Laʻau i totonu

Tuputupu ae i luga o le windowsill: totoina ma tausi i le fale

Sage, e lauiloa foi o Salvia, o se ituaiga mai le aiga o Sacred Groves, lea e aofia ai laau toto ma laau toto.

O sui o lenei ituaiga e mafai ona maua i le Old ma le New World.

O le asō o le a tatou iloa ai pe mafai ona tupu le togafiti i luga o le windowsill ma po oa mea e tatau ona amanaia.

E Tatau Ona Ou Tuputupu Aʻe i le Fugalaau Fugalaau

E toatele tagata e leai ni a latou lava togafiti, pe e le lava le avanoa mo le faʻatupulaia o mea talafeagai. I lenei tulaga, o loʻo i ai se auala sili ona faigofie - e mafai ona tupu lauusiusi i totonu o se fagu fugalaau i le fale.

O lenei laau o le a teuteuina ai totonu o lou fale, o le a masani lava ona oʻo i lau ipu poʻo isi manaʻoga, e leai se mea e te alu i ai i tua atu - e le o le faleoloa, po o le togalaau, o le ae mautinoa i lona tulaga lelei ma faasaoina tele.

E le gata i lea, o le a liliu le laumei i lau faamalama i le tausaga atoa, e tusa lava po o le a le vaitau, lea e le mafai ona faia i le malae vaalele. E tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga, e toʻatele o le a latou maua le manuia e ola ai i le fale. I mea uma, ua na o se faleteuoloa o aoga aoga mo taimi uma.

E taua! Ona o le manogi malosi lea e mafai ona "muffle" le tofo masani o se ipu poʻo se mea inu, o le faʻaaogaina o le togafiti i le kuka e tatau ona faʻalelei. Faʻaopopo sina mea manogi, i ni mea laiti, moni i le pito o le naifi.

O a ituaiga o togalaau e talafeagai mo le ola i luga o le windowsill

O ituaiga uma o lenei laau e iai o latou lelei ma mea le lelei. E ui lava e masani ona tuʻuina atu le fiafia i ituaiga e pei o le sage ma le saga nutmeg, ae toetoe o ituaiga uma o salvia e talafeagai mo le ola i le fale, i luga o le faamalama. E sili atu ona faigofie le faʻaititia o foliga maualalo, ma faʻatusa.

Salvia officinalis e faatatau i laau matala ma laau totō. E oʻo atu i le 75 cm. I luga, o lanu lauulu lanu meamata-e lanu meamata. Fugalaau fugalaau lanu viole ia Iuni. O lenei mea o se mea vevela, lagolagosua, ma le faʻavaivai i le tulaga o le tausiga. Faʻaaogaina e pei o se meli, pei o se mea teuteu, faʻaaogaina i le kuka ma, ioe, i vailaau.

Clary Sage - O se laau laʻau. E oʻo i le mita mita. Laʻau lapoa mumu ua tupu i luga o petioles umi. O fugalaau lanumoana, paʻepaʻe poʻo le lilac e aoina i ni tagata pepelo. Talu ai ona o lenei ituaiga togafiti e mafai ona tupu mai na o fatu, e aoga le gauai atu i lena fua o le fuaina mai o taumafa ia Aokuso-Setema.

Faʻaaogaina mo meaʻai i totonu o mea faʻafiafia, mea inu ava malosi, i le kuka. Ata foliga teuteu. O loʻo i ai ni vailaʻau faʻaleagaina, e ui lava e leʻo faʻalauiloa e pei o le sage.

E te iloa? Mo le tele o tausaga, e leai se tulaga agavaa o le faʻaaogaina o le sage, na matua le mautonu ma e aofia ai le silia i le 2000 lafoga. I le aso, e tusa ai ma le Lisi o Laʻau, o le genus e aofia ai le 986 ituaiga.

Faʻapitoa le totoina o togalaau i le fale

Ina ia ola lelei i le fale, e tatau ona e mafaufau i nisi o ona foliga. E ui o le laau e le faʻafefe, ae o le a fesoasoani pe a totoina, filifilia se nofoaga, potopoto ma eleele.

Auala e filifili ai se nofoaga mo le maota o le aiga

Salvia e mama-e manaʻomia, e sili le fiafia i le la ma susulu. I luga o le vevela vevela, e mafai ona faatagaina sina pogisa. South, faamalama sisifo o le a faia. Afai e le mafai ona tuʻuina atu sea ituaiga nofoaga, e fautuaina e faʻaaoga moligao moli. A leai, o le salvia o le a faasolosolo ina vevela, maualuga, faʻanoanoa, o le a masani ona mafatia mai faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maua ai suauu taua, lea o le a faʻaitiitia ai le manogi. E le faatagaina foi se ata faataitai i totonu o le potu, ma o le vevela e le tatau ona i lalo ifo o le 20-25 ° C.

E taua! O le togafitiga a le Sage e gauai atu i suiga i le tuputupu ae o le siosiomaga, fiafia i le filemu, o lea ia aua neʻi o ese le potopotoga i se nofoaga fou seivagana ua tatau ai.

Manaomia o le meaʻai

O le Sage ua i ai se aʻafiaga lelei o aʻafiaga, o le mea lea e tatau ona tuʻuina atu i se ipu tele, atoatoa 10-15-lita le gafatia. O lea o le a lagona ai e lenei laau le lelei ma ola vave.

Afai muamua e le mafai ona totō togafiti i totonu o sea ipu, ona ave lea o le sili atu i le tasi ma le afa lita ma faʻafeiloaʻi vave (e sili atu le toe toto i le tautotogo po o le autumn). Afai e te filifilia se ipu faila nai lo se ipu palasisi, e tatau ona e faʻafeinu i le tele o taimi.

Auala e saunia ai le eleele mo le totoina o toga

Sagatonu Sage lafulemu, laufanua suamalie, eleele suamalie lelei ua tumu i le gaʻo. E mafai ona e faʻaaoga le mea e sui ai le cacti ma le faʻaopoopoga o le perlite ma le vermiculite, poʻo le faʻaaogaina o se mea faʻapitoa mo totonu ole laau ole fale ma se tulaga talafeagai ole acidity (6.0-6.5).

Saga tupu tuputupu ae ma le pasesa, oregano, thyme, marjoram.

Totoina togafiti i le fale

E mafai ona tupu le Sage i le fale lapisi (cuttings) poʻo le totoina o fatu i le fale.

I le tulaga muamua, e tatau ona tipi le 10 cm le uumi. Aveese laulaau ma laasaga uma. Stalk toeitiiti lava tuʻuina i totonu o le vai ma faʻatali. A mavae le lua vaiaso, o le a aliaʻe aʻa (2-3 cm), ma e mafai ona e totoina le laau i le palapala.

I le fesuiaiga lona lua, filifili le maualuga, toetoe o le uliuli 3mm lautele. E le mafai ona togafitia muamua fatu, ae mafai ona faʻafefiloi pe teuina i totonu o le pusaaisa mo le 24 itula. O le isi, tuu i latou 2-3 mm i se lafoaʻi, tamaoaiga, eleele faʻamamaina.

Tuʻuina le vevela o + 20-25 ° C ma le malamalama lelei; vai e masani ai ae ia lelei. A mavae le 2-4 vaiaso o le a totogo fatu. Talu ai ona o le sage e fiafia i le malamalama ma le vevela, o le taimi sili e luluina ai o le faaiuga o le tautotogo.

E faʻapefea ona tausia le togafiti "i le faamalama"

O le Sage e le o se mea e sili ona mataga pe lauiloa, e tatau lava ona e mulimuli i ni nai tulafono faigofie pe a e tausia, ona mafai ai lea ona e totoina se vaomatua matagofie i luga o le faamalama o lou fale.

Faʻamatalaga o le fale e faʻasusu ma fufulu

E fiafia le Sage i le susu, e masani lava e tatau ona fufulu ma ia mautinoa o le meaʻai e susu (tele ae seasea ona faasusuina). Suavai mama e filifili. Faatasi i le masina, tuu le laau i totonu o le fagu. Aua le soona fai, faatasi ai ma le tele o le suāsusu o le a tupu le laau ma se manogi itiiti ifo, pe, i le tulaga sili ona leaga, o aʻa o le a pala.

E te manaʻomia fafaga

O lenei laau e manaomia ai le fafaga masani, mo le taimi muamua - i le amataga o le tautotogo.

I le taimi o le fugalaau, i le tau mafanafana, e fafagaina ai le togafiti i meaʻai faʻamalolo faʻasaina ma se vaeluaga o le 10-15 aso.

E te iloa? Sa galue le Sage talu mai le taimi o le Emepaea o Roma, ma o lona isi igoa, salvia, e sau mai le latvus Latina, maloloina, e le afaina.

E faapefea ona fausia se togavao togavao, teuteu vine i le fale

Mai le lona lua o tausaga o le olaga, i le tautotogo, e mafai ona e amata ona tatipi le laau i taimi uma (faʻa-tasi i le masina ma le afa). Faatasi ai ma le fesoasoani o se lauulu lauulu, e mafai ona e tuʻufaʻatasia soʻo se foliga. O lenei mea o le a mautinoa ai le tulaʻi mai o taʻaleʻa talavou ma le aulelei lelei. O le teuteuina e le o faʻataunuʻuina vave ao le i fuga. Faʻaaoga meafaigaluega mataʻutia.

I le faaopoopo atu i le faia o le paʻu, e aoga foi le aveeseina o le paʻu ma le mamago pe a manaʻomia.

Sage ma aoina

E ui lava latou te le gata o laulaau, ae o aʻafiaga foi ma aʻa o le sage, ae i le fale e masani ona latou aoina ma selesele na o le lau, lea e amata ona latou tipi mai le pito i lalo. Aua nei tipiina tele ma masani, ina ia le afaina ai le laau. E fautuaina e aoina aʻo leʻi fugaina, ma le mea mulimuli - e le sili atu nai lo Oketopa.

Fufuluina mea e aoina mai palapala ma le pefu. Paʻu ma tautau. Filifili se nofoaga mafanafana, lelei lelei, e aunoa ma le susulu o le la. A maeʻa le mago, teu malu i totonu o se atigi pusa o vaalele mo le silia ma le tausaga.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le togafiti o se filifiliga lelei mo se ipu, ma o lenei ua e iloa le auala e ola ai i le fale, pe faapefea ona toto ma tausi, auala e aoina ai. Faaaoga se taumafaiga itiiti ma fiafia i le matagofie, manogi ma le mamafa o aoga aoga o lenei fale matagofie.