpous gynoecium na faia e ni taʻavale se tolu. O loʻo tuʻuina Nectar i le va o nusi. O le vavaeina o le nectar e tupu mai i totonu o pepe, o loʻo i le pito i lalo o le koluma. Valivali o inflorescences ma mata

Le lanu o inflorescences ma buds e ese. O le taimi vavalalata e amata ia Iulai. A maeʻa, ona maua lea e le laau se foliga teuteu, lea e tumau pea seia oo i le tautotogo.

O ituaiga uma lava o ituaiga o manu. O Knifofiya i foliga foliga e pei o le lupine. O lana fugalaau pupula matagofie e sili atu lona matagofie.

Knifofiya: ituaiga ma eseese

O nei fugalaau teuteu le togalaau i le taimi atoa o le tuputupu ae. O le sailia o se nofoaga mo i latou e faigofie lava. Ua totoina i latou i togalaau ma togalaau fugalaau ua afifi.

O Kniphofia e ese mai i ata lanu e lua. E suia malie le hue. O le fuga o taimi e tele lava lona faalagolago i luga o le tau. I le sone lelei, o teuteuga susulu e teuteu ai moega fugalaau mai ia Iuni ia Setema.

Ituaiga o knifophia o le taua i le togalaau:

VaʻaiFaamatalaga, ituaiga, lanu o inflorescences
Tukka

Tetee i le maualalo o le vevela. O le maualuga o le vao ma le inflorescences e tutusa ma le 0.8 m ma le 15 cm, i le faasologa. E ese mai i se mea lanu mumu-samasama. Fuga i le masina atoa (Iulai-Aukuso).

Apu

Na maua i luga o le faavae o le puliphofia. E faʻaalia i ni lanu eseese. Maualuga - mai le 60 i le 100 cm.

  • Abendzonne - lanu samasama-mumu.
  • Amazing Fan, Theo, Indiana - Orange Red.
  • Mumu mu - lanu samasama mumu.
  • Sparkler - coral, samasama, mumu.
  • Golden Skeper - lanu samasama.
  • Aferika Afia - samasama, lanu piniki, maroka.
  • Alcazar - lanu moli.
  • Fleming Torch - Yellow Red.
  • Prince Maurito e lanu mumu.
Berry

Lau lanu lanumeamata-lanu uliuli, fuʻa faaumiumi (2 masina), lea e amata i le ogatotonu o le taumafanafana. O faʻamalosolo o loʻo faʻaogaina.

  • Tele-faʻafefe - mumu uila.
  • Eskimo - lanu, lanu mumu, moli.
  • Flamenco - mumu-samasama.
  • Lanu - samasama samasama, lanu piniki.
SueI le pito i luga o laulaau o loʻo i ai villi. O le foliga o le inflorescences o se mea faʻapitoa. Fugalaau e lua-lanu: lanu samasama i lalo, mumu-piniki luga. Fugalaau maualuga - 3 cm.
IsostolicLaina launiu, fugalaau e pei o fugalaau e fuga mai luga e oo i lalo. Pipi maualuga mai le 60 i le 100 cm.
WhitishAtonu e tele ni au. O laʻau e mumu ma vevela lanu meamata. E saʻo saʻo, ma e paʻepaʻe. O faʻalosolo i taimi o fugālaʻau e faʻatonuina i itu eseese.
Tuai

E mafai ona ola i tulaga mataga. Ole maualuga e le sili atu i le 1.5 m. E fuga i le afa lona lua o le taumafanafana.

Totoina o le knifofiya i luga o le eleele, ia sili atu le tausiga

O nei laau toto e le fautuaina mo le totoina i nofoaga paolo ma eleele maualalo.

A le o lena, o le a leai se mea e le mafai ona maua mai ai, o le a faasolosolo lemu le alualu i luma. E manaʻomia le puipuia o Knifofii mai faʻataʻitaʻiga. Latou te le faʻafeiloaʻi le faʻafefe o le vai.

A o leʻi totoina, e tatau ona matala ma faʻafefete le palapala. O le loloto o le fuafuaina ua fuafuaina e fuafua i le maualuga o le laau. Muamua, e tuʻuina se alavai i totonu o le lua, ona faʻaofiina ai lea ole eleele.

Mo le mafanafana lelei, o maa e tuʻu i tafatafa o fanua e ufiufi i mea pogisa. O latou lapopoa atonu e eseese.

O Kniphofia o se faʻalauiloa lea e teteʻe i le leai o le susu. O le mea lea, e le o se mea e manaʻomia ai le faʻafeinu. Ona o lea, o le fugalaau ua totoina i vaega e iai suavai lelei.

Fertilizers e faʻaaoga i nisi tulaga. O le uluai laei pito i luga e faia i le taimi lava e uma ai foliga o le laʻau muamua, o se mafuaaga taua mo le vaega lona lua o le maeʻa lea o le vaitau o le fugalaau.

I totonu o le lisi o mea faʻaaogaina faʻaaogaina:

  • paluga o lo oi ai le gaʻo;
  • peat;
  • efuefu;
  • compost
  • humus.

O le isi laasaga taua o le teu. E faia i le tautotogo. Afai e totō le laau i luga o le eleele, ona faatoa maeʻa loa lea o le fale. O mea leaga, lapotopoto ma le aisa o le knizofia e mafai ona faʻaumatia. O fua e mama i pusa e le aoga.

Laʻau i le taumalulu i le taumalulu (Tukka) e mafai ona i luga o le eleele i le vaitau malulu i itulagi e pei o le Moscow Region ma le laina ogatotonu o Rusia. ae tusa lava pe i lenei tulaga e manaʻomia ona ufiufiina i se ata tifaga, faʻalaʻau lala ma laʻau.

O le i ai o pupufana e manaʻomia. Afai e saʻo le faʻaaogaina o le puipuiga, e mafai ona ola le fugalaau i le vevela o -15 ° C. O le solo i le fale o se mea e manaʻomia mo le tele o ituaiga o kniphofia. O le potu e le tatau ona sili atu nai lo le +8 ° C.

Totoina ma le faʻaleleia o knifofiya

O fualaau fou e maua mai i laau vegetative ma gaosia. Pe a filifilia le mulimuli, o fatu e faʻaaogaina. O mea totō e tatau ona faʻatauina i faleoloa faapitoa. O le manaʻomia mo lenei mea ona o le le lava o numera o aso mumu mafanafana. O le faagasologa o le totoina o fatu mai fatu o le malosi o le galue.

O le totoina o loʻo faia i le afa lona lua o Mati. Ina ia faʻaleleia le germination, o le pusa e ufiufi i le tioata po o le ata mo 2-3 vaiaso. E tatau ona vaʻaia le fale kuka mo le faʻaleleia o le ea, ma faʻaleleia pea le palapala.

A maeʻa, e amata ona faʻamalosi le amataina i le vevela o le potu. O le manaʻomia mo se mea e tupu pe a fai ni laʻau se lua i luga o le ala. Lafoaʻi i luga o le eleele avanoa e faia i le ogatotonu o le taumafanafana. Faʻapupulaina naʻo le tolu tausaga.

O le togalaau o le toe gaosia e aofia ai le vavae ese o tama teine. E fetaui mo lenei togavao e tolu tausaga. O vaega e mafua ai ua togafitia i le malala. O aʻa e mafua ai ona toto i vaieli. O fualaau aina e manaʻomia ai se taimi le tumau. I lenei tulaga, e fuga mai le kniphofia i le tausaga talu ona totoina.

Pests ma faʻamaʻi o knizofia

Fugalaau e totoina i le togalaau e mafai ona aʻafia e aʻa. O le mea e faʻaosofia ai ona foliga o le sili atu lea o le susu ma faʻalauteleina le palapala.

Afai ei ai ni faailoga o lenei maʻi, e tatau ona aveese vaega ua faaleagaina o le laau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona eliina ma faʻaleleia faʻapitoa. A maeʻa le togavao e manaʻomia ona e faʻapipiʻi i se isi nofoaga.

E mafai ona osofaia osofaiga a Pest. Faatasi ai ma i latou, vaʻaia ai le apogaleveleve ma togafiti e iloga. Ina ia faʻaitiitia le foo o le faʻaleagaina, e togafitia ai knifofia ma iniseti. Ina ia puipuia mai siama, e totoina ai le laulaau lanumeamata ma laʻau manogi. Afai e tausisia e le fai togalaau tulafono uma ma tulafono o tausiga, o le tulaga lamatia o le atiina ae o faamaʻi fugalaau e itiiti lava.

Na fautuaina e Mr. Dachnik le: knifofiya i le mamanu

E tele ituaiga eseese e faʻaaoga e fatu ai le talaʻaga. O totō o latou fanua e totōina i lalo o fugalaau maualalo. Kniphofia, e foliga mai e laʻititi, e avea o se teuteuga o rockeries ma slide alpine.

Ona o le eseese o lanu, o se paluga o lanu, o le leai o ni faigata i le totoina ma le tausiga, o le a maeʻa le fiafia mo se taimi umi ma lona teuteuga. O le lisi o tuaoi talafeagai e aofia ai iisa uamea, rudbeckia, ripsalis, santolines, eremurus.