Luga o le potu

Faʻaleleia tausiga mo le vaʻalele i totonu

Ivy i totonu o se tasi o laau e sili ona pele i le faatoʻaga. O le laufanua o le ivy masani (lat. Hedera helix - ivy curly) o le Metitirani. I aso nei, faʻafetai i le galuega a le au faifaatoʻaga, e sili atu ma le selau ituaiga o vailaau i totonu ("Holibra", "Eve", "Mona Lisa", "Harald", "Iupeli", ma isi).

E te iloa? Ivy, vine vao, ua le mafai ona tatalia lona mamafa ma manaomia le lagolago. O le mea lea, e pipii atu ai i aʻafiaga o aʻafiaga i soʻo se faʻavalea i luga o le eleele ma o gatasi faataamilo i lala o laau (e le o se mea e ofo ai le igoa lauiloa mo le Ivy o le loach).

Tulaga manaomia mo le tuputupu aʻe o le lulu i totonu

O Ivy na masani ona tosina mai le mafaufau ona o nei uiga:

  • teuteu;
  • tetee i le vevela ma le tusitusi;
  • le faʻapitoa (e le o le faʻamamaina, faʻafeoloolo-alofa);
  • le gafatia e tuputupu vave.

Nofoaga ma moli

E faʻapefea ona tausia le ivy i totonu? Muamua e tatau ona e filifili pe o fea e te ola ai. Pe a filifilia se nofoaga e tatau ona e manatu o le ivy i totonu o se faleoloa alofa. O le susulu o le malamalama ma ave tuusao ua solia. O le filifiliga pito sili ona lelei o le sailia lea o se nofoaga na faʻamalamalama lelei e ala i le susulu o le la (e mafai foi i tua o le potu). Afai ei ai sou sui sui o le ituaiga o ivy, o le a sili atu le tele o le malamalama (a leai o le a mou atu le matagofie o laulau - o le a latou lanu meamata).

Afai e te manaʻo e tupu le lili e pei o se fua tele - ona sili atu lea ona filifili se nofoaga latalata i le puipui (ina ia mafai ai ona tupu le ola o vine iti).

E te iloa? Ivy e nofouta i suiga o nofoaga, o lea e sili ai le filifilia o se nofoaga tumau mo ia, ina ia le suia ai.

Lave malulu ma le susu

Initaneti o le ivy i totonu i le taumafanafana:

  • mafanafana mafanafana mai + 22 i + 25 tikeri;
  • vevela ma le ea vevela ua solia. Tamaiti totō i le vevela o le tau, e manaʻomia ona faia i le malulu (i totonu o le paolo i luga o le pusa); sili ona lelei - felafolafoaʻiina i aso uma, faʻailo ma laʻau (e faʻamalolo ma fufulu le pefu).
E fiafia Ivy i le taumalulu:

  • faatagaina le nofo i laau i se potu malulu ma le vevela o + 12-13 tikeri;
  • e le talafeagai le tuu o le fugalaau i tafatafa o masini eletise (a le o lea e tatau ai le faateleina o le susu - tele le vai, pulu);
  • i totonu o se potu vevela, e sili atu le tuʻuina o se ipu ma le Ivy i luga o se fata ma faʻalautele le ele ma le vai.
O le potu ivy e masani lava ona tatalia ata ma fesuiaiga mataʻutia (e oo i le 10 tikeri) o le vevela.

Laʻau: fausua ma laei

Ivy e fiafia i eleele eleʻele (pH - 5.5 - 6.5). I tulaga o le tuufaatasiga, o le sili atu 1: 1 le fua faatatau o elemene nei:

  • eleele lanu;
  • vaʻavaʻa;
  • eleele malie;
  • peat;
  • oneone
O le eleele e tatau ona matala ma sina susu (i le taumafanafana). Hfufulu mai totonu (o le pito i luga e mafai ona fufulu). Faʻafeiloaʻi lelei e Heder le leai o se susu nai lo le sili atu. E tatau ona fafati Ivy i le faalua i le vaiaso (i le taumafanafana) ma faʻatasi i le vaiaso i le taumalulu. E faalagolago lava i le vevela vevela.

Fafagaina i taimi taʻitasi (i le tautotogo ma le mafanafana - 2 taimi i le masina, i le taumalulu - tasi) o le a mautinoa ai le tuputupu ae ma le lanumeamata lanumeamata. Mo luga o laei e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa mo laʻau o totonu o fale.

E taua! Oversupply e taʻitaʻia ai le samasama o le ivy ma le leiloloa o lālā.

Teuteu

I se taimi, o le a iai se fesili a lē e ona le auala e vavae ai le potu ivy. E leai se mea faigata iinei - o le a e manaʻomia i nisi taimi ona tipi le lili. E sili ona lelei lenei mea i taimi o le tuputupu ae o laau toto. Tausiga e manaʻomia:

  • e faia ai se pulou pupula ma aveese le mama. I le taimi lava e tasi e tatau ona e tuua se tasi pe lua vavao. Mulimuli ane, o le a tutupu mai ni nai laau fou mai ia i latou;
  • mo le faʻaaogaina atoatoa o le faʻamaʻi maʻi poʻo vaivai.

E faʻafefea ona faʻavasegaina le ivy i totonu

O le a le taimi e tatau ai ona vaʻaia i le fale?

O le muamua gaioiga o le a manaʻomia, pe a maeʻa le faʻatau o faʻatau - e masani ona faʻatau i le masini felaʻuaiga. E tatau ona e faatali mai le 7 i le 10 aso (e tatau ona sui le laau i tulaga fou). O le sui e tatau ona faʻaaogaina atoa e aunoa ma le faaleagaina o aʻa. E tatau ona toe totoina i totonu o se vaʻa tele ma faʻalautele le eletise.

O fualaau talavou e fautuaina le toe totoina o tausaga, i le tolu tausaga - tasi i le lua tausaga, sili atu i le lima tausaga - e le toe totoina, ae latou te suia le pito i luga o le eleele tuai ma se mea fou.

E taua! O le faailo e uiga i le manaomia o le fesuiaʻiga o heders - aʻa, e tupu mai i le faʻavaivai, puʻu faʻamaina, le mapu o le tuputupu aʻe.

E sili le toe totoina i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. O le metotia o le "faʻafefeteina" e faʻaaogaina: pe a uma le suāsusu, faʻaputuina se fagu tuai o le eleele ma se laau totō i totonu o se tane taʻavale ma alavai (2 cm le lautele nai lo le tuai), ua tumu ia avanoa ile eleele fou. Faʻamamaina ma felafolafoai.

Ivy faʻaleleia

O le toe gaosia o le ivy i totonu o fale e mafai ona faia i ni metotia autu se tolu: toso, pulupulu ma taoto.

Laʻu vavae

O faʻasolosolo o le va o apic (e oʻo i le 10 cm le umi) faʻatasi ai ma aʻa o le ea e faʻaaogaina o se mea amata. E faigofie le faʻatinoga:

  1. 'Otiʻese tipi;
  2. E totōina i totonu o se fagu e iai meaʻai faʻafefiloi (oneone ma laʻau lau). E mafai ona totōina i totonu o le tasi ipu e tolu ona afifi;
  3. Liligi ma ufiufi i se ata manino;
  4. Totogi lemu i lea taimi ma lea taimi ina ia aua le malolo;
  5. A maeʻa ona totoina, faʻapipiʻi i se isi ipu.

I le isi itu, e mafai ona fufui le tipi i totonu o se fagu vai (pe a uma ona aveese laulaau pito i lalo i le faagasologa).

O le auala o le faʻalauteleina o le vavaeina o le ivy e masani ona faʻaaogaina ai le au faifaatoaga.

Lanu

I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona maua mai ni metotia taʻitasi i le taimi e tasi mai se 'au e tasi:

  1. Oti ese le fana i lau e sefulu;
  2. faʻaloloto i le oneone i le 1,5 - 2 cm (o laulaau e tatau ona tumau i luga). O nisi taimi e tipiina i luga o le umi atoa o le aʻa - o le a saoasaoa le totoina;
  3. Suavai ma faʻaauau pea le susu seia oʻo i le faʻavaeina aʻa 2 - 3 vaiaso (o se faailo o le faʻaalia o laulaau fou);
  4. Aveese le aʻa mai le oneone ma tipi i ni vaega (ia vaega taitasi e tatau ona i ai se laulaau ma aʻa);
  5. toto i totonu o ipu.
O se taunuuga, e tele ni laau fou e mafai ona maua i le taimi e tasi (faʻaitiitia - o se umi umi o le faagasologa).

Tuʻu

O le auala lona tolu e faʻaaogaina, e fai ma tulafono, pe a tausia le lili i luga o le auala pe le naunau le tagata e teu ai se mea e fai mai ivy. Afai e mafai ona mafai, e mafai ona faʻaaoga i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona punonou i le eleele le lapisi o lapisi lapoa, o se vaega umi e faia i luga o le alalaupapa, eleele eletise ma malupuipuia, ina ia le toe faasaʻoina. A maeʻa, ona vavae ese lea mai le togavao ma le totoina.

Faʻafitauli ma faʻamaʻi

O le potu ivy e maualuga lona puipuiga. Mafuaʻaga mafuaʻaga o le maliu o le ivy - faʻaaogaina atoatoa tulafono uma o le galueaina. O le mea lea, o se taunuuga oti (pe afai e te le setiina oe i sea sini) e le talafeagai.

O le tele lava o taimi e masani ona feagai ai le au ivy ma faafitauli:

  • ituaiga eseese o le lili e amata ona leiloa le teuteuina, faasolosolo lemu. O le mafuaaga o le leai o se malamalama. Togafitiga - ia toe fetuunai le fugalaau i se mea malamalama;
  • o laʻau fou o le Ivy ua amata ona laiti ma o loʻo amata ona faʻaumatia. O le mafuaʻaga e mafua ai ona faʻamamago le Ivy o le maualalo o le suavai. Togafitiga - masani ona palu, faapaleni le faʻamalosia, fafaga;
  • amata tele ona sui lau lanu samasama. Le mafuaʻaga - o le tele o le susu po o le faʻasusu.
Faatasi ai ma togalaau faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻafuaseʻi (aemaise lava i tulaga malulu) mafua ai:

  • shieldovka - faʻaaogaina laulaau meaai;
  • Aphid (aemaise lava apaau) - fafaga i luga o le lapisi, afaina ai lau o laau ma laulaau;
  • mealybug - afaina ai laulaau, eleelea ai le galo, faʻalavelaveina le tuputupu ae o le lulu;
  • mūmū mūmū mūmū - e taia le aʻa.
Pest control and ivy togafitiga e aofia ai le fufuluina ma le fafagaina o sauniuniga faʻapitoa (mo le 1 lita o le vai - 2 ml) - Aktellik, Aktara poʻo Karbofos. E tatau ona toe faia le faiga i aso uma e tolu (seia maeʻa le fofo). E mafai foi ona togafitia le vaega eletise o le ivy ma se iniseti (pe afai e le amanaia le maʻi).

E taua! A e faʻatau mai ivy, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa le laau (o togi ma aemaise lava le vaega pito i lalo o laulaau - e ono iai ni meaola faalafua, ma e mafai ona e aumaia i totonu o le fale).

O mea faʻamalolo ma manuia o le ivy i totonu

Luga o le potu, e faaopoopo i uiga matagofie, ua i ai le tele o meatotino aoga:

  • fufulu le ea mai mea leaga i totonu o le potu, saturates i le okesene, fasi siama siama (moni pe a iai se meaola i le fale);
  • O loʻo i ai mea faʻaleagaina (mea maualuga o le vitamini E, provitamin A, carotene, hederin, tannin ma le oleic acid i lau), o se vaega o le tele o vailaʻau (antispasmodic, anti-inflammatory, expectorant).

O lenei mea totino o se falemaʻi atoa i totonu o le potu.

Ua leva ona maitauina ma faʻaaogaina e tagata ia mea faʻamalolo o le loach:

  • mo le tale (infusions ma deco deco o laʻau matutu);
  • mai saito (vine mai lau laulaau fou);
  • mai le rūmūmū, maʻi oona, faʻatasi ai ma le tuʻuina atu o le ss - infusion o laulaau;
  • mai maʻi, vevela, mumu - infusions mai aʻa.

E te iloa? O lau o le ivy i totonu na aoina ia Aokuso-Setema. O lau o loʻo faʻagogo i se mea faʻagogo (i le + 50 ... + 60 ° C) poʻo lalo o se faʻavaa i le ea. Teu laulaau mamago e mafai ona oʻo i le 4 tausaga.

Tala fatu ma le moni e uiga i le ivy

E siomia Ivy e ituaiga talafatu eseese. E tele lava ina taʻua o ia o se fugalaau, o se tama alofa, latou te fai mai o lenei laau o se "vampire malosi", "ola" isi laau, ma isi.

E leai se faʻasaienisi faʻamaoniga o nei taumatematega. Nai lo lena, i le Metitirani masani o le Ivy ua tuu i totonu o potu o taitoalua - ua talitonu o le ulutala e fesootai tagata o le aiga ma le isi ma fusi i latou i lo latou fale. I sasae, o le ivy ua manatu o se punavai o le malosi tele ma, e tusa ai ma lea mea, ia totoina le ivy - ia maua. E masani ona totōina togalaau vao i isi togalaau.

Afai e te fiafia i le Ivy - amata faʻamalosi: e le lelei, aoga ma matagofie laau.

E taua! Afai ei ai ni pusi i totonu o lou fale e fiafia e galu i luga o laulaau, ia manatua o laupepa i totonu totonu o le oona ma e mafai ona mafua ai le oona i pusi.