Laʻau

Arabis poʻo le rezukha: faʻamatalaga, totoina ma le tausiga

Arabis (lat. Arabis), poʻo le malologa o le aiga Cruciferous poʻo Cabbage. O le amataga o le igoa e fesootaʻi ma uiga o le "Arapi" poʻo le "Arapi", e tusa ai ma isi punaoa - faatasi ai ma le Eleni "Arabos", lea e faaliliuina o le "olo".

O mauga mauga o Europa, Central ma Asia i Sasae o loʻo taʻua o le nuʻu. E tupu aʻe i vaʻaia o le mauga o Aferika, ma i le tau malulu. O le igoa lona lua - o le fugalaau na tuʻuina atu i le vao mo lauulu lauulu, lauulu lauulu o se lanu lanumeamata ma le manua o le paʻu.

Latou te totoina i soo se mea i ni fugalaau fugalaau eseese. O le fugalaau ua tupu ae taʻitasi ma taʻitasi.

Faamatalaga ma foliga o arabis

I foliga vaaia, o se mutia e fetolofi ma se maualuga e oo atu i le 30 cm. I luga o le ufiufi eleele e faigofie lava ona maua aʻa o lau o foliga e pei o loto. O fugalaau laʻitiiti e aoina i ni mea faʻapitoa, faʻapipiʻi pasi.

E eseese le lanu: piniki, paʻepaʻe, lanu viole, samasama. E fuga mai le umi ma le fiafia, faʻamalolo se manogi e tosina ai le tele o iniseti. E pei ona i ai i laau uma faasatauroga, pe a uma ona fua mai se fualaau aina i le foliga o se palu, o fatu ei ai foliga lanu, i nisi ituaiga o arabis o loo felelei.

O le faatupulaia o tulaga o le laau e matuai faigofie lava, o lea e sili ona lauiloa i le au fai togalaau mo le faaaogaina i le teuteuina o moega fugalaau.

Ituaiga ma ituaiga o arabis: Caucasian, alpine ma isi

I meaola, o ituaiga ituaiga fugalaau e talafeagai, o nisi oi latou e eseese.

VaʻaiFaʻamatalagaMaualuga

Vaʻai

EseesegaLea
Alpine (Arabis alpina - Arabis flaviflora)Tufatufaina i Sasaʻe Mamao, i Scandinavia i matu, i Polar Urals, i luga o mauga o Amerika i Matu ma Europa i Sisifo. Toe faʻapipiʻi lala faʻasolo faʻamalosi i le palapala.35SchneeShaube. Fugalaau paʻepaʻe. Maualuluga e oʻo i le 25 cm, 2 cm le lautele. O le umi o le fugalaau fuga e 15 cm.O foliga ova o laʻau basal e faʻataunuʻuina i le laʻau - sosolo-cordate.
Terry. Pulu lapoa e tutusa ma lima tauagavale. E oʻo i le 20 cm le maualuga ma le 2 cm le lautele. O le umi ole fugalaau e 12 cm.
Pink. Pink fugalaau. E oʻo atu i le 35 cm.
Paʻu lanu. Laʻau paʻepaʻe-lanu paʻepaʻe, fugalaau manogi, paʻu o le kiona. Faʻapenaina e fatu.
Bruise (Arabis bryoides)Alapine Alpine o Albania, Eleni ma Bulgaria. Faʻamanatuina, fugalaau paʻepaʻe, 3-6 oi latou e fai ai se pulupulu vao10Aua e te alu.Laititi, fuamoa, ma le lagona o le suamalie oona ua aoina i totonu o laupepa.
Caucasian (Arabis caucasica)Tulaga lauiloa, ua lauiloa talu mai le 1800. Tufatufaina i le Caucasus, Crimea, le Mediterranean, Central ma Asia Minor. Fugalaau e paʻepaʻe i le lanu, e oʻo i le maualuga o le 1.5 cm, o le fuga fuga e oʻo atu i le 8 cm. E fuga malie mai le amataga o Iuni, o nisi seia oʻo i le faaiuga o Aukuso. O le fua o loʻo i le foliga o se paʻu vaiti umi.30Flora faatagataotauaina. Toto totoga matagofie, i luga o luga o fagu e lua fugalaau lanu paʻepaʻe.Laititi, lanu uliuli-ulu, faaloloa, mafiafia i luga o le faatausiusiuga, i se vevela mafiafia o le lanu siliva.
Variegata. Lea lanu samasama i tafatafa o le pito, fugalaau paʻepaʻe.
Rosabella Pink fugalaau.
Grandiflorose. Fugalaau lanumoana, pulumu pulumu.
Schneehaube. Laʻau laʻitiiti, lanu paʻepaʻe, fuga faʻalua.
Faigamalaga i fafo (Arabis procurrens)Tufatufaina i le Balkans. Ua fuga fugalaau. Faataitaiga e faamalosia ai le paʻu o lalo. O le a le mafai ona faʻafefeteina, e le mautonu, ae sili atu ma le malutaga.12Variegata. Fugalaau i foliga o se fulufulu, faasolosolo lava ina avea ma malamalama.Laititi, i le tulaga o laupe. Se lanu lanumeamata ma se lautele lanu paepae i le pito
Faʻasalaga (Arabis pumila)Tufatufaina i Apennines ma Alps. Fugalaau lanu, e le mafaamatalaina, e leai se apili teuteu, e fuga mai ia Me poʻo Iuni. E faʻaaoga fua mo le faʻaleleia.5-15Aua e te alu.Faʻamataʻu faigofie faʻafefeteina, o le mutia.
Breakthrough (Arabis androsacea)E maua i mauga o Turkey i luga o le maualuga e oo atu i le 2300 mita. Fugalaau paʻepaʻe. O se pulumu e pei o se talita puipui.5-10Igoa laiti, lapotopoto, faatasi ai ma se pito i luga o le pito i luga, ma fai ai ni taamilosaga.
Ciliary (Arabis blepharophylla)Faʻateleina i Kalefonia mauga i luga o le maualuga e oʻo atu i le 500 mita.8Rout Sensation. Laʻau faʻamalo, fugalaau o lanu piniki mumu.Lanu-lanu meamata.
Frühlingshaber. Laʻau laʻitiiti, fugalaau piniki.
Ferdinand o le Coburg Variegat (Arabis ferdinandi-coburgii Variegata)Semi-evergreen bush, e oʻo i le 30 cm. Fugalaau paʻepaʻe. Fugalaau uumi. Faʻafetaia le paʻu o le vevela i le taimi o le fausiaina o le faʻavaivai faʻamautu5Aua e te alu.Malamalama lanumeamata lanulapula ma se tuaoi o paʻepaʻe, samasama po o le piniki. O paʻu i le ituaiga o aluga volumetric e talisapaia.
Arends (Arabis x isndsii)O se meaola na maua e ala i le sopoia o le Caucasian ma le Obrician arabis i le amataga o le seneturi lona luasefulu.10-20Malosi Laʻau eletise volumetric, fugalaau mai le malamalama i le lanu moana piniki.Vaʻa-lanu meamata, faʻalauiloa mai fafo, i le foliga o se fatu uani.
Luga lanu. Fugalaau fugalaau ma se lanumoana.
Compositions. Fugalaau i lanu susulu.
Rosabella Lea o se paolo lanumeamata lanumeamata e faʻapipiʻi faʻatasi ma fugalaau fugalaau mama.

Totoina ma le tausiga

O le faʻaaogaina o meafaiva o arabis e faigofie, ia manatua nisi o faʻaaliga.

Tuputupu vao arabis mai fatu

E masani lava, o le faʻaleleia o loʻo faʻaleleia e fatu. O le metotia sili ona lelei o le tuai o le totoina o le toto i le eleele. I le popofou o le tautotogo, o le luluina o loʻo faia i totonu o ni vaʻaiga faʻapitoa e totōina i le eleele ma le oneone oneone poʻo tamaʻi pele mo le faʻavaivai. E tofu fatu taʻitasi i le loloto o le 0.5 cm.

O vao e totoe i totonu o se potu ma le vevela o +20 ° C, e ufiufi e puipui ai le susu. A maeʻa le germination o lau muamua, ona aveese lea o le fale. O le faʻaleleia atili o laʻau e manaʻomia ai se nofoaga mafanafana ma susulu.

E leai se tulaga e tatau ona faʻamagoina ai le eleele. Mo lenei mea, o le fausiaina ma le faʻaleleia faʻalelei e faʻaalia.

Mo le togafitia mulimuli ane i se ituaiga o laau totō, faʻaleleia le totoina o fatu i totonu o ipu faʻapipiʻi, mo le aganuʻu o le eleele e vave faʻapala i le eleele i le mamao o le 30 cm. Aʻo lei totoina fatu i luga o le auala, e manaʻomia sauniuniga. Faʻavauvau mo le 10-12 aso, i le taeao tuʻu ai mo le 1-2 itula i luga o le auala, e le aofia ai faʻataʻitaʻiga.

Lafoaia o arabis i luga o le avanoa

O le totoina o fugalaau i le togalaau e faia pe a aliali mai le tolu lona tolu lau. E masani lava o le faaiuga o Me-amataga o Iuni. Mo le totoina, e sili atu ona lelei le la, e lelei le vaʻaia. O le suavai, oneone oneone ma le faaopoopoina o soʻo se faʻaopoopoga mo le lelei o alavai e talafeagai.

Mo le atinaʻeina lelei ma le faʻataʻitaʻiga o uiga sili ona teuteu, e tatau ona faʻatumu le palapala i vailaau faʻasolosolo ma minerale. I luga o le eleele vevela, e lagona ai e le fusi le leaga ma e le fufulu lelei.

O fualaau Arabisa e tupu i le va o maa i luga o se alalafaga alpine roller. O le totoina o le fugalaau e 40x40 cm. Mo le tele o meaʻai, 3-4 laau totō o loʻo tuʻuina lelei i totonu o le tasi pu. E fuga mai le fuga mo le 2 tausaga.

O Arapi e faigofie ona faaleagaina i le taimi o le gafa. O le mea lea, o le tele o tulafono e ao ona matauina:

  • eli lua mo le totoina ma le loloto o le 25 cm;
  • sasaaina eleele ma se vao seia oo ina susu;
  • tatala le eleele ma taia le laau ma le paluga atoa;
  • tuʻu i totonu o se pu, fufuluina i le palapala, faʻapala ma sasaa i le vai.

Tausia le vao i le togalaau

Fafagaina e faia i le tausaga ma le amataga o le vaitau tuputupu ae. Faʻaaogā faʻamalaʻau. E mafai ona faʻaopopoina le palapalifi palapisi poʻo le manua. Laʻei pito i luga e faʻalauiloaina muamua aʻo lei fuga i le aʻa aʻa.

I le gasologa o le vaitau, o le vavao vao e fatu ai se foliga manaia. I le amataga o le vaitau tuputupu ae, ua aveeseina lala tuai ma ua tipiina lala uumi. Faatasi ai ma le tuputupu ae o laau iti, e mafai ona tupu se fugalaau lona lua.

O pine lapopoa e masani ona faʻaaogaina mo le gaosia mulimuli ane o laau totō.

Metotia o le fausiaina o arabis

O le selesele 10 cm le umi o totoe pe a uma le seleselega ua faʻamamāina o laʻau maualalo. Ona i le maualuga o le 45 ° latou te totō i le palapala ma le oneone. I totonu o le 20 aso, ao aʻafia le aʻa, mataʻituina le faigamalo o le fafagaina ma le faʻaleleia.

O le faʻaaogaina o loʻo faʻafefeteina foi e ala i le faʻaogaina o auala. Faʻasolo le mata o le tuputupu aʻe o le aʻa, i luga o le eleele, faʻaauau ma faʻavaivai i le taumafanafana uma. I le tautoulu, e vavaeese ai se fatuga lelei ma se laau vaine.

Arapi pe a uma ona fuga

O fuga e fuga mai mo le 15-30 aso i le amataga o le tautotogo. E oo lava i le faaiuga o le fuga, o le laau e tumau lona foliga vaaia matagofie. I le taimi o le taumafanafana, e masani ona faʻafefe le arabis i le mea e tupu i le tau vevela. I le masina o Setema, o le fugalaau fai soo e mafai ona tupu i luga o vine laiti.

I le taufaʻaiuga o Aokuso, ua aveeseina ai fatu mama. E seleseleina fugalaau fugalaau uma ma tuʻu ai e faʻamalieina i totonu o se fale paolo, ma le vevela o + 20 ... +23 ° C. A maeʻa maeʻa, o le fatu e sasaina. Teuina i se nofoaga matutu, pouliuli.

Saunia mo le taumalulu

O le laau o le taumalulu-faigata, ae na o le taimi o le malulu malu o le a lelei ona toto. O le mea lea, e manaʻomia ai ni mea faʻapitoa e puipuia ai ana mea teuteu. O le vao e vaeluaina i le maualuga o le 3-4 cm ma ufiufi i lau paʻu poʻo soʻo se mea lava e tutusa.

Maʻi ma faʻamaʻi

E pei o laau totō uma, o le togavao e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi ma osofaia e meaola faalafua.

Maʻi / anufeFaailogaFaʻataʻitaʻiga faʻatonutonu
Viral MosaicPogisa o le tuputupu aʻei luga o laulaau.Le togafitia. 'Oti i luga ma faʻaumatia le togavao.
Fola faʻatauO foliga vaaia o pupu i laulaau.

Le togafitiga ma mea e leai ni mea:

  • Gaosiga (4 g i le 5 l o le vai);
  • Karbofos (6 g i le 1 lita o vai).

Na fautua mai Mr. Dachnik: arabis i le mamanu o le laufanua

O se mea totino lelei e lauiloa mo le faʻaaogaina lautele. O le ogalaau e ufiufi ai le eleele e le lelei ma e mafua ona o le tuputupu ae vave, o le mea lea, mo se vaitau puupuu e fausia ai ni lauusiusi e le mafai ai e isi tele laau ona atiaʻe. E fiafia o ia i le fugalaau, i le va o laau ma laau toto i le togalaau. E mataʻina e le na o fagu fugalaau, ae o laau laʻau e gaosia.

O le tele o taimi, o le arabis e faʻaaogaina i le faʻaogaina o fanua i luga o se mauga maualuga, pe a lelei i le va o maʻa. O aʻa malolosi e oʻo atu loloto i totonu o le palapala, totōina i se nofoaga matutu o le casing e mafai ona teuteu.

A e totoina, manatua le alofa o Arabis mo le la ma le malamalama. I totonu o le faʻasalalauina, o le vao e sili atu ona teuteu, o le fugalaau e sili atu ona susulu. I totonu o le paolo, e faʻalautele le faʻalauteleina o le laau. A o totoina i luga o moega fugalaau, e tatau ona manatu lelei o le arabis e lelei i faʻavaega o kulupu i totonu o meaʻai, e pei foi o le paʻu, marigold, nasturtium, alissum.