Laʻau

Phytophthora: faʻamatalaga, mafuaʻaga, faʻamaoniga, faʻatonutonuina o fuataga

O le faʻamaʻi pipisi o se faʻamaʻi na mafua ona o mea e pei o fua ninii mai le aiga o Phytophthora. O le igoa o togafitiga e faaliliuina mai le Eleni o se "laau faataumaoi." I le aotelega, e 70 ituaiga o meaʻai e lauiloa. Faailoga o faʻamaʻi pipisi e mafai ona vaaia i luga o laau, mutia ma vao. O meaola faʻapitoa e ola i luga o meafaigaluega e teu ai togalaau, i totonu o le palapala palapala, o loʻo i luga ma lalo ole toto o laau aʻafia.

Ituaiga o mea ua paʻu

O mea taua e aofia ai:

  • Phytophthora infestans Mont de Bary. E aʻafia ai pateta ma isi malulu, faʻamalosia i le vaitau mai ia Me ia Aokuso;
  • Phytophthora fragariae Hick. E lua ituaiga (var. Rubi, var. Fragariae). Mai i microorganisms o lenei ituaiga, o se fualaau o fugalaau, strawberries ma le pusa e mafai ona oti;
  • Phytophthora cactorum Schroet. O faʻamaoniga e faʻaalia ai faʻamaʻi pipisi i luga o laau mai aiga e pei o le tagiauvale, selu.

Afai e te iloa le auala e taulimaina ai lenei maʻi, e mafai ona e faʻasaoina lau seleselega mai lenei faʻamaʻi.

Faitau se tala e uiga i le tuai o le paʻu o le pateta.

Faailoga o le tuai

Ina ia filifilia metotia o tauiviga, e tatau ona e faia se siama. E masani lava o le suʻesuʻega e gata i le suʻesuʻeina o le laau.

E tatau ona maitauina o le togafitiga sili ona lelei i soʻo se tulaga o faʻataʻitaʻiga taimi.

E tatau ona popole le tagata fai togalaau pe afai:

  • i luga o laʻau, laulaʻau ma aʻa, o vaega nei o lauulu uli, enaena, uliuli poʻo lelac-brown ena na aliali mai;
  • o se ie paʻepaʻe na aliali mai i tua o laulaʻau laʻau, o le faʻamaʻi faʻamaʻiina o loʻo faia i luma;
  • ua faapogisaina ma pauu ai i lalo;
  • o fua na muaʻi pisipisia ma faʻalanu ai.

O le faailo mulimuli e masani lava ona avea ma se tali atu i soliga na faia i le taimi o le galueaiina o faatoaga ma laau toto. E faigata tele ona faʻapolopolo le laau ua aafia. E faʻalagolago i le tulaga na iloa ai le maʻi.

O aʻafiaga e tulaʻi mai i lenei laasaga e mafua mai i se ituaiga o faʻamaʻi pipisi poʻo le aʻafiaga o aʻafiaga o mea faʻatau. O le siama e tumau pea ona aafia i fatu o le Phytophthora ao faagasolo le vaitau tuputupu ae. Rot na mafua mai i le paʻu o le moli, o loʻo i ai se mago ma faigata. Afai e le togafitia, o le a aʻafia le faʻaaogaina o le laau.

Phytophthora e mafai ona atiaʻe ona o mafuaaga nei:

  • le lava le ea;
  • le i ai o se malutaga puipuia;
  • faʻasologa o mea tau tupe;
  • le amanaiaina o le vevela sili ona lelei;
  • sese le fua o faatoaga;
  • le tele o le totoina o laau;
  • sili atu le suauu ma le lime i le eleele;
  • leai o manganese, potassium, iodine ma le kopa.

O le moli ua taua o se tagata e ola ai laau. Muamua, o le faʻamaʻi e afaina ai laulaau lau o loʻo i lalo ifo. E faasolosolo lava, e puʻeina e siama ni tino maloloina lelei. O se taunuuga, o le laau e paʻu pe pala. O paʻu pogisa e aliali mai i luga o fatu o loʻo aʻafia, ona o le amataina o le amata.

Faʻavae o le Phytophthora i luga o fua e ola loloto ma lautele. O fualaau faisua lanumeamata ma fualaʻau mataʻutia e lamatia.

Mafuaaga o le tuai

O le moli mai le faʻamaʻiina o se faʻamaʻi i se mea maloloina e ala i le faʻafesoʻotaʻi tuusao, e ala i le eleele ma le vasa. O manu leaga na salalau solo i luga o le 'upega tafaʻilagi,' faimalaga 'i luga o le togalaau. Aua nei galo e uiga i meaola ma iniseti. E mafai foi ona avea ma avega o siama.

E mafai e le sui soona fai ona ola i le puipui palapala mo le tele o tausaga. I lenei tulaga, o lona faʻafouina o le a tupu i luga o le tulai mai o tulaga talafeagai. E mafai ona e faʻaumatia le faʻamaʻi ma le fesoasoani a vailaʻau ma isi metotia.

Puipuia le tuai o le faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi i nofoaga tatala

O se tasi lea o vaega e sili ona taua. Polokalame puipuia e aofia ai:

  • o le faʻatau o ituaiga e puipuia i le tuai ona paʻu. E sili ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai muamua ituaiga o fualaau popo;
  • vevela mea aʻo lei totoina;
  • filifilia le nofoaga saʻo. I lenei tulaga, e tatau ona e taulai atu i manaoga ole aganuu totoina;
  • mulimuli i aso ua totoina fautuaina;
  • faʻasologa o mea totō. Mo se faataitaiga, e le mafai ona totō tomato pe a uma isi tagata o le latou aiga. O lo latou vavalalata e le taliaina foi;
    faʻatino taimi faʻatinoina o faʻatoʻaga (faʻasaʻo, mulching, laʻei pito i luga, teuteu, fafieina);
  • folau tuaoi talafeagai. Mo tamato, o le kiliki, o le pi, o aniani, pi, sana, marigolds;
  • fetaui lelei. E tatau ona sasaaina le vai i lalo o le aʻa, e le tatau ona pauu i lau ma fua.

Faitau e uiga i le tuai ona paʻu i tamato.

I luga o le maualuga o le lime, e tatau ona faaopoopo i luga o le lua ia paʻu o le aniani ma peat. O le eleele o loo siomia le vao e tatau ona fufuluina i le oneone.

E le tatau ona totoina faʻatoʻaga faʻatoʻaga.

I le faʻaaogaina o tui puipui, o le a mafai ai e le faʻatoʻaga ona faʻateleina le mautu o fua. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona faʻagalo le faʻamamaina o le palapala mai lapisi ma otaota e mafai ona avea ma punavai o faʻamaʻi pipisi.

O le lavelave o togafitiga puipuia e masani ona aofia ai le totoina o Trichodermin ma Fitosporin-M.

E tele auala e mafai ai ona puipuia pe togafitia se laau mai le paʻu. E taua le faʻatinoga o le gaosiga i le tau vevela. Ae e tatau ona tolopoina e le gata ona o le vaʻaia. O le isi itu e mafai ona tele mea e afaina ai o matagi malolosi. E tatau foi ona e gauai atu i le vevela o le ea.

Auala e galueaina ai le fanua

Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaaogaina sauniuniga mo meaola ninii ma fomaʻi. O nei vaega o loʻo faʻafeiloaʻi i le eleele i le tautotogo (4 vaiaso aʻo lei totoina) ma i le autumn.

E tatau ona maitauina, i le taimi o le fuga, faʻafefeina togafitiga faʻamaʻi. O lenei mea moni e mafua ona o le maualuga o le lamatiaga o peʻa.

Faatasi ai ma fai togalaau, o sauniuniga nei e sili ona lauiloa: Ordan, copper sulfate, Trichodermin, Mixed Bordeaux, Fitosporin-M.

Greenhouse preventive measures

O le mea lea, o laau i totonu o le malutaga e le afaina i lenei maʻi, e tatau i le fai togalaau ona mataʻituina le vevela ma le susu.

O fua fautuaina ua aofia ai foi:

  • Le faʻaaogaina o masini ma nofoaga ma fale ao le i ulufale. I lenei vaitau, e mafai ona faʻaaogaina faʻamafana vafe. Faʻasagaga e tatau ona faʻatino i le tausisia atoatoa o tulafono faatonutonu.
  • Tausisia o manaʻoga faʻatoʻaga. Ole tau e seasea lava, ae tele.

O le faʻafefeina oi latou e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le faʻatoʻaga atoa. Ole togafitiga masani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi.

Iniseti i totonu o se fale koli

O le faʻamaʻi pipisi o se faʻamaʻi lea e le mafai ona faʻamalolo atoatoa. E mafai ona faʻaolaina laau toto mai le taofiofia o le taua o le microflora leaga. O auala mo le togafitia o laau totō totō i totonu o se lauʻeleʻele ma i se nofoaga avanoa e tutusa. I soo se tulaga lava, e tatau ona tele ni sauniga, pe a le o le aoga o aafiaga o vailaau kemisi ma isi auala e ono tupu.

E tatau ona maitauina pe a faʻaumatia le phytophthora i totonu o se fale koli, o le aʻafiaga o le oona e sili atu le maualuga nai lo le gaosiga i fafo. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau i le fai togalaau ona mulimuli i puipuiga uma.

E faʻafefea ona togafitia se fale koli mai le tuai

O meaola uma ma vailaau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina i faatoaga o loʻo lisiina i le Setete o le Setete. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, o fualaau e pei o le:

  • Concento - phenamidone, propamocarb hydrochloride;
  • Sectin Phenomenon - mancozeb, phenamidone;
  • Lotolosi Muamua - fosetil, propamocarb;
  • Thanos - cymoxanil, famoxadone.

O le fale e sili ona lauiloa i tagata o le taumafanafana. O lenei maliega e aofia ai le copper oxychloride.

O le toʻatele e faʻaaogaina e le fomaʻi le Furacilin, Metronidazole ma le Trichopolum.
Faatasi ai ma vailaau e tineia ai manu faalafua, Fitisonorin e taitaia. E mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi fualaau. O le Poloaiga o se vasega lamatia 3 le fungicide. O le taimi o le faʻaaogaina e faʻatulagaina e le umi o le togafitiga. Ua saunia le fofo e tusa ai ma faatonuga ua faapipii.

E mafai foi ona e faʻaaogaina le palamati, calcium chloride, lauulu lanu meamata, apocini, Bordeaux palu, copper sulphate ma le calcium nitrate.

O le taua faasaga i le tuai o le paʻu ma le fesoasoani a togafitiga faa-tagata

O la latou lisi e lautele. Ina ia ausia le pito sili ona maualuga, o isi metotia e tatau ona faʻaaogaina e ogatasi ma sauniuniga faʻatemika.

FaʻaaogaSauniuniga ma le faʻaoga
Laʻau afu100 g o ulu paʻu e sasaa mai i le tasi ipu vai. Faʻamalosi mo le 24 itula. E faʻamamaina ma faʻaopoopo i se vaifofo o le pāmiola e masani ai (0.1%).
I le va o vavave e tatau ona pasia 12-12 aso.
AshE faʻaaoga uma mo le pefu ma mo le saunia o se fofo. O le mea mulimuli e faia mai le 5 kilokalama o le apa ma 10 lita o le vai. Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga, o le a faʻaopopo le fasimoli vai.
Acetic acidO le a ave se pakete vai ma le afa afa ipu laulau vailaʻau. O togalaau ua togafitia atoa.
ToloppastaMo le 10 lita o le vai, ave se tasi tube. O togavao ua salalau uma, ua fautuaina e fai lenei mea pe a uma le timu.
Fetogo vaovaoO le a ave le 1 kilokalama o le vaomago pala, 100 g o le urisa ma le 10 lita o le vai vevela. O le faʻasolosolo e faʻaosoosoina 3 aso.
Telefoni uilaA o lei totoina, o aʻa o laau totō ua afifi lelei i le uamea paʻu. E masani lava ona taupulepule.

E mafai e le fai togalaau ona filifili soʻo se metotia mai i lisi o loʻo i luga. O le mea autu o le faia lea o puipuiga ma togafitiga ile taimi. A le o lea, o le a vave ona salalau le paʻu i luga o le 'upega tafaʻilagi ma faʻaumatia ai le fualaau aina atoa