Vaomalo eseese

Slavic "areto": ituaiga sili ona lelei o pateta

O le a le mea sili ona masani ai fualaʻau i luga oa tatou poloka? Carrot, aniani, kapisi? Leai, pateta.

O lenei fua o le aʻa ua leva ona avea mo i tatou i le tasi laulau ma le saito, ma o lea e mafai ai ona manatu saʻo o le "areto lua".

I le seneturi lona 16, o pateta na faʻaalia mai i totonu o Europa i Sisifo.

O le taimi lena na amata ai ona salalau mamao atu pateta ma agai atu i sasae.

Ma, e pei ona tatou vaʻaia nei, sa saofafai o ia i totonu oa tatou togalaau ma le mausali.

Ae, e le o aʻafiaga uma o le a aʻafia i la tatou 'upega tafaʻilagi, o lea e tatau ai ona e filifilia ma le faʻaeteete.

O se lisi o ituaiga e sili ona lelei o pateta ua uma ona saunia mo oe, lea o le a avea ma se mea e sili ona taua mo oe aʻo leʻi amataina se vaitau o le faʻatoʻaga.

Eseese "Impala"

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o Netherlands.

E ui lava i atunuu mai fafo, o lenei pateta mafai ona tupu i soo se taue sili atu ona leaga.

E mafua mai i ituaiga muamua o pateta, aua e lava le gaʻo e aoina ai le mamafa pe a uma le 50 aso pe a uma le germination.

O le togavao o lenei ituaiga e maualuga tele (i le averesi, 70 - 75 cm), saʻo, amata i le 4 i le 5 gaʻo, fai fugalaau paʻepaʻe.

O vavao e foliga mai e foliga mai, e i ai le paʻu lanu samasama, lea e faʻataʻapeʻape ai mata laiti. O le aano o le lanu samasama i le lanu, faatasi ai ma se masini malolo (15%), o lenei ituaiga o se tasi o mea aupito sili i le tofo.

E tasi le pateta o lenei ituaiga e mafai ona maua mai le mamafa mai le 90 i le 150 g, ma o ia ituaiga fatu mai se togavao e mafai ona maua mai i le 16 i le 21. O lenei ituaiga maualuga le malosi o le kanesa, fuamati patate, mamanu A ma Yn. Ae i le taimi lava lea, o faailoga o le tetee atu i le phytophthora o tumutumu ma tubers, siaki, ma le siaki o le laulaau o lau laulamu o le averesi.

I le itu i saute, e selesele e le au fai togalaau 2 taimi i le vaitau. O le fua faatatau e 18 - 36 tone i le 1 hectare o fanua. O le lautele o le faʻaaogaina o lenei pateta e lautele tele, e le faʻapogisaina pateta.

O mea totō e mafai ona faʻaleleia muamua aʻo lei totoina, ae e mafai foi ona e faaopoopo atu i ai susu pateta lea faatoa e ave mai le teuina. Ae o le eleele e tatau ona mafanafana lelei ina ia amata ona ola le mea toto.

E le fautuaina le momotuina o le mama i luga o pateta. O le totōina e tatau ona faʻatinoina e tusa ai ma le polokalame - 30 cm i le va o tubers, latalata i le 65 cm i le va o laina taʻitasi. O le amataga o Me o le taimi aupito sili lea mo le totoina o pateta, talu ai ona o le a aliali mai nei pine totogo i le faaiuga o le masina.

O le tausia o pateta o le tatalaina lea o le palapala, fausiaina o vao ma le faʻamaʻi. O lenei togi e manaʻomia ai le tele o le eletise i le palapalao le mea lea, i le taimi o sauniuniga o le 'upega tafaʻilagi i le tautoulu, e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le muamua galueaina o le palapala e tatau ona faia i le 5 i le 6 aso talu ona totoina. A maeʻa le tatalaina o le eleele e tatau ona tatau pe a fai o se mea faʻapipiʻi i luga ole eleele.

O le Spud o le vao e tatau pe afai e vevela i fafo, ma e leai se avanoa e vai ai le togalaau. Afai e leiloa le maualuga o luga o pateta, ona tatau lea ona e fafagaina le vao, ma e le itiiti ifo ma le 50 lita o le vai i le 1 sq.

Fertilizers e tatau ona faʻaaogaina e tusa ai ma fua o le fuga o le eleele. Ole numera o laei e le tatau ona sili atu i le 3.

Toto "Felox"

O lenei ituaiga na fafagaina e fomaʻi Siamani.

O pati muamua (65 - 70 aso) o lenei ituaiga e pau i lalo o le ituaiga o ituaiga o meaʻai o le laulau, maua ai le tofo lelei ma le sili ona lelei o le maso i fatu.

O laau o lenei pateta ua amata, i le maualuga, ma fuga lanu mumu-lanu violē. O laulaau e lanu meamata lanu meamata, laʻitiiti, ma se lanu matagofie. O pateta e foliga mai e le lelei tele, ma le paʻu samasama, e ufiufi mata, ma le aano o se lanu samasama samasama.

A tipi le pateta, e le faʻapogisaina le pulupulu. I le averesi, o le paipa e tusa ma le 90 - 115 g, ae o nisi taimi o le pateta e mafai ona paʻu 200 g.

I luga o se tasi laau e mafai ona fausia mai i le 19 i le 25 tubers. E lelei tele fua, mai le hectare o le fanua e mafai ona e mauaina le 550 - 650 centent o pateta.

O lenei vailaʻau o loʻo i ai le faʻamaʻi puipuia i le kanesa ma le patate pateta. E le gata i lea, o laau o lenei pateta e le fefefe i le maualuga o le vevela. Faailoga o le tetee atu i le tuai o le paʻu, o le tele o siama ma le paʻu siliva e maualalo.

E mafai ona teuina le pateta mo se taimi umi., e sili atu ma le 90% o le seleselega e ola pe a uma le taumalulu.

O le fesili o le sauniuniga muamua o le totoina o mea o loʻo i luga ia te oe. A o lei totoina, e tatau ona vevela le eleele masani, ae i le tulaga o lenei ituaiga o le a amata ona tupu i le vevela o +2 i le mC.

Afai e totogo pateta i le taimi e teuina ai, ona le fautuaina lea o nei laʻau iti e momotu i luma poʻo le taimi o le totoina. O le mamanu o le tulaʻiina o se tulaga masani 30x60-65 cm. E sili atu le fuafua o lau tulaʻele i Me.

E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo le tausiga o nei ituaiga pateta. I le vevela vevela, e tatau ona fafaga le eleele i le tele o vai, pe a iai e itiiti sina timu i le masina.

E talafeagai le tatalaina o le palapala pe a mago, pe a fai o se meaola mafiafia i luga o le eleele o le a le faatagaina le ea e tafe atu i le suka.

Tatou te manaʻomia foi togafitiga puipuia ma togafitiga e puipuia mai meaola faalafua ma faamaʻi. Fafagaina o pateta e le o manaʻomia, o loʻo i ai se palapala e sili ona manaia. A le o lea, e le sili atu i le tolu taimi i le vaitau e mafai ona faʻamaʻaina.

E malie foi le faitau e uiga i le totoina o pateta mai fatu.

Aʻoga "Nevsky"

Ole tele o vave pateta o le fausiaina o aiga ma se vaitau matua o le 80 - 90 aso. O laau iti e maualalo, faʻatusatusa, ma le tele o laulaau; latou te faatagaina le tele o lala, o fugalaau e paʻepaʻe.

O vavao e gaogao, ma le paʻu samasama lanu samasama, laʻititi, lanu piniki ma le 'aʻano paʻu-kulimi. O le tele o se mea ola maloloina lelei, e oʻo i le 90 - 130 g.

I luga o le tasi laau, o pateta e amata mai i le 9 i le 15 fasi vaega. E oo i le 1.5 kilokalama o fualaau aina e mafai ona maua mai se togavao.

O fua o lenei ituaiga e maualuga tele - 38 - 50 tone pateta e mafai ona selesele i le hectare.

O lenei pateta e faigofie ona fufuluina ma faʻamaʻapeʻa, lelei mo le faia o salakeke ma soupeti. E le fautuaina le faia o paluga pateta o lenei ituaiga ma fuga nei fualaau faisua.

Ae mo le faʻalauteleina, o le kanesa, rhizoctoniosis, alternarioz ma le lanu uliuli o le a le afaina ai lenei ituaiga.

O le taua o le teteʻeina o siama, phytophthora ma le mataʻu. E le gata i lea, mo lenei ituaiga, o le vevela maualuga ma le tele o le susu i le palapala e le matautia. Faʻasaoina lelei, ae faʻaleleia i le vevela maualuga.

Aʻo lei oʻo atu oe manaʻomia ia mautinoa e mafanafana le pateta, aua o lenei ituaiga e matagofie i le vevela o le eleele ma le tulaga o le totoina o mea. O le talepeina o totogo i luga o fatuga e le o se mea e manaomia, talu ai ona o le lagona lelei i lenei faiga ua faateleina ai pateta o lenei ituaiga. Fuafuaga ma le faʻaleleia taimi masani.

E taua tele le faʻamautuina o le eleele i le vaitaimi o le pusa. O lenei faiga e tatau ai ina ia le afaina ai laau talavou. Ua uma ona totogo laau e na ona manaomia e tatala ma gaoioi, talu ai e le lava le susu ma le maualuga o le a le afaina ai le pateta.

Aʻoga "Condor"

Eseesega o le faʻasologa o Dutch. E taua o le tala, talu mai le 70 i le 90 aso e pasi mai le taimi o le faʻaleleia o fualaau seia oʻo ina oʻo i le matutua.

Tofiaina o lenei laulau pateta. O taʻavale e saʻo, maualuga, ma fugalaau lanumumu-lanu violē. O fua e faʻaloloa, o foliga foliga, e fuaina 90 - 180 g, ma le paʻu mumu ma le loloto o mata.

O le aano o le lanu samasama i le lanu, ma le pasene o le malo o le 9 - 14%. O le tofo o le a iloiloina e pei o le maualuga, lea e mafai ai ona tupu lenei pateta e le gata mo le faʻaaogaina patino, ae faʻapea foi mo le faʻatau atu mulimuli ane.

E iai foi faailoga o le gaosia i le 18 - 36 kg o fua mai le 10 sq. siitia le manatu o le tuputupu aʻe mo pisinisi. O lenei ituaiga e teteʻe i le le lava o le susu ma le kanesa, ae o siama, paʻu ma le paʻu o le paʻu e mafai ona faʻateteleina ai le tulaga o laau totō ma aʻa aʻa. O se tasi o tulaga faatauaina o lenei pateta ua manatu o se foliga sili ona matagofie, lea e faateleina ai lona tulaga tau pisinisi.

E sili ona lelei le totoina o lenei ituaiga pe a uma le mutia, mutuminous laau ma fualaau o le taumalulu. E le mafai ona saunia vavalaʻau mo le totoina i le taimi muamua, ae fautuaina e maua pea pateta mai le pulou aʻo lei alu ma alu mo se taimi i le la. O le tau e tulaʻi mai e masani, o le loloto e tatau ona 8 - 10 cm.

Ina ia mautinoa le tuputupu aʻe masani o vao o lenei ituaiga pateta, e taua le faʻapipiʻiina pea o le palapala ma aveese vao e fausia i le totoina. E le tatau ona faʻaleleia lenei pateta, o le a lava le timu masani. E mafai foi ona e togafitia togalaau i fualaau faasaina e tetee atu i faamaʻi, ae le tele taimi.

Aʻoga "Slav"

Tausaga ogatotonu o le filifilia o Ukrainian. O le taimi matua ua tuai mo le 125 - 140 aso. O laau totoa e afa afa, ma e le umi tele.

O le numera o gaʻo e le tele tele, ae ua faʻalauteleina. O laulaau e lanumeamata lanumeamata, o fugalaau e mumu-lanu violē. I luga o le pele ei ai se numera itiiti o mata. Laʻu lanu paʻu. O le mamafa o se paʻu matutua e mafai ona 90 - 180 g.

O lapisi e lapoa, lautele, e foliga foliga, lanu piniki-lanu violē. O le tofo e sili ona lelei, o le pasene o le malolo e 12 - 13%. E mafai ona teuina mo se taimi umi, ae o le faʻaaogaina o masini e le tatau ona faatagaina.

Varietal tetee i le kanesa, nematode, e pei foi o le maanuminumi ma le mosaic banded, i le fusiina o laulaau. O fua i le hectare e mafai ona sili atu i le 700 centenita o pateta. O lenei vasega e le o sao i tau ma ituaiga palapala.

E le mafai ona saunia mea totino i le taimi muamua, ma faʻafefe pe a maeʻa ona e maua pateta mai le pu. O le faʻaleleia o mamanu, loloto ma le tulaʻiina o taimi e tumau. I le taimi o sauniuniga o le eleele i le tautotogo, e tatau ona faʻaaogaina le tele o fugalaau pe afai e le lelei le eleele, aua o lenei ituaiga e vave ona atiaʻe.

E pei ona tatau ai ona faʻatinoina lenei pateta o loʻo fafagaina ma togafitia i fualaau faʻasaina e ese mai faʻamaʻi. Fertilizers e tatau ona i ai pe a e matauina e le tele ni atinaʻe o laau. A aunoa ma ni faʻaopoopoga faaopoopo o le a le mafai ona e maua mai le seleselega ua faamoemoeina, ma o lona uiga o le a maualalo ifo i lalo.

Eseese "Sasa"

O lenei ituaiga pateta na totoina i Siamani, peitai e le taofia ai mai le nofo i lalo ma fua mai ai fua o le eletise i tulaga tau o Europa i Sasaʻe.

O pupuvao o lenei pateta e saʻo, o le maualuga, ae le o le pulupulu, faatasi ai ma mea e lanu ai le lanu viole. O fua o lenei ituaiga e faʻafefiloi, oval, ma paʻu lanu samasama, lea e faʻataʻapeʻapeʻi ai mata laiti, e lamolemole le fogaeleele.

O le aano e lanu samasama, o le masini malolo e 13-19%. I le tulaga o le vevela o le mea lea, e pei o fua o fualaau aina mo le 90 - 100 aso mai le taimi o le germination o le fatu toto.

Pauna faʻataunuʻu tomai faʻapitoa ausia le 100 - 200 kalama, ma o ituaiga ituaiga nei e fatuina le 12-15 i le laau. O le mea lautele, e tusa ma le 50 tone pateta e mafai ona seleseleina i le hectare o le eleele ma lelei lelei le tau ma le maualalo o le eleele.

Sa totoina e saienitisi i lenei vasega le puipuiga i le toetoe o faʻamaʻi uma o pateta. E mafai ona tupu ae i le eleele ma se tele o le susu. E mafai ona teuina mo se taimi umi e aunoa ma se tupe gau.

E tatau ona totoina nei pateta ia Me e tusa ai ma le masani masani i le loloto o le 8 cm. O le a le aʻafia le fatu ma le vevela i le la, o le mea lea e le tatau ona e popole i le saunia o nei pateta mo le totoina.

O lenei ituaiga e le mafai ona faʻafeinu, pe a lava afaina le lamala ma, i se tulaga lautele, e le o se mea e sili ona taua ile tausiga. E talafeagai le aveeseina o vao e ola i laau talavou, faapea foi le totoina o le palapala pe a uma timuga.

O le fesili o le filifilia o se ituaiga pateta e matua gafatia. Ua na lava le amanaia o uiga o le fesuiaiga o le itulagi ma le maualuga o le fua o le eleele, ina ia mafai ai e le ituaiga filifilia ona maua se seleselega lelei.