Puleaina o pest

Faʻafefea ona togafitia le nofoaga mai siaki

Failautusi Vaʻai i manu vao. I lo tatou siosiomaga, e masani lava ona taatele. O siaki e mafai ona maua i vaomatua, togalaau, vaitafe vaitafe ma vaituloto, i paka a le taulaga, faapea foi i le fale. O le lamatiaga o nei mea faʻavevela e faapea o nisi o latou ituaiga e faʻatuʻi atu faʻamaʻi tuga e ala i le gaoia i se tagata. I le tusiga o le a tatou tilotilo i le auala e puipuia ai le dacha mai siaki, pe faʻafefea ona taulimaina se meaʻai ma mea e fai i mataupu o se mea e gaosi ai.

O le a le mea e vaʻai foliga ai?

I aso nei, e tusa ma le 54,000 ituaiga o siama. O lona uiga, o la latou lapoa e mai le 0.2 mm i le 3 mm, o nisi sui e mafai ona ola e oʻo i le 5 mm. O le tino e mausali pe vaevaeina i le ulu ma le manava. Alu ma ou vae. I sui o tagata matutua, o se tulafono, e 4 paʻu o vae, o le gaʻo e alu ma le fesoasoani o vae e ono.

O vae e aofia ai vaega nei:

  • pelvis;
  • faanatinati;
  • sulu;
  • tulivae;
  • pito i lalo;
  • paʻu.

O faʻailoga ma suckers e tuʻuina i vae. O laina muamua e lua o faʻaletolo faʻataʻitaʻi e faʻapipiʻi ai le gutu. O i latou o manoa e tui i le paʻu o le ua afaina ma fafaga. I se mea aupito faigofie, o nei paipa e leai se totogi, ae e tele lava ina ola faatasi ma le faavae ma fausia ai se ulu e fesootai ma le tino. O le tele lava o ituaiga e lua ona mata, o nisi o sui o meaola vaaia i le lautele e ono le o.

E te iloa? O fafine e sili atu le toto nai lo alii. O le mea lea, o le tino o fafine fafagaina e faʻateleina le tele i le lua millimeters, ma o le tele o tane e le suia.

O le tino o meaola faalafua ua lilofia i le chitin. I alii, na te ufiufi le tino atoa, ma i fafine - 1/3. Chitin e mafai ona faʻamama, paʻu pe faigata, pei o se atigi. O le mea lautele, o le vevela o meaola ei ai foliga o le oval, i nisi o meaola e mafai ona faʻamalosi mai tua pe, i se isi itu, sili atu le lapisi nai lo luma. O le lanu felanulanuaʻi o siaki e eseese: lanu enaena, mumu, beige, hina.

O le a le lamatiaga o le togi?

O siaki e lamatia aua e mafai ona latou ave faʻamaʻi faʻamaʻi e ono lamatia ai tagata.

E aofia ai:

  • encephalitis;
  • Loto faʻamaʻi;
  • tularemia;
  • fiva;
  • siaki fiva.

Ae ui i lea, e le o ituaiga uma o lo o tauaveina nei ituaiga o gasegase. O le mea moni, i totonu o le matautia mo tagata, e na o le 7 ituaiga, o le sili ona malosi e aofia ai le encephalitis, ixodic, argas, scabies, subcutaneous. O le tele o isi sui, o le paʻu i luga o le paʻu o se tagata, e mafua ai na o mea manogi ma le le fiafia.

I le taimi lava e tasi, o le tele o ituaiga o siama o meaola faalafua ia e aʻafia ai laau ma meaola. O le anufe sili ona taatele ma sauā o le spider mite. E fafaga i luga o laau toto, ma o loʻo avea foi ma se fusi o le aʻa ma le pala.

E mafai ona iai so o se ituaiga o laau, e aofia ai totonu. E le gata i lea, ei ai ituaiga o siama e aafia ai nisi aganuu: lime, vine, pi, laikati, plum, apu, ma isi. E masani ona latou nonofo i lalo o laʻau, i fualaau ma fugalaau. O sisi e tafe uma ai meaʻai mai laau totő, lea e tau atu i le vevela, faʻaitiitia le fua o le gaosiga, ma, mulimuli ane, o le mate laau.

E taua! Afai e te maua se siama, ia mautinoa ia e saili se togafitiga faafomaʻi e taofiofia ai le ono mafai ona faia se konekarate faʻamaʻi matautia.

Ma le tele o ituaiga ituaiga o manuʻa fasi manu. O se taunuuga, o le a amata ona afaina ma e ono oti. O nisi o siama e le afaina i manu latou lava, ae o ia mea e mafai ona latou ave faamaʻi i tagata.

Faʻafefea ona iloa siaki luga o le saite

E mafai ona e siakiina le 'upega tafailagi mo le i ai o siaki na o oe, e aunoa ma le faʻaaogaina o auaunaga o auaunaga faʻapitoa. Mo lenei faamoemoe, e te manaʻomia se laau laau e tusa ma le mita i le lapoʻa ma se fasi falaoa paʻepaʻe (mita i le mita). O le ie e tatau ona nonoa i pito e lua i se paʻu ina ia pei le oloa e maua ai se fuʻa.

E te iloa? Ina ia togafiti ni meaola faalavela, e fautuaina e toe sisi le ie mulimuli ane o se tagata po o se meaola.

O le laau ma le meafaitino e tatau ona toso malie i luga ole mutia pe leai ni eleele (pe a faia se asiasiga i le amataga o le tautotogo). E tatau ona faia le asiasiga pe a mavae le tafa mai o le sau. Ia mautinoa o le ie e le solomuli. Savalivali i totonu o le 'upega tafaʻilagi e fautuaina i le tele o taimi, faʻataʻitaʻi mea i itu uma e lua. Vaʻai taimi taʻitasi le siaki mo siaki. Afai e maua se meaola faalafua, e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete mai meafaitino ma suʻe ma tuʻu i totonu o se atigi pusa. Mai le taimi lenei, ua oʻo i le taimi e mafaufau ai e uiga i le faʻaumatia o siama i le dacha.

E taua! Aʻo leʻi siakiina, e manaʻomia ona e tausia le auala e puipuia ai oe lava mai siaki. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tapunia vaega uma o le tino ma lavalava, ma ia tatala avanoa avanoa ma se moli faapitoa, e nana ai le lauulu i se ulu. E manaʻomia le faʻaaogaina o lanu lanu mumu.

Faʻailoga puipui e faasaga i siaki

Nai lo le aveeseina o siaki, e sili atu le aua nei faatagaina i latou e aliali mai.

I le faʻaitiitia o le lamatiaga o meaola faalafua i le fale vevela, e tatau ona faʻatinoina nei puipuiga:

  • e masani ona aveese vao ma lulu le mutia;
  • aveese otaota matutu ma mutia mowed;
  • puipuia le tupu mai o ni uati i luga o le upega tafailagi;
  • faataamilo i luga o le saite e faasalalauina ai le maa nutimomoia po o le vao e tusa ma le afa mita le lautele, ina ia taofia ai le malaga mai o siaki mai isi eria.

E te iloa? O nisi laau totō e maua ai se iniseti masani e faasaga i siaki. E aofia ai: chamomile, thyme, garlic, lavender, mint. Totoina o laau faapena i luga o le 'upega tafaʻilagi, o le ae faʻafoʻi meaola faʻasaʻi.

Faʻatau togafitiga o siaki

O vailaʻau faʻapitoa e aʻafia ai ticks e tele ni mea lelei. Ma o le mea sili e tasi, o latou e le maua le vevela nai lo tapenaga mo vailaʻau mo le faʻaumatia o siama. Afai o le a faʻamaonia e le au vailaʻau vailaʻau le faʻaaogaina i le taimi o le fugalaau poʻo le fuaina o laau totino, ona leai lea o ni faʻamaʻiloga. O meaola o meaola e le afaina mo laau toto ma iniseti aoga. Mo togafitiga o meaola, e mafai ona e faʻaaoga sauniuniga faʻapitoa, faʻapea foi ma teuteuga a le tagata lava ia o laʻau, o lona manogi e faʻafefe ai siama.

O fualaau faʻapitoa faʻamatalaga olaola mo faʻataʻitaʻi e aofia ai:

  • "Apollo";
  • "Akarin";
  • "Fitoverm";
  • Vermitek;
  • "Tulafonoofitit".

O le sili ona aoga e taua o le "Vermitek". E gaoioi e faasaga i ituaiga uma o siama, lapisi ma tagata matutua. E le gata i lea, o loʻo ia te ia le vaitaimi sili ona puipuia o le saite - e tusa ma se masina. E le afaina i laau toto, iniseti aoga, bees, faʻasaga i timuga.

E taua! Faatasi ai ma le tele o siaki, ua fautuaina e toe togafitia le nofoaga ma se sauniuniga i le vaiaso.

"Apollo" e faatatau i fualaau sili ona leaga. Ae ui i lea, e na o le pau lava le meaʻai ma fuamoa o le manu. E le fasiotia e ia sui matutua, ae faʻamaonia i latou, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatiaga vave o faʻatoʻa tumau. "Tulafonoofit" e faʻamaonia ai faʻamau. I le taimi muamua latou te le toe ai, ma a mavae le 3 aso latou te feoti. Ae peitai, pe a faʻaaogaina lenei vailaʻau e tatau ona faʻamavaeina pi mo le aso. "Akarin" e gaoioi e faasaga i miti vaʻavevevele, lea na faʻatautaia i luga o fualaau faiva ma currants. O le faʻagasologa o le nofoaga mai siaki e faia e ala i le susunuina i le taeao (pe a mavae le sau o le sau ma oʻo atu i le 9 itula) po o le afiafi (pe a uma le lima). Maelega o le fofo e tatau lava ona matua tusa ai ma faatonuga. Ina ia togafitia le 'upega tafaʻilagi, e mafai foi ona e faʻaaogaina le fua o le wormwood, aniani poʻo le galala. Ina ia saunia se decoction o wormwood, 2 kilokalama o laʻau gaʻo lelei e tatau ona liligi i luga o le 10 lita o le vai ma alu mo le 48 itula. Ona vevela lea mo le afa itula ma aumai i le 10 lita i le vai malulu. A o le gaosia le paluga o le a faʻaitiitia i le vai i se fua faatatau o le 1: 2.

E te iloa? O le faʻailoa fafine e tusa ma le 17,000 fuamoa i le taimi. O laumei o loʻo taatia i le eleele. O le mea lea, e fautuaina e faʻapipiʻiina le mutia, laau totō, ae maua foi le palapala.

Mo le sauniuniga o le faʻafefe o le kalafe e tatau ona tipi ni ulu se lua o le keleni ma sasaa se lita o vai. Fafaga le paluga mo le 5 aso i se nofoaga pogisa. Aʻo leʻi totoina, faʻafefe i le vai i se fua faatatau 1: 1. E mafai foi ona e sasaa le 100 kalama o le sipisi ma paʻu lima aso. Ona faʻagasolo lea o le mea e afaina ai le mea e afaina ai.

Faʻaaogaina o vailaau faʻasaina mai le siaki

Ona o le le atoatoa o meaola o mea olaola po o se tele o meaola faalafua, ua fautuaina e sulu le vaega mai siaki ma sauniuniga kemisi. O le lelei o togafitiga faʻatemika e aofia ai le vave faʻafuaseʻi, faʻatoʻateleina o meaʻai ma tagata matutua. Ae ui i lea, i le taimi o le susunuina ma e oo lava i ni nai aso talu ona vavae ese le pi, manu. A maeʻa ona gaosia, e tatau ona faʻalagolago i se vaitau ao leʻi seleseleina.

E taua! Aua le togafitia le saite i vailaau faʻasaina nai lo le faalua.

O le mea e sili ona lauiloa i vailaau faʻafefiloi mai siama e aofia ai:

  • Sunmite;
  • "Envidor";
  • "Bi-58";
  • "Leai se mea".

O le vaitaimi pito sili ona puipuia o le "Sunmite" (tusa ma le tasi ma le afa masina). "O le a le mea e sili ona leaga," ae ua le sili atu i le lua vaiaso le taimi o lana puipuiga. I le averesi, o le taimi faatalitali pe a uma ona galue i le seleselega o se masina (kukama - lua vaiaso). A e galue i vailaʻau, e taua le muamua faʻamalamalamaina oe lava pe a mafai ona faia le masini. O le pulupulu e naʻo le taeao ma le afiafi e faia ai. Tele fualaau faasaina ua faasaina ona faʻaaoga i le vaitau o le vavalaʻau o laau toto. O vailaʻau vailaʻau e le fautuaina e avea o se mea e puipuia ai. Galuega na faia ina ua uma ona iloa meaola faalafua.

Aʻo galue ma vailaʻau e taua tele le mataituina o le saogalemu:

  • aua le faʻaaogaina pusa meaai e faʻaitiitia ai le fofo;
  • puipuia vaega uma o le tino ma lavalava;
  • faʻaaogā totigilima ma se maso puipui (poʻo se fusi gau ma matagi);
  • lauulu paʻu i lalo o le ulu ulu;
  • pe a maeʻa ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o se laulau o le gaʻo ua faʻaalia.
E te iloa? O le tele o ituaiga o siama i se tulaga o le fiaai e 'ai o latou aiga.

O le a le mea e fai pe afai ua pipii se siaki

O le iloa pe faapefea ona toso se togi e taua tele. Afai e le saʻo lenei mea, o loʻo i ai se tulaga lamatia o faʻamaʻi o faʻamaʻi matautia o le a ulufale i le toto pe o le a tumau le ulu o le parasite i totonu o le paʻu. E mafai ona e tosoina le siaki i ou tamatamai lima po o le filo. Aʻo leʻi aveeseina le parasite, e tatau ona afifi lima i le gau. O siaki e tatau ona afifi lelei ma le lima matua ma le tamatamailima i le latalata vavalalata i le faafitauli ma ia feliuamu ma le feaveaʻi solo. O lenei faagasologa e mafai foi ona faia i le tweezers, lea e tatau ona faia e tusa ai ma le nofoaga o le parasite.

E taua! A leai se mea e te le mamafa mamafa i luga o le meaʻai, a leai e mafai ona e tosoina le pusa mai le faʻamaʻi poʻo le faʻaosoosoina o le tui tele o toxins i le toto. E le gata i lea, e le manaʻomia ona taulimaina le suauu pia.

E tatau ona tuu le mea na ave i totonu o se atigipusa o le ea ma se fasi fulufulu fulufulu mamoe po o ni laulaau o le mutia e tatau ona tuu iina e fatu ai se siosiomaga susu. Ona tatau lea ona ave i le fale suesue e saili ai le ituaiga o siaki, pe o se lamatiaga i tagata. E tatau ona tuʻuina atu se meaola mo suʻesuʻega e sili atu nai lo le aso lona lua. E tusa lava pe le o tausia le siaki, e manaʻomia pea ona ave i le fale suesue. O le upega tafaʻilagi e tatau ona togafitia i iodine. Afai a oʻo i le masina e te lagona le le fiafia pe ua vevela lau vevela, ua maeʻa pe fulafula lau lau - e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

O lenei ua e iloa le auala e iloa ai mea faʻamaʻi i totonu o lou fale, auala e faʻapitoa ai ona togafiti le nofoaga mai siaki ma mea e fai i le tulaga o se meaʻai. O le mea moni, e mafai ona e faʻaogaina auaunaga o auaunaga faʻapitoa, ae afai e te mulimulitaʻia uma faatonuga ma fautuaga o loʻo tuʻuina mai, e mafai ona e faia mea uma lava ma teu se tupe tele.