Fafaga faga

O le a, pe faʻapefea ma pe fia le fafagaina o moa a le aiga: saunia saʻo meaai

E pei lava o isi meaola laʻau, o moa e manaʻomia le tausiga ma le tausiga i le vaega a lē e ona.

Latou te matuā faʻalogoina le manaʻomia o le fafaga.

O le mea moni, i le taumafanafana, o nei manu felelei e mafai ona latou saunia mo latou lava meaai, pe afai e lava le avanoa e savali ai.

Ae peitai, e le mafai ona latou savavali faataamilo i le auala mo se tausaga atoa ma ai iniseti i tulaga o le tau, o lea o le a matou taumafai ai e iloa tonu pe faapefea ona fafaga nei manulele i le gasologa o le tausaga.

E le gata i lea, o le a vave ona maua e le manulele lona mamafa, faanatinati, ma faʻaali atu le atinaʻe o le moa o le a faalagolago i le fafaga saʻo.

O le a le ituaiga o fafaga e mafai ona faʻaaogaina mo le fafagaina o moa: o mea lelei ma le lelei o meaola eseese

O le tele o faifaatoaga moa e oʻo i le oti pe a latou filifili mea e fafaga ai a latou moa. A uma mea uma, o nisi e manatu o se filifiliga sili atu ona lelei mo fatu, ae i le taimi lava e tasi e faigata ona le malilie i ai sili atu mea lelei e fafagaina ai faletusi.

E le gata i lea, o le lelei tele o le fafagaina o kulupu o le gafatia e faʻafefiloi ai i latou tutoʻatasi, o lea, e aunoa ma le fefe i le faʻatauina o se mea maualalo.

O le tuufaatasiga o le fafaga e mafai ona eseese uma, na pau le tulafono faʻamaonia - o vaega uma lava e tatau ona faʻasaina. O le ituaiga o fesuiaʻiga e mafai ona filifilia faʻamalosi, a leai o le saito e faʻaaogaina o le a le avea ma falaoamata.

E faapena foi meaai mamago e lelei e le tuʻuina atu i moa. I sina foliga susu, o le a sili atu ona latou fiafia i manulele, aemaise lava talu ai o nisi faaopoopo faaopoopo e mafai ona faʻaofiina i totonu o ia fafaga e aunoa ma ni faafitauli. I le taumalulu, susu ma mafanafana mash e faia mai le fafaga.

Talanoa i mea e maua mo le fafagaina o moa

E masani lava, mo vaega o le fafaga, faifaatoaga o manufelelei e filifili fatu sa latou maua i le faʻatau ma e mafai ona faataugofie. I se isi faaupuga, mo tagata faifaatoaga uma, o le tuufaatasiga o le fafaga e mafai ona eseese uma, aʻo iai le taua o meaʻai mo manu felelei.

I lalo ifo, tatou te mafaufau i vaega sili ona taua e fautuaina e faʻaaoga:

  • Wheat.

    O lenei vaega e tatau ona taua i soo se ituaiga o fafaga, talu ai o le saito e mafai ona tuʻuina atu i le manulele le tele o le malosi. Aemaise lava, ina ia faatumauina le maualuga o le gaosiga o le fuamoa a le Leggornov i le fua faatatau o le 70%, e tatau ona latou taumafaina le 220 Kcal i le aso.

    O lea ituaiga o faʻataʻitaʻiga e faʻatumu atoatoa ai leisa i le aofaiga o le 100 kalama, ae ui i lea, o le fafagaina o moa ma le araisa e taugata tele. O le mea lea, ia lagona le saoloto e faaopoopo atu i le 70% o lenei saito i le fafaga o meaʻai, ma e le mafai ona e popole i manaoga o au manu.

    Afai e leai sau aofaiga tele o saito, e oo atu i le 30-40% o lona lapisi e mafai ona suia i sana sana.

  • Barley.

    O lenei saito sa masani lava ona avea o se tasi o mea sili mo le fafagaina o meaola uma o faatoaga, o le mea lea, o le moa e le o se mea na tupu. Ae i le vevela, o moa e matua mumusu lava e taumamafa i fatu karite, aua o loʻo i ai pito pito i pito i tua o lona sapalai o fatu.

    E le tatau ona faaopoopo le tele o karite i le fafaga, 10% o le a lava. E le gata i lea, e mafai ona suia le fua o le saito i le 10% o le saito.

  • Oats.

    O meaʻai e taua tele i meaola manu mo le mea moni o loʻo i ai le tele o porotini, o lona uiga, o palatini. Ae, i le avea ma tagavai mo le iunite fafaga, o lapisi o loʻo i ai a latou faʻasologa - o se tele o fiva.

    O le mea lea, i le faagasologa o le tataina o lenei saito, o le moa e tele lona malosi. I lenei itu, o lona aofaiga i le tuufaatasiga o le fafaga e le tatau ona sili atu i le 10%.

  • O aganuʻu pīni, keke ma le taumafataga.

    O ia vaega ua faʻaofiina i totonu o le fafagaina mo le mafuaʻaga e aofia ai le suauʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, keke, lea o se otaota e maua mai i ni suauʻu manogi mama, e aofia ai le 8 i le 10% o le gaʻo fualaʻau.

    O le meaai e le sili atu ona gaʻo-e aofia ai (na o le 1%), aua e maua mai ona o le suauu mai. I le tuufaatasiga o keke falaoa, meaʻai, soya ma sunflower fatu e na o le 5-8%.

  • Fafaga manu.

    O lenei vaega o fafaga e faatatau i iʻa ma aano o manu ma le areto. Ioe, mo moa, o nei mea e aoga ma aoga, ae a e faʻatau oe e tatau ona e le faʻaaluina se tupe itiiti. O le mea lea, o faifaatoaga moa e tele lava ina aunoa ma ni vaega faapena, ma filifilia le meaʻai mai fatuga na o le mea e gata ai. Ae peitai, o le a sili atu ona lelei le fafagaina pe afai e te faaopoopoina i le 3-5% o iʻa po o aano o manufasi ma ponaivi i totonu.

O le mea lea, i le mulimuli i fautuaga o loʻo i luga, o le vaega autu o le faʻatoʻaga (70%) e tatau ona avea ma saito, 10% o karite ma oats, 5% o fualaʻau o loʻo iai, ma pe tusa o le 5% o le tuufaatasiga e mafai ona faatumuina i meaʻai manu, pusa, penisina poʻo figota.

Ae e leai se tasi na te faʻavaivaia oe mai lau oe lava faʻataʻitaʻiga, o lea ia taumafai e aofia ai isi mea o loʻo i totonu o le fafaga faʻatoʻaga.

E manaia foi le faitau e uiga i le kukaina o meaai i ou lava lima.

Fualaau faisua ma aʻafia fualaʻau ile taumafa o moa: i le a le ituaiga e tatau ona tuʻuina atu?

O fualaʻau eseese e maua i moa, e tele meaʻai ma vitamini. E sili ona lelei le tuʻuina atu ia i latou, ina ia le faʻaitiitia ai lo latou tau.

E le gata i lea, e taua le fufuluina oi latou aʻo leʻi fufuluina i latou mai le palapala ina ia le ulu atu i le tino o le manulele faatasi ai ma meaai. Fualaʻau matala matalaina i luga o le tipi poʻo le kukaina, aumai i se tulaga o le paʻu poʻo le paʻu. I lenei fomu, e mafai ona fefiloi ma isi taumafataga.

Kāreti e masani ona faʻaaoga mo le fafagaina o moa a le aiga. O lona aoga sili lava o le anotusi o le vaitamini A, faapea foi ma le malosi e toeitiiti lava suia uma ai le suauu.

E faʻapupulaina ai le aoga sili ona taua i le taimi o le autumn, i le maeʻa ai o le seleselega. I le taimi o le teuina, e tusa ma le afa o vitamini uma ua leiloloa.

Tino lelei fualaau i luga o le tuputupu aʻe o moalea e tuʻuina atu i le aofaiga o le 15-20 kalama i le tagata lava ia, ae mafai ona tuʻuina atu moa matutua 30 graka taʻitasi. Kāreti, e pei o le kapena, o loʻo faʻaaogaina i le fafagaina o moa o se puna o le koko.

Mo le fafagaina o moa, e lelei foi le faʻaaoga o pateta ma suka. Faatasi ai ma lenei, mo lenei mea e mafai ona e faʻaaoga fuaina ma le talafeagai mo meaai poʻo isi gaioiga o aʻa.

Ae ui i lea, i le pateta ma le suka suka, o loʻo i ai le solanine, lea e matua le manaʻomia ina ia tuʻuina atu i moa mo meaai. O le mea lea, ina ia faʻaumatia, o nei aʻa e vevela ma maua i lenei pepa.

E matua fiafia lava chickini i pateta ua kuka ma e mafai ona faigofie ona nutimomoia. I le gasologa o le aso, e mafai e se tagata taʻitoʻatasi ona faʻaaoga le 100 kalama o pateta e aunoa ma ni aʻafiaga leaga E mafai foi ona fafagaina ia moa laiti, amata mai le matua o le 15-20 aso.

Faaaoga fua e ola ai moa

E mafai foi ona e aofia ai fualaau aina eseese i le taumafataga o moa a le fale, aemaise lava pe afai o le tausaga e fua tele ma o loo i ai le tele o latou i totonu o le togalaau.

O manu felelei E mafai ona e tuuina atu apu, pears, plums, e pei o keke apu na maua mai apu.

E le gata i lea, o se fafagaina, e mafai ona e faʻaaoga uma le suamalie ma tamato. E tatau ona tuʻuina atu i manulele i se tulaga nutimomoia, talu ai e masani lava e le mafai ona latou 'ai atoa i se apu. E le sili atu i le 15-20 kalama o fualaau aina.

O le mea lautele, o fualaau aina e tatau ona na o se fafagaina faatauvaa o moa, lea e ui i lea, o lo latou soifua maloloina ma le gafatia e suʻe fua lelei e sili ona faalagolago. Ae maise lava, o le tele o taumafa e fafaga ai le fuamoa e sili atu ona lanu.

E taua foi i na tulaga pe a teuina ni manulele i pupuni ma faatafafa-faatapulaaina, e aunoa ma le mafai ona maua i se tulaga tutoatasi meaʻai lanumeamata.

Le tau o meaʻai lanu meamata mo le ola maloloina ma le tuputupu aʻe o moa

O meaai lanu meamata o punavai autu o vitamini mo moa. O nei meaola e 'aina na o vaega lanumeamata o laau talavou. I le i ai o moa savali e aunoa ma se totogi latou te maua ai se lava aofaiga o nei meaai aoga.

O le aoga autu o sea ituaiga taumafa, o le meaʻai fuamalie o le auala autu lea e maua ai le vitamini K mo moa.

O lona le atoatoa i le tino o le manulele o le a faʻaalia toto toto i fuamoa, faʻaitiitia le malosi o capillaries o le toto, anemia faʻasalaga i moa, ma faʻafeiloaʻiga o le fananau mai o le tino i laʻasaga eseese o le faʻasologa o fuamoa.

E mafai ona faʻatusalia meaʻai lanu meamata mo moa.

  • Alfalfa.
  • Peas (ao i ai i luga o pulupulu na o pepe e tutupu).
  • Clover.
  • Sato leʻo.
  • Nettle.

Lauga na taʻua mulimuli ane - nettle - o le meaai sili lea ona taua o manulele, aua o loʻo i ai le tele o porotini ma vitamini eseese e tatau mo le tino moa.

E taua le aoina o upega mo le fafagaina o manufelelei mai le amataga o le tautotogo, aʻo ona laulaau e leʻi oʻo ina vevela tele ma aofia ai le tele o vitamini. Aemaise lava, o laupepa o loʻo i ai vitamini K. Ae, e ese mai ia mea, o loʻo mauoa pea i le uʻamea ma le manganese, lea e 3 taimi sili atu nai lo le alfalfa. Nettle e mauoa i le 'apamemea ma le sima.

I le faʻaopoopoga i le fou, gaosia lelei, laʻau moa, o moa ua tuʻuina atu foi vaovao, paluga faʻamalaʻau ma e oʻo lava i fatu gaosi.

E taua tele le tuʻuina atu o upega i moa, e masani lava mai i aso muamua o latou olaga.

O fasi falaoamata ma ona fatu e masani lava ona faaopoopo i le tele o mash. Mo le aso e tasi, 30-50 kalama o laumei lanumeamata e lava mo tagata matutua, ma malogo - na o le 5-10 kalama.

Kale o se fualaau lelei tele mo moa. O lona lelei i luga o isi laau ua taʻua, o le kapisi e mafai ona tausia fou seʻi oʻo i le tautotogo, e aunoa ma le leiloa o ona uiga lelei.

E mafai ona tuʻuina atu i manulele i le tulaga o se paluga sili ona lelei, faʻafefiloi ma falaoamata. E le gata i lea, o le tele lava o faifaatoaga o faifaatoaga e faia le kāpeti siage, pe, i se isi faaupuga, keke tipu ma le gaogao mai ai, faaopoopo i ai sina siʻosi masima.

I le taumalulu, e mafai ona tautau saʻo laʻau i totonu o le fale ina ia mafai ai e moa ona aapa atu ma fusi.

Aua le faʻaleagaina moa ma 'aina le tele o otaota fualaau, o lona uiga, pipi, poʻo taʻalo. I nai mea laiti, latou te fiafia e 'ai i luga o le laisa ma vevela.

A o lei tuuina atu i luga o manulele, e tatau ona fufuluina ma maeʻa. E sili ona lelei le faʻafefiloi o le mafuaʻaga o le lanumeamata lanumeamata ma le susu susu, e mafua ai se mashū tino ola.

O le punavai o le vaitamini C ma meaʻai mo manulele e mafai ona avea ma laʻau ma nila. E tatau ona seleseleina pine ma pine pulumu i ituaiga o lala lapnik, ma faia lenei mea i le taumalulu, e amata mai i le faaiuga o Novema seia oʻo ia Fepuari. E tatau foi ona lelei le taina ma i ni aofaiga laiti faaopoopo i le mash.

E masani ona fafagaina i le tautoulu ma le taumalulu, aemaise lava o meaʻai lanumeamata ma manulele e mafai ona mafatia i le malulu. I luga o se tasi tagata e tatau ona mai le 3 i le 10 kalama o nila.

O le a le fatu ma le aofaʻi e tatau ona tuʻuina i moa?

I luga, ua uma ona tatou talanoa e uiga i fua o fafaga ma e sili atu ona aoga mo moa. Ae peitaʻi, afai e leai se avanoa e fufuluina ai le saito mo meaai faʻafefiloi, e mafai foʻi ona e tuʻuina atu i le atoaga. Aemaise lava, o saito ma saito saito e mafai ona tuʻuina i se foliga vevela, ae o le oats e tatau ona faʻamalieina mo le 24 itula poʻo le faʻamalosi muamua.

E ui o le saito e aofia ai se maualuga maualuga o ituaiga ituaiga o meaʻai, ae e le tele naua palatini ma amino acids i totonu. I lenei itu, faatasi ai ma lea faiga fafaga concentrates containing proteins e tatau ona faʻaopoopo i meaai a manulele.

O laumei lupins nei, o meaai pi ma pi. E tuʻuina atu i moa na o le faʻamamāina o mea le mama ma nutimomoia, ina ia le aʻafia fatu i le faʻaʻa. O fualaʻau tele a le manulele atonu e le mafai ona togiina, ae e taua foi le aua nei tipiina fatu pi, ina ia latou le mafua ai le paluina o matala o moa.

Pe a fafagaina moa moa ma saito, e tatau ona teuteu lemu, muamua le faʻamalo i totonu o se sieve. Pe a matutua le autalavou, e mafai ona tuu atu le saito i se foliga susu.

Fafaga manu: aisea e fafaga ai manufelelei?

Ua uma ona matou taʻua lenei vaega o fafaga, ae ua toe silasila i le taua mo moa. O le aano o le aano ma le ponaivi ma le falaoa iʻa e aofia uma lava le seti o mea amino o loʻo manaomia e le organic avian mo le atoatoaga o galuega.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o meaola manu e matua lelei lava atagia lelei i le gaosia o fuamoa ma gaʻo ai le tupulaga laiti o moa.

Ae, e faaopoopo atu i nei oloa, e masani ona latou faaopoopo i le fafaga mo moa a le aiga:

  • Susu susu.
  • Suama (aemaise lava le taua e avatu ai i talavou).
  • Faletini
  • Kati le laumei.
  • Casein.
  • Laʻau
  • Laʻau masani (o nisi o faifaatoʻaga faʻatoʻaga o loʻo faʻapitoa i la latou faʻatoʻaga ina ia fafaga ai moa i le taumalulu).

E taua tele le tuʻuina atu o le vao o manu i meaola ona e aofia ai le tele o le gaʻo. O lo latou le lava e mafai ona taʻitaʻia ai fulufulu manulele i manulele, o le tele o lo latou maumau i le pito i tua. Ae o le mea sili ona leaga o mea uma lava lena ma le leai o ni meaʻai gaʻo i moa, fua o fuamoa ua faʻaitiitia, latou avea ma matamuli.

Matou te saunia manu felelei ma le tele o le vai

O le taua ma le malosi o le tino o moa e aunoa ma le lava o vai e faigofie lava. O le vai o se isi, e sili lava le taua, vaega o le taumafa o soʻo se ituaiga o manulele.

O le mea lea, o le tino o le tagata e toatasi e aofia ai le 70% o meli. Afai e le itiiti ifo ma le 25% o lona tului ua leiloloa, ona le mafai ai lea ona mate le manulele. Afai e leai se avanoa e inu ai le vai mo se vaitaimi e lua aso, ona taofi loa loa lea o le fuamoa fuamoa, ma, faʻalautele le 5 pe 8 aso i se tulaga pagatia, e mautinoa lava o le a oti.

O le mea lea, avatu ia manu felelei i aso uma, faʻapea foʻi ma isi meaʻai o loʻo i luga. E taua e le o mafanafana le vai, ae le o le malulu.

O lona vevela sili ona lelei e mai le +10 i le + 15ºС. O le a le tele o vai e manaʻomia e manufelelei e faalagolago i le vevela o le ea - o le vevela o le tele o le vai e manaʻomia. Afai i le vevela o +12 i le +18 ¾ tasi e mafai ona inu e tusa ma le 250 mililiters, ona afai e maualuga le vevela i luga atu o le +35 º, e manaʻomia e le tagata lava ia pe a ma le 350 mililiters.

I le taumalulu, e fiafia moa e togi i le kiona, ae i lenei auala latou te le totogiina ai mea uma latou te manaomia vai. Ioe, ma o le faʻaaogaina o le kiona na o ia lava o le a mafua ai faʻafitauli eseese. O le mea lea, i totonu o le fale e tatau ona inu vai: i totonu o tagata mafanafana - i le afiafi, ma i le le vevela - e sili atu i le taeao ma e vevela i taimi uma.