Laʻau

Gomfrena: faʻamatalaga, ituaiga ma ituaiga, totoina ma le tausiga

O Gomfrena o se faʻatoʻaga o le vavao o le vaomatua o le aiga Amaranth. E i ai taʻutaʻu taʻitasi ma taʻitasi. O loʻo nofo i vaitau faʻavaomalo. E sili ona taatele i Amerika i Saute.

O le vine e ola i le lalolagi o se fugalaau teuteu. O nisi ituaiga o meaola e maua i totonu o le fale. I Asia i sasaʻe, e 'aina. I nisi o itulagi e faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi.

O le lelei o le laau e le lelei tele, e umi lava ona tupu ae - aʻo leʻi amataina le kiona, e le mafai e le fugalaau ona faʻalelei uiga taua, tusa lava pe a maeʻa.

Ae ui i lea, i le galueaina, aemaise i le taimi muamua, mai le germination i le totoina i le eleele e matua faigata lava.

Faamatalaga o le Fugalaau Gomphrena

O laʻau e saʻo, o laulaʻau e lautele, tusi, ma le lamolemole, o loʻo faʻafeagai ma le isi.

Mamoe toto, pulupulu lanu violē, paepae, samasama ma le piniki. E foliga tutusa i latou i fugalaau. Laʻasaga 3-4 cm le lautele.

Ituaiga ma ituaiga o homfren

E tusa ma le 100 ituaiga laau e lauiloa. E lelei uma i latou lava.

VaʻaiFaamatalaga / Vasega
SphericalLe masani masani. O laʻau ei ai lauulu, lea e faʻaalia ai le siliva. O mea na tutupu i le polo e mafua ai le igoa i le ituaiga. E tele ituaiga eseese o lanu eseese. Faatasi, latou te foliga lelei i moega fugalaau ma maua ai se avanoa mo se mamanu-fugalaau. Uumi - e oo atu i le 35 cm. E eseese ituaiga - e oo i le 15 cm.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  • Buddy White - Paʻepaʻe
  • Luga Moli - o ata uma o le piniki;
  • Baddy Purpur - Purple
  • Baddy Rosea - lanu piniki;
  • Pixie Mix - Cream and Lilac.
  • Globeza, Rasberi Berry, Fireworks, Pompom e lauiloa foi i faifaatoaga.
VaevaeInflorescences e pei o cloves. Laʻau fuga, fetolofi. Vaʻaia foliga i luga o paʻu alpine ma fugalaau fugalaau - o fea e te manaʻo ai e faia se faʻanofo o fugalaau.
O le kulupu Pink Pinheads o loʻo tumau pea le lanu piniki matagofie, tusa lava pe a vevela. Faʻaaoga i le marobana maroka, fugalaau fugalaau.
Laʻau auro laʻau (Haage)Faʻailoga tetele. Lanu lanu ma se fesuiaiga mai le taavale minoi mumu i le faʻailoga i se auro i totonu. Maualuluga 30-40 cm. O laupepa e umi, vaapiapi, ma se ie siliva o le pito i tua. Maaleale i le malulu. I le malulu malulu, atonu e le totogo.
Dwarf (Dwarf)E leai se maualuga e maualuga atu nai lo le 10-15 cm. White, orange, pink. Faʻafetai i pupuʻu pupuu, e masani ona faʻaaoga i tuaoi, totoina i fagu auala.
PupiiO laulaau e lanu meamata, ia faamamafaina le matagofie o fugalaau lanu piniki. E oʻo atu i le 30 cm le maualuga, ola lelei i le lautele, o loʻo ufiufi i le kapeta le avanoa uma e tuʻuina atu i ai. E mafai ona ola i totonu o ipu.
StrawberryE foliga mai o fualaau vao vao i le taimi o le vaetogo ona o le lanu mumu. E oʻo ile maualuga o le 50 cm. E fuga mai ia Iuni ia Oketopa.

Tuputupuina o se tamaʻi mai fatu

O fugalaau i Rusia e sili atu ituaiga o ituaiga taʻitasi, ona o le le taliaina o le tau vevela i le taumalulu.

E sili atu ona faigofie le totoina o laau fou i tausaga uma nai lo le faatali mo i latou i le taumalulu.

Saunia o fatu mo le totoina

O le saunia o fatu mo fatuga e ese mai le masani.

  • Ua sasaa sua i se aofaiga tele o vai mafanafana (e uiga ile tioata).
  • Faʻaosooso i le vevela o le potu mo aso e tolu, suia vai i aso uma ma faʻafefiloi.
  • Ma, faʻaaoga se sieve, faʻafefe le vai. E fufulu sua i lalo o le vai inu ma totonu o se koneteina tioata, tapuni faʻatasi ma se tapuni, tuʻu i totonu o le pusaaisa.
  • O iina e vaʻaia mo le vaiaso.

Taimi e toto ai fatu

E seasea ona tupu mai fatu pe a totō saʻo i le eleele, aua e manaʻomia le mafanafana ma se vaitau tuputupu aʻe. O le mea lea, ua tupu e ala i le fausiaina o fatu.

Taofia ia Fepuari, amataga o Mati i pusa ma eleele palapala.

Lafoaʻi tulafono

O le totoina o gomfrena seedlings e tele tulaga e le faigata ona usitaia:

  • Saunia le eleele mai vaega tutusa o le eleele ma le humus. O le filifiliga lona lua e mafai ona fai - mai le eleele atoa ma le vermiculite i le ratio 1: 1.
  • Taʻu le meaʻai ina ia susu, ae le pipii i lima.
  • Faatumu pusa e tulaʻi ai. Sili atu le lelei ona fai se kaseti.
  • Toto le eleele.
  • I kaseti taʻitasi, fai se pu i se laau laau, nila vavae poʻo se penitala.
  • Sii malie le vaieli ma vai faʻafefe. E sili atu ona faigofie le faia o lenei mea mai se vailaʻau faafomai faʻapitoa e aunoa ma se nila poʻo se fagu. A uma ona totō, faʻafefeteina le eleele e le o toe manaʻomia.
  • Faʻalautele sauni fatu mai le pusaaisa, 1-2 i le lelei. E oʻo lava i le lua tupu mai i totonu o se pusa e tasi o le a le faʻalavelave i le tuputupu ae o le tasi.
  • Laititi ma faʻamalamalama lelei le palapala, faʻapipiʻi i le afifi poʻo le ufiufi i le tioata.
  • E taua tele le tuʻuina o le pusa fatu i totonu o se mea manaia, mafanafana - tuusao i luga aʻe o le pauna poʻo le, i luga o le windowsill, e feagai ma le itu i saute ma faʻamafanafana i le la. Lelei maualuga mo le germination + 30 ... +40 °C.
    O le a tulaʻi mai i totonu o le tolu aso. Afai o le vevela o loʻo i lalo ifo o le sili (ae le itiiti ifo i le + 20 ... +22 °C), o le a tupu mai le germination pe a ma le lua vaiaso.
  • A uma ona totogo fatu, aveese le fola, puipuia le totoina mai le la susulu.
  • Afai o se mea masani nai lo se pusa kaseti sa faʻaaogaina mo tipu, e tatau ona ola pe a uma ona faʻaalia 2-3 laʻau moni.
  • I le taimi o le totoina o fatu, e taua tele le aua nei faatumu i vai. O fualaʻau toto mai le sili atu o le susu o le a mate.

E mafai ona fafagaina i le fua o le toto mo le totoina o le toto, mo se faataitaiga, "Malolosi".

Totoina o gomfrena i luga o le eleele

E fiafia Gomfren i le malamalama, ae le o le mamafa o le palapala. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaopopo le oneone oneone i le eleele aʻo leʻi eli.

Ae o le palapala e le taua e pei o le malamalama.

E le gata i lea, e le tatau ona faʻaopoopoina mea faʻalepole ma mea e faʻamalosi ai minerale aʻo le i totoina.

O le mea autu o le filifilia lea o se la e le la ma aloese mai nofoaga matala ma vaʻai.

O le a le taimi e toto ai

E totoina le Gomfrena pe a maeʻa le eleele ma vevela, e tumau le mafanafana o le tau e aunoa ma suiga o le vevela. E mafai ona tupu lenei mea ia Me, o nisi taimi i le tele o latitudes i matu - ia Iuni.

Tulafono faʻavae

O laau totō ua totoina i le eleele na saunia muamua. Ina ia faia lenei mea, ia faia ni pu i se mamao e 30 cm mo tagata masani, 20 cm - mo ituaiga meaola.

O laau taʻitasi e matua nutimomoia ma faʻafefe.

Tausia le gomfrena i le togalaau

Gomfrena - e fiafia i le mafanafana ma le malamalama. E manaʻomia e ia le tele o avanoa mo le atinaʻeina atoatoa, tuputupu ae ma le fugalaau. E le tatau ona i ai ni laʻau e sili atu ona tele i le fugalaau e mafai ona faʻamalamalamaina pe faʻamaʻi.

Na te taliaina le lamala ma le vevela. E le o le manaʻo e fafaga.

E fautuaina le faia o teuteuga mo laau totō i le taimi o le fugalaau. 'Otiʻoti fugalaau e lelei, tuʻu i vases mo se taimi umi.

Ma o le gomfrena i totonu o moega fugalaau o le a totogo e sili atu le mamafa ma sili atu ona matagofie.

Faʻaiga ma fafaga

2-3 aso pe a uma ona totōina ile lauʻeleʻele, e mafai ona e fafagaina faʻamalosi vai. Mo se faʻataʻitaʻiga, paluka faʻasaina ma le vevela. Faʻaaogā foʻi faʻaoga faʻafefiloi.

O luga o laei e tatau ona faalua faalua, ae na o le vaʻavaʻa.

O le tele o le faʻamalosia e mafai ona mafua ai ona le fuga le laau, pe fuga foi e pala, ma o se lau lanu lanumeamata e faatumuina le avanoa atoa.

O le mea lea, i le taimi o fugālaʻau, faʻafefeteina masani ae faʻafefe faʻafeinu e lava.
Afai e timu mai lea taimi i lea taimi i le taumafanafana, e le tatau ona e fafagaina le fale. E na o le pau lava le taimi e manaomia ai le susu.

Togi

Afai, e ui i lea, o loʻo i ai se manaʻoga poʻo se manaʻoga sili e toto se tamaʻitaʻi aloaʻia, o le a taumafai se tasi e tuʻuina atu ia te ia i ni tulaga malulu malulu.

Muamua, ala sili ona faatuatuaina: ia faʻapipiʻiina mo le taumalulu ma se paluga o le eleele i totonu o se potuaoga loloto ma tuu i se nofoaga mafanafana, mago.

Lua: Toto le vaega o le eleele, mulch i lau mago po o vaomago, ufiufi ma se ufiufi mea e le nonoa, ona fai ai lea ma se ata tifaga. Aveese le fale pe a maeʻa le faʻafefe o le malulu i le taeao ma le po.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le homfren

I le tulaga lautele, o tagata e le o matua nofouta i faʻamaʻi. E na o sina taimi lava e na o ia e pule ai. Ae e oo lava i lenei tulaga, o le tulaga e mafai ona faʻaolaina.

Maʻi / anufeFaailogaFaiga faʻavae
Lanu uliuliFaʻaseʻeina o aʻa, leiloa o tauvaga.Taofi le fafaga mo sina taimi. Fafasi le palapala i le efuefu o le laupapa, tatala.
AphidsLe faʻaalia o le mea faʻapipiʻi ma iniseti i lau.Salu i se fasimoli poʻo se pusa. I mataupu faigata, faʻaaoga vailaʻau iniseti.
CercosporiasisPogisa pogisa, faʻaleagaina o lau.Togafitiga ma fomai (Fundazole, Agate, Vectra, Thanos).

O loʻo fautuaina e le Susuga a le Susuga Summer: fale faʻamalolo o tagata e nofo ai

Homfren fugalaau e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa e togafitia ai:

  • tuberculosis
  • bronchitis;
  • talepu.

Fugalaau e mafai ona faʻaaogaina i foliga vevela, pe mafai ona fou - na o le tosoina mai se moega fugalaau.

Faatasi ai ma aoga aoga o mea e maua ai le ola: faateleina le puipuiga, o le tele o vitamini, faamamaina le ate, aveesea o toxins mai le tino.

E matua aoga lava mo maʻi tigaina, tagata ua faʻavaivaia oe na faia le taotoga, pe a leai se tasi e le faʻalogo.

Mai fugalaau teuteuina pe faaopoopo i le lauti pe a afifi.

Fua o fuainumera 1 - mo le tale ma le malulu.

O se sipuni sipuni o mea vaivai i totonu o se ipu vai inu e aumai ai se paʻu suamalie ma suamalie. E tatau ona onā i sina vaega itiiti o le aso.

Fua o le fuainumera 2 - mo le puipuiga ma le leo.

Faʻafeu fugalaau i totonu o se fale taʻavale faatasi ai ma lanu uliuli po o le uliuli e tofo ai. Inu pei o le lauti masani 2-3 taimi i le aso.