Laʻau

Physalis: tausiga ma le tulaueleele i le atunuu ma i le fale

Physalis o le sui sili ona toatele o le aiga o le nightshade. O le tele o ituaiga e maua i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. O le igoa e sau mai le gagana Eleni, ma faʻaliliu e pei o se moli. O lenei mea e mafua mai i le foliga le masani o se ipu pupula o paʻu felafoaʻi, e pei o se moli uila na faia i pepa faʻauluina. O le tuputupu ae ma le tausiga o vao e tutusa ma tamato, o aiga sili ona vavalalata o lenei faatoaga.

Physalis Faamatalaga

O le physalis, o le tele lava o taimi, o se faʻatoʻaga faʻamalosi faʻatasi ma se vaega faʻamalosi faʻamalosi poʻo le faʻamalosi, e mafua ai ona alu ese se numera o lala. O le maualuga o le vaomatua e 60-120 cm. O le aʻa o le malosi o fetolofi.

O lau laupeʻa e manifinifi, faʻafefete, faʻafeagai, fai paga i pito i luga. O le anapogi o ni petilesi umi. Faʻapusa lata ane i se oval po o se fuamoa ma se pito i luga. O le pito i ai ni tamai vaʻalele po o ni galu, o le pito e sili ona manaia ma matai.

Fugalaau e le mafaamatalaina, ma le lanu o le 3 cm ata mai le kulimi i le paʻepaʻe. O loʻo i luga o pupuʻu pupuu i totonu o axils o laʻau i luga o le umi o le mama. O le faʻavaeina o laʻasaga o loʻo faʻaauau talu mai le amataga o le tautotogo ma e gata ai le 3 masina vevela.

O le ipu amniotic e malulu, e foliga mai o se moliuila na faia i pepa faʻauluina, i nisi ituaiga o lona lautele e oʻo atu i le 5-6 cm. I totonu o le fua o se fualaʻau mumu-lanu moana o se foliga lapotopoto ma le tele o fatu. Fuga mai Iuni ia Setema e aofia ai.

O le vaomatua ua faʻatulagaina e pei o teuteu, ae ui i lea, o loʻo i ai ni filifiliga e mafai ona maua, o mea aoga aoga ia e talisapaia.

Ituaiga ma ituaiga o physalis

O le numera o ituaiga o physalis o le 120-124, peitai, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • O mea teuteu teuteu e le mafai ona taumafa ma avea o se teuteuga o moega fugalaau. O eseese e eseese lava i le maualuga ma le tele o moliuila.
  • Fale o le Physalis, o se taʻitasi taʻitasi taʻitasi e palotaina i luga o le eleele. O fua e laititi, o mea taumafa e faia ai siamu, faʻasao, faaopoopo i laʻau suamalie, faʻamago ma tuu nai lo vine i le tao.
  • Se ituaiga o fualaau aina suamalie e iloa o tomato Mekisiko po o fualaau aina. O loʻo i ai le lanu muamua o laʻau: lanu samasama, lanu samasama ma le lanu violē.

O le isi vaega o le lautele, o vine o loʻo faʻaaogaina uma mo le faʻasaoina ma ituaiga eseese o gaosiga o meaʻai, faapea foi ma le fou.

Mo le masaniga ma ituaiga autu o vaega taʻitasi, o loʻo faapipiiina le laulau:

UlutalaLe tele o vine (g)Faʻapitoa
Teuga
Taatele3-12Faʻaaogaina e avea o se mea e faʻapipiʻi ai i laʻau.
FrancheVaʻaia le vao, faʻatasi ai ma le tele o ipu amniotic. Tetee i le maualalo o le vevela.
Berry
FloridaE oo i le 1.5Toa suamalie e aunoa ma le manogi ma le manogi.
Pineapa50-80Rich in Vitamin C.
Peruvian (fugalaau)7-12Luga le matua.
Manulati vine2E fetaui lelei ma le faʻagogo, teuina mo se taimi umi.
Faʻataʻi auro3-5Faatasi ai ma le tofo vine.
Fualaau faisua / malo
Marmalade30-40Tolerates shading.
Jam50-60
Gaumalie120-200Le mautonu, ma le malulu.
Pineapa50-80Laʻau laiti.
Moscow vaveAmataga vave.
Fale faʻafiafia30-50Malamalama malamalama fua. Palemia malosi.
Soo Gribovsky50-60Toa fua tele.
Korolek60-90E mafai ona lūlūina fasi laau selesele i le taumalulu.

Lafoaʻi o le physalis mai fatu: totoina ma tausi

Physalis e talafeagai mo le tuputupu ae e tusa lava pe amataina. O taʻavale e masani ona maua i fualaau, ma i itulagi ma mafanafana mafanafana, e mafai ona e toto fatu vave i le eleele. I le tautotogo: aso uma o Aperila poʻo le amataga o Me. Afai oe lūlū ia Oketopa, o le seleselega o le a oʻo i le vaitau e sosoo ai. O le ola ola o le totoina o mea e 4-5 tausaga.

A o le totoina i le palapala, e tatau ona siakiina fatu mo le faʻamaʻiina e se masini laitiiti. E leʻo faʻafefeteina i luga. Ma le isi, faʻamaʻi i le manukalo piniki po o le chlorhexidine ua faʻafefe i le vai.

O aiga lata ane o physalis o tamato ma pepa. O le mea lea, e mafai ona e faʻatau eleele mo nei fualaau faisua poʻo le saunia o se faʻafefiloi o palapala mai le peat, humus poʻo le faapalaga, eleʻele ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1: 0.5. Ina ia faʻaitiitia le acidity, e mafai ona e faʻaopopo le afa ipu tioata poo le 2 tbsp. fai falaoamata falaoa mo le 5 l. E manaʻomia foʻi ona togafitia le meaʻai e faasaga i faʻamaʻi pipisi ma meaʻai. Mo lenei mea, e tatau ona faʻaleleia le fafie eleʻele, e mafai ai ona e uuina le palapala eleele mo le itula poʻo le ogaumu i le vevela o le 200 ° C. E mafai foi ona e faʻaogaina fualaau. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le faʻafefe o faʻamaʻi pipisi. A maeʻa le 24 itula, ua sauni le fanua mo le galuega.

I itulagi o loʻo i ai le eseesega o le vevela malosi, o le physalis o le vevela e tupu aʻe i fualaau. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai se seleselega i luga o vao nai lo le lūlūina o fanua. Lui lelei i le 30-45 aso aʻo lei siitia atu i se nofoaga tumau. O koneteina e iai le gafatia e 500 ml taʻitasi e talafeagai pe afai o le filifiliga e taofi i luga o se atigipusa masani, e tatau ona tuʻuina fatu e tusa ai ma le 6X8. I le lumanaʻi, o sea ituaiga fuafuaga e faʻaaogaina ai le aoina atili o fatuga.

I le isi, o le fagu e afa e tumu i meaʻai paleni ua saunia. O meaʻai e tuʻuina i luga o le eleele ma ufiufi i se tamai palapala o palapala ile luga. O le isi laasaga o le a faʻaeteete lelei i le vevela o le vevela ma le fausiaina o se fale ata, e mafai ona e faʻaogaina se pusa paʻu. O tulaga lelei mo le germination e +20 ° C. A maeʻa ona totogo, e le tatau ona paʻu le thermometer i lalo ifo o le +23 ° C. Afai e faʻamalieina uma tulaga, o le a tulaʻi le toto i totonu o le 7-8 aso. I laʻititi maualalo, o le a totogo totogo i totonu o le masina.

I le taimi muamua, e taua le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le ea ma faʻamaʻalo le potu ina ia puipuia ai fualaau laiti mai le faʻamaʻi ma se vae uliuli. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina e le lelei le iloa e le laau tusi. Faatasi ai ma sina pulapula o le la, e tatau ona faamamaina laau toto i le toto o le LED, e aofia ai i le afiafi mo le 3-4 itula. E tatau ona faʻafefe le palapala ma fai i aso uma.

I le toesea o le tuputupu ae pe, i se isi itu, o le tosoina ma le malosi o le vao, e tatau ona faʻafefiloi, faʻaaoga fualaʻau moa ua faʻamamaina i se fua faatatau o le 20: 1. O ia gaioiga o le a manaʻomia le 5 lita i le 1 m2. Faʻasualū foi i faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e mafai ona faʻatau i faleoloa faapitoa.

Afai e talafeagai se pi, e tatau ona faia pe a uma ona i ai i le laau se pea o laulaau moni. E manaʻomia lou tuʻuina atu o le vao ma se paluga eleʻele, ma taumafai ma le faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa, i se atigipusa e iai le voluma e tusa ma le 10 cm.

Ua saunia le Physalis i le totoina i se nofoaga tumau pe a tupu i luga o lapisi 5-6.

Tausiga mo le physalis pe a tupu i luga o le eleele

Tausiga amata i le filifilia o se nofoaga mo le totoina, se moega malamalama po o se moega fugalaau, puipuia mai le galu o le matagi ma ata, e talafeagai. O pasi e le fiafia i se ata malulu, o le tulaʻi mai i se eleele maualalo e le mafai.

O le eleele sili ona manaia ma le lafoaia, e itiiti le paleni pe le faaituau i totonu o sea laau o le a maua ai se fua lelei, pH - 5.0-7.0. E le fetaui aʻoaʻoga faʻapitoa, e mafai ona faʻamaonia lenei tulaga e ala i le faʻaopopoina o le pefu o le laupapa po o le lime paʻu. I le amataina o le totoina o le eleele, ua eliina mai le eleele, o mea ola uma ma vao ua aveeseina, ma ua faapipiiina le fugalaau mo le aoauli mo le 1 m2.

E sili atu le lelei i le physalis plant pe a uma kukama, beets, kapisi poo kāloti. E le fautuaina mo le 3 tausaga i le maea ai o le isalaʻelu, pepa, pateta poʻo tomato. O le tausisia o lenei tulafono o le a faaititia ai le lamatiaga o le faaleagaina o laau e siama i le eleele mo ni vaitau.

I le eleele ua saunia, fai ni mea e teu ai ma tuu ni fatu i totonu, tuu i fafo i ni vaitau laiti. O le mamao i le va o laina e le itiiti ifo nai lo le 30 cm. A maeʻa, e tatau ona faʻanoanoa, ma tuʻuina ai vao sili ona malolosi. O laau e totoe pe a uma le pikiina e mafai ona mauaa i se isi nofoaga, e vave ona latou fetuunai, ae peitai, o le fuaina o fualaau oona o le a amata mulimuli ane nai lo le le totoina.

Afai e filifilia le auala e totoina ai le physalis, ona tatau loa lea ona faia le 30 cm loloto i le eleele. Mafaufau ile malosi malosi o le tele o ituaiga, o le mamao i le va o laau toto e tatau ona 50-70 cm. A uma ona faʻasusu i le eleele, e manaʻomia le tele o le suāsusu. I le popofou e tatau ai ona ufiufi i se ata, e mafai ona aveese pe a uma ona maua aʻa i se nofoaga fou.

A maeʻa le 14 aso, faʻamafanafana le faʻaaogaina o manulele poʻo moa moa, e faʻavaivai i taimi uma. I le isi, ao lei amataina le pupuʻu, ia faʻaaoga fusi faʻalavelave. O isi mea mulimuli ane e le silia ma le tasi i le 7 aso uma.

O taʻavale o ituaiga uumi o physalis e manaʻomia le lagolagosua ma tausau mo i latou, o isi o le a fesoasoani i le fausiaina o togavao: teuteu laʻau sili ona maualuga. O le a lelei foi le faateleina o le mamafa o fua.

Faʻafetai i se atinaʻe malosi ma le malosi, e le fefe le laau i le lāmala. Ina ia faʻaitiitia le tele o le fafaga ma le tatalaina o le eleele, e tatau ona e faia se mulching layer - e mafai ona e sasaa peat.

Physalis pe a uma ona fuga

A maeʻaeʻa, o mea taua e tutupu o le aoina lea o fualaau aina ma fatu, faʻapea foi ma le sauniuniga tatau o laau mo le malulu.

Fatuina fatu

Ua aveese le seleseleselese mai le togavao 30-60 aso talu ona toto i le laufanua, e tupu lenei mea i le faaiuga o le taumafanafana po o le Setema. O pusi o loʻo i luga o le pito i lalo e vave ona vave ona tupu; e mafai ona faia ni seleselega i le taumalulu, ia 'ai fou pe maua ni fatu. Ina ia faia lenei mea, o le seleseleina o fualaau aina suamalie e tatau ona vaeluaina i ni vaega se lua ma taofi mo le 24 itula i le timu, ona fufulu ai lea o le paluga i se vevela. O fatu o loʻo totoe e tatau ona fufulu ma faʻamago.

Togi

Perennial physalis e fetaui lelei ma sulufaʻi, o le vaega pito i luga o le vao e magoto, ma le oʻo mai o le tautotogo toto toto fou. E le gata i lea, o pusa moli matagofie e mafai ona tipi ma faʻaolaina e faʻafelagolagomaʻi ai meaʻai, ma e mafai ona aveese pepa laulaʻau. Ufiufi aʻa o loʻo totoe i le eleele ma se mea e faʻaaogaina ai meaola, mo se faʻataʻitaʻiga, peat. E tatau ona aoina ma faʻaumatia le taʻi taʻitasi tausaga, ma o le palapala i lo latou nofoaga ua lelei ona eliina.

Faʻapenaina o le physalis

O le ituaiga mea teuteu o le laau e faʻailoaina ma e mafai ona faʻaleleia e fatu. O le physalis e televave ona salalau i totonu o le fugalaau ma e tatau ona aveese nisi fualaau toto pe eli i totonu o tuaoi.

I le faaopoopo atu i fatu, e mafai ona maua ni togavao faaopoopo i le faʻaaogaina o laʻau e selesele i le ogatotonu o le taumafanafana. I luga o le fuʻa e tatau ona e tuua 2-3 knots ma eli i le eleele e ala i le faʻalauteleina i le afa. Mai i luga, e tatau ona faʻapitoa se malutaga ata, lea e mafai ona aveeseina pe a uma ona aʻafia ma le faʻaalia o pepa fou. Tausiga o mea e faʻaumatia e masani ona faʻasusu ma puipuia mai le la.

O le isi filifiliga o rhizomes fetolofi, o vaega ia e mafai ona siitia atu i se nofoaga fou. E tatau ona e filifilia ni taimi ma ni fugalaau lelei.

Tomai tuputupu aʻe i le fale

Afai e manaʻomia, soo se ituaiga o physalis e mafai ona tupu i le fale, o le mea autu o le mulimuli ma le faʻaeteete i tulafono faavae mo le tausiga o se laau toto:

  • Mo vevela vevela, faʻamalama faʻamalama malamalama ma se vevela o +18 ... +25 ° C o le a sili ona lelei. I le tau mafanafana, o le nofoaga sili e taofia ai: faletalimalo faʻamalosi poʻo le loggia.
  • O le sui e mafai ona faʻaaoga sauniuni, faʻatau i totonu o se faleoloa, o le tulaga autu o meaai paleni ma le tamaoaiga.
  • E tatau ona masani le faʻatau, e ui i lea, e le tatau ona i ai le suavai;
  • Aʻo tausia le fale, e toetoe lava a le aʻafia le physalis i faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu. O suʻesuʻega faʻavaitaimi, faʻataʻitaʻiga ma le tausisia o tuutuuga o le tausiga o le a faʻaaogaina atoatoa nei faafitauli.
  • O le toe gaosia e tupu, faapea foi i le eleele avanoa e ala i le fesoasoani o tipi poʻo le tipi mai le aʻa, eli i totonu o ipu taʻitasi.

Maʻi ma faʻamaʻi

Physalis o se vailaʻau e teteʻe i faʻamaʻi eseese ma faʻalavelave tuga. Ae o nisi taimi, afai e le faʻaaloaloina togafitiga o togalaau pe faʻalavelaveina le fua o le faatoaga, e ono maʻi le fualaau aina. O le laulau o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le faafitauli ma maua ai lana tali:

Malu / PestFaailogaMafuaʻagaFaiga faʻavae
MoseFaatusatusa lanu lanumeamata i luga o le pale.Le tausia lelei.Faʻasolosolo faʻasolosolo i le manganese. Faʻatau ma faʻaumatia faʻataʻitaʻiga na aʻafia.
PenicillosisLiliuina o vine.Le seleseleina ma le gaosia o mea totō.
FusariumBushes lag i tua i le atinaʻe.Laʻau afaina ma fualaau aina. Laʻau afaina.
Paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe

Malama malamalama ma fuluina le ufiufi, foliga vaaia o le mycelium.

O vaega o le laau ua paʻu, pala, o se manogi manogi ua tatala.

Sauniuniga: Kartotsid, Apia-Peak, Profit.
AlternariosisPogisa mafiafia pogisa.
Paʻu mumuBrown i luga o fua.Faʻasologa masani, malulu.1% Fafaga o Bordeaux.
Lanu uliuliO le uaua e liu.Faʻafefe tele o le ea ma le lalolagi.Faʻasao. Tatalo le eleele. Fafaga faʻamalosi.
SlugVaʻai i le lauusiusi.Felaʻasaʻi le pefu asu, vailaʻau - Meta.
Colorado potato beetleFaasaoina o lapisi i le eleele.Faʻamaumauga o meaola faalafua.
MedvedkaNibbled vaega o vaalele ma aʻa. E oo lava i fatu e aafia.Tatalo le palapala, faʻapipiʻi mailei. Faʻasaina nofoaga ma le faʻaputuina o iniseti ma le kerosene poo le naphthalene.
TelefoniFufulu le palapala loloto ma faʻaumatia mea na maua, aua le totoina le aganuʻu pe a uma ona faia. Se faaputuga o poloka ma se paʻu mo le pueina o tagata matutua.
AphidsTotoina laʻau ma fugalaau.Maualuga maualuga ma le vevela maualuga.Faʻamamaga greenhouses. Faʻaleleia faʻamaʻi: tansy ma wormwood i le fua faatatau o le 1: 1 1 kilokalama o greens, faʻapipiʻi mo le 10-15 minute, mālū, faʻaopoopo 40 g suauu e faʻaitiitia ai i le 10 l.
Spider miteManua o le tulu i luga o le tipu.Taumago, vevela tau.Faamamaina le nofoaga i le tautoulu. Le faʻaaogaina o teuteuga mai aphids.

O loʻo fautuaina e le Susuga Dachnik: mea aoga ma mea faʻatauvaʻa mo le faʻaaogaina o le physalis

O vaega uma o le physalis fua: o vine, laulaʻau laʻau, o aʻa, faʻapea foʻi fatu o loʻo i ai le tele o vailaau faʻasaina paleni lelei. I le selau kalama o le:

  • O le tele o vitamini PP, e aʻafia ai le gaioiga o le popole, faʻafefete ma faʻasalaga.
  • O le Ascorbic acid e fesoasoani e taofi ai le atuatuvale ma le le lava o le taimi, malulu ma le manava o le tino. E sili atu le faʻaaogāina o le uʻamea mai meaʻai.
  • B1 - auai i le metabolism o le tino, faapea foi ma le phosphorus, lea e faamalosia ai ponaivi ma nifo.
  • A - o loʻo i ai se aoga aoga ile mata ma tausia le vaʻai ile maualuga.
  • 18 eseese gaʻo amino acids.
  • Beta-carotene ma pectin, lea e puleaina ai le suka toto ma mafai ai ona e aofia ai lenei aganuu i meaai taumafa.
  • Micro ma elemene elemene.
  • Lycopene, lea e maua ai se lanu susulu i le fualaau aina, e tau ai i sela o le kanesa.
  • Faʻafiafia ile kalori o vine - 53 kcal.

O lenei vailaau ua taua o vailaau ma aoga i le soifua maloloina o tagata. Fualaau aina, fualaau suamalie, ma aʻa, lea e tatau ona teuina i le tautoulu. E talitonuina o le faʻaaogaina o le physalis e fesoasoani i le tiga, gasegase, tauivi ma le siama, faʻaleleia le gaosiga o le talo. O loʻo i ai se aafiaga lelei i le galuega o le inisinia ma fesoasoani i le faʻamalosi.

Fualaau aina e aoga tele mo tamaitai o se auala e taofi ai le gasegase matuia, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le inflammatory. A maeʻa ona faʻaaoga, o loʻo i ai se tulaga lelei i le faagasologa o faʻamaʻi e pei o cystitis, pyelonephritis.

Talu mai taimi anamua, i vailaau faʻaleaganuʻu o le tele o atunuu o le lalolagi, teuteuga ma meaʻai mai fualaau mai ituaiga o maʻi e pei o:

  • hepatitis;
  • urolithiasis;
  • rūmāmatika;
  • gout
  • fula ma le tuʻimomomoina.

O fua fou po o suavai mai ia i latou ua faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga: e tatau ona e 'ai 5-7 fua i aso uma. E fesoasoani foi i le tonsillitis, stomatitis ma laryngitis: 1 tbsp. l 3 taimi i le aso. O se auala e taofi ai le toto, mai le tale ma le tiga, teuteu mai aʻa o le laau e fetaui.

Ae ui i lea, pei o soʻo se fofo, o loʻo i ai faʻasolega:

  • I meaai ma avea o se vailaau, na o fualaau faisua ma meaola e mafai ona faʻaaogaina. O le physos teuteu o le oona ma e matua le fautuaina e faʻaaoga.
  • Faʻaeteete, e tatau ona faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le maualuga maualuga. E tatau ona e amata i le 1-2 fasi vaega, faʻaopoopo le faʻasolosolo malie. E faʻaaogaina foi lenei mea ia i latou o loʻo i ai faafitauli o le thyroid poʻo maʻi maʻi.
  • O vaega eleele e aofia ai alkaloids e afaina i le tino ma o lea e le mafai ona faʻaaogaina e fai ma vailaʻau.
  • O fua e tatau ona matua atoatoa, e le mafai ona gaosia ni vine e mafai ona mafua ai le leaga tele o le ola maloloina.
  • I nisi tulaga, e mafai ona mafua ai le moe, ma le tele o mea e mafai ona mafua ai le manava.

O le physalis muamua e tilotilo i le fugalaau, e oo lava i se togalaau e leai se togalaau e taulimaina lona totoina. O le faʻamaʻoina ma le faʻaeteete o le faʻatinoina o fautuaga o le a fesoasoani e maua ai se seleselega tele o fualaau suamalie ma paʻu e manuia ai le tino o le tagata.