Laʻau

Marigolds: tuputupu aʻe ma tausi

O Marigolds o se ituaiga o le aiga aster. O loʻo i ai taʻitasi tausaga taʻitasi ma faʻalauiloa. O lo latou atunuu o Amerika mai Arizona ma New Mexico i Atenitina. Igoa Latina (tagetes) na maua e faamamaluina ai le atua o Etruscans, na foliga mai mai le eleele. I atunuu eseese e eseese o latou igoa: i Siamani, o le turiki, i Saina o se fugalaau mo le faitau afe o tausaga, i totonu o Egelani Mele auro, i Ukraine Chernobrivtsi o se faailoga faaleatunuu.

Faʻamatalaga ma foliga o le papa

O Marigolds o loo i ai ni puʻu saʻo ma ni pine mama. E ui lava i le malosi malosi, o le vaomatua e faʻatusatusa, o lona maualuga e 20-120 cm. O loʻo aʻafia le aʻa i le ituaiga fibrous.

O laʻau e tele ituaiga, e faʻalagolago i le ituaiga: vava-vavaeese, faʻasese ma atoa. O lo o feagai i latou ma le isi poʻo le isi faasologa.

Valivali ata uma o lanu meamata, i le malamalama ma le pogisa. O se foliga faʻalanuina ma se pito pito i luga, faʻalauiloa o fulu. Lisi o se laulau launiu ma nifo laiti. Tatala tioata.

O inflorescences o loo i luga o tumutumu o foliga tutusa ma le foliga o se ato. E faigofie, taʻilua ma faʻalua. O i latou o se ipu paʻu lau paʻu i luga o se vae umi. I le ogatotonu o fugalaau faʻaputu ma ni paʻu lanu uliuli. E lata i le pito i lalo o vao vao ma gaʻo vaʻalele oval. O le manogi e patino. O lanu e eseese: lanu enaena, mumu, moli, lanu samasama ma le lanu, faapea foi ma le paʻepaʻe ma le lanumeamata, lea o loo i ai i ituaiga e gaosi i le filifiliga. O le fugalaau e tele mai Iuni e oʻo i le malulu.

O le fua o se pusa paʻu paʻepaʻe po o le uliuli-enaena. O le fatu e umi, uliuli ma paʻepaʻe, o le vaitaimi o le germination e 3-4 tausaga.

Ituaiga ma ituaiga o marigolds

E tusa ma le 60 ituaiga o marigolds ua lauiloa, ua vaevaeina i vaega e tusa ma le tele o vao ma le fausaga o ulu ulu. O le taatele e tolu ituaiga. O fua nei o laau taʻitasi, i luga o le faavae o le tele o ituaiga eseese ma faʻatoʻa totoina.

Talosagaina, Farani

O le tele o tagata lauiloa i le va o togalaau, e masani ona maua i fugalaau. O le tele o le vao e maualuga - 50 cm le maualuga. Se laʻau lautele e iai se pito i luga. O nofoa e faigofie ma vaʻaia, e faʻalagolago i ituaiga, lautele-siʻitia: 4 cm le lautele. Lanu lanu: moli ma ona paolo. E mafai ona faʻaaogaina e pei o se fausaga o le fale poʻo le teuteuina o se faletito poʻo se loggia.

Vasega

Toa (cm)Faʻapitoa

Lanu

Vilmorin26O mea leaga e le lelei.Lanu samasama.
Gold Copchen25O le lanu e tele, o fugalaau e laiti.Auro
Upo o Pala60Lafoaia o vao. Tufa o le afa-terry. E fetaui mo le tipi.Lanu samasama.
Carmen30Pusa lapoa 6 cm le lautele.O le ogatotonu e samasama, ma se lanu lanu mai le lanumumu i le enaena i le pito.
Cherry bracelet25Laʻau mamago, lelei mo falesa ma fugalaau fugalaau.Lanu mumu ma se paʻi o cherries matutua.
Taaloga Soka70Laʻau tele, uluaʻi lanu.Lulu-lanu enaena i le samasama.
Auro auro30O fugalaau e laiti. O le laau e tu i ni fulu maluluOrange auro.
Lanu moli25-30Tuputupu vavalalata faʻatasi.Orange ma mumu mumu.

Faʻasalalau, mexican

Le foliga sili ona mataga i le alu. E lelei atoatoa mo eleele leaga ma nofoaga paolo. Faʻamau faʻasalalau faʻamalaʻau o le 20-50 cm, faʻapipiʻi i foliga, faʻamaʻamilo saʻo ma laʻau laititi. O le faʻaogaina e faigofie, o lanu masani lanu samasama ma moli. E matua fuga mai, e oo atu i le faitau selau o fatu e mafai ona fuga.

Vasega

Toa (cm)Faʻapitoa

Lanu

Golden Ring50Fugalaau uumi: mai Iuni e oʻo i le sogi. Laititi laʻititi o le 3 cm le lautele.Lanu samasama.
Gnome25Aʻau e ola ma se kapeta mamafa. O le laʻau e mafiafia.O le lanu lanu samasama ma le moli-lanu enaena o petals.
Auro auro50Toa laititi, faatasi ai ma nai mea laiti laiti i pito.Sandy ma lanu enaena.
Lulu30O laulaau e manifinifi, o se laʻau manua e faia.Lemon ma le lanu moana.
Paprika20-25Ata teuteu, foliga lanu. Faʻailoa meaola mai togalaau.Lulu lanumumu ma le amber cores.

Tonu, Aferika

O le ituaiga sili ona tele, maualuga 30-110 cm, le tele o inflorescences: i le 13-15 cm le umi. E fetaui mo le tipi.

Vasega

Toa (cm)Faʻapitoa

Lanu

Lemon prince50-60Uu i se lanu piniki. O laʻau e tele lanu uliuli.Lanu samasama.
Bolero30O le tele o lanu gamma. Tuputupu ae vave.Lanu mumu, lanu enaena. Auro
Lanu samasama100Laʻau faʻamalaʻau ma vaʻa tetele. E mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻatoʻaga fale.Le lanu o le isu.
Tala auro110Umi ae faʻatusatusa.Orange, mumu lanumumu.
Alaska100Fugalaau e pei o le polo.Faatasi ai ma se totonugalemu kulimi.
Kilimanjaro70-80O le ituaiga sili ona lelei mo meaola.Paʻepaʻe
Popsicle30-35O se fofo sili mo le totoina i vaega.Vanilla

Isi meaola

O nai meaola.

Susulu pe manino

Laʻau faʻamalosi faʻatasi ma laina saʻo, 40-80 cm le maualuga. O le foliga o fugalaau e faigofie, ma o le lau laulau e vaapiapi, e aoina, faʻagogo nai lo taʻavale.

Nelson

Vaitafe vao 90-120 cm, ma lanu lanumeamata lanumeamata. Latou te maua se 'aisa o le citrus ma e faʻaaogaina i le kuka e fai ma se faʻavasegaga mo iʻa ma faʻaopoopoga i le tao.

Lemmon

O le isi igoa o le lemoni marigold. E aofia i latou i le ituaiga meaola, o le maualuga e oʻo atu i le 110-120 cm, e iai foi la latou laulaau lapopoa e oo i le 15 cm. O le manogi o fugalaau e pei o le manogi o tangerines ma tosina mai ai le tele o pata.

Laisene

O le laau e maua atili i totonu o le vao ma luga o faatoaga e pei o vao. E gafatia se tau vevela, e le lelei i le palapala. O le maualuga e 8-50 cm.

Laititi

O le vaomatua tele mai le 50-180 cm, o nisi e oʻo atu i le 200 cm. O le igoa na tuʻuina atu e faʻaaloalogia ai fugalaau fugalaau 1.5-2.5 cm.

Tuputupu Aʻe Lauga mai le Laʻau

O Marigolds o se fale e le lelei ma vave ona ola. O le faʻaleleia o meaʻai e faia i le fesoasoani a fatu.

O le auala muamua o le totoina lea e ala i le lulu i luga o le eleele avanoa: i nofoaga mafanafana mafanafana e mafai ona faia nei ia Aperila.

Afai e amata le malulu o le tautotogo ma ei ai le taufaamatau o le kiona, e sili atu ona tolopo le totoina seia oʻo ia Me.

O le a lava le mafanafana o le lalolagi i lenei taimi, ma o le a le pa'ū ifo le vevela i lalo +5 ° C. E tatau ona toto i totonu o pupuʻu ile mamao e le itiiti ifo ile 1.5 cm mai le tasi ma le loloto ile 3 cm. O laau matutua o le a fiafia i fugalaau i le ogatotonu o Iulai.

Sauniuni o fua o fatu mo le totoina

O se isi filifiliga, talafeagai mo vaalele malulu malulu, e ola ai laau. E sili ona lelei lenei mea i le amataga o le tautotogo, o lea la o le a amata ai ona fuga mai i le amataga ia laumei talavou. O le mea muamua lava na totoina saʻo i le ogatotonu o Fepuari ma Mati, ma ina ua mavae le laiti-oso mai ma paʻu i le amataga o Aperila.

Mo le uluai totoina, e tatau ona e faʻatau fatu. A maeʻa ona mafai ona aoina mai laau ola, faʻatali mo pusa e faʻagogo. Ae ui i lea, e tatau ona manatua o le tele o ituaiga meaola e totoina ma o nisi laau totō faatoa tupu ae e mafai ona naʻo se vaega o uiga mai o latou matua e mafai ona maua.

Mo le lelei atili o le germination, o le galo e talafeagai. O mea totō e faʻapipiʻiina i luga o se siva pe i luga o se ie ma faʻamama. Ma le isi, ia ufiufi i le plexiglass poʻo le ata ma tuu i se nofoaga mafanafana mo 3-4 aso.

Faitau atili e uiga i le totoina o fatu i le isi vaega.

Tuputupu Aʻe o Fanau Faʻi

E tatau ona lūlū i totonu o fagu ma le eleele vaʻavaʻa saunia. O lona tuufaatasiga: humus, turf, peat ma oneone i se fua faatatau o le 1: 1: 1: 0.5. O le lalolagi foi e tatau ona saunia - faʻamaʻi i le manganese, o le fofo e tatau ona malosi le piniki piniki. E mafai pea ona faʻamaligi le vai inu ma faʻataga le mea e faʻamaalili ai le masini. I le pito i lalo o le tane e tatau ona i ai se laulau o le faalauteleina o le eleele ma le maualuga o le itiiti ifo i le 3 cm. I lenei laasaga, e aoga le faʻaaogaina o soʻo se fugalaʻau eletise, na o le manurele e solia.

E tatau ona saunia ia togalaau i se mamao o le 1.5-2 cm mai le tasi ma le isi ma tufatufaina fatu i totonu. Fafasi i se tamaʻi palapala o le palapala ma faʻapipiʻi totoʻa. O le vevela mo le totoina o laau toto e tatau ona i totonu + 22 ... +25 ° C. O nisi taimi e te manaʻomia e siakiina e le faʻagogo le eleele, peitaʻi, e tatau ona susu tele e le tatau foi. A mavae le 7 aso, pe a uma le tupu muamua e te manaʻomia ona toe fesuiaʻi i se nofoaga malulu. O le vevela e le tatau ona sili atu nai lo le 15 + 18 ° C. A maeʻa le 14 aso, ona faaopoopo lea o le mea faʻaleʻeleʻele ile eleele.

E faasolosolo lava, e manaʻomia ona e masani i laʻau i le siʻosiʻomaga ma faʻalelei le pusa, aveese le tapuni poʻo le polyethylene mo se taimi puupuu. O lenei faiga o le a aloese ai mai faʻamaʻi pei o le vae uliuli. A pipiʻi fatu uma, ona aveese lea o le afifi.

O le taimi lava e laʻititi ai ona toto, e mafai ona ave i fafo mo ni nai itula. Mai nei laau toto o le a sili atu ona aʻafia i fesuiaiga o le vevela.

Afai o le totogo o tupu talavou e latalata i le gafatia, e tatau ona filifili. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia se isi ipu i le taimi muamua ma le eleele e tasi. Faʻalauteleina i totonu ma faʻaeteete, puʻeina se fasi eletise laʻitiiti, faʻafefe le totogo i se nofoaga fou. E sili atu ona lelei le faia o lenei taʻavale pe a susu le palapala, o le a le mafai ona faʻaleaga le aʻa.

E lagona foi e Marigolds le lelei i pusa ma pusa. Latou te manaʻomia se fanua itiiti mo le tuputupu ae. Afai e te totoina vao i le tautoulu i le tautotogo, e mafai ona e matauina le fuga.

Totoina o laau i luga o le eleele

O le laau e sili ona lelei ile palapala ile oneone: pH 6.0-7.0. Mo le alavai, faʻapipiʻi le faapalaga i le vaega ua filifilia, o lenei mea o le a fesoasoani e faʻamalosia ai aʻa i le okesene. Afai e vaivai le palapala, e tatau ona fafagaina laau laiti, i le taimi o lo latou tupu aʻe, a itiiti ifo ma le 2-3 taimi.

O le fuafuaina o le sauniuni o laau mo le siitia atu i se nofoaga tumau e faigofie lava: ia le itiiti ifo ma le 3-4 laulaau moni e tatau ona ola ma aʻa malolosi e tatau ona fausia. O le taimi mo le faʻasalaga i nofoaga tatala o le faaiuga o Me poʻo le amataga o Iuni.

O le nofoaga o le laumei i totonu o le fugalaau e faalagolago ile ituaiga ma ituaiga. E mafai ona tupu i le mamao le 20 cm mai le tasi ma le isi, 30 cm le lautele, ma tagata tino sili pe a ma le 40 cm. A totoina, e tatau ona faʻalolotoina le aʻa i le 1-2 cm i le palapala.

Faatoaga togafiti togalaau

O le tausia o laau toto e le o se mea tele. Latou te ola lelei i le susulu, susulu pe vevela fugalaau moega. O lenei mea e matauina i le tele o le fugalaau. O le maualuga o le vevela mo le atinaʻe talafeagai e + 20 ... +23 ° C. I taulalo ifo i lalo o le +10 ° C, o le tuputupu ae o laau atonu e faʻagesegese pe oʻo foi i le taofi, ma o le lanu o le lanumeamata o le a liu pale. E tatau ona puipuia le vao mai le matagi malulu, latou te le fiafia i faʻataʻitaʻiga.

O le tele o vai inu masani e tatau ai i le gaioiga galue o le tuputupu aʻe o fualaau laiti. Ona faʻaitiitia ai lea o le susu o le eleele e taofia ai le pala o aʻa ma faʻaleagaina ai faʻamaʻi pipisi. Ona o le maualuga o le vevela, atonu o le a taofia ai le fuga o laau. E sili atu le sasaʻaina o le vai mai luga, ae i lalo o aʻa o laau toto, o le a puipuia mai le faʻaalia o meaola faalafua.

Talu ai ona o lo latou tupuaga, e faigofie ona fetuʻunaʻi i le lamala. Ae ma le le lelei o le faasusuina, o le vave faʻanatinati, ma o le tele o tumutumu e amata ona laiti.

Vaʻaia lelei e le togavao luga o laʻei, o soʻo se mea faʻapitoa e faʻatau i se faleoloa faapitoa o le a faia. E tatau ona tusia i ni vaega se tolu:

  • O tamaiti laiti na ausia le maualuga o le 10-12 cm.
  • Le faʻavaeina o uluaʻi oso.
  • Le amataga o le fuga.

Ae peitai, e tatau ona faʻaaogaina fomaʻi e sili atu ma le tasi i le 30 aso, ona o le tele o minerale i le palapala, o le a faʻaleleia ai e le laau lana laumei lanumeamata ma o le a le vave ona fuga.

O le lalolagi o loo siomia ai fugalaau e tatau ona matala, vela ma vele ese. E mafai ona e faia se teuteuga saʻo i le taumafanafana. Ina ia faaumiumi le faʻavaeina o pulupulu, e tatau ona vaʻavaʻaina o totoa.

Faatasi ai ma le amataina o le kiona, o le laau i totonu o le fugalaau mamago ma paʻu. A maeʻa lena, e mafai ona aveesea.

O Marigolds, ona o lo latou le lelei ma foliga teuteu, o loo faaaogaina i le mamanu. O le fofo aupito sili ona lelei mo le tuʻuina o vao o le a latou tufatufa atu i moega fugalaau i le maualuga, sili ona pito i lalo i le pito i luma, ma sili ona tele i le ogatotonu. E mafai foi ona e filifilia se ituaiga i lanu, mo se faataitaiga, fai se lanu samasama po o le moli.

O le isi filifiliga o le tuʻufaʻatasiga o le tele o ata i totonu o le tasi pusa poʻo ipu. E foliga lelei lelei le mafiafia ma le lanu lanu.

Latou te lagona le fiafia faʻatasi ma laʻau tetele, laau faʻamaʻavale ma faʻalautele uma tausaga taʻitasi.

Maʻi ma meaʻai

Mai le taimi o le totoina o le vevela i foliga vaaia o fugalaau muamua, lua masina e pasia. Afai e leai ni tumutumu pe a mavae lenei vaitau, e ono mafai ona faia saʻo le togafitiga, na osofaia e le meaola faalafua pe na o le maʻi foi. Ina ia iloa mafuaaga o le malaise ma maua se fofo, o le a fesoasoani le laulau:

Le faafitauli

Mafuaʻaga

Faaleaogaina

Lanu uliuliFaaleagaina o laau laiti ma fualaau.Lafoaina o laau ma vao ma se vai lanu piniki mumu o le manganese. Faʻaaogāina o fomaʻi, pefu o palapala ma lefulefu. I tulaga ogaoga, totoina o laau.
Gau palaMaualuga maualuga, susulu, ma le papaʻe tele. Le faʻaaogaina o le meaʻai e pei o se faʻamalaʻau.O laau mamaʻi e sili ona toso ese ma tuʻuina atu. Puipuiga: veleina, eleele palapala, susu susu.
Vailaʻau faʻamaʻiPapateria i le palapala.Aveeseina o laau ua faaleagaina.
Fungal maʻiLaʻau eleʻele suamalie.
Spider miteAva malulu.Faʻasusu masani, faʻasaina laulaʻau i le tapaa: mo le 3 l 200 g, tausia mo le 2 aso, ona faʻavaivai lea i le vai i le 10 l ma faʻaopopo le 50 g o le fasimoli.
WhiteflyTaʻafia le tau, togavao i totonu o greenhouses tapunia ma le maualalo o le manogi.Faʻaleleia o fualaau faasaina: Aktara, Fitoferm, Spark.
Snails, slugsTele timuga, masima sili atu.Faʻapotopotoina manu i meaola faalafua, faʻapipiʻi le eleele faʻataʻoto i laau faʻasusu.
ThripsLe lava le tausiga ma le puipuiga.Taʻitaʻi faʻapitoa: Malathion, Spinosad poʻo Thiamethoxam.
CaterpillarsFaaaogaina o vailaʻau: Taitai, Fufang. Fafati lau ma lefulefu.
Aphids

O Marigolds e le gata mo le totōina o moega fugalaau poʻo pusa, e foliga lalelei i le pito i luma o le togalaau. O se manogi faapitoa o fugalaau e aʻafia ai meaʻai mai fualaʻau, fesoasoani e faʻasaoina le fua. Puipui mai faʻamaʻi faʻaleagaina, e pei o fusarium.

Mai ia i latou latou te faia ni mea leaga e puipuia mai i aphids. Ina ia faia lenei mea, ia tuʻimomomoina soʻo se vaega o laau, faʻatumu se pakete lita 5 i le afa ma faʻatumu i le vai vevela. Faʻamalosi i se nofoaga pogisa mo le 2 aso. Ona faʻaopopo 30-40 g o le suavai po o le fasimoli paʻu ma faʻamalo fua laau, kukama poʻo le kapisi.

O loʻo fautuaina e le Susuga a Summer Summer: faʻamalologa o meatotino o le marigolds

E faʻaaogaina Marigolds e le gata o se laau toto mo le togalaau, ae o se faʻaopoopoga meaʻai. I Mekisiko - o le fanau mai o se fugalaau, ua leva ona faʻaaogaina e le gata o se siʻosiʻomaga mo meaʻai aano o manu, ae o se mea foi e mafai ona fesoasoani i le gastrointestinal tract e teu ai meaai mamatini mamafa. O faʻafitauli o le vai e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas, e puipuia ai le faʻavaeina o faʻamaʻi e pei o le pancreatitis poʻo le maʻisuka.

O le laau e mauʻoa i suauu taua, lea e aofia ai mea aoga ma mea elemene, vitamini. E mafai ona faʻatau pe faʻapipiʻi i le fale i le fale o Marigold. Tui le fugalaau ma faʻaopopo le suauʻu, e sili ile olive e fuafua i le ratio 1:10. Seti mo le valu itula, ona mafanafana ai lea i totonu o se vai vai mo le 30 minute ma sasaa i totonu o fagu vailaau. Talosaga mo mumu ma paʻu faʻamaʻi.

I le tau faasaga i totonu ole palatini, faʻaaoga fugalaau fou, 2 pcs. pe a uma le 'aiga o le afiafi mo tamaiti ma le 5 mo tagata matutua. Ma le mea e afua ai: 1 tbsp. l fualaau aina suamalie e sasaa ai le 300 ml o vai inu, taofi 30 minute. Ma le isi, o le taliaina e faia e tusa ai ma le fuafuaga 2 o le Art. l faatolu i le aso.

Mo le togafitia o tiga faʻatasi: ave 20-30 inflorescences i le lita o vai inu. E oʻo atu i le 2-2.5 lita o le suavai e mafai ona faʻaaogaina i le aso. Togafitiga e faia mai le tasi ma le afa i le tolu masina.

Puipuiga o le gau o le vaai i tagata tomai faapitoa i komepiuta, avetaavale: le faʻaaogaina o fugalaau fou poʻo se faʻaopoopoga i salakeke.

I le tulaga o le faʻafitauli o le tino i le tino: faʻalalauina mo le 3 minute 5 faʻafouina fou i totonu o le lita o vai. Ona inu lea ae leʻi 'ai 1 tbsp. faalua i le aso, 2 vasega i le masina, faatasi ai ma le malologa i vaiaso taitasi i le va o meaʻai.

Mo faʻamalositino, faʻaaoga paleni e puipuia ai le paʻu lalelei o laugutu i le malulu ma le vevela o le tau. Fua: olive olive 3 tbsp. l., almond (apricot) 12 gr, 2 tbsp. l fugalaau fugalaau fefiloi ma tumau ai le 14 aso.

E i ai ni faʻasalaga i le faʻaaogaina o le faʻaopoopoga: faʻamaʻi o le tino, faʻalepalega patino ma maitaga.

O Marigolds o fugalaau totō e le lelei. O le lanu vali, ituaiga o ituaiga na faia ai lenei laau e le gata o se teuteuga o moega fugalaau, faapaologa ma faamalama faamalama, ae o se fesoasoani taua foi i meaola faalavela i le togalaau. O le faʻaaogaina o infusions ma decoction o inflorescences, i le isi itu, e fesoasoani i le faʻaleleia o le soifua maloloina ma faʻamaloloina maʻi.